Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

18-vuotias ei välttämättä saa lainaa

Riskiä ajatellen on luonnollista, että lainoille on ikärajoja. Esimerkiksi Suomen lain mukaan alle 18-vuotiaan ei tulisi pystyä velkaantumaan. Alle kahdeksantoistavuotiaiden ei pitäisi saada lainaa, sillä nuorten velkaantuminen on haluttu estää lainsäädännöllisin keinoin.  Alaikäisenä lainan saaminen on siis käytännössä mahdotonta. Joissakin poikkeuksissa alaikäinen voi saada kuitenkin esimerkiksi opintolainaa, jos opiskelija on opintolainaa nostaessaan alaikäinen, hänen edunvalvojansa, yleensä vanhempien, tulee suostua siihen, että opiskelija ottaa lainan omiin nimiinsä ja nostaa sen ilman eri valtuutusta. Lisäksi, esimerkiksi rinnakkaiskortin vanhempien luottokorttiin on mahdollista saada alaikäisenä, mutta omaa luottokorttia ei.

Vaikka lain mukaan 18-vuotias on lähtökohtaisesti oikeustoimikelpoinen ja kykenevä esimerkiksi lainan ottamiseen ei tämä tarkoita, että lainanmyöntäjä olisi pakotettu lainaa myöntämään. Lainanmyöntäjä voi asettaa lainan saamiselle monia ehtoja. Saadakseen lainaa pankista perinteiseen tapaan täytyy usein olla esimerkiksi säännölliset tulot, mikä ei aina ole mahdollista nuorelle, vasta täysi-ikään ehtineelle ihmiselle.

Jotkut pikavippifirmat myöntävät lainaa 18-vuotiaalle vaikkei tällä olisikaan säännöllisiä tuloja tai takaajia lainalleen. Pikavipeissä on kuitenkin hyvä selvittää lainan todelliset kulut ja laskea, että voi varmasti maksaa lainan aikanaan takaisin. Lue täältä, mihin kannattaa ja mihin ei kannata hakea lainaa?

18-vuotias saa ainakin opintolainaa

Opintotuet ovat olleet kovan keskustelun aiheena jo muutaman hallituksen aikana, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että tendenssinä on nostaa lainapainotteisuutta. Opintolaina on osa opintotukea. Kuten kaikki muutkin lainat, myös opintolaina on maksettava takaisin.

Nuoren kannalta kiinnostava ominaisuus on opintolainan erikoisuus eli se, että se on valtion takaama. Lainan takauksen myöntää KELA enintään 30 vuodeksi ensimmäisen lainaerän nostamisesta. Laina tulee kuitenkin hakea pankista itse. Muista vertailla pankkeja huolella, jotta saat parhaat ehdot. Opintolainan korko ja kustannukset ovat matalat, mutta osa pankeista myöntää opintolainaa esim. omalla prime-korolla ja osa euribor-markkinakorolla. Prime-korot ovat tyypillisesti hieman euriboria korkeampia, mutta vaihtelee harvemmin. Neuvottele siis mahdollisimman matalat korot ja sinulle sopiva takaisinmaksuaikataulu.

Opintolaina ei ole ainoa laina, jossa vertaileminen ensin kannattaa. Voit vertailla lainavertailussamme näppärästi eri lainoja vaikkapa lainasumman tai käyttötarkoituksen mukaan

Luottokortti  on yksi lainavaihtoehto 18-vuotiaalle

Monelle nuorelle luontevin paikka kysyä lainaa ei kuitenkaan välttämättä ole pankki vaan vanhempien taskut. Kaikille ystäviltä ja sukulaisilta lainaaminen ei kuitenkaan ole mahdollista, jolloin erilaisia vaihtoehtoja on tarpeen kartoittaa.

Luottokortti on monelle ensimmäinen askel, sillä luottokortilla maksaminen esimerkiksi lentoja varatessa tai hotellihuonetta varatessa on tyypillistä tai jopa suositeltavaa. Luottokortteja havitteleva voi joutua huomaamaan, että myös luottokortteja saadakseen täytyy olla muutakin kuin 18-vuotias. Myös esimerkiksi luottorekisterin on oltavan yleensä puhdas.

