Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Tietoa 15000 € lainoista

15000 euron lainat ovat käytännössä aina siis kulutusluottoja. Yleisesti ottaen kulutusluotot ovat kulutukseen, esimerkiksi auton ostoon tai kodin remonttiin, tarkoitettuja lainoja. Kevyesti arvioiden kulutusluottojen lainasummat vaihtelevat 1 000 € - 50 000 € välillä.

Takaisinmaksuajat kulutusluotoissa vaihtelevat suuresti, vuodesta tai parista jopa 15 vuoteen. Markkinoilla on myös Komplett Bankin tarjoama laina, jota ei tarvitse maksaa takaisin ollenkaan, vaan lainasta voi maksaa koko ajan pelkkiä korko- ja muita lainanhoitokuluja. Pelkkien lainan kulujen ei tietenkään kannata pitkässä juoksussa, mutta voi olla mukava tietää, että lainan maksusta voi tarpeen tullen pitää maksuvapaan kuukauden ilman erillistä sopimusta pankin kanssa. Yleisesti ottaen laina kannattaa kuitenkin maksaa pois mahdollisimman nopeasti, sillä mitä pidempi laina-aika, sitä suuremmaksi lainan kokonaiskustannukset ehtivät kasvaa. Lue lisää laina-ajan vaikutuksesta lainan kokonaiskustannuksiin blogistamme!

15000 euron lainan korko voidaan määrittää riskiperusteisesti tai se voi olla kiinteä. Koron riskiperusteinen hinnoittelu tarkoittaa, että lainanantaja tekee lainanhakijan maksukyvystä riskiarvion, minkä perusteella lainan korko määritellään. Matalan riskiarvion asiakkaat saavat lainan luonnollisesti matalammalla korolla kuin korkean riskiarvion asiakkaat. Asiakkaan riskiarvioon vaikuttaa mm. lainanhakijan tulojen suhde haetun lainan määrään. Useimmat lainantarjoajat eivät kuitenkaan kerro suoraan, mitkä kaikki tekijät vaikuttavat riskiarvioon ja lainapäätökseen. Kiinteä korko tarkoittaa, että kaikki asiakkaat saavat lainan samalla korolla.

Mistä hakea lainaa 15000 €?

15000 euron lainoja tarjoavat perinteiset pankit sekä pelkästään netissä toimivat rahoitusalan yritykset. Tunnetuimpia pankkeja, jotka tarjoavat 15000 euron lainoja, ovat mm. Nordea, OP, Danske Bank, Aktia ja Handelsbanken. Perinteisistä pankeista eroavat rahoitusalan yritykset ovat tyypillisesti netissä toimivia pankkeja, joilla ei ole fyysisiä asiakaspalvelupisteitä ja konttoreita ollenkaan. Tunnettuja kulutusluottojen tarjoajia ovat mm. Komplett Bank, Bank Norwegian ja Nordax, jotka kaikki tarjoavat vakuudettomia kulutusluottoja riskiperusteisella hinnoittelulla.

Laina-ajoissa on jonkin verran vaihtelua eri lainantarjoajien välillä. Kannattaakin muistaa, että usein laina-ajan pidentyminen merkitsee myös lainan kokonaiskustannusten kasvua. Myös lainojen korkohaitari vaihtelee suuresti eri lainantarjoajien välillä, minkä vuoksi lainoja on erittäin tärkeä muistaa vertailla ennen lainapäätöksen tekemistä.

Muista vertailla lainoja

Suomen lainamarkkinoilla on runsaasti lainantarjoajia, joista jokainen tarjoaa lainaa hieman erilaisilla ehdoilla. Myös lainojen kokonaiskustannuksissa on suuria eroja eri lainantarjoajien välillä. Lainojen tarjonnan laajuuden vuoksi onkin erittäin tärkeää muistaa vertailla lainoja ennen lainapäätöksen tekemistä.

Lainaa valitessa pelkän lainan nimelliskoron lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota etenkin lainan todelliseen vuosikorkoon ja kokonaiskustannuksiin. Jos lainaa aikoo, tai on mahdollista, nostaa osissa (eräänlaisena joustoluottona), kannattaa myös tarkistaa, peritäänkö jokaisesta nostosta erikseen nostopalkkio. Nostopalkkioista voi pitkässä juoksussa kertyä valtava summa ylimääräisiä kuluja, jos lainaa nostaa monessa erässä.

