Menu
Soita
Soita 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Olet kirjautunut ulos.

Lähetämme sinulle sähköpostitse ohjeet kuinka nollaat salasanan.

Pikavippi 18-vuotiaalle?

Pikavippien maksuaika on nimensä mukaisesti lyhyt, tyypillisesti muutaman viikon tai kuukauden pituinen, sillä lainasummakin on pieni. Keskimääräinen pikavippi on noin 500 euroa ja takaisinmaksuaika keskimäärin 3 kuukautta. Korko ei siis ehdi kertyä kauan, ja siksi korkoprosentti onkin melko suuri. Jotkut pikavippien tarjoajat ilmoittavat koron kuukausikorkona, mikä saattaa olla hämäävää, kun hyvän käytännön mukainen tapa ilmoittaa lainan korko on todellinen vuosikorko. 10 prosentin kuukausikorko näyttää mainonnassa melko alhaiselta, mutta tarkoittaa 120% vuosikorkoa. Jos pikavippi maksetaan kuitenkin takaisin kuukaudessa, ei korko pääse kertymään koko vuoden ajalta, ja korkoprosentti voi olla siis pienempi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mitä pidempään lainaa maksaa, sitä suuremmiksi kustannukset aina nousevat.

Nimellis- tai kuukausikorko ei kuitenkaan ole ainoa kustannus, mitä pikavipistä peritään. Avaus- tai nostokulu saattaa olla suhteellisen suuri lainan määrään nähden. Useimmiten se on prosenttiosuus nostettavasta summasta, ja vaihtelee tyypillisesti noin 5-25 prosentin välillä. Nykyään useimmat pikavipit ovatkin joustoluottoja, koska nostokulu on hyvä tulonlähde vippifirmoille. Joustoluottoa voi nostaa pienissä osissa useamman kerran, ja joka kerrasta joutuu maksamaan nostokulun. 25 prosentin nostokulua perivä Viikinkilaina tienaa jo 1000 euron nostosta 250 euroa, jonka päälle tulee korkokulut.

Kaikilla nostokulu ei ole näin suuri. Esim. Credit 24 perii vain 6,95% nostokulua. Tosin korko on kova, yli 90%:n vuosikorko. Kaikki eivät kuitenkaan peri nostokulua, eivätkä sadan prosentin vuosikorkoa. Esimerkiksi Credigo perii pelkän koron (todellinen vuosikorko maksimissaan 49,77%) lainakustannuksena. Tämä selkeyttää paljon hinnoittelua, kun ns. ylimääräisiä kustannuksia ei tule.

Pikavipin tai lainan korko voi olla kiinteä tai riskien perusteella määritelty. Riskiperusteinen korko voi usein olla houkutteleva, koska sen alin mahdollinen korko on yleensä reilusti matalampi kuin kiinteän koron lainoissa. Harmillisesti vain harva lainanhakija saa tämän matalimman korkotason käyttöönsä, jolloin kiinteän koron laina voi olla selkeämpi valinta, koska lainan kulut ovat kaikille aina samat.

Riskiperusteisissa lainoissa on myös aina vaarana, että lainan hakijalle myönnetään lainaa korkeimmalla mahdollisella korolla, joka on usein reilusti korkeampi kuin kiinteäkorkoisen lainojen korkotaso yleisesti. Näiden lainakorkojen vertailu onnistuu helposti verkossa ja kiinteäkorkoisia sekä riskihinnoitteluun perustuvia lainoja voi molempia hakea helposti netistä.

Netistä haettava kulutusluotto tai pikavippi on vakuudetonta , ja sitä myönnetään yleensä nopeammin kuin vakuudellista lainaa. Vakuudellisissa lainoissa annetaan pankille lainasumman vastineeksi jokin vakuus, mikä suojaa lainanmyöntäjää eli pankkia mahdolliselta luottotappioilta, jos asiakas ei pystykään maksamaan lainaa takaisin.

Pikavippi on vakuudeton laina, jolla ei ole vakuuksia tai takaajia, jolloin lainan korkotaso on yleensä hieman korkeampi kuin vakuudellisissa lainoissa. Nuorilla ei ole usein vakuudeksi kelpaavaa omaisuutta (esim. asunto tai auto), joten vakuudeton laina voi olla helpompi saada. Vakuudeton laina on usein kalliimpi kuin vakuudellinen, koska lainantarjoaja ottaa suuremman riskin, kun myöntää lainaa ilman vakuuksia.

