Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Olet kirjautunut ulos.

Lähetämme sinulle sähköpostitse ohjeet kuinka nollaat salasanan.

Yleistä 5 000 euron lainasta

5 000 euron lainat ovat käytännössä aina siis kulutusluottoja. Kulutusluotot ovat kulutukseen tarkoitettuja lainoja. Kevyesti arvioiden kulutusluottojen lainasummat vaihtelevat 1 000 € - 50 000 € välillä. Takaisinmaksuajat kulutusluotoissa vaihtelevat suuresti, vuodesta parista jopa 15 vuoteen. Markkinoilla on myös Komplett Bankin tarjoama laina, jota ei koskaan tarvitse maksaa takaisin, vaan lainasta voi maksaa koko ajan pelkkiä korko- ja muita lainanhoitokuluja. Pelkkien lainan kulujen maksamisessa ei tietenkään ole mitään järkeä pitkässä juoksussa, mutta ajatuksena voi olla mukava tietää, että lainan maksusta voi tarpeen tullen pitää maksuvapaan kuukauden ilman erillistä sopimusta pankin kanssa. Yleisellä tasolla laina kannattaa kuitenkin aina pyrkiä maksamaan pois mahdollisimman rivakasti, sillä mitä pidempi laina-aika, sitä suuremmaksi lainan kokonaiskustannukset nousevat. Lue lisää laina-ajan vaikutuksesta lainan kokonaiskustannuksiin blogistamme!

5 000 euron lainan korko voi olla kiinteä tai riskiperusteisesti hinnoiteltu. Lainan koron riskiperusteinen hinnoittelu tarkoittaa, että lainanantaja tekee lainanhakijan maksukyvystä riskiarvion, minkä perusteella lainan korko määritellään. Matalan riskiarvion asiakkaat saavat lainan luonnollisesti matalammalla korolla kuin korkean riskiarvion asiakkaat. Asiakkaan riskiarvioon vaikuttaa mm. lainanhakijan tulojen suhde haetun lainan määrään. Useimmat lainantarjoajat eivät kuitenkaan kerro suoraan, mitkä kaikki tekijät vaikuttavat riskiarvioon ja lainapäätökseen.  Kiinteä korko tarkoittaa luonnollisesti, että kaikki saavat lainan samalla korolla.

Mistä lainaa 5 000 €?

5 000 euron lainoja tarjoavat sekä pelkästään netissä toimivat rahoitusalan yrityksen että perinteiset pankit. Tunnetuimpia pankkeja, jotka tarjoavat 5 000 euron lainoja, ovat mm. Nordea, OP, Danske Bank, Aktia ja Handelsbanken. Perinteisistä pankeista eroavat rahoitusalan yritykset ovat tyypillisesti netissä toimivia pankkeja, joilla ei ole fyysisiä asiakaspalvelupisteitä ja konttoreita ollenkaan. Tällaisia lainantarjoajia ovat mm. Komplett Bank, Bank Norwegian ja Nordax, jotka kaikki tarjoavat vakuudettomia kulutusluottoja riskiperusteisella hinnoittelulla.

Laina-ajoissa on jonkin verran vaihtelua eri lainantarjoajien välillä. Kannattaakin muistaa, että usein laina-ajan pidentyminen merkitsee myös lainan kokonaiskustannusten kasvua. 5 000 euron lainan tyypillisenä takaisinmaksuaikana voi pitää n. 3-5 vuotta. Myös korkohaitari vaihtelee suuresti lainantarjoajasta toiseen, minkä vuoksi lainoja on erittäin tärkeä muistaa vertailla ennen lainapäätöksen tekemistä.

Muista vertailla lainoja

Suomen lainamarkkinoilla on kymmeniä eri toimijoita, joista jokainen mainostaa olevansa Suomen paras lainantarjoaja, vaikka todellisuudessa eri lainantarjoajien lainaehdoissa, ja sitä myötä lainan kokonaiskustannuksissa, on runsaasti eroja. Tarjonnan laajuuden vuoksi onkin erittäin tärkeää muistaa vertailla lainoja, eikä ottaa lainaa ensimmäiseltä vastaan tulleelta lainantarjoajalta.

