Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Olet kirjautunut ulos.

Lähetämme sinulle sähköpostitse ohjeet kuinka nollaat salasanan.

Pikaluottojen korkokatto

Parisen vuotta sitten Suomessa asetettiin korkokatto pikaluotoille rajoittamaan näiden rikollisen korkeita korkoja. Lakiasetus hävittikin markkinoilta ison osan pikaluottofirmoja, mutta ongelma ei suinkaan hävinnyt. Pikaluottofirmat nimittäin keksivät keinon kiertää lakia: pikaluotot vaihtoivat nimeään joustoluotoiksi ja luottolimiiteiksi. Jos siis nykyään kaipaa 500 euron pikaluottoa, täytyy todennäköisesti hakea hieman yli 2 000 euron luottomiliittiä kerralla, minkä jälkeen limiitiltä nostetaan käyttöön se tarvittu 500 euroa. Nyt kuitenkaan 50 %:n korkokatto ei koske lainaa, ja mukaan tulevat nostokulut jokaisesta nostokerrasta.

Kiskurikorkojen ongelma ei siis ole hävinnyt minnekään. Nyt pikavippiä on siis helpompi ottaa yhä isompia määriä, kun luotto nousee kerralla 2 000 euroon asti ja luoton nostaminen tapahtuu nappia painamalla. Jokainen nostokerta luo luonnollisestikin uusia nostokuluja korkojen lisäksi. Koska pikaluotot eivät ole halpaa lystiä, kannattaa niitä vertailla huolella, jos sellaisen hankinta on edessä. Pikaluotoissa maltti on valttia.

Kuinka paljon pikaluotot oikeasti maksavat?

Pikaluottojen kustannusten kanssa kannattaa siis olla varovainen. Todellinen vuosikorko on yleensä erinomainen mittari lainojen kustannusten vertailuun, mutta pikaluottojen kohdalla se ei kerro kaikkea. Vertailussa sitä voi yhä käyttää, mutta pikaluottojen kohdalla sitä ei voi rinnastaa lainan kokonaiskustannuksiin.

Keskimääräinen pikaluotto on noin 500 euroa kolmen kuukauden takaisinmaksuajalla, eli laina-aika on hyvin lyhyt. Todellinen vuosikorko ei kuvasta näin lyhyitä laina-aikoja kunnolla, vaan se toimiikin paremmin yli vuoden mittaisissa lainoissa. Pikaluottoa hakiessasi pidä siis huolta, että olet perillä lainan kokonaiskustannuksista.

Joskus pikaluotoissa korko ilmoitetaan kuukausikorkona, mikä hämmentää ja saa koron näyttämään alhaiselta. Esimerkiksi 10 prosentin kuukausikorko voikin olla 120 prosentin todellinen vuosikorko.

Korot eivät suinkaan ole pikaluottojen ainoat kustannukset, vaan pikaluottoihin kuuluvat myös avaus- tai nostokulut. Usein kyseessä on prosenttiosuus nostettavasta summasta mikä vaihtelee 5 – 25 prosentin välillä – suhteellisen suuri summa lainan määrään nähden. Erityisesti joustoluotoille nostokulu on erityisen hyvä tulonlähde, kun lainaa voi nostaa pienissä osissa aina oman tarpeen mukaan.

Joskus pikaluottoyhtiöt mainostavat ilmaista ensilainaa. Tämä tarkoittaa sitä, että uusille firman asiakkaille tarjotaan lainaa tietyn maksuajan sisällä täysin maksuttomasti. Tämä kuitenkin on voimassa vain ensimmäisen nostokerran ajan, ja seuraavasta limiitin nostosta joutuukin maksamaan sievoisen summan. Kuluttomuus kattaa usein myös vain lyhyen ajanjakson, eli pidemmän päälle kulutonta lainaa ei ole ja uusi pikaluotto ei ole aina halpa.

Mikä neuvoksi korkeille koroille?

Yksi vaihtoehto pikaluottojen kiskurihintojen kieltämiseen voisi olla kustannuskatto. Suomessa on keskusteltu pikaluottoja koskevasta lakimuutoksesta, ja yksi vaihtoehto voisi olla mallin ottaminen Ruotsin suunnitelmista. Ruotsissa on nimittäin suunnitteilla kustannuskatto nykyisen korkokaton lisäksi. Kustannuskatto takaisi sen, että luoton kokonaiskustannukset eivät ylittäisi 100 prosenttia luoton summasta. Kokonaiskustannuksien rajoittaminen pistäisi kuriin myös nykyiset korkokaton kiertäjät.

Jos kustannuskatto ei sovi Suomelle, yksi vaihtoehto olisi nykyisen korkokaton kiristämistä. Kun nykyisellään korkokatto koskee vain alle 2 000 euron lainoja, voisi korkokattoa alkaa soveltamaan myös tätä isompiin lainasummiiin, oli kyseessä sitten kulutusluotto, joustoluotto tai vertaislaina. Yllättävät kustannukset voitaisiin saada näin kuriin. Tosin, jos korkokattoa mitataan todellisella vuosikorolla, voisi tämä tuoda ongelmia esimerkiksi luottokorteille niiden vuosimaksujen vuoksi.

