Löydä edullisin käyttöluotto vertailusta

Kilpailutamme käyttöluotot puolestasi helposti ja täysin ilmaiseksi – saat rahat tilille jopa saman päivän aikana.

 • Valintamerkki Hae käyttölainaa 500–60 000 €
 • Valintamerkki Voit saada lainatarjouksen jopa 23 eri pankilta Voit saada jopa 23 eri pankin lainatarjouksen
 • Valintamerkki Vertailu ei sido sinua mihinkään

Aloita luottovertailu tästä

Arvioitu kuukausierä:

Näin kilpailutat käyttöluoton nopeasti

 1. Täytä hakemus

  Täytä hakemus

  Täytä tietosi vertailua varten. Tämä ei sido sinua mihinkään.

 2. Kilpailutamme rahoituslaitokset

  Kilpailutamme rahoituslaitokset

  Kilpailutamme jopa 23 pankkia ja rahoituslaitosta alle minuutissa.

 3. Vertaile tarjoukset

  Vertaile tarjoukset

  Vertaile saamasi henkilökohtaiset tarjoukset ja valitse sinulle sopivin vaihtoehto.

Vertaile ja löydä sinulle edullisin laina.

Lainahakemuksen teko on helppoa ja nopeaa.

Käyttöluotot Suomessa

Käyttöluotot Suomessa
Käyttöluotto on käytännössä kulutusluottoa, ja sitä voidaan kutsua myös nimellä käyttölaina. Käyttölainaa voi hakea haluamansa summan 500 ja 60 000 euron väliltä. Laina-aika vaihtelee valitun lainasumman ja halutun kuukausierän mukaisesti 1 ja 15 vuoden välillä.

Suomessa käyttöluottoa tarjoavat useat pankkiryhmät ja rahoituslaitokset. Käyttölainaa voi hakea perinteisestä pankista, jolloin vaihtoehtoina ovat esimerkiksi OP käyttöluotto ja Nordea käyttöluotto. Pankkien käyttölainat eivät kuitenkaan välttämättä ole se kaikkein edullisin vaihtoehto.

Käyttöluottomarkkinoilta löytyy perinteisten tarjoajien lisäksi myös sähköisiin palveluihin erikoistuneita rahoituslaitoksia, kuten Bigbank, Santander ja Bank Norwegian. Joskus itselle sopivin vaihtoehto voi löytyä muualta kuin omasta pankista, joten käyttöluoton hakeminen kannattaa aloittaa vertailemalla.

Yhteistyökumppanit

Vertailemme esimerkiksi nämä pankit puolestasi
Näytä kaikki 23 kumppania

Tärkeää tietoa käyttöluotoista

Käyttöluotto vakuuksilla vai ilman vakuuksia?

Käyttöluotot eli kulutusluotot ovat usein vakuudettomia, mutta pankit voivat myöntää kulutusluottoa myös vakuudellisena. Vakuudeton käyttöluotto myönnetään nimensä mukaisesti ilman vakuuksia tai takaajia. Vakuudellinen luotto taas on laina, jonka vakuutena toimii jonkinlainen pantti, kuten auto tai asunto.

Vakuudellisten luottojen korkotaso on yleensä matalampi kuin vakuudettomissa luotoissa. Tilanteissa, joissa luoton takaisinmaksu epäonnistuu, pankki voi saada omansa takaisin lunastamalla vakuuden. Vakuudettomissa luotoissa lainanantajan riski menettää rahansa on siis suurempi, ja täten myös käyttöluoton korko on korkeampi.

Vakuudettoman käyttöluoton hyvä puoli on kuitenkin juuri siinä, että sen voi saada ilman takaajia tai vakuuksia. Kaikilla ei ole vakuudeksi kelpaavaa omaisuutta, eikä muunlaisen lainan saaminen tällöin ole mahdollista.

Jos tulee äkillinen rahantarve, käyttölaina voi olla avuksi. Lainaa ei kuitenkaan pitäisi ikinä ottaa harkitsematta, saati sitten nostaa ensimmäisestä vastaantulevasta pikavippifirmasta. Tämän sijaan käyttöluottoja kannattaa vertailla huolella ennen lainapäätöksen tekemistä.

Miten haen käyttölainaa?

