Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Kuinka paljon pienlaina oikeasti maksaa?

Pienlainoilla viitataan pieniin lainasummiin lyhyillä, muutaman kuukauden mittaisilla laina-ajoilla. Kyseessä on laina ilman takaajia, eli pienlainat ovat vakuudettomia. Pienlainoja voi kutsua myös nimellä pikavippi. Pienlainaa otetaan usein kiireelliseen rahantarpeeseen yllättävän rahantarpeen kohdalla, eli pienlaina on myös käyttöluotto. Lyhyt laina-aika ja lainasumma tarkoittavat usein korkeita korkoja, mutta pienlainaa voi ottaa myös vastuullisesti, jos tilanne sitä todella vaatii. Pienlainojen, kuten muidenkin lainojen, kanssa täytyy kuitenkin harjoittaa varovaisuutta.

Pienlainoihin voi kuulua monta eri maksua. Avausmaksut ja nostokulut nostavat pienen lainan hintaa merkittävästi, sillä esimerkiksi 5-25 prosentin nostokulu on jo lainasummaan suhteutettuna iso summa.

Yleisesti lainoissa katsottaisiin todellista vuosikorkoa lainan kustannusten selvittämiseksi, mutta kun kyseessä on pieni laina pitkällä maksuajalla, kannattaakin keskittyä lainan kokonaiskustannuksiin. Todellinen vuosikorko toimii kuitenkin yhä hyvin kun haluat vertailla eri lainoja tai pienlainoja, mutta pienlainoissa kannattaa pitää mielessä myös lainan hyvin lyhyt laina-aika. Siispä pidä huolta, että hahmotat kokonaiskustannusten lisäksi oman maksusuunnitelmasi, että laina-aika ei veny – pienlainojen korkeiden korkojen kanssa tämä voi helposti johtaa velkaantumiseen.

Voiko pienlainaa saada korottomasti?

Koroton pikavippi on termi, jota näkee silloin tällöin pienlainojen tarjoajien sivuilla. Termillä tarkoitetaan ensilainaajille tarjottavaa korotonta ensilainaa. Koroton laina on kuitenkin maksettava takaisin ensimmäiseen eräpäivään mennessä, eli maksuaika on lyhyt. Tämä täytyy ottaa huomioon maksusuunnitelmaa tehdessä. Eräpäivän ylittyessä korot voivat nousta kerralla korkeiksi.

Koroton pikavippi ei aina välttämättä ole kuitenkaan kuluton. Katso huolella, kuuluuko pienlainaan avaus- tai nostokuluja ennen kuin haet lainaa.

Toimiiko pienlainoille asetettu korkokatto?

Pienlainoissa lainan todellinen vuosikorko liikkuu yleensä 50 prosentin luokassa. Suomessa on käytössä lainojen korkokatto, mikä tarkoittaa, että alle 2 000 euron lainoissa todellinen vuosikorko ei saa ylittää 50 prosenttia. Lainantarjoajat ovat kuitenkin onnistuneet kiertämään korkokaton niin kutsutun joustoluoton avulla.

Joustoluottoa tai luottolimiittiä hakiessa asiakkaalle myönnetään kerralla hieman yli 2 000 euron luottolimiitti, josta asiakas voi nostaa haluamansa pienemmän summan. Joustoluotto toimii niin, että esimerkiksi 2 010 euron luottolimiitin saatuaan asiakas esimerkiksi ottaa lainaa 1 000 euroa, minkä jälkeen limiittiä on yhä käytössä 1 010 euroa. Lainanhakija voi tämän jälkeen nostaa loput limiitistä milloin haluaa, ja kuinka monessa osassa hän tahtoo. Jos asiakas maksaa velkojaan takaisin esimerkiksi 200 euron verran, tarkoittaa tämä että hänellä on taas 200 euroa enemmän limiittiä käytössään myöhempään velanottoon. Myöntämällä lainanhakijalle suoraan yli 2 000 euron lainan lainantarjoajat kiertävät säädetyn korkokaton tehokkaasti.

Miksi pienlainojen kanssa kannattaa olla varovainen?

