Löydä halvin pienlaina vertailusta

Kilpailuta yli 20 pankin pienlainat ja valitse edullisin vaihtoehto.

 • Valintamerkki Ilmainen ja puolueeton vertailu Ilmainen ja puolueeton vertailu
 • Valintamerkki Hakemuksen teko ei sido sinua mihinkään
 • Valintamerkki Voit saada jopa 23 pankin lainatarjouksen Voit saada jopa 23 pankin lainatarjouksen

Aloita pienlainojen kilpailutus tästä

Arvioitu kuukausierä:

Näin kilpailutat pienlainan

 1. Täytä hakemus

  Täytä hakemus

  Täytä tietosi vertailua varten. Tämä ei sido sinua mihinkään.

 2. Kilpailutamme rahoituslaitokset

  Kilpailutamme rahoituslaitokset

  Kilpailutamme jopa 23 pankkia ja rahoituslaitosta alle minuutissa.

 3. Vertaile tarjoukset

  Vertaile tarjoukset

  Vertaile saamasi henkilökohtaiset tarjoukset ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.

Kilpailuta pienet lainat

Lähetä lainahakemus 20 pankille vain 2 minuutissa

Mikä on pienlaina?

pienlaina
Pienlaina on nimensä mukaisesti pieni laina, ja siitä käytetään usein myös nimitystä pikavippi. Yleinen pienlaina olisi esimerkiksi 500 euron pikalaina 3 kuukauden maksuajalla. Vuonna 2013 ja 2019 asetetut lainojen korkokatot ovat vähentäneet pienlainojen tarjoajia huimasti, mutta eivät suinkaan hävittäneet niitä kokonaan. Viimeisin korkokatto on ennen kaikkea tehnyt pienlainan hausta kuluttajalle turvallisempaa.

Pienlainaa hakiessa kannattaa noudattaa varovaisuutta: kiireellistä rahantarvetta auttava pienlaina vaatii aina tarkan takaisinmaksusuunnitelman. Älä ota lainaa ennen kuin olet perillä sen kokonaiskustannuksista ja lainan vaikutuksista omaan talouteesi. Koroissa säästää myös huomattavia summia, kun muistaa vertailla vaihtoehdot ennen lainatarjouksen hyväksymistä.

Rahoituslaitokset, joilta saat pienen lainan

Vertailemme esimerkiksi nämä pankit puolestasi
Näytä kaikki 23 kumppania

Tietoja pienlainoista

Kuinka paljon pienlaina oikeasti maksaa?

Pienlainalla tarkoitetaan pientä lainasummaa lyhyellä, usein korkeintaan parin vuoden mittaisella laina-ajalla. Lyhyt laina-aika ja matala lainasumma tarkoittivat ennen korkeita korkoja, mutta lainsäädännön ansiosta pienlainojen korkotasoa on saatu laskettua huomattavasti. Tällainen laina ei siis ole enää yhtä kallis kuin aiemmin, ja pienlainaa voi hakea vastuullisesti, jos tilanne sitä vaatii.

Pienlaina on lähes poikkeuksetta laina ilman vakuuksia ja takaajia, joten lainan hakemiseen ei vaadita vakuudeksi asetettavaa omaisuutta. Pieni laina otetaan usein kiireelliseen rahantarpeeseen yllättävän rahapulan kohdalla, eli pienlaina on näiltä osin myös käyttöluotto.

Vaikka pienlainan korko on nykyään maltillinen (korkeintaan 20 %), täytyy lainan kanssa harjoittaa varovaisuutta, aivan kuten muidenkin lainatuotteiden kohdalla. Halvalta vaikuttava korko ei nimittäin välttämättä sisällä kaikkia lainan kustannuksia. Lainatuotteen todellinen hinta selviää parhaiten kokonaiskustannuksia ja todellista vuosikorkoa tarkastelemalla. Näet nämä helposti vertailumme avulla, joten voit tarkistaa luotettavasti, kuinka paljon sinulle tarjottu pienlaina todella maksaa.

