Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Mikä on pikaluotto?

Pikaluotto eli pikavippi viittaa pieneen lainasummaan. Pieni lainasumma on suhteellisen nopeaa saada tilille, sillä hakeminen tapahtuu netissä eivätkä lainaehdot ole yhtä tiukat kuin esimerkiksi pankkilainoissa.

Pikaluottojen positiiviset ominaisuudet loppuvat kuitenkin tähän, sillä usein niiden kustannukset ovat erittäin korkeat. Korko voi olla jopa 100% vuodessa, ja päälle tulevat lisäksi tilinhoitomaksut ja lainan nostokulut. Korkokustannuksia ei kerry kuitenkaan vuoden ajalta, sillä luotto maksetaan usein takaisin muutamassa kuukaudessa.

Pikaluottojen korkokatto

Parisen vuotta sitten Suomessa asetettiin korkokatto pikaluotoille rajoittamaan näiden rikollisen korkeita korkoja. Lakiasetus hävittikin markkinoilta ison osan pikavippifirmoja, mutta ongelma ei suinkaan hävinnyt. Pikaluottofirmat nimittäin keksivät keinon kiertää lakia: pikaluotot vaihtoivat nimeään joustoluotoiksi ja luottolimiiteiksi.

Jos siis nykyään kaipaa 500 euron luottoa, täytyy todennäköisesti hakea hieman yli 2 000 euron luottomiliittiä kerralla, minkä jälkeen limiitiltä nostetaan käyttöön se tarvittu 500 euroa. Nyt kuitenkaan 50 %:n korkokatto ei koske lainaa, ja mukaan tulevat nostokulut jokaisesta nostokerrasta.

Kiskurikorkojen ongelma ei siis ole hävinnyt minnekään. Nyt pikavippiä on siis helpompi ottaa yhä isompia määriä, kun luotto nousee kerralla 2 000 euroon asti ja luoton nostaminen tapahtuu nappia painamalla.

Jokainen nostokerta luo luonnollisestikin uusia nostokuluja korkojen lisäksi. Koska pikaluotot eivät ole halpaa lystiä, kannattaa niitä vertailla huolella, jos sellaisen hankinta on edessä. Pikaluotoissa maltti on valttia.

Kuinka paljon pikaluotot oikeasti maksavat?

Kustannusten kanssa kannattaa siis olla varovainen. Todellinen vuosikorko on yleensä erinomainen mittari lainojen kustannusten vertailuun, mutta pikaluottojen kohdalla se ei kerro kaikkea. Vertailussa sitä voi yhä käyttää, mutta pikaluottojen kohdalla sitä ei voi rinnastaa lainan kokonaiskustannuksiin.

Keskimääräinen pikaluotto netistä on noin 500 euroa kolmen kuukauden takaisinmaksuajalla, eli laina-aika on hyvin lyhyt. Todellinen vuosikorko ei kuvasta näin lyhyitä laina-aikoja kunnolla, vaan se toimiikin paremmin yli vuoden mittaisissa lainoissa. Luottoa hakiessasi pidä siis huolta, että olet perillä lainan kokonaiskustannuksista.

Joskus pikaluotoissa korko ilmoitetaan kuukausikorkona, mikä hämmentää ja saa koron näyttämään alhaiselta. Esimerkiksi 10 prosentin kuukausikorko voikin olla 120 prosentin todellinen vuosikorko.

Korot eivät suinkaan ole pikaluottojen ainoat kustannukset, vaan niihin kuuluvat myös avaus- tai nostokulut. Usein kyseessä on prosenttiosuus nostettavasta summasta mikä vaihtelee 5 – 25 prosentin välillä – suhteellisen suuri summa lainan määrään nähden. Erityisesti joustoluotoille nostokulu on erityisen hyvä tulonlähde, kun lainaa voi nostaa pienissä osissa aina oman tarpeen mukaan.

Joskus pikaluottoyhtiöt mainostavat ilmaista ensilainaa. Tämä tarkoittaa sitä, että uusille firman asiakkaille tarjotaan lainaa tietyn maksuajan sisällä täysin maksuttomasti. Tämä kuitenkin on voimassa vain ensimmäisen nostokerran ajan, ja seuraavasta limiitin nostosta joutuukin maksamaan sievoisen summan. Kuluttomuus kattaa usein vain lyhyen ajanjakson, eli pidemmän päälle kulutonta lainaa ei ole ja uusi luotto ei ole aina halpa.

Mikä neuvoksi korkeille koroille?

Tulevaisuudessa kun hakee lainaa ilman vakuuksia tai takaajia, tarkemmin ottaen kulutusluottoa, voi olla varma, ettei korko ylitä 20 prosenttia. Tämä säädös tulee voimaan näillä näkymin jo tulevana syksynä.

