Menu
Soita
Soita 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Olet kirjautunut ulos.

Lähetämme sinulle sähköpostitse ohjeet kuinka nollaat salasanan.

Voiko pikavipin saada tilille 24/7?

Pikavippien tarjoajat lupaavat usein rahat tilillesi jopa 15 minuutissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki vipit saapuisivat kaikille asiakkaille näin lyhyessä ajassa. Jotta pikavipin saisi tililleen näin nopeasti, tulee lainaa hakea netissä ja hakemuksen tulee olla kunnossa eikä esimerkiksi liitetiedostoja puutu, lainaa haetaan lainahakemusten käsittelyaikoina, pankkitilisi on sellaisessa pankissa, jonka kanssa pikavippiyrityksellä on sopimus/maksutili. Lisäksi luottotietosi tarkistetaan Instantor-palvelun kautta.

Kun luotonantaja haluaa myöntää luottoa, hakee hän tietoja hakijan henkilöluottotiedoista, joihin voi perustaa luottopäätöksensä – kukaan kauppias tai lainantarjoaja ei halua luottotappioita niskoilleen. Luottotiedot haetaan luottorekistereistä, joita ylläpitävät esimerkiksi Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Finland Oy.

Instantor- palveluun kirjaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla, ja se tunnistaa asiakkaan luottotiedot ja hakee ne luottorekisteristä. Instantor tutkii hakijan pankkitilien toimintaa viimeisten 12 kuukauden ajalta. Jos Instantori ei ole käytössä tai asiakas ei sitä halua käyttää, monet pikavippiyritykset tarjoavat mahdollisuuden lähettää luotonmyöntäjälle esimerkiksi kopioita tiliotteista tai palkkakuiteista. Tämä tietysti hidastaa prosessia, kun liitteitä pitää lähettää erikseen.

Käsitelläänkö pikavippihakemuksia 24h?

Pikavippejä voi hakea 24h eli vuorokauden ympäri, mutta lainaa myönnetään vain tiettyinä aukioloaikoina. Ajat löytyvät jokaisen pikavippi-/lainantarjoajan sivuilta, ja lainahakemusten käsittelyajat ovat tyypillisesti esim klo 9-20.

Esimerkkejä lainahakemusten käsittelyajoista:

Pikavippien käsittelyajat
Pikavippiyritys Käsittelyaika
Pikavippi.fi 9-22
Blue Finance 7-23
Vivus 7-23
OK Money Arkisin 7-22, la-su 9-21
Eurolimiitti 8-22
Euroloan 7-23
Laina.fi Arkisin 7-22, la-su 9-21

Näiden aikojen ulkopuolella pikavippihakemustasi ei siis käsitellä. Jos haet lainaa yöllä, joudut siis odottamaan aamuun asti ennen kuin lainahakemuksesi arvioidaan. Lisäksi sinulla tulee olla pankkitili sellaisessa pankissa, josta pikavippiyritys maksaa vipin tilillesi, niin et joudu odottamaan pankkien välisen siirron takia useampaa vuorokautta, vaan rahat tulevat heti.

Jos kuitenkin olet tehnyt hakemuksen jo aiemmin ja saanut hyväksytyn lainapäätöksen, voit nostaa rahat tilillesi, vaikka keskellä yötä jos haluat.

Vertaile pikavippejä 24 h

Kuitenkaan nopeus ei ole kaikki kaikessa. Nopeista siirroista ei kannata maksaa turhaan ylimääräistä, varsinkaan jos rahat ovat niin tiukilla että joutuu turvautumaan pikavippiin. Hintojen vertailu on siirtonopeuksia tärkeämpää, varsinkin kun kyse on kalliista lainasta.

Vippien kustannukset ovat korkeita, joten vertailu kannattaa. Jos tarvitset kipeästi muutamaa sataa euroa, on aika suunnitella omaa rahankäyttöä huolellisemmin.

Lisäksi budjetointi ja menojen suunnittelu etukäteen on tärkeää, että välttyy osaa hoitaa omaa talouttaan paremmin ja välttyy tulevaisuudessa pikavippikierteeltä. Pikavipit ovat kovakorkoisimpia lainoja mitä on, joten ensiksi kannattaa aina miettiä, onko meno todella tärkeä, voiko hankinta odottaa seuraavaan palkkapäivää, voitko lainata sukulaiselta tai kaverilta pikavipin sijaan, ja miten maksat pikavipin takaisin niin, ettet tulevaisuudessa joudu enää samanlaiseen tilanteeseen.

Ilmainen ja nopea lainavertailumme paljastaa sinulle nopeasti pikavippien vuosikorkojen ja nimellisten korkojen lisäksi niiden todelliset kustannukset.