Jos pienlaina tai suurempi kulutusluotto on ajankohtainen, voit hakea lainaa sivuillamme 500 eurosta aina 60 000 euroon asti. Lähetämme lainahakemuksen heti 23 pankille, joilta saat luottopäätöksen vain muutamassa minuutissa. Maksuton lainavertailu auttaa tunnistamaan edullisimman lainan, jonka voit saada tilillesi jopa saman päivän aikana.

Pienlainan korko ja muut kustannukset

Pienlainan kustannuksiin kuuluu usein monta eri maksua. Itse korko on nykyisen lainsäädännön mukaisesti korkeimmillaan 20 prosenttia. Pelkkä nimelliskorko ei kuitenkaan kerro koko tarinaa pienlainan edullisuudesta, sillä sen päälle lisätään luoton muut kulut.

Avausmaksut ja nostokulut nostavat pienen lainan hintaa usein merkittävästi, sillä jo 5-25 prosentin nostokulu on lainasummaan suhteutettuna iso kustannus. Samoin muutaman euron kuukausittainen tilinhoitomaku on usein iso prosentuaalinen kulu pienlainaa haettaessa. Yhteensä lainan lisäkulut saavat olla korkeintaan 150 euroa vuodessa.

Arvioi pienlainan edullisuus näiden perusteella:

 • Lainan kokonaiskustannukset – Tämä lukema kertoo, kuinka suuren summan maksat lopulta takaisin lainanlyhennysten muodossa.
 • Todellinen vuosikorko – Tähän sisältyvät niin lainan korko kuin muut kulut.

Pienlainan kustannuksia punnitessa kannattaa pitää mielessä myös laina-aika ja sen merkitys lainan hintaan. Siispä pidä huolta, että hahmotat tarkasti oman maksusuunnitelmasi, jotta laina-aika ei pääse venymään – pienlainojen suhteellisen korkeiden korkojen kanssa tämä voi helposti johtaa velkaantumiseen.

Kun haet lainaa kauttamme, esittelemme kaikki saatavilla olevat pienlainat edullisuusjärjestyksessä niin, että matalin todellinen vuosikorko näytetään ensimmäisenä. Voit siis helposti ja nopeasti tunnistaa halvimmat lainat ja valita parhaan tarjouksen useamman eri vaihtoehdon joukosta.

Voiko pienlainaa saada korottomasti?

Koroton pikavippi on termi, jota näkee silloin tällöin pienlainaa tarjoavien rahoituslaitosten sivuilla. Termillä tarkoitetaan ensikertalaisille tarjottavaa korotonta ensilainaa. Koroton laina on kuitenkin maksettava takaisin heti ensimmäiseen eräpäivään mennessä, eli maksuaika on lyhyt. Tämä täytyy ottaa huomioon maksusuunnitelmaa tehdessä. Eräpäivän ylittyessä korot voivat nousta kerralla huomattavan korkeiksi.

Niin kutsutuilla korottomilla pienlainoilla houkutellaan uusia asiakkaita ottamaan lainaa, joka ei lopulta olekaan yhtä edullinen kuin mainoslauseiden perusteella voisi olettaa. Koroton pikavippi ei nimittäin korulauseista huolimatta ole lähes koskaan täysin kuluton. Katso siis huolella, kuuluuko pienlainaan avaus- tai nostokuluja ennen kuin haet lainaa.

Nimellisesti korotonta pienlainaa järkevämpi ratkaisu on yleensä laina, jonka korko ja kulut on esitelty avoimesti ja läpinäkyvästi. Jos lainan todellinen vuosikorko onkin eri piilokulujen seurauksena paljon mainoslauseiden nimelliskorkoa korkeampi, ei kyseessä luultavasti ole kovinkaan luotettava lainanantaja. Kaikkien vertailustamme löytyvien lainojen kustannukset on esitetty samassa, helposti vertailtavassa muodossa. Voit siis hakea pienlainaa netistä turvallisin mielin.

Pienet lainat ja korkokatto

Kuluttajan onneksi lainamarkkinoiden sääntöjä on kiristetty useampaan otteeseen viime vuosina. Vuoden 2019 korkokatto teki lainanhausta turvallisempaa madaltamalla korkotasoa reilusti ja ulottamalla säätelyn myös joustolainoihin. Lainan nimelliskorko ei voi enää ylittää 20 prosenttia, eivätkä lainan lisäkulut saa olla yli 150 euroa vuodessa. Joustoluoton avulla ei voi enää kiertää korkokattoa, sillä se koskee kaikkia luottoja asuntolainaa lukuun ottamatta.

