Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Paljonko saat lainaa? Vertaile ja löydä edulin laina!

Lainavertailu vertaa lainat puolestasi helposti ja täysin ilmaiseksi. Näet kuinka paljon voit saada lainaa saman tien.

  • Instant Hae lainaa jopa 50 000 €
  • Rocket Voit saada jopa 20 eri pankin lainatarjouksen
  • Badge Palvelu on ilmainen eikä sido sinua mihinkään

Laske lainan kuukausierä

20000 €
120 kk
Arvioitu kuukausierä: 0 € 8 5 0
Vertaile lainoja ilmaiseksi Miten lainalaskuri toimii?
  • Instant Hae lainaa jopa 50 000 €
  • Rocket Voit saada jopa 20 eri pankin lainatarjouksen
  • Badge Palvelu on ilmainen eikä sido sinua mihinkään

Näin vertailet lainoja

Täytä hakemus
Täytä hakemus

Täytä tietosi vertailua varten. Tämä ei sido sinua mihinkään.

Kilpailutamme rahoituslaitokset
Kilpailutamme rahoituslaitokset

Kilpailutamme yli 22 pankkia ja rahoituslaitosta alle minuutissa.

Vertaile tarjoukset
Vertaile tarjoukset

Vertaile saamasi henkilökohtaiset tarjoukset ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.

["hero_section","three_steps_refresh","cta_sticky_banner","topic_introduction","provider_logo_refresh","faq_refresh","newsletter_subscription"] Vertaile ja löydä sinulle edullisin laina. Lainahakemuksen teko on helppoa ja nopeaa.

Mikä vaikuttaa lainasumman suuruuteen?

On yleistä, että lainaa hakiessa yksi päällimmäisistä kysymyksistä mielen päällä on, ”paljonko saan lainaa?”. Valitettavasti kysymykseen siitä kuinka paljon lainaa saa ei kuitenkaan voi vastata yksiselitteisesti ja yleispätevästi. Saatavaan lainasummaan vaikuttavat monet tekijät lainanhakijan elämäntilanteesta tuloihin. Myös se, mistä lainaa hakee voi vaikuttaa lainasumman kokoon, sillä eri lainantarjoajat määrittelevät lainanhakijan maksukyvyn eri tavoin. Paras tapa selvittää asiaa on tekemällä hakemuksen lainavertailupalveluissa. Silloin saa usealta pankilta vastauksen yhdellä hakemuksella.

Paljonko saan lainaa?

Yhteistyökumppanit

Paljonko saan lainaa?

Se, kuinka paljon saa lainaa, riippuu ymmärrettävästi monesta tekijästä. Ensinnäkin, se hakeeko asuntolainaa, kulutusluottoa vai pikavippiä, vaikuttaa siihen, paljonko lainaa voi saada. Asuntolaina myönnetään taatusti paljon tiukemmilla perusteilla kuin vippi. Yleisellä tasolla puhuttuna lainasumman kokoon kuitenkin vaikuttavat tai voivat vaikuttaa seuraavat tekijät: lainanhakijan tulot ja menot, tulojen ja menojen välinen suhde sekä mahdolliset vakuudet tai takaajat. Tämän takia ei ole aina helpointa sanoa, mistä pankista saa helpoiten lainaa, tai mikä pankki myöntää helpoiten lainaa.

Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää tulojen ja menojen suhteeseen, kun miettii, paljonko saa lainaa. Vaikka saisi nettona käteen kuukaudessa 4 000 euroa, ei se vielä takaa suurta lainasummaa, jos kaikki tulot myös menevät eikä mitään jää säästöön. Toisaalta taas säästeliäästi elävä 2 000 euroa nettona kuukaudessa tienaava voi saada helpommin tai parempaa lainaa, jos tämän kulujen ja menojen suhde on tasapainoisempi.

Myös lainanhakuhetkellä avoinna olevat muut lainat sekä aiempi maksuhistoria, eli luottotiedot, vaikuttavat lainan saantiin. Myös työsopimuksen tyypillä ja asumismuodolla saattaa olla vaikutusta lainanhakijalle myönnettyyn lainasummaan. Vakituinen työpaikka ja omistusasunto luonnollisesti parantavat lainanhakijan lainausmahdollisuuksia.