Mistä 18-vuotias voi saada lainaa?

18-vuotta täyttänyt voi saada lainaa usealta eri pankilta tai lainantarjoajalta, muttei suinkaan kaikilta.

Lainaa 18-vuotiaalle
...Lainan myöntäjä:..... ...Alaikäraja:.....
Ålandsbanken -
Bluefinance 18
Bondora 18
Credento 18
Everyday.fi 18
Halino 18
Luottoraha 18
Mylender 18
Nordcredit 18
Pikavippi.fi 18
ResursBank 18
Santander 18
Nordea 18
Danske Bank 18
Handelsbanken 18
Credit24 19
Surimo 19
Aasa 20
Collector 20
Cashbuddy 20
Credigo 20
Euroloan 20
Ferratum 20
Fellow Finance 20
Laina.fi 20
Lainaamo 20
Limiitti.fi 20
Lainatori 20
OKMoney 20
Risicum 20
Saldo 20
Svea 20
Vivus 20
Aktia 20
Ekstraluotto 21
Euro24.fi 21
Eurolimiitti 21
Fixura 21
Getcapital 21
Nanolaina 21
SuomenTililuotto 21
Viikinkilaina 21
Bigbank 22
Lainaaja.fi 22
Lainasto 22
Nopsalaina 22
BankNorwegian 23
Nordax 23
OP 23
Avida 24
S-Pankki 25

18-vuotiaalle siis löytyy useita eri lainantarjoajia, mutta joillakin pankeilla ikäraja on korkeampi. S-Pankilla on Suomessa korkein alaikäraja, 25-vuotta. Toisaalta Ålandsbanken ei määrittele lainalleen ikärajaa, vaikka alaikäisille ei normaaleissa tapauksissa myönnetäkään lainaa. Joissakin tapauksissa lainoissa voi olla myös yläikäraja

18-vuotias voi hakea lainaa netistä

Netistä haettava kulutusluotto tai pikalaina on vakuudetonta, ja sitä myönnetään yleensä nopeammin kuin vakuudellista, pankista haettavaa lainaa. Vakuudellisissa lainoissa annetaan pankille lainasumman vastineeksi jokin vakuus, mikä suojaa lainanmyöntäjää eli pankkia mahdolliselta luottotappioilta, jos asiakas ei pystykään maksamaan lainaa takaisin.

Vakuudettomassa lainassa, lainalla ei ole vakuuksia tai takaajia, jolloin lainan korkotaso on yleensä hieman korkeampi kuin vakuudellisissa lainoissa. Nuorilla ei ole usein vakuudeksi kelpaavaa omaisuutta (esim. asunto tai auto), joten vakuudeton laina on monelle oleellisempi. Vakuudeton laina on usein kalliimpi kuin vakuudellinen, juuri siitä syystä, että lainantarjoaja ottaa riskin, kun myöntää lainaa ilman vakuuksia.

Lainanmyöntäjiä on useita, joista monet tarjoavat kohtuullisella korolla vakuudetonta lainaa, mutta joukossa on myös kalliita lainavaihtoehtoja. Lainan korkoon vaikuttaa usein lainanhakijan riskipitoisuus. Iän lisäksi myös tulot vaikuttavat lainansaantimahdollisuuksiisi, sekä muut avoimena olevat lainasi.

Kulutusluoton korko voi olla kiinteä tai riskien perusteella määritelty. Riskiperusteinen korko voi usein olla houkutteleva, koska sen alin mahdollinen korko on yleensä reilusti matalampi kuin kiinteän koron lainoissa. Harmillisesti vain harva lainanhakija saa tämän matalimman korkotason käyttöönsä, jolloin kiinteän koron kulutusluotto voi olla selkeämpi valinta, koska lainan kulut ovat kaikille aina samat. Riskiperusteisissa lainoissa on myös aina vaarana, että lainan hakijalle myönnetään lainaa korkeimmalla mahdollisella korolla, joka on usein reilusti korkeampi kuin kiinteäkorkoisen lainojen korkotaso yleisesti. Näiden lainakorkojen vertailu onnistuu helposti verkossa ja kiinteäkorkoisia sekä riskihinnoitteluun perustuvia lainoja voi molempia hakea helposti netistä.