Pienlainojen huono maine on peräisin takavuosilta, jolloin lainan todellinen vuosikorko liikkui 50 prosentin hujakoilla. Suomessa oli vuodesta 2013 lähtien käytössä lainojen korkokatto, joka vaati, että alle 2 000 euron lainoissa todellinen vuosikorko ei saa olla yli 50 prosenttia. Lainantarjoajat onnistuivat kuitenkin kiertämään korkokaton niin kutsutun joustoluoton avulla, kun asiakkaalle myönnettiin pienen lainan sijaan yli 2 000 euron luottolimiitti, josta asiakas saattoi nostaa haluamansa pienemmän summan.

Miksi pienlainojen kanssa kannattaa olla varovainen?

Pienlainojen eli pikavippien tarjoajien maine on menneisyyden vuoksi kärsinyt. Osasyynä tähän ovat menneisyyden korkeat korot sekä vuoden 2013 korkokaton kiertäminen. Viime vuosina pienlaina on kuitenkin muuttunut aiempaa turvallisemmaksi vaihtoehdoksi, sillä lakimuutoksilla on saatu siivottua alan pahimpia ylilyöntejä. Laina voi näin olla ratkaisu yllättäviin menoihin, mikäli rahat ovat hetkellisesti tiukassa.

Tiukentunut lainsäädäntö on karistanut korkeakorkoisimpia vaihtoehtoja pois lainamarkkinoilta ja tehnyt lainan hakemisesta turvallisempaa. Kunhan noudattaa varovaisuutta ja hakee lainaa luotettavasta lähteestä, välttää yleensä huonot vaihtoehdot. VertaaEnsin.fi hyväksyy vertailuunsa ainoastaan Finanssivalvonnan alaisuudessa toimivia lainantarjoajia, joten voit hakea lainaa turvallisesti, mutta silti nopeasti ja vaivattomasti.

Pienlainaa hakevien tulisi olla hyvin perillä omasta taloudestaan ja takaisinmaksukyvystään, ja tehdä tämän perusteella perusteellinen takaisinmaksusuunnitelma lainaa varten. Pienikin laina voi johtaa taloudellisiin ongelmiin, jos sitä ei saa maksettua riittävän nopeasti takaisin.

Näillä vinkeillä haet pienlainaa turvallisesti:

 • Varmista taloutesi kantokyky ennen kuin haet lainaa.
 • Määrittele sopiva lainasumma ja laina-aika niin, että kulut ja kuukausierä eivät kasva liian suureksi.
 • Kilpailuta lainat huolella ja valitse edullisin pienlaina.
 • Maksa laina takaisin niin nopeasti kuin mahdollista.

Laina-ajan kanssa tulee olla erityisen tarkkana, sillä liian pitkälle venyvä takaisinmaksu kohottaa aina pienlainan kokonaiskustannuksia. Alle parin tonnin lainoissa kannattaakin valita laina-aika 1-2 vuoden väliltä. On myös hyvä muistaa, että koko lainan saa aina maksaa takaisin etukäteen ilman lisäkustannuksia, vaikka laina-aika ei olisi vielä päättynyt.

Milloin kannattaa hakea pienlainaa?

Pienlainoja haetaan useimmiten silloin, kun rahaa tarvitaan kiireellisesti. Ennen pienlainan ottamista kannattaa kuitenkin aina harkita seuraavia seikkoja:

 1. Onko rahantarve todella tarpeellinen?
 2. Saisiko pahimpaan hätään lainaa jostain muualta, esimerkiksi ystäviltä tai sukulaisilta?

Pienlainaa kannattaa hakea vasta kun kaikki muut vaihtoehdot on mietitty läpi ja lainanhakija on varma, että oma talous kestää pienlainan oton. Mikäli taloudenhoito tuntuu hankalalta, lue lisää vastuullisesta taloudenpidosta ja ota yhteyttä Takuusäätiöön tai oman kunnan talousneuvontaan. Avun kysyminen ei ole häpeä, vaan merkki halusta hoitaa omaa talouttaan järkevästi.

