Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Lainojen sanastoa

Annuiteetti
Tasaerälainoja kutsutaan annuiteettilainoiksi. Niissä jokainen kuukausierä on yhtä suuri takaisinmaksuajan loppuun saakka. Kuukausierä koostuu lainan lyhennyksestä, korosta ja mahdollisista muista kuluista. Suurin osa lainoista maksetaan takaisin tasaerälyhennyksinä.
Joustoluotto
Joustoluottoa voi nostaa luottorajan sallimissa rajoissa aina tarvittaessa. Luotto vapautuu aina uudelleen käyttöön, kun se maksetaan pois. Uutta joustoluottoa voi yleensä nostaa ilman uutta hakemusta.
Kertaluotto
Kertaluoton avulla saat käyttöösi kiinteän summan rahaa, joka pitää maksaa takaisin tasasuurissa erissä, yleensä kuukausittain.
Korko
Korkoa kertyy lainan maksamattomasta osuudesta. Korko on lainanantajalle maksettu korvaus lainan myöntämisestä. Korkoa voidaan pitää lainatun rahan hintana.
Kuukausierä
Kuukausierä on joka kuukausi maksettavaksi tuleva lasku. Se sisältää lainan lyhennyksen, korot ja muut kustannukset. Kuukausierät maksetaan useimmissa tapauksissa tasasuurissa erissä.
Lainaaja
Henkilö, joka tekee lainanmyöntäjän kanssa sopimuksen lainasta ja sen takaisinmaksusta.
Lainan kokonaiskustannukset
Lainan kokonaiskustannukset koostuvat itse lainamäärästä ja kaikista siihen liittyvistä muista kustannuksista, kuten koroista ja palvelumaksuista. Esimerkiksi, jos 5000 euron lainassa korko on 500 euroa sekä muut kustannukset 500 euroa, ovat lainan kokonaiskustannukset 6 000 euroa.
Lainan marginaali
Lainan marginaali on prosenttiluku, joka lisätään tietyn viitekoron päälle. Viitekorkona käytetään yleensä 3kk Euriboria tai lainanantajan omaa viitekorkoa. Lainan korko on usein viitekoron ja marginaalin summa.
Lainanmyöntäjä
Pankki tai rahoitusyhtiö, joka myöntää lainaajalle lainan omien ehtojensa mukaisesti.
Luottokelpoisuus
Luottokelpoisuudella tarkoitetaan henkilön kyvykkyyttä maksaa velkansa takaisin. Lainanmyöntäjät arvioivat jokaisen hakijan luottokelpoisuuden. Arvioon vaikuttavat mm. vuositulot ja mahdolliset maksuhäiriömerkinnät.
Maksuvapaat kuukaudet
Jotkut lainanmyöntäjät tarjoavat mahdollisuuden maksuvapaisiin kuukausiin, yleensä kahteen vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että kyseisinä kuukausina ei tarvitse lyhentää lainaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tästä huolimatta laina saattaa kerryttää korkoa.
Takaisinmaksuaika
Lainanmyöntäjän kanssa sovitaan yleensä ennen lainan ottamista aikataulusta, jolla laina maksetaan takaisin. Lainan voi halutessaan maksaa pois nopeamminkin.
Palvelumaksut
Lainanmyöntäjät perivät usein lainoihin liittyen palvelumaksuja. Näitä ovat esimerkiksi lainan avaus- ja kuukausi- ja vuosimaksut. Tämän lisäksi mahdolliset lisäpalvelut, kuten maksusuunnitelman muuttaminen saattavat synnyttää lisäkustannuksia.
Pikavippi
Pikavippi on nopea ja yleensä melko pieni lainasumma, jolla voit rahoittaa äkillisen rahantarpeen.
Todellinen vuosikorko
Todellinen vuosikorko maksetaan käyttäen korkoa korolle –periaatetta ja se huomioi lainan koron lisäksi myös lainaan liittyvät muut kustannukset, kuten avaus- ja palvelumaksut.
Vakuudellinen laina
Vakuudelliset lainat edellyttävät, että lainan vastineeksi annetaan vakuus, kuten asunto. Ilman vakuutta lainaa ei myönnetä. Tämä suojaa lainanmyöntäjää mahdollisilta luototappioilta.
Vakuudeton laina
Toisin kuin vakuudellisissa lainoissa, vakuudettomat lainat eivät edellytä, että niiden vastineeksi annetaan jokin vakuus.
Viitekorko
Korko, johon lainan korko on sidottu. Ylensä 3kk Euribor tai lainanantajan oma viitekorko. Viitekoron päälle lisätään yleensä tietty marginaali. Viitekoron ja marginaalin summa muodostaa lainan kokonaiskoron.
Viivästyskorko
Mikäli et maksa sovittua lyhennystä eräpäivään mennessä, alkaa lainasi kerryttää viivästyskorkoa. Viivästyskorot ovat yleisesti suhteellisen korkeita, joten muistathan maksaa laskusi ajallaan.
Vähimmäislyhennys
Vähimmäislyhennyksellä tarkoitetaan sitä kuukausierää, joka on maksettava takaisin lainamäärästä riippumatta. Vähimmäislyhennys voi olla joko kiinteä rahasumma tai lainamäärään sidottu prosenttiosuus.

Kolme helppoa ja nopeaa vaihetta

Miksi valita VertaaEnsin.fi?

Ilmainen, kattava ja turvallinen
Helppo ja nopea vertailu
Puolueeton ja riippumaton

Asiakaslupauksemme on auttaa kuluttajia vertailemaan ja valitsemaan parhaat rahoitustuotteet omien tarpeiden mukaisesti täysin ilmaiseksi. Palvelumme on täysin riippumaton ja palvelustamme löydät useita eri rahoitustuotteita ja toimijoita. Toivottavasti voimme auttaa myös sinua!

Testimonial person
Missiomme on auttaa kuluttajia tekemään fiksuja ja tietoisia päätöksiä talousasioissa.
Jussi, Toimitusjohtaja @VertaaEnsin.fi

Tilaa VertaaEnsin säästövinkit

Liity postituslistallemme niin saat ilmaiset säästövinkit ja mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.

Parhaat vinkit oman talouden hallintaan

Lue viimeisimmät oman talouden uutiset sekä vinkit raha-asioittesi hallintaan ja säästämiseen täältä