Lainahakemuksen täyttäminen verkossa

Lainahakemuksen voi tehdä verkossa mihin kellonaikaan tahansa. Luottopäätöksen saa antaa yöllä, mutta laki määrää, että kello 23:n jälkeen myönnetyt kulutusluotot saa nostaa vasta aamuseitsemän jälkeen. Useimmat lainantarjoajat siirtävät lainarahat hakijan tilille vasta aukioloaikojensa puitteissa. Eli jos lainantarjoajan asiakaspalvelu ei ole auki vielä aamuseitsemältä, rahojakaan ei vielä siirretä silloin.

On kuitenkin hyvä huomioida, että vaikka lainahakemuksesi hyväksyttäisiin ja rahat siirrettäisiin saman tien, rahat voivat näkyä tililläsi pahimmillaan vasta muutaman pankkipäivän päästä. Parhaimmillaan netistä haetun lainan voi kuitenkin saada omalle tililleen saman päivän aikana.

Vertaile lainoja

Edullinen laina löytyy helpoiten vertailemalla lainojen ominaisuuksia ja kokonaiskustannuksia. Vertailemalla voi säästää isojen lainasummien kohdalla helposti satoja euroja, pienissäkin summissa useita kymppejä.

Esimerkki 1:  100 € pikavippi

100 euron pikavippi 40 päivän laina-ajalla kustantaa halvimmillaan 103 euroa, ja kalleimmillaan 142 euroa. Eroa näiden kahden summan välillä on siis peräti 39 euroa, toisin sanoen 39 prosenttia koko lainasummasta!

Esimerkki 2: Kulutusluotto 5 000 €, laina-aika 3 vuotta

5 000 euron kulutusluoton kokonaiskustannukset ovat halvimmillaan 5620,68 €, ja kalleimmillaan 13 068 €. Erotusta summien välillä on siis 7447,32 euroa. Kallein laina on kokonaiskustannuksiltaan lähes kolme kertaa alkuperäistä lainasummaa suurempi.

Lainaa kannattaa siis aina vertailla, hakeepa pientä tai suurta lainaa.

Lainaa hakemassa? Muista nämä asiat!

Ennen lainan hakemista kannattaa arvioida oma maksukyky realistisesti ja varmistua, että ei ota liian suurta lainaa. Vaikka laina olisi kuinka edullinen, on se kuitenkin aina laina, joka täytyy maksaa takaisin sivukuluineen. Myös lainan maksuaikataulu kannattaa miettiä huolellisesti, jotta ei turhaan päädy ottamaan liian pitkää laina-aikaa, mikä kasvattaa aina lainan kokonaiskustannuksia, vaikka laina olisikin kuluiltaa edullinen. Toisaalta myöskään liian lyhyt laina-aika ei ole hyvä, sillä se voi ajaa taloudellisesti liian ahtaalle, ja ajaa jopa ottamaan lisää lainaa.

Lainarahalla tehtäviä hankintoja tulee myös harkita tarkkaan. Jos omat rahat eivät riitä lainalla hankittavaan tuotteeseen, kannattaa pysähtyä miettimään, tarvitseeko kyseistä tavaraa todella niin kovasti, että ei voi hankkia tuotetta sitten, kun on säästänyt tarvittavat rahat itse. Joskus lainanotto tosin voi olla kannattavampi vaihtoehto kuin saman summan säästäminen itse.

Aivan mihin tahansa tarkoituksiin lainarahaa ei kannata käyttää. Ylimääräisiä arjen hankintoja tai huvitteluja ei missään nimessä kannata kustantaa lainarahalla, ja lainaa voikin suositella otettavaksi vain välttämättömien menojen rahoitukseen. Tärkeintä lainanotossa onkin olla itselleen rehellinen ja miettiä, onko hankinta oikeasti tarpeellinen ja kestääkö oma taloustilanne lainan takaisinmaksun.