Lainaa valitessa pelkän lainan nimelliskoron lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota etenkin lainan todelliseen vuosikorkoon sekä kokonaiskustannuksiin. Jos lainaa aikoo, tai on mahdollista, nostaa osissa (eräänlaisena joustoluottona), kannattaa myös kiinnittää huomiota, peritäänkö jokaisesta nostosta erikseen nostopalkkio. Nostopalkkioista voi pitkässä juoksussa kertyä valtava summa ylimääräisiä kuluja, jos lainaa nostaa monessa erässä.

Todellinen vuosikorko on yleensä hyvä mittari lainan todellisille kustannuksille, sillä siinä kaikki lainaan sisältyvät kulut (kuten avauspalkkio, tilinhoitomaksut yms.) on muutettu koroksi. Vaikka todellinen vuosikorko onkin varsin pätevä mittari lainojen vertailuun, se ei kuitenkaan välttämättä ole kaikista realistisin mittari lainoja vertaillessa. Todellinen vuosikorko ei olekaan ainoa mittari, joka kannattaa huomioida lainoja vertaillessa, koska se ei paljasta lainan todellisia kustannuksia.

Koska todellinen vuosikorko ei auta kuluttajaa hahmottamaan, paljonko laina tulee kokonaisuudessaan maksamaan kaikkine sivukuluineen, kannattaa aina laskea lainan kokonaiskustannukset ennen lainan ottamista. Kokonaiskustannuksia laskettaessa huomioidaan aina lainan kaikki mahdolliset kulut (koron lisäksi esim. avausmaksut, tilinhoitomaksut, nostopalkkiot…), ja kokonaiskustannukset ovat aina luotettava mittari lainojen vertailussa, olipa kyse mistä tahansa lainasta. Vertailussamme kulutusluoton kokonaiskustannukset saa selville kertomalla kuukausierän summan laina-ajan kuukausien määrällä.

Vaikka turvallisimmalta voi tuntua hakea lainaa omasta vakipankista, kannattaa kuitenkin tarkistaa myös muiden lainantarjoajien lainatarjoukset parhaan lainadiilin löytämiseksi. Pelkkä lainatarjouksen pyytäminen ei sido ketään mihinkään, joten tarjouksia voi huoletta pyytää useilta lainantarjoajilta. Tarjoukset kannattaa ”laskea auki”, eikä tuijottaa pelkkää nimelliskorkoa, sillä loppujen lopuksi lainan kokonaiskustannukset ovat se tärkein mittari.

Esimerkkinä, vertailustamme käy ilmi, että halvimmillaan 5 000 euron lainan 3 vuoden maksuajalla voi saada Komplett Bankista, jos saa riskiperusteisen hinnoittelun alhaisimman koron (4,9 %). Tällöin lainan kokonaiskustannukseksi tulee 5620,68 €. Kallein laina vertailussa on Ferratum Plus -laina, jonka korko on 78 % ja lainan kokonaiskustannukset siten 13 068 €. Eroa kalleimman ja halvimman lainan välillä on siis 7447,32 euroa, mikä on valtava summa rahaa kenen tahansa kukkarossa.

Mitä tulee muistaa ennen lainan hakemista?

Ennen lainan hakemista kannattaa arvioida oma maksukyky realistisesti ja varmistua, että ei ota liian suurta lainaa. Myös maksuaikataulu kannattaa miettiä tarkkaan jo ennen lainan hakemista, jotta ei turhaan päädy ottamaan liian pitkää laina-aikaa, mikä kasvattaa lainan kokonaiskustannuksia. Toisaalta myöskään liian lyhyt laina-aika ei ole hyvä, sillä se voi ajaa taloudellisesti liian ahtaalle, ja ajaa jopa ottamaan lisää lainaa. Vuoden pidennys 5 000 euron lainassa (kolmesta vuodesta neljään vuoteen), nostaa kokonaiskustannuksia tyypillisesti useilla satasilla.