Jos olet tullut siihen tulokseen, että pikavippi on tilanteessasi ainoa ratkaisu ja välttämätön, niin muista ehdottomasti vertailla eri pikalainoja äläkä ota ensimmäistä vastaantulevaa tarjousta. VertaaEnsin.fi:n lainalaskurilla pystyt helposti vertailemaan kaikki markkinoiden pikalainat. Voit myös vertailla joustoluottoja sivuillamme yhtä helposti ja löytää sinulle sopivimman vaihtoehdon.

Valitse tarvitsemasi lainasumma ja laina-aika: kuinka paljon haluat lainata ja millä aikataululla tiedät pystyväsi maksamaan pikavipin takaisin. Pikavippivertailu näyttää sinulle nopeasti saatavilla olevat vaihtoehdot ja lainaehdot sekä vipin kokonaiskustannuksen, todellisen vuosikoron ja maksettavan kuukausierän. Muista kuitenkin, että lainanantajan todelliset kustannukset saattavat poiketa esitetyistä tapauskohtaisesti.

Tutustu ja vertaile huolella eri vaihtoehtoja ennen kuin haet pikavippiä. Muista, että voit aina pyytää tarjouksen useammalta kuin yhdeltä lainantarjoajalta saadaksesi selville mikä laina on oikeasti edullisin. Pikavippien korko on pääasiassa hakijakohtainen, eli lainantarjoaja määrittää hakemustietojesi perusteella riskipitoisuutesi ja siten lainan koron. Joissakin pikavipeissä saattaa kuitenkin olla kiinteä eli sama korko kaikille asiakkaille.

Pikavipin hakeminen 24 h ja takaisinmaksu

Kun olet löytänyt lainalaskurimme avulla sinulle parhaan lainavaihtoehdon, voit edetä hakemaan valitsemaasi lainaa painamalla “jatka”-hakupainiketta. Pääset suoraan kyseisen lainanmyöntäjän sivuille, joissa voit täyttää lainahakemuksen ja saat lisää tietoa kyseisestä tuotteesta. Mikäli hakemuksesi hyväksytään, saat rahat tilillesi suhteellisen nopeasti, usein jo seuraavana päivänä.

Muista kuitenkin, että vaikka pikavippien hakeminen on nopeampaa ja helpompaa verrattuna esimerkiksi pankkilainoihin ja muihin kulutusluottoihin, ovat pikalainojen korot sekä muut kustannukset ovat yleensä huomattavasti korkeammat. Pikavippi voi tulla erittäin kalliiksi, jos valitset liian pitkän takaisinmaksuajan tai et pystykään maksamaan vippiä takaisin sovitussa maksuaikataulussa.

Vaikka ilmaista rahaa ei olekaan olemassa, täysin kuluton pikavippi on kuitenkin olemassa. Tiesitkö, että esimerkiksi Suomilimiitti myöntää uusille asiakkailleen noston 1000 euroon asti ilman nostopalkkiota ja muita kuluja, kunhan maksat lainan kokonaisuudessaan takaisin ensimmäiseen eräpäivään mennessä.

Myös Suomen Tililuotto myöntää korotonta maksuaikaa ensimmäiseen eräpäivään mennessä, sekä ensimmäisen noston 2000 euroon asti ilman nostopalkkiota. Lisäksi Eurolimiitti ja Limiitti.fi tarjoavat kulutonta lainaa uusille asiakkaille samanlaisin ehdoin, tosin vain 500 euroon asti. Jos olet 100% varma, että pystyt maksamaan 30 päivässä lainan kokonaan takaisin, ei sinulle koidu kuluja. Nämä tarjoukset ovat siis voimassa vain uusille asiakkaille.

Muista kuitenkin, että pikavippi on tarkoitettu vain hätätapauksia varten: kun omat rahat eivät riitä tai muualta ei saa lainaa. Pohdi tarkkaan tarvitsetko oikeasti lainaa ja kuinka paljon, ja voisitko lainata mistään muualta, esimerkiksi ystävältä tai sukulaiselta. Ylimääräisiä arjen hankintoja kuten vaatteiden ostoa tai hauskanpitoa kuten esimerkiksi ravintolailtoja ei missään nimessä kannata rahoittaa lainarahalla. Tärkeintä on tehdä selväksi, onko harkinta oikeasti tarpeellinen ja kestääkö oma taloustilanne lainan takaisinmaksun. Jos pikavipin takaisinmaksun kanssa tulee ongelmia, on kannattavinta ottaa heti yhteyttä lainanmyöntäjään ja neuvotella itselleen uusi maksuaikataulu.