Millon pikaluottoa kannattaa hakea?

Kuten ylläoleva teksti osoittaa, pikavippien kanssa kannattaa olla todella varovainen. Niitä tulisikin käyttää vain hätätapauksissa. Esimerkiski jos lainaa ei saa mistään muualta ja tarvitset nopeaa lainaa. Pikaluottoja ei tulisi koskaan käyttää arjen kustantamiseen, kuten laskujen maksamiseen, ravintola-iltoihin tai risteilyihin. Pohdi tarkkaan tarvitsetko pikaluottoa todella ennen sen hakemista. Jos pikaluotto on ainut vaihtoehto tähän hetkeen, mieti miten voit vähentää muita menojasi tai voitko ansaita lisätuloja jotain kautta. Tärkeintä on, että oma talous pysyy tasapainossa myös pikavipin kanssa. Ennen pikaluoton hakemista muista myös laskea takaisinmaksusuunnitelma tarkkaan.

Mediassa uutisoidaan jatkuvaan tahtiin suomalaisten kasvavasta velkaantumisesta. Usein maksuhäiriömerkintöjä kertyy yhdelle henkilölle suhteettoman paljon, ja nämä voivat alkaa juuri pikaluotoista. Jos huomaat, että pikaluotto on viimeinen vaihtoehtosi, kannattaa pohtia voisiko apua taloudenhoitoon saada esimerkiksi Takuusäätiöltä tai oman kunnan talousneuvonnasta. Avun pyytämisessä ei ole mitään hävettävää, vaan se osoittaa omaa vastuuntuntoa ja halukkuutta hoitaa omaa taloutta hyvin.

Jos pikaluotto on sinulle sopiva vaihtoehto, muista vertailla

Jos olet käynyt läpi muut vaihtoehdot, laskenut tarkan takaisinmaksusuunnitelman ja tiedät, että taloutesi pysyy tasapainossa ja pystyt maksamaan pikaluoton takaisin, on aika aloittaa vertailu. VertaaEnsin.fi:n pikaluottovertailu auttaa löytämään itselle sopivimman ja edullisimman pikaluoton nopeasti ja helposti. Vertailussa ovat mukana kaikki markkinoiden pikaluotot. Kun olet löytänyt sinulle sopivimman vaihtoehdon voit saada pikaluoton heti tilillesi.

Vertailu on helppoa: valitse vain tarvitsemasi luottosumma ja -aika takaisinmaksusuunnitelmasi mukaan. Lainalaskuri etsii sinulle sopivat vaihtoehdot, ja näet samalla sivulla kätevästi pikaluottojen kokonaiskustannukset, todelliset vuosikorot ja maksettavat kuukausierät. Sivuillamme voit tutustua eri vaihtoehtoihin ja jatkaa helposti myös luotontarjoajien omille sivuille etsimään lisätietoja.

Pikaluottojen vertailun isoin kommastuskivi on, että korko on usein hakijakohtainen. Tämä tarkoittaa sitä, että korko määritetään asiakkaan riskikertoimen mukaan; luotontarjoaja siis pohtii, kuinka todennäköisesti asiakas maksaa lainan takaisin. Lainatarjouksen pyytäminen useammalta pikaluotontarjoajalta ei kuitenkaan sido sinua mihinkään. Katso ensin kaikki tarjoukset, ja valitse halvin pikaluotto vasta sitten.

Hae Suomen edullisinta lainaa avullamme

Pikaluotto eli pikavippi viittaa pieneen lainasummaan. Pikaluottoa on suhteellisen nopeaa saada tilille, sillä hakeminen tapahtuu netissä eivätkä lainaehdot ole yhtä tiukat kuin esimerkiksi pankkilainoissa. Pikaluottojen positiiviset ominaisuudet loppuvat kuitenkin tähän, sillä usein niiden kustannukset ovat erittäin korkeat. Korko voi olla jopa 100% vuodessa, ja päälle tulevat lisäksi tilinhoitomaksut ja lainan nostokulut. Korkokustannuksia ei kerry kuitenkaan vuoden ajalta, sillä pikaluotto maksetaan usein takaisin muutamassa kuukaudessa.
Pikaluottojen korkojen säätely on kehittynyt Suomessa sen jälkeen, kun luotot alun perin ilmestyivät Suomen talouselämään vuonna 2005. Yli 2 000 euron lainoille asetettu vähensi pikaluotontarjoajien määrää huimasti, mutta ei hävittänyt niitä kuitenkaan kokonaan; nykyisellään Suomen markkinoilta löytyy parisenkymmentä tarjoajaa. Korkokatto ei valittevasti ratkaissut ongelmaa kokonaan, sillä useat pikaluottotarjoajat muuttivat muotoaan joustoluottotarjoajiksi. Joustoluotot kiertävät korkokaton, sillä ne tarjoajavat 2 010 euron luottolimiittiä.

Vertaile lainoja ja säästä

Autorahoitus Lainaa heti Yhdistä lainat
Koroton pikavippi Lainaa 2000 Lainaa 1000

Tilaa VertaaEnsin säästövinkit

Liity postituslistallemme niin saat ilmaiset säästövinkit ja mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.