Otetaan esimerkiksi Santander Laina, jonka kokonaiskustannukset nousevat 396 eurolla, jos laina-aikaa pidentää kolmesta vuodesta neljään vuoteen. Kolmen vuoden laina-ajalla lainan kuukausierä on 173 euroa, ja neljän vuoden laina-ajalla 138 euroa. Kuukausierien erotus on siis vain 35 euroa. Jos siis pystyy säästämään kuukausittain 35 euroa ja kanavoimaan säästetyt rahat lainanlyhennykseen, päätyy lopulta säästämään 396 euroa lainan kokonaiskustannuksissa!

Lainarahalla tehtäviä hankintoja tulee harkita huolella, ettei joudu ongelmiin takaisinmaksun kanssa. Jos omat rahat eivät riitä lainalla hankittavaan tuotteeseen, kannattaa aina pohtia tarvitseeko kyseistä hankintaa niin kovasti, että ei voi hankkia tuotetta vasta kun on onnistunut säästämään tarvittavan summan. Joskus lainanotto tosin voi olla parempi vaihtoehto kuin saman summan säästäminen itse, lue perustelut tälle blogista.

Ylimääräisiä arjen hankintoja tai huvitteluja ei missään nimessä kannata kustantaa lainarahalla, ja lainaa voikin suositella otettavaksi vain välttämättömien menojen rahoitukseen. Lainarahaa ei tule koskaan käyttää esimerkiksi alkoholiin tai rahapeleihin. Tärkeintä lainanotossa onkin olla itselleen rehellinen ja miettiä, onko hankinta oikeasti tarpeellinen ja kestääkö oma taloustilanne lainan takaisinmaksun.

On hyvä muistaa, että monet kulutusluottojen tarjoajat käyttävät asiakaskohtaista riskihinnoittelua päättäessään lainan korosta, joten lainan todelliset kustannukset selviävät vasta, kun lainantarjoaja tekee lainatarjouksen. Pelkkä lainatarjous ei kuitenkaan sido ketään mihinkään, eikä huonoa tarjousta tule tietenkään hyväksyä. Lisäksi lain mukaan netistä haetun lainan saa perua kahden viikon sisällä lainasopimuksen tekemisestä.

5 000 € lainan hakeminen

5 000 euron lainan hakeminen on nopeaa ja helppoa netissä. Lainaa voi hakea esimerkiksi vertailumme kautta. Kun on löytänyt sopivimman lainavaihtoehdon, "jatka" -nappia painamalla pääsee suoraan lainanmyöntäjän nettisivuille, missä voi tutustua tarkemmin lainatuotteeseen ja tehdä hakemuksen. Halutessaan lainaa voi tietenkin hakea myös perinteisesti käymällä pankin konttorissa. Jos hakee lainaa pankista, missä hoitaa myös päivittäisasioinnin, hakemuksen voi useimmiten tehdä myös verkkopankissa.

Useimmat lainantarjoajat vaativat lainanhakijalta säännöllisiä tuloja, moitteettomia luottotietoja, vakituista osoitetta Suomessa, omissa nimissä olevaa puhelinnumeroa sekä pankkitiliä suomalaisessa pankissa ja mahdollisesti verkkopankkitunnuksia.

Ennen lainan hakemista kannattaa vielä varmistua, että oma talous on sillä mallilla, että se kestää 5 000 euron lainan ottamisen ja takaisinmaksun. Käytännössä tämä tarkoittaa, että varmistaa omien tulojen riittävän kuukausierien ongelmattomaan takaisinmaksuun. Vanhan lainan maksuun ei missään nimessä kannata ottaa uutta lainaa. Ainoa poikkeus tähän saattaa olla lainojen yhdistämiseen tarkoitettu laina, tosin aina sekään ei ole järkevää.  