Myös oma historia lainantarjoajan kanssa saattaa vaikuttaa siihen, paljonko saa lainaa: usein pitkäaikaisille ja luotettaville vakiasiakkaille saatetaan tarjota lainaa paremmilla ehdoilla kuin uusille ja tuntemattomille asiakkaille. Joskus pankkeja kiinnostaa myös asiakkaan rahatilanne siinä mielessä, onko tälle kertynyt säästöjä, tosin tämä on oleellisempaa asuntolainojen kuin kulutusluottojen kohdalla. Oma lainahistoria saattaa kuitenkin vaikuttaa lainapäätökseen. Esimerkiksi toistuvat kulutusluotot saattavat kertoa asiakkaan rahan käytön olevan jossain määrin holtitonta, vaikka tällä maksuhäiriömerkintöjä ei olisikaan.

Miten määritän lainasumman?

Vaikka helposti tulee ajateltua, että ottaa lainaa niin paljon kuin pankki sitä vain suostuu antamaan, tämä strategia ei yleensä ole se järkevin ratkaisumalli. Koska myös pankit ovat voittoa tavoittelevia yrityksiä, pankkien tarjoamat lainasummat saattavat usein olla lainanhakijan maksukyvyn ylärajoilla, ja maksukyvyn ylärajoilla oleville lainasummille helposti asetetaan korkeampi korko kuin asiakkaan maksukyvyn rajojen sisään helposti sujahtaville lainoille. Kiinteäkorkoisten lainojen kohdalla lainan korkotaso on toki aina sama, mutta useiden kulutusluottojen korkotaso riippuu asikkaan maksukyvystä tehtävästä riskiarviosta, jolloin maksukyvyn ylärajoilla oleville lainasummille saatetaan hyvinkin asettaa suhteellisen korkea korko.

Lainasumman suuruuden päättämistä ei siis kannata kokonaan sysätä pankin vastuulle, vaan itsekin on hyvä tehdä realistinen arvio omasta maksukyvystä ja taloustilanteesta. Minkä kokoista lainaa oikeasti kykenee maksamaan ongelmitta pois? Jäähän rahaa lainanmaksun ja muiden pakollisten menojen lisäksi vielä vähän säästöön pahan päivän varalle? Liian suuri laina voi ajaa oman talouden liian ahtaalle, ja johtaa pahimmassa tapauksessa lisälainan ottamiseen.

Monet pankit eivät suoraan kerro tiettyjä tulorajoja, jotka lainanhakijan tulee täyttää lainaa saadakseen, vaan lainahakemukset käsitellään tapauskohtaisesti. Tämän takia on mahdoton sanoa etukäteen mikä pankki myöntää helpoiten lainaa. Osa käyttää lainasumman määrittelyssä erilaisia nyrkkisääntöjä tulojen ja lainan kuukausierän suhteesta, tyypillinen suhdeluku on esimerkiksi, että lainan kuukausilyhennys ei saisi olla yli 30 prosenttia hakijan bruttotuloista. Lainanlyhennyksen prosenttiosuudesta suhteessa tuloihin ei kuitenkaan ole käytössä mitään yleispätevää sääntöä, vaan lainantarjoajat määrittävät sen itse.

Edellytykset lainan saamiselle

Sen lisäksi, että miettii, kuinka paljon saa lainaa, mielessä saattaa pyöriä kysymys, mitä vaatimuksia lainanhakijalle asetetaan. Luonnollisesti kuka tahansa voi hakea lainaa, mutta kenelle tahansa lainaa ei kuitenkaan myönnetä. Jokainen lainantarjoaja määrittää omat ehtonsa, jotka lainanhakijan tulee täyttää. Tämän takia ei ole mahdollista antaa yleispätevää ja tarkkaa listausta vaatimuksista, jotka lainanhakijoiden tulee täyttää lainaa saadakseen. On kuitenkin olemassa joitakin yleisluontoisia vaatimuksia, jotka lainanhakijan tulee täyttää periaatteessa aina.

Ikä:
Lainanhakijan tulee olla aina täysi-ikäinen, eli 18-vuotias tai vanhempi, sillä Suomen lain mukaan alaikäisille lainaa ei voi myöntää. Aina täysi-ikäisyyskään ei kuitenkaan riitä lainan saamiseen, vaan jotkut lainantarjoajat määrittävät lainanhakijan alaikärajan huomattavasti korkeammalle; esimerkiksi S-Pankki myöntää lainaa vain 25-vuotialille ja sitä vanhemmille. Joillakin lainantarjoajilla on myös ennalta määritelty yläikäraja, jota vanhemmat eivät voi heiltä lainaa saada. Tyypillisesti yläikärajat vaihtelevat 65-75 ikävuoden välillä. Kaikilla lainantarjoajilla ei kuitenkaan ole ennalta määrättyä yläikärajaa lainanhakijoilla, vaan päätökset tehdään tapauskohtaisesti. Lue lisää lainojen ikärajoista blogista.

