Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Lainaa ilman takaajia

Laina ilman takaajia tarkoittaa, että lainan saaminen ei edellytä toista ihmistä takaajaksi. Lainan takaus tarkoittaa sitä, että toinen henkilö tai valtio ottaa vastuun lainan takaisinmaksusta, jos alkuperäinen lainanottaja ei kykenekään maksamaan ottamaansa lainaa takaisin. Haettaessa lainaa pankista ilman takaajia lainanottaja on yksin vastuussa lainan takaisinmaksusta, ja lainanantaja ei voi periä lainaamiansa rahoja takaisin keltään toiselta. Lainan takaajana voi toimia esimerkiksi täysi-ikäinen henkilö, valtio tai muu yritys tai laitos.

Lainan takaus

Yksityishenkilöiden antamat lainan takaukset ovat menettäneet suosiotaan, koska moni menetti rahansa lainan takauksen kautta 90-luvun laman myötä. Toimiessaan ystävänsä takaajana, moni päätyi maksumieheksi tai -naiseksi toisen lainalle. Osa saattaa toimia edelleen lainan takaajan omille sukulaisilleen, mutta lainaa voi helposti myös saada nykyään ilman takaajia.

Jos henkilötakaus kiinnostaa, on hyvä huomioida, että henkilötakaus ei vaikuta pankkien vakavaraisuuslaskelmiin eli lainanottajalla täytyy olla oma maksukyky kunnossa, jotta lainan voi ylipäätänsä saada. Henkilötakaus voi kuitenkin pienentää riskiä pankin näkökulmasta, joten ihan turha henkilötakaus ei kuitenkaan ole.

Lainan takaajan velvollisuudet

Lainan takaajan täytyy olla täysi-ikäinen henkilö, joka kykenee huolehtimaan omista asioistaan. Vaikka olisit 18-vuotias, et välttämättä voi silti toimia lainatakaajana: takaajaksi kelpaavat vain sellaiset henkilöt, jotka voisivat saada itsekin samanlaisen lainan. Eli jos sinulle ei esimerkiksi myönnettäisi 1 000 euron lainaa, et myöskään voi toimia takaajana toisen henkilön 2 000 euron lainalle.

Takaaja vastaa lainasta koko omaisuudellaan, eli jos alkuperäisellä lainanottajalla ei syystä tai toisesta olisi maksukykyä, lainan takaajan koko omaisuus voitaisiin käyttää lainan takaisinmaksuun. Pahimmassa tapauksessa lainan takaaja voisi siis menettää koko omaisuutensa toisen henkilön lainan takaisinmaksuun.

Takaajaksi ryhtyvälle täytyy kertoa lainanottajan taloudelliset tiedot (kuten palkka, menot ja aiemmat luotot) ja usein kerrottavat tiedot perustuvat lainan ottajan lainahakemukseen. Lainahakemuksessa kannattaa aina olla rehellinen, että saa itselleen sopivimman lainan, jonka pystyy myös lyhentämään tulevaisuudessa.

Kun henkilötakauksesta tehdään sopimus, on hyvä sopia tietyistä ehdoista: Takaajana voi toimia useampi henkilö ja tällöin on hyvä sopia, miten tai missä järjestyksessä laina peritään takaajilta. Lisäksi perimisjärjestys voidaan myös sopia sellaiseksi, että laina pyritään kattamaan muilla mahdollisilla vakuuksilla ennen takaajalta perimistä. Lainan takaamisesta on hyvä olla olemassa virallinen sopimus, johon on kirjattu toivotut käytännöt lainan perinnän suhteen.

Jos laina peritään takaajalta, voidaan laina maksaa takaisin samassa maksuaikataulussa kuin alkuperäiseen lainasopimukseen on kirjattu. Lisäksi takaajan on mahdollista hakea lisäaikaa lainan takaisinmaksuun ja jos sovittu lainasumma on syystä tai toisesta liian suuri maksettavaksi, voidaan lainasummaa sovitella takaajan kanssa.

Vaihtoehdot lainalle ilman takuuksia

Jos etsit lainaa netistä, huomaat, että usein myönnetään lainaa ilman vakuuksia ja takaajia. Lainasta ilman takaajia voidaan käyttää useita nimityksiä kuten pikavippi, joustoluotto, kulutusluotto tai pankkilaina. Muista kuitenkin aina kilpailuttaa laina, sillä esimerkiksi koroton pikavippi ei välttämättä aina ole edullisin vaihtoehto. Edullisin vaihtoehto lainalle ilman takaajia löytyy vertailun kautta.

Hae Suomen edullisinta lainaa avullamme

Laina ilman takaajia tarkoittaa, että lainan saaminen ei edellytä toista ihmistä takaajaksi. Lainan takaus tarkoittaa sitä, että toinen henkilö tai valtio ottaa vastuun lainan takaisinmaksusta, jos alkuperäinen lainanottaja ei kykenekään maksamaan ottamaansa lainaa takaisin. Jos lainalla ei ole takaajia, lainanottaja on yksin vastuussa lainan takaisinmaksusta ja lainanantaja ei voi periä lainaamiansa rahoja takaisin keltään toiselta. Lainan takaajana voi toimia esimerkiksi täysi-ikäinen henkilö, valtio tai muu yritys tai laitos.

Tilaa VertaaEnsin säästövinkit

Liity postituslistallemme niin saat ilmaiset säästövinkit ja mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.