Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Tietoa 10000 € lainoista

10000 euron laina on käytännössä aina kulutusluotto tai joustoluotto. Yleisesti ottaen lainaa 10000 euroa voi hakea päivittäiseen kulutukseen, esimerkiksi auton ostoon tai kodin remonttiin, tarkoitettuja lainoja. Kevyesti arvioiden kulutusluottojen lainasummat vaihtelevat 1 000 € - 50 000 € välillä.

Takaisinmaksuajat 10000 euron lainoissa vaihtelevat jonkin verran, lyhimmillään voidaan puhua vuodesta tai parista, pisimmillään laina-aika voi olla jopa 15 vuotta. Markkinoilla on myös Komplett Bankin tarjoama laina, jota ei koskaan tarvitse maksaa takaisin, vaan lainasta voi maksaa koko ajan pelkkiä korko- ja muita lainanhoitokuluja. Pelkkien lainan kulujen maksamisessa ei tietenkään ole mitään järkeä pitkässä juoksussa, mutta ajatuksena voi olla mukava tietää, että lainan maksusta voi tarpeen tullen pitää maksuvapaan kuukauden ilman erillistä sopimusta pankin kanssa. Yleisesti ottaen laina kannattaa kuitenkin aina pyrkiä maksamaan pois mahdollisimman nopeasti, sillä mitä pidempi laina-aika, sitä suuremmaksi lainan kokonaiskustannukset ehtivät kasvaa.

10000 euron lainan korko voi olla riskiperusteisesti hinnoiteltu tai kiinteä. Lainan koron riskiperusteinen hinnoittelu tarkoittaa, että lainanantaja tekee lainanhakijan maksukyvystä riskiarvion, minkä perusteella lainan korko määritellään. Matalan riskiarvion asiakkaat saavat lainan luonnollisesti matalammalla korolla kuin korkean riskiarvion asiakkaat. Asiakkaan riskiarvioon vaikuttaa mm. lainanhakijan tulojen suhde haetun lainan määrään. Useimmat lainantarjoajat eivät kuitenkaan kerro suoraan, mitkä kaikki tekijät vaikuttavat riskiarvioon ja lainapäätökseen. Kiinteä korko tarkoittaa, että kaikki asiakkaat saavat lainan samalla korolla.

Mistä hakea lainaa 10000 €?

10000 euron lainoja tarjoavat perinteiset pankit sekä pelkästään netissä toimivat rahoitusalan yritykset. Tunnetuimpia pankkeja, jotka tarjoavat lainoja, ovat mm. Nordea, OP, Danske Bank, Aktia ja Handelsbanken. Perinteisistä pankeista eroavat rahoitusalan yritykset ovat tyypillisesti netissä toimivia pankkeja, joilla ei ole fyysisiä asiakaspalvelupisteitä ja konttoreita ollenkaan. Tällaisia lainantarjoajia ovat mm. Komplett Bank, Bank Norwegian ja Nordax, jotka kaikki tarjoavat vakuudettomia kulutusluottoja riskiperusteisella hinnoittelulla.

Laina-ajoissa on jonkin verran vaihtelua eri lainantarjoajien välillä. Kannattaakin muistaa, että usein laina-ajan pidentyminen merkitsee myös lainan kokonaiskustannusten kasvua. 10000 euron lainan tyypillisenä takaisinmaksuaikana voi pitää n. 5 vuotta. Myös lainojen korkohaitari vaihtelee suuresti lainantarjoajasta toiseen, minkä vuoksi lainoja on erittäin tärkeä muistaa vertailla ennen lainapäätöksen tekemistä.

Lainojen vertailu on tärkeää

Suomen lainamarkkinoilla on kymmeniä eri lainantarjoajia, joista jokainen mainostaa olevansa Suomen paras luotonantaja. Todellisuudessa eri lainantarjoajien lainaehdoissa, ja sitä myötä lainan kokonaiskustannuksissa, on kuitenkin runsaasti eroja. Tarjonnan laajuuden vuoksi onkin erittäin tärkeää muistaa vertailla lainoja, eikä ottaa lainaa ensimmäiseltä vastaan tulleelta lainantarjoajalta.