Tulot:
Käytännössä kaikki lainantarjoajat edellyttävät, että lainanhakijalla on säännölliset tulot. Palkan lisäksi säännöllisiä tuloja ovat esimerkiksi työttömyyskorvaus tai eläke, kunhan korvauksia saa säännöllisesti. Jos lainaa hakee eri pankista kuin siitä, jonka tilille säännöllinen tule tulee, täytyy tuloista usein toimittaa jonkimoinen todistus lainantarjoajalle.

Luottotiedot:
Lainan saamisen ehtona on yleensä moitteettomat luottotiedot. Tämä tarkoittaa että maksuhäiriömerkintöjä tai perittävää velkaa ei saa olla. Vaikka suurin osa lainantarjoajista vaatiikin puhtaita luottotietoja, Svealta voi saada lainaa, vaikka olisi maksuhäiriömerkintäinen. Merkintöjä ei kuitenkaan saa olla lainahakemusta edeltävän vuoden ajalta Svealtakaan lainaa hakiessa.

Asuinpaikka:
Lainanhakijan tulee käytännössä aina olla vakituinen osoite Suomessa. Myös aiempi ulkomailla oleskelu voi vaikuttaa lainahakemuksen hyväksymiseen. Yleensä vaaditaan, että lainanhakija on asunut Suomessa yhdestä kolmeen vuotta ennen lainahakemusta. Vaatimus Suomessa asumisesta perustuu luottotietojen selvittämiseen; jos lainanhakija on asunut ulkomailla pitkään ennen lainan hakemista, ovat tämän luottotiedot ikään kuin tyhjät ulkomailla asumisen ajata, eikä lainantarjoaja voi näin varmistu lainanhakijan maksuhistoriasta. Kaikilla lainantarjoajilla tilanne ei kuitenkaan ole tämä, vaan jokainen tilanne ratkaistaan erikseen.

Pankkitili:
Useimmiten lainantarjoaja vaatii, että lainanhakijalla on tili suomalaisessa pankissa lainan maksua varten. Jos lainahakemuksen tekee netissä, henkilöllisyyden varmentamiseen tarvitsee usein verkkopankkitunnukset tai muun vastaavan tunnistautumismenetelmän. Joskus tosin pelkkä suomalainen sosiaaliturvatunnus riittää henkilöllisyyden varmentamiseen nettihakemuksissa.

Muista ennen lainan hakemista

Ennen lainan hakemista kannattaa olla varma, että oma talous on hallussa ja että se kestää lainan ottamisen. Käytännössä muista varmistaa, että tulosi varmasti riittävät pakollisiin kuluihin sekä lainan takaisinmaksuun. Ennen lainan hakemista on siis hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään omaa rahatilannetta ja tulevaa lainaa. Ensinnäkin kannattaa miettiä, minkä verran lainaa ihan ehdottomasti tarvitsee ja voisiko osan tarvittavasta summasta rahoittaa esimerkiksi säästöillä. Toisekseen kannattaa miettiä omaa rahatilannetta. Minkä kokoiseen lainaan on oikeasti varaa ja minkä suuruisia kuukausieriä pystyy maksamaan ongelmitta? Liian suuren lainan ottamisesta ei ole koskaan seurannut mitään hyvää kenenkään taloustilanteelle. Keskeisin kysymys lainan haussa ei siis oikeastaan ole ”paljonko saan lainaa”, vaan minkä verran lainaa omalla rahatilanteella pystyy turvallisesti ottamaan. Varsinkin tilanteissa, joissa haluaa yhdistää lainat tulee olla tarkkana, että lainojen yhdistäminen varmasti tuo säästöjä.

Olipa lainasumma minkä suuruinen tahansa, kannattaa lainan maksuaikataulu miettiä tarkkaan jo ennen lainan hakemista, sillä kumpikaan, liian pitkä tai liian lyhyt laina-aika, ei ole hyvä asia. Pitkä laina-aika kasvattaa aina lainan kokonaiskustannuksia. Jo esimerkiksi vuoden pidennys laina-aikaan kohottaa kokonaiskustannuksia usein sadoilla euroilla. Liian lyhyt laina-aika puolestaan voi rasittaa omaa taloutta liikaa, koska silloin kuukausierät ovat suurempia kuin mitä pystyy ongelmitta maksamaan. Pahimmassa tapauksessa liian lyhyt laina-aika pakottaa ottamaan lisää lainaa, jos lainanmaksun jälkeen ei jää enää riittävästi rahaa arjen menojen kattamiseen.