On hyvä muistaa, että monet lainantarjoajat käyttävät asiakaskohtaista riskihinnoittelua määritellessään lainan koron, joten lainan todelliset kustannukset selviävät vasta, kun lainantarjoaja tekee lainatarjouksen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pelkkä lainatarjous ei sido mihinkään, eikä huonoa tarjousta tule tietenkään hyväksyä. Lisäksi lain mukaan netistä haetun lainan saa perua kahden viikon sisällä lainasopimuksen tekemisestä.

Lainan hakeminen ja vaatimuksena täysi-ikäisyys

Lainan hakeminen on nopeaa ja helppoa netissä. Lainaa voi hakea esimerkiksi vertailumme kautta. Kun olet löytänyt edullisimman lainavaihtoehdon, pääset "jatka" -nappia painamalla pääsee suoraan lainanmyöntäjän hakemukseen ja lainanantajan sivuille tietoihin, missä voi tutustua tarkemmin lainatuotteeseen ja jättää lainahakemuksen.

Useimmat lainantarjoajat vaativat lainanhakijalta säännöllisiä tuloja, moitteettomia luottotietoja, vakituista osoitetta Suomessa, omissa nimissä olevaa puhelinnumeroa sekä pankkitiliä suomalaisessa pankissa ja mahdollisesti verkkopankkitunnuksia. Lisäksi hakijan tulee olla täysi-ikäinen, mutta joidenkin lainantarjoajien alaikäraja lainanhakijoille on korkeampi kuin 18 vuotta.

Ennen lainan hakemista kannattaa vielä varmistua, että oma talous on sillä mallilla, että se kestää lainan ottamisen ja takaisinmaksun. Vaikka laina olisi kuinka edullinen, koituu siitä aina kuitenkin ylimääräisiä kustannuksia. Kannattaa siis varmistaa, että omat tulot riittävät suunniteltujen kuukausierien ongelmattomaan maksuun. Vanhan lainan maksu uudella lainalla ei useinkaan ole hyvä idea. Poikkeus tähän saattaa olla lainojen yhdistämiseen tarkoitettu laina, mutta aina sekään ei ole järkevää.

Edullisimman lainatarjouksen valitseminen

Parhaimman lainatarjouksen valinta voi olla vaikeaa, joten kannattaa tutustua lainoihin ja niiden kustannuksiin huolellisesti. Ei myöskään kannata uskoa pelkästään sitä, mitä lainantarjoajien nettisivuilla isoilla kirjaimilla kirjoitetaan, vaan myös pienet printit kannattaa lukea huolella. Osa rahoitusyhtiöistä saattaa esimerkiksi mainostaa täysin korotonta lainaa, mikä sinällään voi olla aivan tottakin. Korottomuus kuitenkin yleensä toteutuu vain varsin tiukoilla ehdoilla tai korottomuuden takia lainan muut kulut, kuten nosto- ja avausmaksut tai kuukausittaisen tilinhoitokulut, voivat olla kohtuuttoman suuret.

Osa lainantarjoajista puolestaan saattaa mainostaa, etteivät he peri kuukausittaisia tilinhoitomaksuja tai nostokuluja, mikä usein tarkoittaa,että lainan korko voi olla suhteellisen korkea. Usein mainokset korottomasta tai lisämaksuttomasta lainasta ovat siis liian hyviä ollakseen totta, ja ”puuttuvat” kulut kyllä piilotetaan jonnekin.

Koska lainan valitsemisessa on monta huomioitavaa pykälää, kannattaa lukea blogistamme vinkit parhaan lainatarjouksen valintaan!

Hae Suomen edullisinta lainaa avullamme

Täysi-ikäistyminen eli 18 vuotta täyttäminen tarkoittaa monille uusia seikkailuja: Saa tehdä mitä haluaa, vaikkapa matkustella minne haluaa ilman, että vanhemmilla on oikeus kieltää sitä. 18-vuotias onkin lain silmissä jo täysivaltainen ja toimintakykyinen aikuinen kansalainen, joka voi tehdä päätöksensä itsenäisesti. Hän voi esimerkiksi äänestää, käydä baareissa – ja hakea ja saada lainaa. Kaikkeen ei kuitenkaan kannata hakea lainaa.

Tilaa VertaaEnsin säästövinkit

Liity postituslistallemme niin saat ilmaiset säästövinkit ja mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.