Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Laina

Mihin kannattaa hakea lainaa?

Parhaat käyttökohteet lainalle

Sivu Tuuli Viinanen / tammikuu 28 2019 | Lukuaika: 3 minuuttia

mihin lainaa

Suhde lainaan on Suomessa kaksijakoinen. Toisaalta mediassa on jatkuvasti esillä, kuinka suomalaisilla on enemmän velkaa kuin koskaan ennen, mutta toisaalta lainan ottamista ja käyttöä usein piilotellaan tai nolostellaan. Usein myös ajatellaan, että lainaaminen ei ole koskaan järkevää ja kielii oman talouden hallintaongelmista.

vertaile lainoja
Lainan ottaminen on perusteltua silloin, kun edessä on tärkeä suurempi hankinta, jota ei pysty maksamaan kokonaan käytössä olevilla varoilla. Tällaisia hankintoja ovat tyypillisesti asunto tai auto.

Raja pitää osata vetää sen välillä, mikä on oikeasti itselle tärkeä hankinta ja mikä vain hetkellinen halun kohde. Urheiluautot, design-sohvat ja kalliit kellot kuuluvat monen ihmisen haaveisiin, mutta niiden tarpeellisuus on usein vähintäänkin kyseenalainen.

Kerromme, mihin lainaa kannattaa ja ei kannata ottaa.

Talon remontti lainalla

Talon tai asunnon remonttiin otettu laina, eli remonttilaina, on usein järkevästi käytettyä lainaa. Jos tärkeän remontin tekemistä viivästyttää tarpeeksi pitkään tai jos sen jättää kokonaan tekemättä, voi remontin lykkääntymisestä aiheutuva haittaa pahimmassa tapauksessa muodostua kalliimmaksi kuin remontin rahoitus lainalla.

Kiinteistön kunnosta huolehtiminen on tärkeää arvon säilymistä ajatellen. Lisäksi remontti voi nostaa asunnon myyntihintaa.

Muista aina vertailla lainojen hinnat ja ehdot ennen lainapäätöksen tekemistä! Vertailumme auttaa sinua löytää edullisimman lainan:

Lainalaskuri Markkinoiden kattavin vertailu

Auton osto lainalla

Myös autolainan ottaminen on usein varsin perusteltua. Vaikka auton arvo aleneekin käytännössä heti, kun auton ajaa liikkeestä ulos, auton omistaminen säästää usein aikaa ja sitä myötä rahaa. Auton omistamisesta voi olla hyötyä myös työllistymisen tai työpaikan vaihdon yhteydessä, kun autolla pääsee kulkemaan omien aikataulujen mukaan minne tahansa.

Lue lisää: Paras tapa rahoittaa auto

Yrityksen perustaminen lainalla

Jos yrityssuunnitelma on hyvä ja yrityksellä on realistiset mahdollisuudet menestyä, voi lainan ottaminen yrityksen perustamista varten olla parhaassa tapauksessa hyvinkin kannattava sijoitus. Yrityslainoja voi saada esimerkiksi pankeista ja Finnveralta, joka auttaa aloittelevia yrittäjiä alkuun. Omat suunnitelmat ja laskelmat kannattaa kuitenkin tarkistuttaa ammattilaisella, jotta saa totuudenmukaista palautetta yrityssuunnitelman kannattavuudesta.

Lainojen yhdistäminen lainalla

Lainojen yhdistäminen tarkoittaa usean vanhan lainan maksamista takaisin yhdellä kaikki vanhat lainat kattavalla luotolla. Lainojen yhdistämiseen on kuitenkin syytä suhtautua varauksella. Parhaimmassa tapauksessa lainojen yhdistäminen on taloudellisesti kannattava ratkaisu, mutta pahimmassa tapauksessa se tulee paljon kalliimmaksi kuin alkuperäiset lainat.

Ennen kuin ottaa lainaa vanhojen lainojen yhdistämistä varten, kannattaa siis laskea huolellisesti, että uuden lainan kokonaiskustannukset varmasti jäävät pienemmiksi kuin vanhojen lainojen yhteenlasketut kustannukset.

