Menu
Soita
Soita 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Olet kirjautunut ulos.

Lähetämme sinulle sähköpostitse ohjeet kuinka nollaat salasanan.

Käyttöluotot Suomessa

Käyttöluotto siis kulutusluottoa. Kulutusluottojen määrä on kasvussa ja kasvu painottuu pidemmille, yli viiden vuoden pituisille lainoille. Jos laina-aika on pitkä, se yleensä tarkoittaa suurempaa lainasummaa kuin lyhyen ajan lainoissa.

Suomen rahoitusmarkkinoilla on useita kymmeniä käyttöluoton tarjoajia. Suomessa suurimpia luotonmyöntäjiä ovat perinteiset pankkiryhmät kuten OP, Nordea, Danske Bank, Aktia ja Handelsbanken. Muita rahoituslaitoksia ja käyttöluoton tarjoajia ovat esimerkiksi Bigbank, Santander, Euroloan, Luottoraha, Nopsalaina, Credit24, Risicum, OK Money ja Bank Norwegian. Näillä luotontarjoajilla ei ole tyypillisesti fyysisiä palvelupisteitä, vaan palvelu tapahtuu sähköisesti netissä.

Käyttöluottojen erot

Käyttöluotot eli kulutusluotot ovat usein vakuudettomia, mutta pankit voivat myöntää sellaista myös vakuudellisena. Vakuudettomassa käyttöluotossa ei myöskään tarvitse olla takaajia luotolle. Vakuudellinen luotto on laina, jonka vakuutena toimii jonkinlainen pantti. Vakuus voi olla esimerkiksi auto tai asunto.

Vakuudellisten luottojen korkotaso on yleensä matalampi kuin vakuudettomissa luotoissa. Tilanteissa, joissa luoton takaisinmaksu epäonnistuu, pankki voi saada omansa takaisin vakuuden kautta. Vakuudettomissa luotoissa pankin riski menettää rahansa on siis korkeampi ja täten myös käyttöluoton korko.

Vakuudettoman käyttöluoton hyvä puoli on kuitenkin juuri siinä, että sen voi saada ilman takaajia tai vakuuksia. Kaikilla ei aina ole vakuudeksi kelpaavaa omaisuutta, joten ilman vakuudettomia käyttöluottoja lainan saaminen muuttuisi monelle erittäin hankalaksi.

Jos tulee äkillinen rahantarve, käyttöluotto voi olla avuksi. Lainaa ei kuitenkaan pitäisi ikinä ottaa harkitsematta. Kaikki lainat on joskus maksettava takaisin ja mitä pidempi takaisinmaksuaika, sen korkeammat korkokulut.

Käyttöluottojen vertailu ja hakeminen

Käyttöluottoa on mahdollista hakea verkossa tai pankkikonttorissa. Lainan hakeminen on helppoa, mutta jokaisen lainan ehdot ovat erilaiset, joten tutustuthan aina ehtoihin ennen luoton hakemista.

Käyttöluoton korko voi olla asiakaskohtainen tai kiinteä. Kiinteä korko on aina kaikille sama kun taas asiakaskohtainen korko ottaa huomioon asiakkaan riskiarvioinnin. Tutustu riskiarviossa huomioon otettaviin seikkoihin täällä.

 

Vakuudettomia käyttöluottoja voi vertailla helposti netissä, esimerkiksi juuri VertaaEnsin.fi:n avulla. Usein hakeminen onnistuu myös netissä, ja netistä haettavilla käyttöluotoilla on usein erittäin nopea käsittelyaika. Koko hakemusprosessi on sähköinen, eli konttorikäyntiä ei tarvita, ja tunnistautuminen onnistuu verkkopankkitunnuksilla.

Käyttöluoton saamiseksi tulee hakijalla olla moitteettomat luottotiedot, suomalainen pankkitili, puhelinnumero ja asuinpaikka. Lisäksi käyttöluoton saaminen edellyttää säännöllisiä tuloja.

Kuluttajan kannattaa olla täysin varma siitä, että lainan lyhentäminen kokonaisuudessaan tulee onnistumaan. Jos myöhemmin tulee tarvetta muuttaa takaisinmaksusuunnitelmaa, on hyvä tiedostaa, että maksusuunnitelman muutokset ovat usein maksullisia.

Käyttöluoton korko ja kustannukset

Käyttöluotoissa joissa korko määräytyy asiakaskohtaisesti kannattaa huomioida, että kaikki hakijat eivät välttämättä saa kulutusluottoa alimmalla markkinoidulla korolla. Kiinteän koron käyttöluotoissa korko pysyy samana kaikilla hakijoilla.

Kulutusluottoja hakiessa kannattaa kiinnittää huomiota muuhunkin kuin luoton korkoon. Kulutusluottojen kulut koostuvat koron lisäksi mahdollisista avaus- ja palvelumaksuista. Kulutusluottojen todellisia kuluja näet ja vertailet helposti käyttämällä todellista vuosikorkoa. Voit kätevästi vertailla eri kulutusluottojen todellisia vuosikorkoja täällä.

 

Kerta- vai jatkuva käyttöluotto?

