Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Pikavippi 18-vuotiaalle?

Pikavipit ovat pieniä lainoja lyhyillä laina-ajoilla, esimerkiksi 500 euron laina 3 kuukauden laina-ajalla. Korko ei siis ehdi kertyä kauan, ja siksi korkoprosentti onkin melko suuri. Jotkut pikavippien tarjoajat ilmoittavat koron kuukausikorkona, mikä saattaa olla hämäävää, kun hyvän käytännön mukainen tapa ilmoittaa lainan korko on todellinen vuosikorko. 10 prosentin kuukausikorko näyttää mainonnassa melko alhaiselta, mutta tarkoittaa 120% vuosikorkoa. Jos pikavippi maksetaan kuitenkin takaisin kuukaudessa, ei korko pääse kertymään koko vuoden ajalta, ja korkoprosentti voi olla siis pienempi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mitä pidempään lainaa maksaa, sitä suuremmiksi kustannukset aina nousevat.

Nimellis- tai kuukausikorko ei kuitenkaan ole ainoa kustannus, mitä pikavipistä peritään. Pikavippeihin kuuluu usein myös avaus- ja/tai nostokulut, mikä voi nostaa pientä lainasummaa kerralla paljonkin. Vippiin kuuluva yksittäinen maksu voi olla jopa neljänneksen nostettavasta lainasummasta, ja jos kyseessä on joustoluotto, voidaan nostokulua veloittaa hakijalta useammin kuin kerran.

Pikavipin tai lainan korko voi olla kiinteä tai riskien perusteella määritelty. Riskiperusteinen korko voi usein olla houkutteleva, koska sen alin mahdollinen korko on yleensä reilusti matalampi kuin kiinteän koron lainoissa. Harmillisesti vain harva lainanhakija saa tämän matalimman korkotason käyttöönsä, jolloin kiinteän koron laina voi olla selkeämpi valinta, koska lainan kulut ovat kaikille aina samat.

Riskiperusteisissa lainoissa on myös aina vaarana, että lainan hakijalle myönnetään lainaa korkeimmalla mahdollisella korolla, joka on usein reilusti korkeampi kuin kiinteäkorkoisen lainojen korkotaso yleisesti. Näiden lainakorkojen vertailu onnistuu helposti verkossa ja kiinteäkorkoisia sekä riskihinnoitteluun perustuvia lainoja voi molempia hakea helposti netistä.

Netistä haettava kulutusluotto tai pikavippi on vakuudetonta , ja sitä myönnetään yleensä nopeammin kuin vakuudellista lainaa. Vakuudellisissa lainoissa annetaan pankille lainasumman vastineeksi jokin vakuus, mikä suojaa lainanmyöntäjää eli pankkia mahdolliselta luottotappioilta, jos asiakas ei pystykään maksamaan lainaa takaisin.

Pikavippi on vakuudeton laina, jolla ei ole vakuuksia tai takaajia, jolloin lainan korkotaso on yleensä hieman korkeampi kuin vakuudellisissa lainoissa. Nuorilla ei ole usein vakuudeksi kelpaavaa omaisuutta (esim. asunto tai auto), joten vakuudeton laina voi olla helpompi saada. Vakuudeton laina on usein kalliimpi kuin vakuudellinen, koska lainantarjoaja ottaa suuremman riskin, kun myöntää lainaa ilman vakuuksia.

Mistä 18-vuotias voi saada pikavipin tai lainaa?

18-vuotta täyttänyt voi saada pikavipin tai lainaa usealta eri pankilta tai lainantarjoajalta, muttei suinkaan kaikilta. Joissakin tapauksissa lainoissa voi olla myös yläikäraja.

Täysi-ikäisyyden lisäksi hakijalta edellytetään muitakin tiettyjä yleisehtoja. Hakijalla täytyy olla säännölliset tulot, vakituinen osoite, puhelinnumero ja pankkitili Suomessa, eikä hakijalla saa olla maksuhäiriömerkintöjä. Laajoilta lainamarkkinoilta näihin ehtoihin voi löytyä joitain poikkeuksia, ja esimerkiksi alaikäraja lainalle voi olla korkeampi kuin 18 vuotta. Alta löytyvä taulukko kertoo Suomen markkinoiden lainanmyöntäjien vaatimat alaikärajat.