Lainaa valitessa pelkän lainan nimelliskoron lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota etenkin lainan todelliseen vuosikorkoon ja kokonaiskustannuksiin. Jos lainaa aikoo, tai on mahdollista, nostaa osissa (eräänlaisena joustoluottona), kannattaa myös tarkistaa, peritäänkö jokaisesta nostosta erikseen nostopalkkio. Nostopalkkioista voi pitkässä juoksussa kertyä valtava summa ylimääräisiä kuluja, jos lainaa nostaa monessa erässä.

Todellinen vuosikorko on yleensä hyvä mittari lainan todellisille kustannuksille, sillä siinä kaikki lainaan sisältyvät kulut on muutettu koroksi. Vaikka todellinen vuosikorko onkin varsin pätevä mittari lainojen vertailuun, se ei kuitenkaan välttämättä ole kaikista paras mittari lainoja vertaillessa, koska se ei vielä paljasta lainan todellisia kustannuksia.

Koska todellinen vuosikorko ei auta kuluttajaa hahmottamaan, paljonko laina tulee kokonaisuudessaan maksamaan kaikkine sivukuluineen, kannattaa aina tehdä laina vertailu ja laskea kokonaiskustannukset ennen lainan ottamista. Kokonaiskustannuksia laskettaessa huomioidaan aina lainan kaikki mahdolliset kulut (koron lisäksi esim. avausmaksut, tilinhoitomaksut, nostopalkkiot…), ja kokonaiskustannukset ovat aina luotettava mittari lainojen vertailussa, olipa kyse sitten pikavipistä tai kulutusluotosta. Vertailussamme kulutusluoton kokonaiskustannukset saa selville kertomalla kuukausierän summan laina-ajan kuukausien määrällä.

Vaikka turvallisimmalta voi tuntua hakea lainaa omasta vakipankista, kannattaa kuitenkin tarkistaa myös muiden lainantarjoajien lainatarjoukset parhaan lainadiilin löytämiseksi. Pelkkä lainatarjouksen pyytäminen ei sido ketään mihinkään, joten lainatarjouksia voi huoletta pyytää useilta lainantarjoajilta. Tarjoukset kannattaa ”laskea auki”, eikä tuijottaa pelkkää nimelliskorkoa, sillä loppujen lopuksi lainan kokonaiskustannukset ovat se tärkein mittari, mikä tulee huomioida lainan valinnassa.

Esimerkkinä lainojen kokonaiskustannusten eroista: Vertailustamme käy ilmi, että halvimmillaan 10000 euron lainan 5 vuoden maksuajalla voi saada Komplett Bankista, jos saa riskiperusteisen hinnoittelun alhaisimman koron (4,9 %). Tällöin lainan kokonaiskustannukseksi tulee 11 702,40 €. Kallein laina vertailussa vuonna 2019 (ennen lain muuttumista) oli Bondoran vertaislaina, jonka nimelliskorko on 28,86 % ja lainan kokonaiskustannukset siten 23 940 €. Eroa kalleimman ja halvimman lainan välillä on siis 12 237,60 €, mikä on valtava summa rahaa kenen tahansa kukkarossa. Kun siis haet lainaa 10000 euroa, muista tehdä vertailu ennen lainan hakemista!

Ennen lainan hakemista

Ennen lainan hakemista kannattaa arvioida oma maksukyky realistisesti ja varmistua, että ei ota liian suurta lainaa. Myös maksuaikataulu kannattaa miettiä tarkkaan jo ennen lainan hakemista, jotta ei turhaan päädy ottamaan liian pitkää laina-aikaa, mikä kasvattaa lainan kokonaiskustannuksia. Toisaalta myöskään liian lyhyt laina-aika ei ole hyvä, sillä se voi ajaa taloudellisesti liian ahtaalle, ja ajaa jopa ottamaan lisää lainaa. Vuoden pidennys lainassa (viidestä vuodesta kuuteen vuoteen), nostaa kokonaiskustannuksia tyypillisesti useilla satasilla.