Jos tiedät, että pienlaina on sinulle sopiva vaihtoehto, kannattaa hakuprosessi aloittaa vertailemalla. Mikäli ei kilpailuta lainaa, maksaa siitä varmasti ylihintaa. Helppo tapa kilpailuttaa lainat on käyttää lainavertailuamme. Ilmainen palvelu näyttää markkinoiden parhaat pienlainat edullisuuden mukaisessa järjestyksessä, joten lainavertailu on tehty todella käteväksi.

Muista, että lainan hakeminen ei vielä velvoita sinua ottamaan lainaa. Huonoa tarjousta ei koskaan kannata hyväksyä, sillä korkeakorkoinen tai muuten tiukkaehtoinen pienlaina vain pahentaa taloustilannetta, ei pelasta sitä.

Kuka voi saada pienlainan?

Pienlainan hakukriteerit ovat pitkälti samat kuin muillakin lainoilla ilman vakuuksia. Yleisesti ottaen lainaa voi hakea, jos on täysi-ikäinen, Suomessa pysyvästi asuva henkilö, jonka luottotiedot ovat kunnossa. Tarkemmat ehdot riippuvat kuitenkin pankista: osalla rahoituslaitoksista lainaa voi saada vain 24 ikävuodesta eteenpäin, ja toiset pankit asettavat korkeitakin ehtoja hakijan tulojen suhteen.

Lainanhakijalla tulee aina olla säännölliset tulot, jotta pienlaina voidaan myöntää. Palkkatulojen lisäksi laina voidaan yleensä myöntää myös eläkkeen perusteella. Yrittäjäkin voi hakea lainaa, kunhan pystyy todistamaan tulotasonsa.

Se, kuinka paljon lainaa myönnetään, riippuu hakijan tiedoista ja pankin käytännöistä. Pienlainalla tarkoitetaan nimensä mukaisesti noin 2 000 euroon asti yltävää lainamäärää, eivätkä kaikki rahoituslaitokset edes myönnä näin pieniä lainoja ilman vakuuksia.

Voit hakea lainaa, jos täytät seuraavat ehdot:

 • Olet täysi-ikäinen – 18 vuoden ikä on ehdoton minimivaatimus pienlainan myöntämiselle, mutta yleensä pankit vaativat hieman korkeampaa, noin 20-24 vuoden ikää.
 • Sinulla on säännölliset tulot – Luotonmyöntäjät vaativat yleensä todistusta vähintään 1 200 euron kuukausituloista. Myös laina-aika ja lainasumma vaikuttavat siihen, kuinka suuria tuloja hakijalta edellytetään.
 • Olet asunut Suomessa viimeiset kolme vuotta – Asuminen ulkomailla vaikeuttaa luottotietojen tarkistamista luotettavasti, joten Suomessa on täytynyt asua useampi vuosi ennen lainanottoa.
 • Luottotietosi ovat kunnossa – Maksuhäiriömerkintä on riski niin luotonantajalle kuin hakijalle, joten lainaa ilman luottotietoja ei yleensä ole mahdollista saada.

Eri lainanantajilla on omat käytäntönsä sen suhteen, mitä liitteitä lainahakemuksen tueksi vaaditaan. Tyypillisesti hakijaa pyydetään toimittamaan viimeisen kolmen kuukauden palkkakuitit tai todiste eläkkeestä, jotta takaisinmaksukyky saadaan varmennettua. Laina on mahdollista saada ilman liitteitä, jos lainanantaja automaattista palvelua luottokelpoisuuden tarkistamiseen.

Pienlaina myönnetään yleensä nopeasti, ja sen voi myös saada tilille heti saman päivän aikana. Voit nopeuttaa prosessia omalta osaltasi täyttämällä hakemuksen mahdollisimman huolellisesti ja lähettämällä liitteet lainanantajalle heti pyydettäessä. Jos tarvitset tukea hakuprosessiin, asiakaspalvelumme auttaa numerossa 010 271 7291.

Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

Liity postituslistallemme niin saat mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.