Laina

Mihin kannattaa hakea lainaa?

Parhaat käyttökohteet lainalle

Sivu Tuuli Viinanen / 28 tammikuun 2019 | Lukuaika: 3 minuuttia

mihin lainaa

Suhde lainaan on Suomessa kaksijakoinen. Toisaalta mediassa on jatkuvasti esillä, kuinka suomalaisilla on enemmän velkaa kuin koskaan ennen, mutta toisaalta lainan ottamista ja käyttöä usein piilotellaan tai nolostellaan. Usein myös ajatellaan, että lainaaminen ei ole koskaan järkevää ja kielii oman talouden hallintaongelmista.

Lainan ottaminen on perusteltua silloin, kun edessä on tärkeä suurempi hankinta, jota ei pysty maksamaan kokonaan käytössä olevilla varoilla. Tällaisia hankintoja ovat tyypillisesti asunto tai auto. Myös esimerkiksi remontti tai hääjuhla voidaan perustellusti rahoittaa lainalla.

Raja pitää osata vetää sen välillä, mikä on oikeasti itselle tärkeä hankinta ja mikä vain hetkellinen halun kohde. Urheiluautot, design-sohvat ja kalliit kellot kuuluvat monen ihmisen haaveisiin, mutta niiden tarpeellisuus on usein vähintäänkin kyseenalainen.

Tässä artikkelissa käymme läpi kulutuskohteita, joiden rahoittamiseen lainaa kannattaa tarpeen tullen harkita. Vastaavasti luettelemme myös käyttötarkoitukset, joihin lainaa ei kannata ottaa.

Talon remontti lainalla

Talon tai asunnon remonttiin otettu laina eli remonttilaina on usein järkevästi käytettyä lainaa. Jos tärkeän remontin tekemistä viivästyttää liian pitkään tai jos sen jättää kokonaan tekemättä, voi remontin lykkääntymisestä aiheutuva haittaa pahimmassa tapauksessa muodostua kalliimmaksi kuin remontin rahoitus lainalla.

Kiinteistön kunnosta huolehtiminen on tärkeää arvon säilymistä ajatellen. Lisäksi remontti voi nostaa asunnon myyntihintaa.

Remontin tuomaa arvonnousua voidaan hyödyntää niin kutsutun ”flippauksen” puitteissa: tällöin tyydyttävässä kunnossa oleva asunto ostetaan edullisella hinnalla, remontoidaan ja myydään jopa kymmenien tuhansien eurojen voitolla. Remonttilaina voi olla järkevä vaihtoehto flippauksen rahoittamiseen, sillä myyntivoitolla voidaan kattaa lainan kustannukset. Asunnon sijainnin ja kunnon kanssa tulee kuitenkin olla tarkkana, jotta remontoidun asunnon myynti varmasti onnistuu tavoitehinnalla.

Muista aina vertailla lainojen hinnat ja ehdot ennen lainapäätöksen tekemistä. Vertailumme auttaa sinua löytää edullisimman lainan.

Auton osto lainalla

Myös autolainan ottaminen on usein varsin perusteltua. Vaikka auton arvo aleneekin käytännössä heti, kun auton ajaa liikkeestä ulos, auton omistaminen säästää usein aikaa ja sitä myötä rahaa. Auton omistamisesta voi olla hyötyä myös työllistymisen tai työpaikan vaihdon yhteydessä, sillä autolla pääsee kulkemaan omien aikataulujen mukaan minne tahansa.

Netistä otettu vakuudeton autolaina on hyvä vaihtoehto erityisesti silloin, kun auton omistuksen haluaa siirtää heti itselleen. Autorahoituksen voi saada myös suoraan autoliikkeestä, mutta tällöin auto täytyy yleensä asettaa lainan vakuudeksi.

Yrityksen perustaminen lainalla

Jos yrityssuunnitelma on hyvä ja yrityksellä on realistiset mahdollisuudet menestyä, voi lainan ottaminen yrityksen perustamista varten olla hyvinkin kannattava sijoitus. Yrityslainoja voi saada esimerkiksi pankeista ja Finnveralta, joka auttaa aloittelevia yrittäjiä alkuun. Omat suunnitelmat ja laskelmat kannattaa kuitenkin tarkistuttaa ammattilaisella, jotta saa totuudenmukaista palautetta yrityssuunnitelman kannattavuudesta.

Lainojen yhdistäminen uudella lainalla

Lainojen yhdistäminen tarkoittaa usean vanhan lainan maksamista takaisin yhdellä, kaikki vanhat lainat kattavalla luotolla. Parhaassa tapauksessa lainojen yhdistäminen on taloudellisesti kannattava ratkaisu, jonka avulla kuukausittaisia lainakustannuksia saa karsittua ja lainojen takaisinmaksua nopeutettua.