Lainaa 18-vuotiaalle
Lainan myöntäjä Alaikäraja
Ålandsbanken -
Bluefinance 18
Bondora 18
Credento 18
Everyday.fi 18
Halino 18
Luottoraha 18
Mylender 18
Nordcredit 18
Pikavippi.fi 18
ResursBank 18
Santander 18
Nordea 18
Danske Bank 18
Handelsbanken 18
Credit24 19
Surimo 19
Aasa 20
Collector 20
Cashbuddy 20
Credigo 20
Euroloan 20
Ferratum 20
Fellow Finance 20
Laina.fi 20
Lainaamo 20
Limiitti.fi 20
Lainatori 20
OKMoney 20
Risicum 20
Saldo 20
Svea 20
Vivus 20
Aktia 20
Ekstraluotto 21
Euro24.fi 21
Eurolimiitti 21
Fixura 21
Getcapital 21
Nanolaina 21
SuomenTililuotto 21
Viikinkilaina 21
Bigbank 22
Lainaaja.fi 22
Lainasto 22
Nopsalaina 22
BankNorwegian 23
Nordax 23
OP 23
Avida 24
S-Pankki 25

Riskiä ajatellen on luonnollista, että lainoille on ikärajoja. Esimerkiksi Suomen lain mukaan alle 18-vuotiaan ei tulisi pystyä velkaantumaan. Alaikäisenä lainan saaminen on siis käytännössä mahdotonta. Joissakin poikkeuksissa alaikäinen voi saada kuitenkin esimerkiksi opintolainaa, jos opiskelija on opintolainaa nostaessaan alaikäinen, hänen edunvalvojansa, yleensä vanhempien, tulee suostua siihen, että opiskelija ottaa lainan omiin nimiinsä ja nostaa sen ilman eri valtuutusta. Lisäksi, esimerkiksi rinnakkaiskortti vanhempien luottokorttiin on mahdollista saada alaikäisenä, mutta oma luottokortti ei.

Jotkut pikavippifirmat myöntävät lainaa 18-vuotiaalle heti vaikkei tällä olisikaan säännöllisiä tuloja tai takaajia lainalleen. On myös mahdollista, että pikavipin voi saada opiskelija. Pikavipeissä on kuitenkin hyvä selvittää lainan todelliset kulut ja laskea, että voi varmasti maksaa lainan aikanaan takaisin.

18-vuotias voi hakea pikavippiä tai lainaa netistä

Lainahakemuksen voi tehdä verkossa mihin kellonaikaan tahansa. Luottopäätöksen saa antaa yöllä, mutta laki määrää, että kello 23:n jälkeen myönnetyt kulutusluotot saa nostaa vasta aamuseitsemän jälkeen. Useimmat lainantarjoajat siirtävät lainarahat hakijan tilille vasta aukioloaikojensa puitteissa. Eli jos lainantarjoajan asiakaspalvelu ei ole auki vielä aamuseitsemältä, rahojakaan ei vielä siirretä silloin.

On kuitenkin hyvä huomioida, että vaikka lainahakemuksesi hyväksyttäisiin ja rahat siirrettäisiin saman tien, rahat voivat näkyä tililläsi pahimmillaan vasta muutaman pankkipäivän päästä. Parhaimmillaan netistä haetun pikavipin voi saada heti tilille.

Vertaile pikavippien ja lainojen kulut

Edullinen vaihtoehto löytyy helpoiten vertailemalla pikavippien ominaisuuksia ja kokonaiskustannuksia. Vertailemalla voi säästää isojen lainasummien kohdalla helposti satoja euroja, pienissäkin summissa useita kymppejä.

Esimerkki 1: 100 € pikavippi

100 euron pikavippi 40 päivän laina-ajalla kustantaa halvimmillaan 103 euroa, ja kalleimmillaan 142 euroa. Eroa näiden kahden summan välillä on siis peräti 39 euroa, toisin sanoen 39 prosenttia koko lainasummasta!

Esimerkki 2: Kulutusluotto 5 000 €, laina-aika 3 vuotta

5 000 euron kulutusluoton kokonaiskustannukset ovat halvimmillaan 5620,68 €, ja kalleimmillaan 13 068 €. Erotusta summien välillä on siis 7447,32 euroa. Kallein laina on kokonaiskustannuksiltaan lähes kolme kertaa alkuperäistä lainasummaa suurempi.

Lainaa kannattaa siis aina vertailla, hakeepa pientä tai suurta lainaa.

Pikavippiä hakemassa? Muista nämä asiat!

Suomalaisten yhä kasvavasta velkaantumisesta ollaan syystäkin huolissaan. Pikavippiä tulisi hakea vain, jos muut vaihtoehdot eivät kertakaikkiaan onnistu. Erityisesti nuoren hakijan kannattaa olla varovainen, sillä kerääntynyt pikavippivelka voi vaikuttaa omaan talouteen vielä pitkään. Jos sinusta tuntuu, että pikavippi on sinulle ainoa vaihtoehto, kannattaa miettiä omaa taloudellista tilannetta laajemminkin. Ennen pikavippejä kannattaakin turvautua esimerkiksi Takuusäätiöön tai oman kunnan talousneuvontaan. Avun pyytäminen ei ole merkki heikkoudesta, vaan osoittaa ennemminkin vastuuntuntoa ja halua saada oma talous taas raiteilleen.