Otetaan esimerkiksi Komplett Bankin laina, jonka kokonaiskustannukset nousevat 329,52 eurolla, jos laina-aikaa pidentää viidestä vuodesta kuuteen vuoteen. Viiden vuoden laina-ajalla lainan kuukausierä on 195,04 euroa, ja kuuden vuoden laina-ajalla 167,11 euroa. Kuukausierien erotus on siis vain 27,93 euroa. Jos siis pystyy säästämään kuukausittain 28 euroa ja kanavoimaan säästetyt rahat lainanlyhennykseen, päätyy lopulta säästämään lähes 330 euroa lainan kokonaiskustannuksissa!

Lainarahalla tehtäviä hankintoja tulee harkita huolella. Jos omat rahat eivät riitä lainalla hankittavaan tuotteeseen, kannattaa aina pohtia tarvitseeko kyseistä tavaraa niin kovasti, että ei voi hankkia tuotetta vasta kun on onnistunut säästämään tarvittavan summan itse. Joskus lainanotto tosin voi olla parempi vaihtoehto kuin saman summan säästäminen.

Ylimääräisiä arjen hankintoja tai huvitteluja ei missään nimessä kannata kustantaa lainarahalla, ja lainaa voikin suositella otettavaksi vain välttämättömien menojen rahoitukseen. Lainarahaa ei tule koskaan käyttää esimerkiksi alkoholiin tai rahapeleihin. Tärkeintä lainanotossa onkin olla itselleen rehellinen ja miettiä, onko hankinta oikeasti tarpeellinen ja kestääkö oma taloustilanne lainan takaisinmaksun.

On hyvä muistaa, että monet kulutusluottojen tarjoajat käyttävät asiakaskohtaista riskihinnoittelua päättäessään lainan korosta, joten lainan todelliset kustannukset selviävät vasta, kun lainantarjoaja tekee lainatarjouksen. Pelkkä lainatarjous ei kuitenkaan sido ketään mihinkään, eikä huonoa tarjousta tule tietenkään hyväksyä. Lisäksi lain mukaan netistä haetun lainan saa perua kahden viikon sisällä lainasopimuksen tekemisestä.

10000 euron lainan hakeminen

10000 euron lainan hakeminen on nopeaa ja helppoa netissä. Lainaa voi hakea esimerkiksi vertailumme kautta. Kun on löytänyt sopivimman lainavaihtoehdon, "jatka" -nappia painamalla pääsee suoraan lainanmyöntäjän nettisivuille, missä voi tutustua tarkemmin lainatuotteeseen ja jättää lainahakemuksen. Halutessaan lainaa voi tietenkin hakea myös perinteisesti käymällä pankin konttorissa. Jos hakee lainaa pankista, missä hoitaa myös päivittäisasioinnin, lainahakemuksen voi useimmiten tehdä myös verkkopankissa.

Useimmat lainantarjoajat vaativat lainanhakijalta säännöllisiä tuloja, moitteettomia luottotietoja, vakituista osoitetta Suomessa, omissa nimissä olevaa puhelinnumeroa sekä pankkitiliä suomalaisessa pankissa ja mahdollisesti verkkopankkitunnuksia.

Ennen lainan hakemista kannattaa vielä varmistua, että oma talous on sillä mallilla, että se kestää 10000 euron lainan ottamisen ja takaisinmaksun. Käytännössä tämä tarkoittaa, että varmistaa omien tulojen riittävän kuukausierien ongelmattomaan takaisinmaksuun. Vanhan lainan maksuun ei missään nimessä kannata ottaa uutta lainaa. Ainoa poikkeus tähän saattaa olla lainojen yhdistämiseen tarkoitettu laina, tosin aina sekään ei ole järkevää.

Parhaan lainatarjouksen valitseminen

Parhaimman lainatarjouksen valinta voi olla vaikeaa, joten kannattaa tutustua lainoihin ja niiden kustannuksiin huolellisesti. Ei myöskään kannata uskoa kaikkea, mitä lainantarjoajat nettisivuillaan suurin kirjaimin vakuuttavat, vaan myös pienet printit kannattaa lukea huolella. Osa rahoitusyhtiöistä saattaa esimerkiksi mainostaa täysin korotonta lainaa. Väite voi sinällään olla aivan totta, mutta korottomuuden takia lainan muut kulut, kuten nosto- ja avausmaksut tai kuukausittaisen tilinhoitokulut, voivat olla kohtuuttoman suuret.