Lainojen yhdistämiseen on kuitenkin syytä valmistautua huolellisesti laskemalla yhteen olemassa olevien lainojen korot ja kulut. Ennen yhdistelylainan ottamista tulee varmistaa, että uuden lainan kokonaiskustannukset varmasti jäävät pienemmiksi kuin vanhojen lainojen yhteenlasketut kustannukset.

Suuren elämäntapahtuman rahoitus lainalla

Häiden tai muun suuren elämäntapahtuman rahoittaminen lainalla voi mahdollistaa ikimuistoisen juhlapäivän, jos säästöjä ei vielä ole kertynyt tarvittavaa määrää. Häälainaa kannattaa ottaa harkiten omaan budjettiin sopivasti. Jos laina kuitenkin on edullista ja lainanottajan talous vakaa, on häälaina turvallinen tapa rahoittaa juhlapäivän kustannukset.

Ihanteellisessa tilanteessa ainakin osa häistä rahoitetaan omilla säästöillä, mutta toisaalta on ymmärrettävää, ettei unelmien häiden järjestämistä tahdo välttämättä lykätä vuosikausia riittävän summan säästämiseksi.

Lue lisää: Milloin häihin kannattaa ottaa lainaa?

Lainaa tärkeään harrastukseen

Jos oma taloustilanne on vakaa, voi myös tärkeää harrastusta rahoittaa lainalla. Olipa kyseessä sitten moottoripyörän, veneen tai minkä tahansa kalliin harrastusvälineen hankinta, korvaa harrastuksesta saatu mielihyvä siihen käytetyt rahat moninkertaisesti. Kallista harrastusvälinettä ei kuitenkaan kannata ostaa lainalla harrastuksen aloitusvaiheessa ennen kuin on varma, että oikeasti tahtoo jatkaa kyseistä harrastusta.

Lainan ottaminen kannattaa, kun…

Yksinkertaistettuna lainan ottaminen on järkevää, kun lainaa käyttää varallisuutta pitkällä aikavälillä kasvattaviin kohteisiin. Tämän lisäksi itselle tärkeiden asioiden rahoittaminen lainalla voi olla perusteltua, kunhan on varma, ettei lainan takaisinmaksu tuota ongelmia. Arkielämän rahoittaminen lainalla ei ole koskaan hyvä idea ja voi johtaa helposti pahoihin rahavaikeuksiin.

Lue myös: Elätkö yli varojesi? Tunnista merkit ajoissa!

Muista myös, että aina ylimääräisen rahan tarpeeseen ei tarvitse ottaa pankkilainaa tai kulutusluottoa, vaan myös luottokortti voi tarjota talouteen kaivattua joustoa. Tutustu luottokorttien ominaisuuksiin vertailussamme ja löydä suosikkisi.

Älä ota lainaa näihin

Lainan ottaminen on tehty nykyään niin helpoksi, että houkutus ylimääräiselle rahalle voi olla suuri. Tämän takia onkin hyvä vetää raja tärkeiden ja ei-niin-tärkeiden hankintojen välillä.

Päivittäiset menot
Lainaraha ei ole kestävä ratkaisu päivittäisiin menoihin. Siinä vaiheessa, kun lainalla katetaan välttämättömiä arjen perusasioita, eivät asiat ole enää kunnossa. Pikavipit ovat silti valitettavan monen pienituloisen tapa selvitä vuokranmaksusta ja ruokaostoksista.

Jos lainaa kuitenkin täytyy hakea syystä tai toisesta, kannattaa ennen lainan ottamista selvittää tarkasti lainan todelliset kustannukset. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Nopea ja ilmainen hintavertailumme paljastaa sinulle edullisimman lainan minuuteissa.

Ei velkaa lainan lyhentämiseen
Vaikka lainojen yhdistäminen voi joskus olla paras ratkaisu, periaatteena lainaa ei kannata ottaa vanhan lainan lyhennykseen. Korko- ja muut kustannukset nousevat jokaisen uuden lainan myötä, jolloin takaisinmaksettava summa kasvaa. Velkakierre voi johtaa maksuhäiriömerkintään ja pahimmillaan ulosottoon.

Kun avoimia lainoja on maksettavana monta yhtä aikaa, kannattaa harkita lainojen yhdistämistä, jolloin pienemmät lainat kuitataan pois yhdellä, suuremmalla lainalla. Lainojen yhdistäminen on taloudellisesti kannattavaa, jos uuden lainan todellinen vuosikorko on matalampi kuin pienempien lainojen kustannukset yhteensä.

Lue myös: Näin tarkistat luottotietosi ilmaiseksi

Etsitkö lainaa?

Vertailemalla löydät edullisimman lainan

Vertaa lainoja