Mistä 18-vuotias voi saada pikavipin tai lainaa?

18-vuotta täyttänyt voi saada pikavipin tai lainaa usealta eri pankilta tai lainantarjoajalta, muttei suinkaan kaikilta. Joissakin tapauksissa lainoissa voi olla myös yläikäraja.

Useimmat lainantarjoajat vaativat lainanhakijalta säännöllisiä tuloja, moitteettomia luottotietoja, vakituista osoitetta Suomessa, omissa nimissä olevaa puhelinnumeroa sekä pankkitiliä suomalaisessa pankissa ja mahdollisesti verkkopankkitunnuksia. Lisäksi hakijan tulee olla täysi-ikäinen, mutta joidenkin lainantarjoajien alaikäraja lainanhakijoille on korkeampi kuin 18 vuotta.

Lainaa 18-vuotiaalle
Lainan myöntäjä Alaikäraja
Ålandsbanken -
Bluefinance 18
Bondora 18
Credento 18
Everyday.fi 18
Halino 18
Luottoraha 18
Mylender 18
Nordcredit 18
Pikavippi.fi 18
ResursBank 18
Santander 18
Nordea 18
Danske Bank 18
Handelsbanken 18
Credit24 19
Surimo 19
Aasa 20
Collector 20
Cashbuddy 20
Credigo 20
Euroloan 20
Ferratum 20
Fellow Finance 20
Laina.fi 20
Lainaamo 20
Limiitti.fi 20
Lainatori 20
OKMoney 20
Risicum 20
Saldo 20
Svea 20
Vivus 20
Aktia 20
Ekstraluotto 21
Euro24.fi 21
Eurolimiitti 21
Fixura 21
Getcapital 21
Nanolaina 21
SuomenTililuotto 21
Viikinkilaina 21
Bigbank 22
Lainaaja.fi 22
Lainasto 22
Nopsalaina 22
BankNorwegian 23
Nordax 23
OP 23
Avida 24
S-Pankki 25

Riskiä ajatellen on luonnollista, että lainoille on ikärajoja. Esimerkiksi Suomen lain mukaan alle 18-vuotiaan ei tulisi pystyä velkaantumaan. Alaikäisenä lainan saaminen on siis käytännössä mahdotonta. Joissakin poikkeuksissa alaikäinen voi saada kuitenkin esimerkiksi opintolainaa, jos opiskelija on opintolainaa nostaessaan alaikäinen, hänen edunvalvojansa, yleensä vanhempien, tulee suostua siihen, että opiskelija ottaa lainan omiin nimiinsä ja nostaa sen ilman eri valtuutusta. Lisäksi, esimerkiksi rinnakkaiskortti vanhempien luottokorttiin on mahdollista saada alaikäisenä, mutta oma luottokortti ei.

Jotkut pikavippifirmat myöntävät lainaa 18-vuotiaalle vaikkei tällä olisikaan säännöllisiä tuloja tai takaajia lainalleen. Pikavipeissä on kuitenkin hyvä selvittää lainan todelliset kulut ja laskea, että voi varmasti maksaa lainan aikanaan takaisin. Lue täältä mihin kannattaa ja mihin ei kannata hakea lainaa.

18-vuotias voi hakea pikavippiä tai lainaa netistä

Lainahakemuksen voi tehdä verkossa mihin kellonaikaan tahansa. Luottopäätöksen saa antaa yöllä, mutta laki määrää, että kello 23:n jälkeen myönnetyt kulutusluotot saa nostaa vasta aamuseitsemän jälkeen. Useimmat lainantarjoajat siirtävät lainarahat hakijan tilille vasta aukioloaikojensa puitteissa. Eli jos lainantarjoajan asiakaspalvelu ei ole auki vielä aamuseitsemältä, rahojakaan ei vielä siirretä silloin.

On kuitenkin hyvä huomioida, että vaikka lainahakemuksesi hyväksyttäisiin ja rahat siirrettäisiin saman tien, rahat voivat näkyä tililläsi pahimmillaan vasta muutaman pankkipäivän päästä. Parhaimmillaan netistä haetun lainan voi kuitenkin saada omalle tililleen saman päivän aikana.