Koska lainoja ja lainantarjoajia on valtavasti, on lainojen kokonaiskustannuksissa ja ehdoissa valtavasti eroja. Tämän takia lainatarjous kannattaakin pyytää useammasta pankista, jotta löytää varmasti sopivimman lainan itselle. Lainatarjouksia voi huoletta pyytää niin monta kuin haluaa, sillä pelkkä lainatarjous ei vielä sido lainan ottoon.

Lainojen vertailu on tärkeää

Kuten todettua, Suomen lainamarkkinoilla on valtavasti eri lainantarjoajia, ja sitä myötä erilaisia lainoja ja lainaehtoja. Tarjonnan laajuuden vuoksi myös lainojen kokonaiskustannuksissa on suuria eroja, minkä takia onkin erittäin tärkeää muistaa vertailla lainoja aina ennen lainapäätöksen tekemistä.

Mitä asioita lainoja vertaillessa sitten kannattaa huomioida? Usein moni vertailee lainoja pelkän nimelliskoron perusteella, mutta valitettavasti nimelliskorko ei ole kaikista paras mittari vertailuun. Nimelliskorko paljastaa vain, minkä verran korkoa lainasta menee, ja minkä suuruinen on pankin marginaali (= pankin lainasta saama voitto). Lainoihin kuitenkin kuuluu pelkän koron lisäksi monia muita sivukuluja, jotka joskus kasvattavat lainan kokonaiskustannuksia suurestikin. Sivukulujen vuoksi pelkän nimelliskoron lisäksi kannattaakin perehtyä myös lainan todelliseen vuosikorkoon.

Todellinen vuosikorko on nimelliskorkoa luotettavampi mittari lainojen vertailussa, sillä todellisen vuosikoron tapauksessa lainan kaikki sivukulut on muutettu ikään kuin koroksi.

Vaikka todellinen vuosikorko onkin varsin hyvä apuvälinen lainojen kustannusten vertailussa, ei kuitenkaan välttämättä auta hahmottamaan, paljonko laina kaikkine sivukuluineen tulee maksamaan. Lainan kokonaishinnan arvioinnissa apuun tulevat lainan kokonaiskustannukset. Nimensä mukaisesti lainan kokonaiskustannukset laskemalla selviää, paljonko laina tulee maksamaan, kun kaikki lainan sivukulut itse lainasumman ja koron lisäksi on lisätty takaisinmaksettavaan summaan. Vertailussamme kulutusluoton kokonaiskustannukset saa selville kertomalla kuukausierän summan laina-ajan kuukausien määrällä. Pikavippien ja joustoluottojen kohdalla kokonaiskustannukset on laskettu näkyville itse vertailuun.

Olemme nyt puhuneet paljon lainaan koron lisäksi lisättävistä sivukuluista, mutta mitä ne sivukulut sitten ovat? Yksi tyypillinen lainan sivukulu on avausmaksu. Kuten nimikin kertoo, avausmaksu tarkoittaa lainan ”avaamisesta”, eli lainan käyttöönotosta veloitettavaa kertaluontoista maksua. Avausmaksun suuruus vaihtelee, mutta yleensä mitä suurempi lainasumma, sitä suurempi avausmaksu ja toisinpäin: pieni lainasumma, pieni avausmaksu.

Myös nostopalkkio on melko yleinen lainan sivukulu etenkin joustoluottojen yhteydessä. Joustoluotto on laina, jota voi nostaa käyttöön aina tarpeen mukaan, eli koko lainasummaa ei siis ole pakko ottaa käyttöön kerralla. Nostopalkkio on jokaisesta lainan nostosta veloitettava kulu. Nostopalkkion suuruus voi olla kiinteä ennalta määritelty euromääräinen summa tai tietty prosenttiosuus käyttöön nostetun lainasumman koosta. Jos lainaa nostaa käyttöön usein pienissä erissä, voi nostopalkkioista kertyä yllättävänkin suuria lisäkuluja.

Nostopalkkion ja avausmaksun lisäksi lainoista usein peritään tilinhoitomaksua. Tilinhoitomaksu on tyypillisesti kuukausittain velotettava lisäkulu, jonka koko on tyypillisesti muutaman euron luokkaa. Vaikka muutama euro kuukaudessa ei pahalta lisäkululta kuulostakaan, pitkällä laina-ajalla pelkistä tilinhoitomaksuista ehtii kertyä satojen eurojen lisäkulut lainan päälle maksettavaksi. Esimerkiksi viiden euron tilinhoitomaksu kymmenen vuoden laina-ajalla kerryttää lisäkuluja huimat 600 euroa!