Käyttöluottoa on mahdollista hakea verkossa tai pankkikonttorissa. Käyttölainan hakeminen on helppoa, mutta jokaisen lainan ehdot ovat erilaiset, joten tutustuthan aina ehtoihin ennen luoton hakemista. Käyttöluoton korko voi olla joko asiakaskohtainen tai kiinteä. Kiinteä korko on aina kaikille sama, kun taas asiakaskohtainen korko ottaa huomioon asiakkaan riskiarvioinnin.

Pyöriikö mielessä käyttöluotto heti? Ei kannata kuitenkaan liiaksi hosua, koska vakuudettomia käyttölainoja voi vertailla helposti netissä, esimerkiksi juuri VertaaEnsin.fi:n avulla. Yleensä myös luoton hakeminen onnistuu helposti netissä, ja netistä haettavilla käyttöluotoilla on tyypillisesti erittäin nopea käsittelyaika. Koko hakemusprosessi on sähköinen ja tunnistautuminen onnistuu verkkopankkitunnuksilla, eli konttorikäyntiä ei tarvita lainkaan.

Käyttöluoton saamiseksi tulee hakijalla olla moitteettomat luottotiedot, suomalainen pankkitili, puhelinnumero ja asuinpaikka. Lisäksi käyttöluoton saaminen edellyttää säännöllisiä tuloja.

Kuluttajan tulee olla täysin varma siitä, että lainan lyhentäminen tulee onnistumaan kokonaisuudessaan. Kaikki lainat täytyy joskus maksaa takaisin, ja mitä pidempi laina-aika on, sen korkeammat kulut lainasta koituu. Jos myöhemmin tulee tarvetta muuttaa takaisinmaksusuunnitelmaa, on myös tärkeää tiedostaa, että maksusuunnitelman muutokset ovat usein maksullisia.

Mihin tarkoitukseen kannattaa valita käyttöluotto?

Käyttöluotto on selkeä laina. Luotto lyhennetään yleensä tasasuurissa erissä. Nämä erät sisältävät lainan lyhennyksen, korkokulut ja muut mahdolliset kulut. Koska takaisinmaksuerän suuruus on ennalta tiedossa, on takaisinmaksun suunnittelu helppoa. Lisäksi luotto on mahdollista lyhentää kokonaisuudessaan ennenaikaisesti ilman ylimääräisiä kuluja.

Käyttöluotto on monipuolinen laina, jota voi käyttää moneen. Luotto tuo arkeen joustoa ja auttaa kattamaan yllättävät menot, kuten vaikkapa jääkaapin hajoamisen. Käyttöluottoa voi käyttää myös matkustamiseen, jolloin kannattaa valita monipuolinen reissuluotto.

Lainasummat käyttöluotoissa ovat kohtuullisia, ja jos lainaa hakee järkevän määrän suhteessa omiin tuloihin, on lainan saaminen todennäköisempää ja kulutkin pysyvät kohtuullisempina. Koska luottoa voi hakea netissä milloin tahansa, on hakeminen helppoa ja nopeaa. Ennen käyttölainan ottamista tulee olla selvillä omasta takaisinmaksukyvystä ja tehdä realistinen arvio siitä, kuinka nopeasti laina kuluineen on mahdollista maksaa takaisin.

Käyttöluoton takaisinmaksu

Kun harkitsee käyttöluoton hankkimista, tulee tiedostaa miten hyvin oman taloustilanne kestää luoton takaisinmaksun. Laina-aika tulee mitoittaa realistiseksi, ja mikäli luoton takaisinmaksun kanssa tulee ongelmia, paras ratkaisu on olla heti yhteyksissä luotonantajaan ja neuvotella uudesta maksuaikataulusta.

Jos pystyt lyhentämään lainaa enemmän kuin olet suunnitellut, muista, että ainakin vaihtuvan koron omaavissa luotoissa ennenaikainen takaisinmaksu on aina mahdollista kuluitta. Hyvä maksusuunnitelma ottaa huomioon käyttöluoton lyhentämisestä aiheutuvien kulujen lisäksi tulot ja muut elämisen kulut. Näin on helppo nähdä, mistä kuluista voi tarvittaessa karsia. Lisäneuvoja oman maksukyvyn arviointiin löytyy Talous- ja velkaneuvonnasta.