Pienlainojen eli pikavippien maine ei ole kovin puhtoinen. Tämä johtuu esimerkiksi jo ylläpuhutuista korkeista koroista, sekä korkokaton kiertämisestä. Pikavippiä tarjonneet lainantarjoajat eivät ole aina pelanneet puhtaat jauhot pussissa, vaan tarkoituksena on ollut asiakkaan huijaus heti alusta alkaen. Huijauksia on toteutettu esimerkiksi lähettämällä laskuja pikavipeistä, joita ei ole edes myönnetty. Monet luulivat maksavansa oikean, lainmukaisesti toimivan firman laskuja vaikka oikeasti rahat menivätkin huijarien tilille.

Tiukentunut lainsäädäntö on kuitenkin karistanut pahimmat huijarit pois markkinoilta. Kunhan noudattaa varovaisuutta ja hakee lainaa luotettavasta lähteestä, välttää huijarit. VertaaEnsin.fi käyttää vertailussa vain lain mukaan toimivia lainantarjoajia.

Pienlainojen korkeisiin korkoihin on myös syytä suhtautua erityisellä varovaisuudella. Jos lainan takaisinmaksu venyy vähääkään, voivat sen seuraukset olla todella hintavat. Tästä syystä pienlainaa hakevien tulisi olla hyvin perillä omasta taloudestaan ja takaisinmaksukyvystään, ja tehdä tämän perusteella perusteellinen takaisinmaksusuunnitelma.

Milloin ja miten pienlainaa kannattaa hakea?

Pienlainaa haetaan useimmiten silloin, kun tarvitaan rahaa kiireellisesti. Ennen pienlainan ottamista kannattaa kuitenkin harkita 1) Onko rahantarve todella tarpeellinen ja 2) Saisiko lainaa jostain muualta, esimerkiksi ystäviltä tai sukulaisilta pahimpaan hätään? Pienlainaa kannattaa hakea vasta, kun muut vaihtoehdot on mietitty läpi ja lainanhakija on varma, että oma talous kestää pienlainan oton. Jos taloudenhoito tuntuu hankalalta, kannattaa ottaa yhteyttä Takuusäätiöön tai oman kunnan talousneuvontaan. Avun kysyminen ei ole häpeä, vaan merkki halusta hoitaa omaa talouttaan järkevästi. Elämässä voi tulla vastaan yllättäviä tilanteita, joihin ei aina osaa varautua taloudellisesti.

Jos tiedät, että pienlaina on sinulle sopiva vaihtoehto, kannattaa hakuprosessi aloittaa vertailemalla. Jos ei kilpailuta lainaa, maksaa siitä varmasti ylihintaa. Helppo tapa kilpailuttaa lainat on käyttää lainavertailuamme. Vertailussamme näet parhaat markkinoiden pienlainat, joten vertailu on nopeaa ja helppoa. Lainalaskurimme laskee myös, millä todennäköisyydellä voit lainaa saada antamiesi tietojen perusteella. Muista, että lainan hakeminen ei vielä velvoita sinua ottamaan lainaa. Huonoa tarjousta ei koskaan kannata hyväksyä!

Hae Suomen edullisinta lainaa avullamme

Pienlaina on nimensä mukaisesti pieni lainasumma, ja siitä käytetään usein nimitystä pikavippi. Yleinen pienlaina olisi esimerkiksi 500 euron vippi 3 kuukauden maksuajalla. Vuonna 2013 asetettu lainojen korkokatto on vähentänyt pienlainantarjoajia huimasti, mutta ei hävittänyt niitä kokonaan. Useat pienlainat toimivat nykyään joustoluottoina tai luottolimiittinä.
Vaikka lainasummat ovat pieniä, ovat kustannukset ja korko usein melko korkeat lainasummaan suhteutettuna. Pienlainaa hakiessa kannattaa noudattaa varovaisuutta: kiireellistä rahantarvetta auttava pienlaina vaatii aina tarkan takaisinmaksusuunnitelman. Älä ota lainaa ennen kuin olet perillä sen kokonaiskustannuksista ja lainan vaikutuksista omaan talouteesi. Korkeissa koroissa säästää myös huimasti, kun muistaa vertailla!

Vertaile lainoja ja säästä

Yhdistä lainat Lainaa heti Paljonko saan lainaa
Lainaa netistä Lainatarjous Pikaluotto