Todellinen vuosikorko on yleensä hyvä mittari lainan todellisille kustannuksille, sillä siinä kaikki lainaan sisältyvät kulut on muutettu koroksi. Vaikka todellinen vuosikorko onkin varsin pätevä mittari lainojen vertailuun, ei se silti aina ole paras mittari lainojen vertailuun, koska se ei vielä kerro lainan kokonaiskustannuksia.

Koska todellinen vuosikorko ei auta kuluttajaa hahmottamaan, paljonko laina tulee kokonaisuudessaan maksamaan kaikkine sivukuluineen, kannattaa aina laskea lainan kokonaiskustannukset ennen lainan ottamista. Kokonaiskustannuksia laskettaessa huomioidaan aina lainan kaikki mahdolliset kulut (koron lisäksi esim. avausmaksut, tilinhoitomaksut, nostopalkkiot…), ja kokonaiskustannukset ovat aina luotettava mittari lainojen vertailuun. Vertailussamme kulutusluoton kokonaiskustannukset saa selville kertomalla kuukausierän summan laina-ajan kuukausien määrällä.

Vaikka turvallisimmalta voi tuntua hakea lainaa omasta vakipankista, kannattaa kuitenkin tarkistaa myös muiden lainantarjoajien lainatarjoukset parhaan lainadiilin löytämiseksi. Pelkkä lainatarjouksen pyytäminen ei sido ketään mihinkään, joten lainatarjouksia voi huoletta pyytää useilta lainantarjoajilta, ja valita parhaan päältä. Lainatarjoukset kannattaa ”laskea auki”, eli selvittää, paljonko lainan kokonaiskustannukset ovat, sillä loppujen lopuksi kokonaiskustannukset ovat se tärkein mittari parhaan lainan valintaan.

Ennen kuin haet lainaa

Ennen lainan hakemista kannattaa arvioida oma maksukyky realistisesti ja varmistua, että ei ota liian suurta lainaa. Myös maksuaikataulu kannattaa miettiä huolellisesti, jotta ei turhaan päädy ottamaan liian pitkää laina-aikaa, mikä kasvattaa lainan kokonaiskustannuksia. Toisaalta myöskään liian lyhyt laina-aika ei ole hyvä, sillä se voi ajaa taloudellisesti liian ahtaalle, ja ajaa jopa ottamaan lisää lainaa. Vuoden pidennys 15000 euron lainan laina-ajassa, nostaa kokonaiskustannuksia tyypillisesti useilla satasilla.

Lainarahalla tehtäviä hankintoja tulee harkita huolella. Jos omat rahat eivät riitä lainalla hankittavaan tuotteeseen, kannattaa aina pohtia tarvitseeko kyseistä tavaraa niin kovasti, että ei voi hankkia tuotetta vasta kun on onnistunut säästämään tarvittavan summan itse. Joskus lainanotto tosin voi olla parempi vaihtoehto kuin saman summan säästäminen, lue perustelut tälle blogista.

Ylimääräisiä arjen hankintoja tai huvitteluja ei missään nimessä kannata kustantaa lainarahalla, ja lainaa voikin suositella otettavaksi vain välttämättömien menojen rahoitukseen. Lainarahaa ei tule koskaan käyttää esimerkiksi alkoholiin tai rahapeleihin. Tärkeintä lainanotossa onkin olla itselleen rehellinen ja miettiä, onko hankinta oikeasti tarpeellinen ja kestääkö oma taloustilanne lainan takaisinmaksun.

On hyvä muistaa, että monet kulutusluottojen tarjoajat käyttävät asiakaskohtaista riskihinnoittelua päättäessään lainan korosta, joten lainan todelliset kustannukset selviävät vasta, kun lainantarjoaja tekee lainatarjouksen. Pelkkä lainatarjous ei kuitenkaan sido mihinkään, eikä huonoa tarjousta tule tietenkään hyväksyä. Lisäksi lain mukaan netistä haetun lainan saa perua kahden viikon sisällä lainasopimuksen tekemisestä.

15000 € lainan hakeminen

15000 euron lainan hakeminen on nopeaa ja helppoa netissä. Lainaa voi hakea esimerkiksi vertailumme kautta. Kun on löytänyt sopivimman lainavaihtoehdon, "jatka" -nappia painamalla pääsee suoraan lainanmyöntäjän nettisivuille, missä voi tutustua tarkemmin lainan ominaisuuksiin ja jättää lainahakemuksen. Halutessaan lainaa voi tietenkin hakea myös perinteisesti käymällä pankin konttorissa. Jos hakee lainaa pankista, missä hoitaa myös päivittäisasioinnin, lainahakemuksen voi useimmiten tehdä myös verkkopankissa.