Vertaile pikavippien ja lainojen kulut

Edullinen vaihtoehto löytyy helpoiten vertailemalla pikavippien ominaisuuksia ja kokonaiskustannuksia. Vertailemalla voi säästää isojen lainasummien kohdalla helposti satoja euroja, pienissäkin summissa useita kymppejä.

Esimerkki 1: 100 € pikavippi

100 euron pikavippi 40 päivän laina-ajalla kustantaa halvimmillaan 103 euroa, ja kalleimmillaan 142 euroa. Eroa näiden kahden summan välillä on siis peräti 39 euroa, toisin sanoen 39 prosenttia koko lainasummasta!

Esimerkki 2: Kulutusluotto 5 000 €, laina-aika 3 vuotta

5 000 euron kulutusluoton kokonaiskustannukset ovat halvimmillaan 5620,68 €, ja kalleimmillaan 13 068 €. Erotusta summien välillä on siis 7447,32 euroa. Kallein laina on kokonaiskustannuksiltaan lähes kolme kertaa alkuperäistä lainasummaa suurempi.

Lainaa kannattaa siis aina vertailla, hakeepa pientä tai suurta lainaa.

Pikavippiä hakemassa? Muista nämä asiat!

Ennen lainan hakemista kannattaa arvioida oma maksukyky realistisesti ja varmistua, että ei ota liian suurta lainaa. Vaikka laina olisi kuinka edullinen, on se kuitenkin aina laina, joka täytyy maksaa takaisin sivukuluineen. Myös lainan maksuaikataulu kannattaa miettiä huolellisesti, jotta ei turhaan päädy ottamaan liian pitkää laina-aikaa, mikä kasvattaa aina lainan kokonaiskustannuksia, vaikka laina olisikin kuluiltaan edullinen. Toisaalta myöskään liian lyhyt laina-aika ei ole hyvä, sillä se voi ajaa taloudellisesti liian ahtaalle, ja ajaa jopa ottamaan lisää lainaa.

Lainarahalla tehtäviä hankintoja tulee myös harkita tarkkaan. Jos omat rahat eivät riitä lainalla hankittavaan tuotteeseen, kannattaa pysähtyä miettimään. Tarvitseeko kyseistä tavaraa todella niin kovasti, että ei voi säästäää tarvittavia rahoja itse? Joskus lainanotto tosin voi olla kannattavampi vaihtoehto kuin saman summan säästäminen itse. Kuitenkaan vanhan lainan maksu uudella lainalla ei useinkaan ole hyvä idea. Poikkeus tähän saattaa olla lainojen yhdistämiseen tarkoitettu laina, mutta aina sekään ei ole järkevää jos kulut tulevat suuremmiksi.

Aivan mihin tahansa tarkoituksiin lainarahaa ei kannata käyttää. Ylimääräisiä arjen hankintoja tai huvitteluja ei missään nimessä kannata kustantaa lainarahalla, ja lainaa voikin suositella otettavaksi vain välttämättömien menojen rahoitukseen . Tärkeintä lainanotossa onkin olla itselleen rehellinen ja miettiä, onko hankinta oikeasti tarpeellinen ja kestääkö oma taloustilanne lainan takaisinmaksun.

On hyvä muistaa, että monet lainantarjoajat käyttävät asiakaskohtaista riskihinnoittelua määritellessään lainan koron, joten lainan todelliset kustannukset selviävät vasta, kun lainantarjoaja tekee lainatarjouksen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pelkkä lainatarjous ei sido mihinkään, eikä huonoa tarjousta tule tietenkään hyväksyä. Lisäksi lain mukaan netistä haetun lainan saa perua kahden viikon sisällä lainasopimuksen tekemisestä.

Lainan hakeminen on nopeaa ja helppoa netissä. Lainaa voi hakea esimerkiksi todellisen vuosikoron vertailumme kautta. Kun olet löytänyt edullisimman lainavaihtoehdon, pääset "jatka" -nappia painamalla suoraan lainanmyöntäjän hakemukseen ja lainanantajan sivuille tietoihin, missä voi tutustua tarkemmin lainatuotteeseen ja jättää lainahakemuksen.

