Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Luottokortti

Hanki maksukortti pankkisi kilpailijalta

Sivu Anleena Haustola / marraskuu 10 2019 | Lukuaika: 3 minuuttia

maksukorttien määrä

Kaksi luottokorttia suojaa sinua

Tiesitkö, että pankkien mielestä olisi hyvä, että jokaisella olisi vähintään kaksi maksukorttia lompakossaan? Pankit haluavat kuitenkin pitää salaisuutena, että todellisuudessa toinen maksukortti kannattaa hankkia kilpailevasta pankista.

Miksi? Kuvittele tilanne, jossa olet ulkomailla iltamyöhäisellä ja sinulta ei löydy penniäkään käteistä. Illan hämärtäessä olisi aika majoittua läheiseen hotelliin, jonka olet ajatellut maksaa luottokortillasi. Olet maksamassa huonetta kortillasi, kunnes selviää, että kortti ei toimi ja koko pankin tietoliikenneverkko on alhaalla.

Tässä tilanteessa pelastuksena saattaa olla se, että lompakosta löytyy toisen pankin tai rahoitusyhtiön maksukortti, jolla voit maksaa hotellihuoneen. Kahden eri pankin kortin tekniikalla voikin varmistaa sen, että pankin mahdollisen käyttökatkon aikana sinulla on jokin toimiva maksuväline toiselta tarjoajalta.

Voit vertailla eri pankkien luottokortteja kätevästi ilmaisesta hintavertailustamme:

Luottokorttivertailu

Mitä mieltä pankit ovat?

YLE pyysi kirjoittamaansa artikkelia varten pankeilta vinkkejä siihen, miten toimia, jos maksukortti ei toimi. Tässä muutaman pankin mietteet:

  • OP-Pankki: Kahden kortin tekniikka, jossa toinen on OP Visa Credit/Debit yhdistelmä ja toinen OP Mastercard-luottokortti
  • Nordea: Mastercard yhdistelmäkortti ja sen rinnalle Visa Debit (Nordean omasta tarjonnasta)
  • Luottokorttiyhtiö Nets: Niiden, jotka haluavat pelata varman päälle, kannattaa kortti hankkia kahdesta eri pankista.
  • Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE: Ei virallista suositusta, mutta suosittelee kahden kortin tekniikkaa ainakin matkoille. He myös mainitsevat, että kortteja kannattaa kysellä eri pankeista – toisen rinnakkaisen kortin hankkiminen eri pankista voi olla edullista.

Julkisesti lausumaton mielipide pankeissa tuntuu olevan se, että asiakkaalle varmin vaihtoehto on hankkia kaksi eri pankin korttia. Pankkien johtajillakin on usein lompakossaan muutamia eri maksukortteja, mukaan lukien kilpailijan luottokortti.

Tällä tavalla varmistetaan se, että pankin oman maksuliikenneverkon häiriön ilmetessä eivät pankkien johtajat jää esimerkiksi jumiin  ulkomaiselle lentokentälle ilman kotiinpaluulippua.

Miksi ottaa käyttöön kahden kortin tekniikka?

Finanssivalvonta ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto eivät ole ottaneet kantaa toimimattomien maksukorttien tilanteisiin tai kohtuullisen käyttökatkon pituudelle. Periaatteessa mikään ei estä pankkeja maksamasta korvausta käyttökatkon aiheuttamasta kuluista, mutta korvauksen maksaminen on todella harvinaista.

Pankki voi mahdollisesti antaa alennusta kortin kuluista (vuosi-/kuukausimaksu), mutta muuten pankki tai luottokorttiyhtiö ei korvaa mitään kortin toimimattomuudesta aiheutuneita välillisiä kustannuksia. Näissä tilanteissa viitataan yleensä vain korttien yleisiin ehtoihin sekä siihen, että asiakkaan olisi pitänyt varautua paremmin.

Lue lisää: 5 syytä hankkia luottokortti

Kukaan ei siis joudu maksumieheksi sille, että asiakas jää pulaan tai ilman kattoa pään päälle, sillä pankkien ja luottokorttiyhtiöiden vastuuvapaus on yleensä varmistettu korttien ehdoissa. Voi siis olla oman etusi mukaista hankkia toinen maksukortti toisesta pankista.

Kilpailuta luottokortti

Debit-tilejä voi olla vaikea hallita useassa pankissa – on vaikea muistaa, kummasta pankista maksoi sähkölaskun ja kummasta vuokran. Hyvä vaihtoehto toisen Debit-kortin hankkimisen sijaan voikin olla se, että hankkii luottokortin toisesta pankista. Tällöin voi esimerkiksi hankkia omasta pankistaan ns. perusluottokortin ja tämän jälkeen kilpailuttaa muut Suomesta löytyvät luottokortit.

Perusluottokortin rinnalle voisi kenties sopia enemmän etuja sisältävä kortti, kuten kauppaluottokortti, lentopisteluottokortti tai premium-luottokortti.

Lähde:

Yle

Etsitkö luottokorttia?

Vertailemalla luottokortteja löydät parhaimmat edut