Jos pikavippi on kuitenkin sinulle sopiva ratkaisu, täytyy sinun ensiksi olla omasta maksukyvystä olla hyvin perillä. Jos laina-aika venyy ja maksuaikataulu pettää, pikavippien kustannukset voivat nousta kerralla lähes tähtitieteellisiksi. Laske itsellesi tarkka maksuaikataulu, ja pitäydy siinä. Tarkan suunnittelun avulla välttää ikävät yllätykset ja pitää oman talouden kunnossa. Pikavipin takaisinmaksu voi myös vaatia leikkauksia muista menoista, joten on hyvä pohtia, löytyykö taloudesta turhia menoja, tai olisiko lisätulojen hankkiminen jotain kautta mahdollista.

Mieti myös tarkkaan, mitä varten haet pikavippiä. Arkielämistä tai ylimääräisiä huvituksia ei tule koskaan rahoittaa lainarahalla, kaikkein vähiten korkeakorkoisilla pikavipeillä.

Pidä myös mielessä, että pikavippien tarjoama korko on usein asiakaskohtainen, joten yrityksen sivuilla näkyvää korkoa tarjoataan vain pienelle osalle asiakkaista. Lainatarjous ei kuitekaan sido lainanhakijaa vielä mihinkään, joten tarjouksen pyytäminen kannattaa. Esimerkiksi VertaaEnsin.fi-palvelussa voit halutessasi suoraan pyytää lainatarjousta useammalta rahoitusyhtiöltä saadaksesi tarkat hinnat selville, tai voit vertailla pikavippien hintoja arvioiduilla hinnoilla.

Muista myös, että lain mukaan internetissä tehdyn lainahakemuksen voi perua kahden viikon sisällä hakemisesta.

18-vuotiaalle opintolainaa tai luottokortti

Opintolaina on osa opintotukea. Kuten kaikki muutkin lainat, myös opintolaina on maksettava takaisin. Se on kuitenkin valtion takaama, ja lainan takauksen myöntää KELA enintään 30 vuodeksi ensimmäisen lainaerän nostamisesta. Laina tulee kuitenkin hakea pankista itse, joten muista vertailla pankkeja huolella, jotta saat parhaat ehdot. Neuvottele siis mahdollisimman matalat korot ja sinulle sopiva takaisinmaksuaikataulu. Opintolainan korko ja kustannukset ovat matalat, mutta osa pankeista myöntää opintolainaa esim. omalla prime-korolla ja osa euribor-markkinakorolla . Prime-korot ovat tyypillisesti hieman euriboria korkeampia, mutta vaihtelee harvemmin.

Opintolaina ei ole ainoa laina, jossa vertaileminen ensin kannattaa. Voit vertailla lainavertailussamme näppärästi eri lainoja vaikkapa lainasumman tai käyttötarkoituksen mukaan.

Luottokortti on myös toinen vaihtoehto rahantarpeeseen. Lisäksi luottokortilla maksaminen esimerkiksi lentoja varatessa tai hotellihuonetta varatessa on tyypillistä ja jopa suositeltavaa. Luottokortteja havitteleva voi joutua huomaamaan, että myös luottokortteja saadakseen täytyy olla muutakin kuin 18-vuotias. Myös esimerkiksi luottorekisterin on oltavan yleensä puhdas. Jotkut pankit myöntävät luottokortteja kertyneiden opintopisteiden perusteella.

Hae Suomen edullisinta lainaa avullamme

Useimmat vippifirmat tarjoavat lainoja 18 vuotta täyttäneille, mutta osalla alaikäraja saattaa olla osalle pikavipeistä 20 tai 22 vuotta. Riskiä ajatellen on luonnollista, että lainoille on myös ikärajoja: esimerkiksi Suomen lain mukaan alle 18-vuotiaan ei tulisi pystyä velkaantumaan. Joissakin lainoissa on myös yläikärajat, sillä ikääntyneet lainanhakijat voivat olla luotonantajalle riski, sillä mahdollisen kuolemantapauksen tai sairastumisen johdosta voi rahojen saaminen takaisin mutkistua entisestään.
Jo 18-vuotiaiden on mahdollista saada lainaa monelta eri tarjoajalta. Eri asia on, kannattaako tämä. Nuorten velkaantuneisuus on ollut kasvussa Suomessa, ja harmillisen moni nuori on joutunut pikavippikierteeseen. Pikavipin saaminen tekstiviestillä tai netistä on tehty nykyään helpoksi, ja kuka tahansa 18-vuotias voi sellaista itse hakea. Ennen pikavipin hakemista tutustu kuitenkin muihin vaihtoehtoihin, ja tarvittaessa ota yhteyttä Takuusäätiöön tai oman kunnan talousneuvontaan. Avun pyytäminen ei ole merkki huonosta taloudenhoidosta, vaan viestii ennemminkin vastuullisuudesta ja halusta hoitaa omaa taloutta järkevästi.