Suuren elämäntapahtuman rahoitus lainalla

Häiden tai muun suuren elämäntapahtuman rahoittaminen lainalla on niin ikään hieman kyseenalaista, mutta jos laina on edullista ja lainanottajan talous vakaa, voi häiden rahoittamista lainalla harkita.

Ihanteellisessa tilanteessa edes osa häistä rahoitetaan omilla säästöillä, mutta toisaalta on ymmärrettävää, ettei unelmien häiden järjestämistä tahdo välttämättä lykätä vuosikausilla riittävän summan säästämiseksi.

Lue lisää: Häiden rahoittaminen

Lainaa tärkeään harrastukseen

Jos oma taloustilanne on vakaa, voi myös tärkeää harrastusta rahoittaa lainalla. Olipa kyseessä sitten moottoripyörän, veneen tai minkä tahansa kalliin harrastusvälineen hankinta, korvaa harrastuksesta saatu mielihyvä siihen käytetyt rahat moninkertaisesti. Kallista harrastusvälinettä ei kuitenkaan kannata ostaa lainalla harrastuksen aloitusvaiheessa ennen kuin on varma, että oikeasti tahtoo jatkaa kyseistä harrastusta.

Lainan ottaminen kannattaa kun..

Yksinkertaistettuna lainan ottaminen on järkevää, kun lainaa käyttää varallisuutta pitkällä aikavälillä kasvattaviin kohteisiin. Tämän lisäksi itselle tärkeiden asioiden rahoittaminen lainalla voi olla perusteltua, kunhan on varma, ettei lainan takaisinmaksu tuota ongelmia. Arkielämän rahoittaminen lainalla ei ole koskaan hyvä idea ja voi johtaa helposti pahoihin rahavaikeuksiin.

Lue myös: Elätkö yli varojesi? Tunnista merkit ajoissa!

Muista myös, että aina ylimääräisen rahan tarpeeseen ei tarvitse ottaa pankkilainaa, vaan myös luottokortti voi tarjota talouteen kaivattua joustoa. Tutustu luottokorttien ominaisuuksiin ja löydä suosikkisi!

Luottokorttien vertailu Löydä parhaimmat edut

Älä ota lainaa näihin

Lainan ottaminen on tehty nykyään niin helpoksi, että houkutus ylimääräiselle rahalle voi monella olla suuri. Tämän takia onkin hyvä vetää raja tärkeiden ja ei-niin-tärkeiden hankintojen välillä.

Päivittäiset menot
Lainaraha ei ole kestävä ratkaisu päivittäisiin menoihin. Siinä vaiheessa, kun lainalla katetaan välttämättömiä arjen perusasioita, eivät asiat ole enää kunnossa. Pikavipit ovat kuitenkin valitettavan monen pienituloisen tapa selvitä vuokranmaksusta ja ruokaostoksista.

Ennen lainan ottamista kannattaa tarkasti selvittää lainan todelliset kustannukset. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Nopea ja ilmainen hintavertailumme paljastaa sinulle edullisimman lainan hetkessä:

Vertaile lainoja Me vertaamme, sinä säästät.

Ei velkaa lainan lyhentämiseen
Vaikka lainojen yhdistäminen voi joskus olla paras ratkaisu, periaatteena lainaa ei kannata ottaa vanhan lainan lyhennykseen. Korko- ja muut kustannukset nousevat jokaisen uuden lainan myötä, jolloin takaisinmaksettava summa kasvaa. Velkakierre voi johtaa maksuhäiriömerkintään ja pahimmillaan ulosottoon.

Kun avoimia lainoja on maksettavana monta yhtä aikaa, kannattaa harkita lainojen yhdistämistä, jolloin pienemmät lainat kuitataan pois yhdellä, suuremmalla lainalla.

Lainojen yhdistäminen on taloudellisesti kannattavaa, jos uuden lainan todellinen vuosikorko on matalampi kuin pienempien lainojen kustannukset yhteensä

Lue myös: Voiko minulla olla maksuhäiriömerkintä?

Etsitkö lainaa?

Vertailemalla löydät edullisimman lainan