Edullisimman tarjouksen valitseminen

Parhaimman lainatarjouksen valinta voi olla vaikeaa, joten kannattaa tutustua lainoihin ja niiden kustannuksiin huolellisesti. Ei myöskään kannata uskoa pelkästään sitä, mitä lainantarjoajien nettisivuilla isoilla kirjaimilla kirjoitetaan, vaan myös pienet printit kannattaa lukea huolella. Osa rahoitusyhtiöistä saattaa esimerkiksi mainostaa täysin korotonta lainaa, mikä sinällään voi olla aivan tottakin. Korottomuus kuitenkin yleensä toteutuu vain varsin tiukoilla ehdoilla tai korottomuuden takia lainan muut kulut, kuten nosto- ja avausmaksut tai kuukausittaisen tilinhoitokulut, voivat olla kohtuuttoman suuret.

Osa lainantarjoajista puolestaan saattaa mainostaa, etteivät he peri kuukausittaisia tilinhoitomaksuja tai nostokuluja, mikä usein tarkoittaa,että lainan korko voi olla suhteellisen korkea. Usein mainokset korottomasta tai lisämaksuttomasta lainasta ovat siis liian hyviä ollakseen totta, ja ”puuttuvat” kulut kyllä piilotetaan jonnekin. Lainatarjoukset pitää aina vertailla todellisen vuosikoron perusteella.

18-vuotiaalle opintolainaa tai luottokortti

Opintolaina on osa opintotukea. Kuten kaikki muutkin lainat, myös opintolaina on maksettava takaisin. Se on kuitenkin valtion takaama, ja lainan takauksen myöntää KELA enintään 30 vuodeksi ensimmäisen lainaerän nostamisesta. Laina tulee kuitenkin hakea pankista itse, joten muista vertailla pankkeja huolella, jotta saat parhaat ehdot. Neuvottele siis mahdollisimman matalat korot ja sinulle sopiva takaisinmaksuaikataulu. Opintolainan korko ja kustannukset ovat matalat, mutta osa pankeista myöntää opintolainaa esim. omalla prime-korolla ja osa euribor-markkinakorolla . Prime-korot ovat tyypillisesti hieman euriboria korkeampia, mutta vaihtelee harvemmin.

Opintolaina ei ole ainoa laina, jossa vertaileminen ensin kannattaa. Voit vertailla lainavertailussamme näppärästi eri lainoja vaikkapa lainasumman tai käyttötarkoituksen mukaan.

Luottokortti on myös toinen vaihtoehto rahantarpeeseen. Lisäksi luottokortilla maksaminen esimerkiksi lentoja varatessa tai hotellihuonetta varatessa on tyypillistä ja jopa suositeltavaa. Luottokortteja havitteleva voi joutua huomaamaan, että myös luottokortteja saadakseen täytyy olla muutakin kuin 18-vuotias. Myös esimerkiksi luottorekisterin on oltavan yleensä puhdas. Jotkut pankit myöntävät luottokortteja kertyneiden opintopisteiden perusteella.

Hae Suomen edullisinta lainaa avullamme

Useimmat vippifirmat tarjoavat lainoja 18 vuotta täyttäneille, mutta osalla alaikäraja saattaa olla 20 tai 22 vuotta. Riskiä ajatellen on luonnollista, että lainoille on myös ikärajoja: esimerkiksi Suomen lain mukaan alle 18-vuotiaan ei tulisi pystyä velkaantumaan. Joissakin lainoissa on myös yläikärajat, sillä ikääntyneet lainanhakijat voivat olla luotonantajalle riski, sillä mahdollisen kuolemantapauksen tai sairastumisen johdosta voi rahojen saaminen takaisin mutkistua entisestään.
Pienlainat tulivat Suomen markkinoille vuonna 2005, ja niiden tarjonta kasvoi hetkessä huimasti. Tällä hetkellä vippien tarjoajien määrä on vähentynyt: tarjoajia on kuitenkin reilusti yli parikymmentä markkinoilla. Lainaehdot eivät ole usein yhtä tiukat kuin esimerkiksi pankkien myöntämissä lainoissa, vaikka pikavippeihin ei vaadita vakuuksia eikä takaajia. Vaatimuksena on usein kuitenkin säännölliset tulot, mutta tulojen ei tarvitse olla kovin suuret. Jo 18-vuotiaiden on mahdollista saada lainaa monelta eri tarjoajalta. Eri asia on, kannattaako tämä. Nuorten velkaantuneisuus on ollut kasvussa Suomessa, ja harmillisen moni nuori on joutunut pikavippikierteeseen. Pikavipin saaminen tekstiviestillä tai netistä on tehty nykyään helpoksi, ja kuka tahansa 18-vuotias voi sellaista itse hakea.