Parhaan lainatarjouksen valitseminen

Parhaimman lainatarjouksen valinta voi olla vaikeaa, joten kannattaa tutustua lainoihin ja niiden kustannuksiin huolellisesti. Ei myöskään kannata uskoa kaikkea, mitä lainantarjoajat nettisivuillaan suurin kirjaimin vakuuttavat, vaan myös pienet printit kannattaa lukea huolella. Osa rahoitusyhtiöistä saattaa esimerkiksi mainostaa täysin korotonta lainaa. Väite voi sinällään olla aivan totta, mutta korottomuuden takia lainan muut kulut, kuten nosto- ja avausmaksut tai kuukausittaisen tilinhoitokulut, voivat olla kohtuuttoman suuret.

Osa lainantarjoajista puolestaan mainostaa, etteivät he peri kuukausittaisia tilinhoitomaksuja tai nostokuluja, mikä usein tarkoittaa, että lainan korko on suhteellisen korkea. Usein mainokset korottomasta tai lisämaksuttomasta lainasta ovat liian hyvää ollakseen totta, sillä puuttuvat kulut kyllä piilotetaan kyllä jonnekin. Hyväntekeväisyyttä ei yksikään lainantarjoaja harrasta, vaan kaikki pyrkivät maksimoimaan omat voittonsa houkuttelevan kuuloisilla tarjouksilla.

Koska lainan valitsemisessa on monta huomioitavaa pykälää, kannattaa lukea blogistamme vinkit parhaan lainatarjouksen valintaan!

Lainan takaisinmaksu

Lainan takaisinmaksuaika tulee mitoittaa realistiseksi omaan taloustilanteeseen nähden. Lainan takaisinmaksuaikaa ei pienien kuukausierien toivossa kannata sopia turhan pitkäksi, sillä pitkä laina-aika kohottaa aina lainan kokonaiskustannuksia. Liian lyhyeksi mitoitettu laina-aika puolestaan voi laittaa oman talouden liian koville ja johtaa pahimmassa tapauksessa uuden lainan ottamiseen.

Lainan takaisinmaksuaikaa miettiessä kannattaakin laatia jonkinlainen meno-kulu -laskelma paperille, tai vaikka Exceliin, jotta hahmottaa, minkälaisia kuukausieriä on vara maksaa.  

Jos lainan takaisinmaksun kanssa tulee ongelmia, kannattaa ottaa heti yhteyttä lainantarjoajaan ja neuvotella uudesta maksuaikataulusta. Velkaantuneisuus on nykypäivänä koko ajan yleisempää ja maksuhäiriömerkintöjen määrät kasvavat Suomessa jatkuvasti. Lainan takaisinmaksusuunnitelma kannattaa olla valmiina jo lainan hakuvaiheessa, mutta sitä ei ole koskaan liian myöhäistä tehdä. Vaikka laina kannattaakin maksaa pois mahdollisimman nopeasti korkojen kasaantumisen välttämiseksi, ei silti kannata laatia liian tiukkaa maksuaikataulua, joka rasittaa rahatilannetta liikaa ja johtaa mahdollisesti uuden velan ottoon.

Hae Suomen edullisinta lainaa avullamme

5000 euron laina on suuruudeltaan sen verran iso, että useimmiten 5 000 euron lainat ovat kulutusluottoja. Kulutusluottoja on olemassa sekä vakuudellisia että vakuudettomia. Vakuudellisten lainojen korkotaso on tyypillisesti alhaisempi kuin vakuudettomien, koska lainanantaja saa vakuuden ikään kuin pantiksi lainan takaisinmaksusta. Lainaa ottoa harkitessa kannattaa huomioida, että lainasta aina lisäkuluja, kuten esimerkiksi korko, tilinhoitomaksuja ja suurimmalla osalla lainoista on myös avausmaksu. Jo ennen lainanottoa kannattaa miettiä, riittääkö oma maksukyky kattamaan lainasumman lisäksi sen päälle maksettavat lisäkustannukset. 5000 euron laina ei siis koskaan takaisinmaksettuna ole arvoltaan 5 000 euroa, vaan enemmän.

Tilaa VertaaEnsin säästövinkit

Liity postituslistallemme niin saat ilmaiset säästövinkit ja mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.