Osa lainantarjoajista puolestaan mainostaa, etteivät he peri kuukausittaisia tilinhoitomaksuja tai nostokuluja, mikä usein tarkoittaa, että lainan korko on suhteellisen korkea. Usein mainokset korottomasta tai lisämaksuttomasta lainasta ovat siis liian hyvää ollakseen totta, sillä puuttuvat kulut kyllä piilotetaan kyllä jonnekin. Hyväntekeväisyyttä ei yksikään lainantarjoaja harrasta, vaan kaikki pyrkivät maksimoimaan omat voittonsa houkuttelevan kuuloisilla tarjouksilla.

Koska lainan valitsemisessa on monta huomioitavaa pykälää, kannattaa lukea lisää lainatarjous-sivulta vinkit parhaan lainatarjouksen valintaan!

Lainan takaisinmaksu

Lainan takaisinmaksuaika tulee mitoittaa realistiseksi omaan taloustilanteeseen nähden. Lainan takaisinmaksuaikaa ei pienien kuukausierien toivossa kannata sopia turhan pitkäksi, sillä pitkä laina-aika kohottaa aina lainan kokonaiskustannuksia. Liian lyhyeksi mitoitettu laina-aika puolestaan voi laittaa oman talouden liian koville ja johtaa pahimmassa tapauksessa uuden lainan ottamiseen.

Lainan takaisinmaksuaikaa miettiessä kannattaakin laatia jonkinlainen meno-kulu -laskelma paperille, tai vaikka Exceliin, jotta hahmottaa, minkälaisia kuukausieriä on vara maksaa. Rahaa olisi hyvä pystyä säästämään edes vähän pahan päivän varalle, jotta ei aina joutuisi turvautumaan lainaan normaalia suurempien menojen sattuessa kohdalle.

Jos lainan takaisinmaksun kanssa tulee ongelmia, kannattaa ottaa heti yhteyttä lainantarjoajaan ja neuvotella uudesta maksuaikataulusta. Velkaantuneisuus on nykypäivänä koko ajan yleisempää ja maksuhäiriömerkintöjen määrät kasvavat Suomessa jatkuvasti. Lainan takaisinmaksusuunnitelma kannattaa olla valmiina jo lainan hakuvaiheessa, mutta sitä ei ole koskaan liian myöhäistä tehdä. Vaikka laina kannattaakin maksaa pois mahdollisimman nopeasti korkojen kasaantumisen välttämiseksi, ei silti kannata laatia liian tiukkaa maksuaikataulua, joka rasittaa rahatilannetta liikaa ja johtaa mahdollisesti uuden velan ottoon.

Hae Suomen edullisinta lainaa avullamme

10000 euron lainat ovat käytännössä aina kulutusluottoja, koska lainasumma on sen verran suuri. Kulutusluottoja on monenlaisia ja lainan kustannuksissa ja ehdoissa voi olla suuria eroja. Yksi keskeinen jakava piirre kulutusluotoissa on se, ovatko ne vakuudellisia vai vakuudettomia. Vakuudettomien kulutusluottojen korkotaso saattaa olla hieman korkeampi kuin vakuudellisten, koska vakuus toimii lainantarjoajalle ikään kuin varmistuksena lainan takaisinmaksusta. Tällöin lainanannon riskiä ei tarvitse kompensoida niin paljon lainan koroilla kuin vakuudettomien kulutusluottojen kohdalla. Lainan ottoa harkitessa kannattaa huomioida, että itse lainasumman lisäksi tulee aina maksettavaksi erilaisia lisäkuluja, kuten esimerkiksi korko, tilinhoitomaksut ja suurimmalla osalla lainoista on myös avausmaksu. Lainasumman suuruuden vuoksi 10000 euron lainan kohdalla korkokulut ovat helposti varsin suuret, joten jo ennen lainanottoa kannattaa miettiä, riittääkö oma maksukyky kattamaan lainasumman lisäksi sen päälle maksettavat lisäkustannukset.

Tilaa VertaaEnsin säästövinkit

Liity postituslistallemme niin saat ilmaiset säästövinkit ja mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.