Velkaantuneisuus on nykypäivänä yhtä tyypillisempää ja pikavipit ovat aiheuttaneet harmittavan monelle maksuhäiriömerkinnän. Jos olet joutunut hakemaan pikavippiä, on aika pohtia, onko menoissa mitään vähennettävää, edes lainan takaisinmaksun ajaksi, tai olisiko mahdollista ansaita hieman lisätuloja esimerkiksi myymällä vanhoja tavaroita tai vaatteita, vaikka netissä.

Pikavipit ja korkokatto Suomessa

Suomessa pikavipeille asetettiin vuonna 2013 korkokatto: alle 2 000 euron lainojen todellinen vuosikorko saa olla maksimissaan 50 % + viitekorko. Lakiasetuksen jälkeen usea pikavippiyritys katosi markkinoilta. Laki ei kuitenkaan ratkaissut täysin asiaa, sillä pikalainayritykset keksivät, miten lakia on helppo kiertää.

Pikavippien tarjoajat muuttivat tuotteitaan kerta-pikavipeistä luottolimiiteiksi ja joustoluotoiksi. Entisen 500 euron pikavipin sijaan hakijalle myönnetään hieman yli 2000 euron luottolimiitti, esimerkiksi 2 010€. Kuluttaja voi nostaa limiitiltä käyttöönsä vain haluansa 500 euroa, mutta nyt 50%:n korkokatto ei koske lainaa, ja lainantarjoaja voi pyytää korkeampaa korkoa lain puitteissa.

Korkokatto ei siis rajoittanut pikavippien satoihin prosentteihin nousevia korkoja. Tämän lisäksi pikavipin hakijalla on mahdollisuus ottaa vielä helpommin lisää lainaa, sillä hänelle on myönnetty hakemansa 500 euron sijaan yli 2000 euroa luottolimiittiä. Luonnollisesti jokaisesta nostokerrasta voidaan veloittaa nostokulu korkojen lisäksi.

Todellinen vuosikorko pikavipeissä

Pikavipeille asetetun korkokaton tarkoitus oli estää hurjat, useiden satojen prosenttien todelliset vuosikorot, mutta koska asetuksen pystyi kiertämään joustoluotoilla, nousivat korot vielä lakimuutoksen jälkeen jopa 700 prosenttiin. Todellinen vuosikorko on yleensä hyvä mittari lainan todellisille kustannuksille, sillä se ottaa huomioon nimellisen koron lisäksi myös lainan muut kustannukset kuten vuosi- tai kuukausimaksun sekä muut yksittäiset kulut. Vaikka todellinen vuosikorko on hyvä mittari vertailla eri lainojen kaikkia kustannuksia, se ei kerro kaikkea, eikä aina ole se realistisin mittari.

Todellinen vuosikorko voi nimittäin nousta helposti erittäin korkeaksi juuri pienissä ja lyhytaikaisissa lainoissa, sillä todellinen vuosikorko laskee, miten kalliiksi laina pahimmassa tapauksessa tulisi, jos ottaisi aina uuden lainan (samalla korolla ja kustannuksilla) maksaakseen minimikuukausierän pois.

Laskentatavan takia korko nousee etenkin lyhytaikaisissa lainoissa ja pienissä lainasummissa, joissa nostokulut ja tilinhoitomaksut ovat lainasummaan ja -aikaan suhteutettuna suuret ja laina on tarkoitus maksaa reilusti alle vuodessa pois, toisin kuin todellinen vuosikorko laskee. Hyvin harva nimittäin lyhentää lainaa oikeasti todellisen vuosikoron laskentatavalla. Todellinen vuosikorko on hyvä mittari ja sitä kannattaa käyttää, kun vertailee eri lainoja tai pikavippejä, mutta se ei ole ainoa mittari eikä sama asia kuin lainan todellinen kokonaiskustannus.

Pikavippien kustannukset

Pikavippien maksuaika on nimensä mukaisesti lyhyt, tyypillisesti muutaman viikon tai kuukauden pituinen, sillä lainasummakin on pieni. Keskimääräinen pikavippi on noin 500 euroa ja takaisinmaksuaika keskimäärin 3 kuukautta. Korko ei siis ehdi kertyä kauan, ja siksi korkoprosentti onkin melko suuri. Jotkut pikavippien tarjoajat ilmoittavat koron kuukausikorkona, mikä saattaa olla hämäävää, kun yleinen tapa ilmoittaa lainan korko on vuosikorko. 10 prosentin kuukausikorko näyttää mainonnassa melko alhaiselta, mutta tarkoittaa 120% vuosikorkoa.

