Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Luottokortti

10 väärää uskomusta luottokorteista

Sivu Anna Möttönen / joulukuu 29 2017 | Lukuaika: 3 minuuttia

vääriä uskomuksia luottokorteista

Luulitko tuntevasi luottokortit?

Luottokortti on ollut yleinen maksuväline jo kauan, mutta silti osalla kuluttajista on yhä epäluuuloja luottokortteja kohtaan, liittyen pääasiassa velkaantumisen pelkoon.

Tähän on yleensä kaksi syytä: joko tunnet jonkun jolla on paljon luottokorttivelkaa, tai sitten et tiedä, miten luottokortit toimivat.

Lue myös: Eroon veloista

Listasimme 10 tyypillistä väärinkäsitystä luottokorteista:

1. Luottokortti tarkoittaa lisää velkaa

Luottokortilla ei ole tarkoitus elää velaksi. Jos maksat laskun kokonaisuudessaan pois eräpäivään mennessä, et joudu maksamaan korkoa luoton käytöstä. Jos et maksa koko luottokorttivelkaa pois vaan pelkästään osan, joudut maksamaan korkoa luoton käytöstä niin kauan kunnes maksat loppusumman.

Jos pelkäät velkaantuvasi liikaa, voit asettaa kortille luotto- ja käyttörajan omien tulojesi mukaan niin ettet käytä luottokorttia yli varojesi.

Lue lisää: Elätkö yli varojesi? Tunnista merkit ajoissa!

2. Luottokortin valitseminen on vaikeaa

Jos et tiedä mikä kortti sopisi sinulle parhaiten, voit vertailla eri korttivaihtoehtoja ja valita itsellesi parhaiten sopivan luottokortin sen tarjoamien etujen mukaan. Jos matkustat paljon, kannattaa sinun hankkia lentopisteitä kerryttävä kortti. Jos taas haluat keskittää ostoksesi tiettyyn kauppaan, harkitse kaupan bonuspisteitä kerryttävää korttia.

Vertailussamme eri korttien vertaileminen on helppoa. Näet myös kaikki kortteihin liittyvät kustannukset ja hakuehdot:

3. Luottokortin korko on liian korkea, joten luottoa ei kannata käyttää

Luottokorteissa on keskimäärin 30 päivää korotonta maksuaikaa. Kuten aiemmin mainittu, jos maksat laskun eräpäivään mennessä koko summan takaisin, et joudu maksamaan luoton korkoa. Maksuaikakorteissa (mm. American Express ja Diners Club) tulee aina maksaa lasku kokonaisuudessaan pois kuukausittain, eikä korkoa siis ole.

Learn more: Luottokortti vai maksuaikokortti? Tunne termit!

4. Luottokorttivelka on yleistä

Velkaantumiseen on kolme tyypillistä syytä:

  • Luottokorttilaskun maksun unohtaminen
  • Luottorajan ylittäminen
  • Ei pidä ylhäällä tai seuraa omia menoja

Jos käytät korttia huolellisesti, seuraat omia menojasi ja muistat maksaa laskun eräpäivään mennessä pois, sinuun ei tarvitse pelätä velkaantumista.

5. Laskun maksaminen eräpäivään mennessä unohtuu helposti

Lähes kaikilla pankeilla onnistuu helposti ja kätevästi luottokorttilaskun maksaminen nettipankissa ja korttisi menojen seuranta. Voit esimerkiksi ajastaa maksun luottotilillesi etukäteen, jos pelkäät unohtavasi maksaa laskun eräpäivään mennessä.

Lue lisää: Miten luottokorttilasku kannattaa lyhentää?

6. Pankkikortti on parempi ja turvallisempi vaihtoehto kuin luottokortti

Päinvastoin. Luottokortilla maksamisessa on enemmän etuja kuin pankkikortilla maksamisessa, korottoman maksuajan lisäksi. Luottokortteihin kuuluu usein maksuturva ja tuoteturva mikä korvaa menetykset väärinkäyttötapauksissa, tai jos hankit esimerkiksi vioittuneen tuotteen. Pankkikortteihin ei taas kuulu näitä etuja.

Luottokortit tarjoavat myös bonuksia kuten pisteitä, mitä pankkikortit eivät tarjoa. Esimerkiksi St1-luottokortilla saat jokaisesta ostoksesta 0, 5% maksutapaetua, St1- ja Shell-asemilla 2 % maksutapaetua.

Lue lisää: Maksutapaetu luottokorteissa

7. Jos hankin luottokortin, niin minun tulee avata uusi pankkitili korttia varten

Tämä ei ole aina vaatimus. Jotkut maksuaika- ja luottokorttien myöntäjistä tarjoavat kortteja ilman pankkitilin avaamista, ja voit maksaa luottokorttilaskusi nykyiseltä pankkitililtäsi. Esimerkiksi Diners Club ja American Express ovat maksuaikakortteja, joiden hankkimiseen ei tarvitse avata uutta pankkitiliä.

Korteissa on keskimäärin 30 päivää korotonta maksuaikaa, ja voit maksaa laskun pois suoraan omalta tililtäsi.

8. Luottokorteissa on paljon piilokustannuksia

Kun olet hakemassa luottokorttia, sinun tulee olla tietoinen korttiin liittyvistä ehdoista ja kustannuksista. Lue sopimuksen pieni printti huolella ja ota selville mahdolliset lisämaksut (esim. mahdolliset vuosimaksut tai kuukausittaiset tilinhoitomaksut).

Luottokorttivertailussamme pystyt helposti vertailemaan eri korttien vuosimaksuja sekä korttien muita kuluja sekä etuja.

Luottokorttivertailu

9. Luottokorttihuijaukset ovat yleisiä

Jos olet tarkkana korttisi käytön kanssa ja pidät korttiasi ja tunnuslukujasi suojassa, luottokorttihuijauksen riski on erittäin pieni. Jos kuitenkin huomaat väärinkäyttöä kortillasi, ota heti yhteyttä pankkiisi/luottokortin tarjoajaasi ja ilmoita asiasta.

Luottokorttiyhtiö tai pankkisi voi estää kortin käytön, ja mahdollisesti palauttaa sinulle rahasi jos petos tulee ilmi. Pankkikortin kanssa asia ei ole yhtä helppoa.

Lue myös: Maksukortin suojaus

10. Pelkään käyttäväni liikaa luottoa jos hankin luottokortin

Tämä on täysin itsestäsi kiinni. Jos pelkäät käyttäväsi liikaa luottokorttia, voit valita pienemmän luottorajan, mikä on esimerkiksi tulojasi pienempi. Voit myös jättää luottokortin välillä kotiin, sillä sitä ei aina tarvitse kantaa mukana.

Joissain tilanteissa, kuten esimerkiksi ulkomaanmatkoilla, luottokortista on erityisen paljon hyötyä!

Lue lisää: Kaikki luottokortin käytöstä ulkomailla

Etsitkö luottokorttia?

Vertailemalla luottokortteja löydät parhaimmat edut