Vaikka usein lainan hakeminen omasta vakipankista tuntuu helpoimmalta ja turvallisimmalta vaihtoehdolta, kannattaa kuitenkin tarkistaa myös muiden lainantarjoajien tarjoukset sopivimman lainan löytämiseksi. Pelkkä lainatarjouksen kysyminen ei sido lainanhakijaa lainan ottoon, joten tarjouksia voi rauhallisin mielin pyytä niin monelta lainantarjoajalta kuin tahtoo. Lainatarjoukset saatuaan kannattaa tarjoukset ”laskea auki” lainan kokonaiskustannusten selvittämiseksi pelkän nimelliskoron tuijottamisen sijasta. Parhaimmassa tapauksessa lainoja vielä kilpailutetaan eri lainantarjoajien kesken, jotta saa varmasti halvimman lainadiilin.

Esimerkkinä lainojen kokonaiskustannusten eroista vertailimme 10 000 euron kulutusluoton kokonaiskustannuksia viiden vuoden takaisinmaksuajalla. Vertailustamme käy ilmi, että edullisimman 10 000 euron lainan kokonaiskustannukset ovat 12 012 €. Kalleimman 10 000 euron lainan kokonaiskustannukset kymmenen vuoden laina-ajalla ovat hurjat 24 690 €. Eroa kalleimman ja halvimman lainan kokonaiskustannusten välillä on siis peräti 12 578 €, eli kallein laina on yli kaksi kertaa kalliimpi kuin halvin laina.

Vaikka kysymys ”paljonko saan lainaa” saattaa tuntua johtotähdeltä lainoja vertaillessa, ja houkutus tarttua isoimman lainasumman tarjoavaan tarjoukseen saattaa olla suuri, kannattaa lainanottoa kuitenkin miettiä huolella. Sen sijaan, että keskittyy kysymykseen, paljonko saa lainaa, kannattaa keskittyä miettimään, minkä verran lainaa oikeasti tarvitsee, ja ottaa pienin mahdollinen määrä lainaa.

Miten lainaa haetaan?

Kun on huolellisen lainavertailun jälkeen löytänyt omaan tilanteeseen sopivimman lainan, on aika aloittaa lainanhakuprosessi. Helpoiten lainaa voi hakea netissä esimerkiksi meidän palvelusta. Lainaslaskurillamme voit laskea ja vertailla eri lainojen hintoja keskenään. Edullisin laina löytyy kilpailuttamalla vaihtoehdot.

Huomioita lainan takaisinmaksusta

Jo lainaa hakiessa kannattaa miettiä, millaisella aikataululla lainan aikoo maksaa takaisin pois. Vaikka pienet lainan kuukausierät saattavat houkuttaa, ei takaisinmaksuaikaa silti kannata turhaa venyttää pidemmäksi kuin on tarpeen, sillä mitä pidempi laina-aika, sitä korkeammaksi lainan kokonaiskustannukset ehtivät kasvaa. Liian lyhyeksikään maksuaikaa ei kannata mitoittaa, sillä silloin lainan maksu vie liian suuren osan kuukausituloista, mikä saattaa pahimmassa tapauksessa johtaa jopa uuden lainan ottamiseen arjen menojen rahoittamiseksi.

Maksuaikataulun suunnittelua voi helpottaa esimerkiksi laatimalla laskelman omista menoista ja tuloista paperille, tai vaikka Exceliin. Laskelman laatiminen auttaa hahmottaan, minkä kokoisia kuukausieriä kykenee maksamaan, ja helpottaa näin laina-ajan pituuden päättämistä.

Jos lainan maksuaikataulussa pysyminen tuottaa vaikeuksia, kannattaa ottaa yhteyttä lainantarjoajaan mahdollisimman pian ongelmien ilmettyä, ja pyrkiä sopimaan tilanteeseen paremmin sopivasta maksuaikataulusta. Kunnollinen suunnitelma lainan takaisinmaksusta kannattaa olla valmiina jo lainan hakuvaiheessa, mutta tietenkään suunnitelmaa ei ole koskaan liian myöhäistä tehdä. Vaikka laina kannattaakin maksaa pois niin nopeasti kuin pystyy, ei maksuaikataulun teossa silti kannata innostua liikaa ja laatia liian tiukkaa aikataulua, joka rasittaa omaa taloustilannetta turhan paljon.

Haluatko ilmaisia talousvinkkejä?

Liity postituslistallemme niin saat mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.