Jos pikavippi maksetaan kuitenkin takaisin kuukaudessa, ei vuosikorko ole yhtä relevantti.

Korko ei kuitenkaan ole ainoa kustannus, mitä pikavipistä peritään. Pikavipistä peritään myös avaus- tai nostokulu normaalisti, mikä saattaa olla suhteellisen suuri lainan määrään nähden. Useimmiten se on prosenttiosuus nostettavasta summasta, ja vaihtelee tyypillisesti noin 5-25 prosentin välillä.

Nykyään useimmat pikavipit ovatkin joustoluottoja, ja siksi nostokulu on hyvä tulonlähde vippifirmoille. Joustoluottoa voi nostaa pienissä osissa useamman kerran, ja joka kerrasta joutuu maksamaan nostokulun. 25 prosentin nostokulua perivä Viikinkilaina tienaa jo 1000 euron nostosta 250 euroa, jonka päälle tulee korkokulut.

Kaikilla nostokulu ei ole kuitenkaan näin suuri. Esim. Credit24 perii vain 6,95% nostokulua. Tosin korko on kova, yli 90 prosenttia vuodessa. Toisaalta Credigo perii pelkän koron (todellinen vuosikorko maksimissaan 49,77%) lainakustannuksena. Tämän takia vertailu kannattaa.

Uusi lakialoite pikavipeille

Pikavippien nykyiseen korkokattoon ollaan suunnittelemassa muutoksia, ja uuden lain olisi tarkoitus kiristää sääntelyä muun muassa nostamalla korkokattoa sekä tiukentamalla muita lainaehtoja ja kustannuksia, sillä nykyistä korkokattoa on suhteellisen helppo kiertää ja kustannukset ovat päätä huimaavia. Uuden korkokaton olisi tarkoitus koskea myös suurempia lainoja (yli 2000 euron lainoja) eli ei varsinaisesti pikavippejä vaan muitakin lainoja.

Näin nykyistä korkokattoa kiertävät, yli 2000 euron joustoluotto-pikavippien kustannuksia saataisiin kohtuullisemmiksi. Todellinen lainan vuosikorko saisi olla esimerkiksi maksimissaan 30% (mikä sekin on korkea tavallisille, pitkäaikaisille lainoille). Sama koskisi myös vertaislainoja. Tarkoituksena olisi, että lainasta ei saisi ikinä periä korkokaton ylittäviä kustannuksia.

Kuulostaa hyvältä, mutta uusi lakiehdotus on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Todelliseen vuosikorkoon lasketaan siis kaikki kustannukset, kuten esimerkiksi luottokorteissa vuosimaksu. Jos luottokortin luottoa ei käytä, tai käyttää vain muutaman euron verran, tulee vuosimaksu kuitenkin maksettavaksi ja tämä tekee todellisesta vuosikorosta suhteettoman korkean.

Todellinen vuosikorko on välillä hyvä tapa mitata kokonaiskustannuksia, mutta lyhytaikaisissa ja pienissä lainasummissa se vääristää hieman kustannuksia, kun laina maksetaan takaisin nopeammin kuin vuodessa. Tämän takia harkitaankin muiden kuin korkokustannusten rajoittamista. Nyt laissa ei ole säädetty rajaa, kuinka paljon muita kuluja voidaan periä.

Euromääräinen raja voisi toimia paremmin kuin korkoraja, varsinkin muiden kulujen kuten tilinhoitomaksujen ja nostokulujen kohtuullistamisessa. Raja voisi olla esimerkiksi vuosittainen, paljonko kuluja saa maksimissaan periä pikavipeistä tai muista lainoista.

Hae Suomen edullisinta lainaa avullamme

Pikavippejä voi hakea netistä, eli konttorien aukioloajat eivät ole rajoituksena. Tästä johtuen lainahakemuksen voi jättää milloin tahansa 24/7, eli vaikka keskiyöllä. Tosin lainahakemuksia ei käsitellä aivan jokaisena vuorokauden tuntina. Tyypillisesti hakemuksia käsitellään esimerkiksi klo 8-22 välillä. Ajat vaihtelevat kuitenkin yrityskohtaisesti. Vaikka pikavippi on nimensä mukaisesti nopea tapa saada lainaa, sillä on hintansa: vastineeksi helpommasta ja nopeammasta luottopäätöksestä pikavippien tarjoajat vaativat lainoilleen korkeampaa korkoa tai muita kustannuksia kuten laskutus- tai tilinhoitopalkkioita. Tämän takia kustannuksia on tärkeämpi vertailla, kuin nopeuttaa siirtää rahat tilille.

Uutiskirje

Liity postituslistallemme niin saat ilmaiset säästövinkit ja mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.