Lisäksi säädöksessä tullaan rajoittamaan lainan maksamiseen ja ottamiseen liittyviä kuluja. Kuluille asetetaan siis yläraja, joka tulee näillä näkymin olemaan 150 euroa vuodessa. Näin lainantarjoajat eivät voi kiertää korkokattoa kuluilla.

Tällä lainsäädännöllä on tarkoitus hallinnoida korkeakorkoisimpia, nopeasti ja helposti saatavilla olevia pieniä luottoja, joita kutsutaan pikavipeiksi. Tämä uudistus tulee tekemään lainan ja luoton hakemisesta entistä läpinäkyvämpää ja yllättäviä kuluja ei pääse näin syntymään loputtomasti.

Ennen lakisäädöksen voimaantuloa kannattaakin siis edelleen olla tarkkana, mistä luottonsa ottaa, sillä tällä hetkellä hinnoissa on suuria eroja. Käyttämällä vertailupalvelua pääset kartoittaamaan näitä eroja helposti.

Millon pikaluottoa kannattaa hakea?

Voidaan siis todeta että, pikavippien kanssa kannattaa olla todella varovainen. Niitä tulisikin käyttää vain hätätapauksissa.

Pikaluottoja ei tulisi koskaan käyttää arjen kustantamiseen, kuten laskujen maksamiseen, ravintola-iltoihin tai muuhun huvinpitoon. Pohdi tarkkaan tarvitsetko lainaa todella ennen sen hakemista.

Jos pikaluotto on ainut vaihtoehto tähän hetkeen, mieti miten voit vähentää muita menojasi tai voitko ansaita lisätuloja jotain kautta. Tärkeintä on, että oma talous pysyy tasapainossa myös pikavipin kanssa. Ennen pikaluoton hakemista muista myös laskea takaisinmaksusuunnitelma tarkkaan.

Mediassa uutisoidaan jatkuvaan tahtiin suomalaisten kasvavasta velkaantumisesta. Usein maksuhäiriömerkintöjä kertyy yhdelle henkilölle suhteettoman paljon, ja nämä voivat alkaa juuri pikaluotoista.

Jos huomaat, että pikaluotto on viimeinen vaihtoehtosi, kannattaa pohtia voisiko apua taloudenhoitoon saada esimerkiksi Takuusäätiöltä tai oman kunnan talousneuvonnasta. Avun pyytämisessä ei ole mitään hävettävää, vaan se osoittaa omaa vastuuntuntoa ja halukkuutta hoitaa omaa taloutta hyvin.

Jos pikaluotto on sinulle sopiva vaihtoehto, muista vertailla

Jos olet käynyt läpi muut vaihtoehdot, laskenut tarkan takaisinmaksusuunnitelman ja tiedät, että taloutesi pysyy tasapainossa ja pystyt maksamaan pikaluoton takaisin, on aika aloittaa vertailu. VertaaEnsin.fi:n pikaluottovertailu auttaa löytämään itselle sopivimman ja edullisimman pikaluoton nopeasti ja helposti. Vertailussa ovat mukana parhaat markkinoiden pikaluotot.

Kun olet tyytyväinen löytämääsi vaihtoehtoon, hae lainaa heti, saat lainapäätöksen ja lopulta on mahdollista saada pikaluotto heti tilille. Tämän jälkeen voit tehdä noston.

Vertailu on helppoa: valitse vain tarvitsemasi luottosumma ja -aika takaisinmaksusuunnitelmasi mukaan. Lainalaskuri etsii sinulle sopivat vaihtoehdot, ja näet samalla sivulla kätevästi pikaluottojen kokonaiskustannukset, todelliset vuosikorot ja maksettavat kuukausierät. Sivuillamme voit tutustua eri vaihtoehtoihin ja jatkaa helposti myös luotontarjoajien omille sivuille etsimään lisätietoja.

Pikaluottojen vertailun isoin kommastuskivi on, että korko on hakijakohtainen. Tämä tarkoittaa sitä, että korko määritetään asiakkaan riskikertoimen mukaan; luotontarjoaja siis pohtii, kuinka todennäköisesti asiakas maksaa lainan takaisin. Lainatarjouksen pyytäminen useammalta pikaluotontarjoajalta ei kuitenkaan sido sinua mihinkään. Katso ensin kaikki tarjoukset, ja valitse halvin pikaluotto vasta sitten.

Hae Suomen edullisinta lainaa avullamme

Pikaluottojen korkojen säätely on kehittynyt Suomessa sen jälkeen, kun luotot alun perin ilmestyivät Suomen talouselämään vuonna 2005. Yli 2 000 euron lainoille asetettu vähensi pikaluotontarjoajien määrää huimasti, mutta ei hävittänyt niitä kuitenkaan kokonaan; nykyisellään Suomen markkinoilta löytyy parisenkymmentä tarjoajaa. Korkokattoa tullan kiristämään entisestään vuoden 2019 aikana.