Useimmat lainanantajat vaativat lainaa hakevalta säännöllisiä tuloja, jotka ovat vähintään 12000 euroa vuodessa. Lisäksi palveluntarjoajat velvoittavat yleensä moitteettomia luottotietoja, vakituista osoitetta Suomessa, omissa nimissä olevaa puhelinnumeroa sekä pankkitiliä suomalaisessa pankissa ja mahdollisesti verkkopankkitunnuksia.

Ennen kuin haet lainaa, kannattaa vielä varmistaa, että oma taloudellinen tilanne on sillä tolalla, että se kestää 15000 euron lainan ottamisen ja sen takaisinmaksun. Käytännössä tämä tarkoittaa, että varmistat omien tulojen riittävän kuukausierien ongelmattomaan lainan takaisinmaksuun. Vanhan lainan maksuun ei koskaan kuulu ottaa uutta lainaa. Ainoa poikkeus tähän saattaa olla lainojen yhdistämiseen tarkoitettu yhdistelylaina.

Parhaan lainatarjouksen valitseminen

Parhaan lainatarjouksen tai halvimman lainan valinta voi olla vaikeaa, joten tutustu lainoihin ja niiden kustannuksiin, sekä ehtoihin huolellisesti. Ei myöskään kannata uskoa kaikkea, mitä lainantarjoajat nettisivuillaan vakuuttavat mainosteksteissään, vaan pienet printit kannattaa myös lukea huolellisesti. Osa rahoitusyhtiöistä esimerkiksi mainostaa täysin korotonta lainaa. Väite voi sinänsä olla aivan totta, mutta korottomuuden vuoksi lainan muut kulut, kuten avaus- ja nostomaksut tai kuukausittaiset tilinhoitokulut, voivat olla hyvin suuret.

Osa lainanmyöntäjistä puolestaan mainostaa, että he eivät peri kuukausittaisia tilinhoitomaksuja tai nostokuluja. Tämä usein tarkoittaa, että lainan korko on suhteellisen korkea. Usein mainokset korottomasta tai lisämaksuttomasta lainasta ovat yksinkertaisesti liian hyviä ollakseen totta. Puuttuvat kulut piilotetaan jonnekin. Kun haet 15 000 euron lainaa, kulut ja korot voivat olla todella iso osa kuukausikuluista. Hyväntekeväisyyttä ei yksikään lainantarjoaja harrasta, sillä kaikki pyrkivät maksimoimaan omat voittonsa houkuttelevan kuuloisilla tarjouksilla. Hae lainaa siis vasta kun tiedät kaikki lainan kulut tarkkaani.

Koska lainan valitsemisessa on monta muistettavaa asiaa, kannattaa lukea blogistamme vinkit parhaan lainatarjouksen valitsemiseen!

Lainan takaisinmaksu

Lainan takaisinmaksuaika täytyy mitoittaa realistiseksi omaan taloustilanteeseen nähden. Lainan takaisinmaksuaikaa ei pienien kuukausierien toivossa kannata sopia turhan pitkäksi, sillä pitkä laina-aika kohottaa lainan kokonaiskustannuksia joskus paljonkin. Liian lyhyeksi mitoitettu laina-aika puolestaan voi asettaa oman talouden liian koville. Tämä johtaa pahimmassa tapauksessa uuden luoton ottamiseen.

Lainan takaisinmaksuaikaa pohtiessa täytyykin laatia jonkinlainen meno-kulu -laskelma paperille, tai vaikka Exceliin, jotta selviää itselle, minkälaisia kuukausieriä on mahdollisuus maksaa. Rahaa täytyisi pystyä säästämään edes vähän pahan päivän varalle, jotta ei joutuisi varautumaan luottoon normaalia suurempien menoerien osuessa kohdalle.

Jos lainan takaisinmaksun kanssa tulee ongelmia, kannattaa ottaa välittömästi yhteyttä lainanantajaan ja neuvotella uudesta maksuaikataulusta. Velkaantuneisuus on nykypäivänä koko ajan yleisempää. Myös maksuhäiriömerkintöjen määrät kasvavat Suomessa jatkuvasti. Lainan takaisinmaksusuunnitelma kannattaakin olla valmiina, kun hakee lainaa. Sitä ei ole koskaan liian myöhäistä tehdä. Luotto kannattaa maksaa pois mahdollisimman nopeasti korkojen kasaantumisen välttämiseksi. Ei silti kannata laatia liian tiukkaa maksuaikataulua, joka rasittaisi taloutta liikaa ja johtaa mahdollisesti uuden velan ottoon.