Syitä luottohakemuksen hylkäämiseen

Jos luottohakemuksesi hylätään, syitä voivat olla muun muassa epävakaa maksukäyttäytyminen, liian suuret menot tai riittämättömät tulot. Käyttöluottojen tarjoajat voivat ilmoittaa perusteen hylätylle lainahakemukselle, mutta aina syytä ei kerrota. Säännöllisiä tuloja saavan kuluttajan lainahakemusta ei siis aina hyväksytä, jos kuluttajan rahankäyttö on holtitonta tai lainasumma liian suuri tuloihin nähden.

Jos luottohakemus hylätään, voi luottoa hakea myös toiselta lainantarjoajalta. Lisäksi jotkin pankit voivat tehdä tarjouksen pienemmälle lainasummalle kuin mitä on haettu. Hyväksytty lainahakemus ei myöskään ikinä tarkoita, että kyseinen laina olisi pakko nostaa.

Maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa on melko varma este lainahakemuksen hyväksymiselle. Jos velka on kuitenkin maksettu takaisin kokonaisuudessaan ja rahankäyttö on ollut moitteetonta tämän jälkeen, niin esimerkiksi Svea saattaa myöntää hakijalle lainaa. Tällöin vaaditaan kuitenkin yhteisvastuullinen hakija, joka on valmis ottamaan vastuun lainan takaisinmaksusta, mikäli se ei päähakijalta onnistu.

Käyttölaina myönnetään vain, jos nämä ehdot täyttyvät

 • Riittävä ikä – Laina mukaan kulutusluotto voidaan myöntää vain täysi-ikäiselle henkilölle. Lisäksi useilla lainantarjoajilla on tätä tiukemmat ehdot iän suhteen, joten käyttöluottoa ei välttämättä myönnetä esimerkiksi alle 25- tai yli 75-vuotiaalle hakijalle.
 • Säännölliset ja riittävät tulot – Tulojen on oltava sellaisella tasolla, että käyttölaina on helppo maksaa takaisin laina-ajan puitteissa. Vaadittu tulotaso riippuu myös lainasummasta. sillä lainaa saa 1 000 euroa huomattavasti matalammalla kynnyksellä kuin 60 000 euroa.
 • Puhtaat luottotiedot – Laina ilman luottotietoja on mahdollinen vain poikkeustapauksissa yhteisvastuullisen hakijan avulla.

Millaisella korolla käyttölainaa saa?

Vertailumme kautta käyttölainaa voi saada 4,45-20 prosentin vuosikorolla luotonmyöntäjästä riippuen. Lisäksi laina saattaa sisältää muita kuluja, kuten aloitusmaksun tai tilinhoitopalkkion. Todellinen vuosikorko määräytyy koron ja näiden sivukulujen perusteella. Sen määräytymistä ei voi arvioida tarkasti etukäteen, sillä kaikki lainatarjoukset ovat henkilökohtaisia ja näin ollen korko perustuu yksilöllisiin tekijöihin.

Kilpailutus kannattaa jo sen takia, että näkee käyttölainatarjoukset juuri omilla tiedoilla. Palvelu on maksuton eikä sido mihinkään. Lisäksi tulee muistaa, että korkoon ja sen suuruuteen vaikuttaa myös haluttu luottosumma sekä luoton takaisinmaksuaika.

Nämä tekijät vaikuttavat käyttölainan korkoon:

 • Asiakkaan riskiarvio – Laina myönnetään todennäköisemmin matalalla korolla, jos tulot ovat säännölliset ja hakijan elämäntilanne muiltakin osin vakaa. Esimerkiksi tiheä muuttotahti tai vuokralla asuminen voidaan katsoa riskitekijöiksi, jotka saattavat kohottaa korkoa.
 • Lainasumma – Suuremmalle lainasummalle on yleensä mahdollista saada matalampi nimelliskorko. Myös todellinen vuosikorko on maltillisempi, sillä muutaman euron tilinhoitomaksu tai kympeissä liikkuva avausmaksu ei muodosta suurta prosentuaalista osuutta esimerkiksi 10 000 euron lainasummasta.
 • Laina-aika – Nimelliskorko voi olla matalampi, jos laina-aika on pitkä, mutta toisaalta kustannuksia kertyy tällöin pidemmältä ajalta. Kokonaiskustannukset ovatkin lähtökohtaisesti sitä pienemmät, mitä nopeammin käyttölainan saa maksettua takaisin.