Käyttöluottoa voi nostaa joko kertaluontoisena lainana tai jatkuvana, ns. joustoluottona. Kertamaksuinen käyttöluotto on kiinteä lainasumma, joka myönnetään ja nostetaan kokonaisuudessaan yhdellä kertaa. Kertaluoton nostamisen jälkeen alkaa takaisinmaksu kiinteissä kuukausierissä.

Esimerkiksi 3 000 € kertaluontoisessa käyttöluotossa, saat koko luottosumman kerran tilillesi ja maksat lainaa takaisin pankillesi tai rahoitusyhtiöllesi kiinteissä kuukausierissä sovitun laina-ajan tai kunnes laina on lyhennetty kokonaisuudessaan. Käyttöluoton voi aina lyhentää ennenaikaisesti ilman lisäkuluja.

Joustoluottoa taas voi nostaa erissä oman tarpeen mukaan luottorajaan saakka. Esimerkiksi 3 000 € joustoluotossa, voit nostaa luottoa esimerkiksi 1 000 € ja sinulle jää mahdollisuus nostaa 2 000 € kokonaan tai pienemmissä erissä jatkossa.

Kun luottoa lyhennetään, sama summa vapautuu uudelleen nostettavaksi. Prosessi toimii samalla tavalla kuin luottokortin käyttö. Pohditko, onko luottokortti vai kulutusluotto edullisempi? Löydä vastaukset täältä.

Mihin tarkoitukseen kannattaa valita käyttöluotto?

Käyttöluotto on selkeä laina. Luotto lyhennetään yleensä tasasuurissa erissä. Nämä erät sisältävät lainan lyhennyksen, korkokulut ja muut mahdolliset kulut. Koska takaisinmaksuerän suuruus on ennalta tiedossa, on takaisinmaksun suunnittelu helppoa. Lisäksi luotto on mahdollista lyhentää kokonaisuudessaan ennenaikaisesti ilman ylimääräisiä lainakuluja.

Käyttöluotto on monipuolinen laina, jota voi käyttää moneen. Luotto tuo arkeen joustoa ja auttaa kattamaan yllättävät menot, kuten vaikkapa jääkaapin hajoamisen.

Lainasummat käyttöluotoissa ovat kohtuullisia, ja jos lainaa hakee järkevän määrän suhteessa omiin tuloihin, on lainan saanti todennäköisempää, ja kulutkin pysyvät kohtuullisempina. Koska luottoa voi hakea netissä milloin tahansa, lainan hakeminen on helppoa ja nopeaa. Ennen lainan ottamista tulee olla selvillä omasta takaisinmaksukyvystä ja tehdä realistinen arvio, kuinka nopeasti lainan oikeasti pystyy maksamaan takaisin.

Tässä tulee ottaa huomioon kaikki mahdolliset muut menot, mitä lainan ohella tulee myös maksaa eikä maksuaikataulua tule mitoittaa liian tiukaksi, niin ongelmia takaisinmaksun kanssa ei tule. Lainan voi yleensä maksaa takaisin aikataulua nopeammin, jos sellainen tilanne tuleekin eteen. Käyttöluotto on tarkoitettu haettavaksi, kun sille on oikeasti tarvetta, eikä sitä kannata hakea, jos ilmankin pärjäisi.

Käyttöluoton takaisinmaksu

Kun harkitsee käyttöluoton hankkimista, tulee tiedostaa miten hyvin oman taloustilanne kestää luoton takaisinmaksun. Takaisinmaksu tule mitoittaa realistiseksi ja mikäli luoton takaisinmaksun kanssa tulee ongelmia, paras ratkaisu on olla heti yhteyksissä luotonantajaan ja neuvotella uudesta maksuaikataulusta.

Jos pystyykin lyhentämään lainaa enemmän kuin on suunnitellut, muista, että ainakin vaihtuvan koron omaavissa luotoissa ennenaikainen takaisinmaksu on aina mahdollista ilman siitä koituvia lisäkuluja.

Hyvä maksusuunnitelma ottaa huomioon käyttöluoton lyhentämisestä aiheutuvien kulujen lisäksi tulot ja muut elämisen kulut. Näin on helppo nähdä, mistä kuluista voi tarvittaessa karsia. Budjetin suunnittelu on helppoa esimerkiksi excel-budjetin avulla.

Syitä luottohakemuksen hylkäämiseen

Jos luottohakemuksesi hylätään, syitä voivat olla muun muassa epävakaa maksukäyttäytyminen, liian suuret menot tai riittämättömät tulot. Käyttöluottojen tarjoajat voivat ilmoittaa perusteen hylätylle lainahakemukselle, mutta aina syytä ei kerrota. Säännöllisiä tuloja saavan kuluttajan lainahakemusta ei siis aina hyväksytä, jos kuluttajan rahankäyttö on holtitonta tai lainasumma liian suuri.

Jos luottohakemus hylätään, voi luottoa hakea myös toiselta lainantarjoalta. Lisäksi, jotkin tarjoajat voivat myöntää vähemmän lainaa kuin mitä on haettu. Hyväksytty lainahakemus ei kuitenkaan tarkoita, että kyseinen laina on pakko nostaa.

Hyvin harva lainantarjoaja myöntää luottoa maksuhäiriön saaneelle ja maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa on melko varma este lainahakemuksen hyväksymiselle. Jos olet saanut maksuhäiriömerkinnän, mutta se on kuitenkin maksettu takaisin kokonaisuudessaan ja rahankäyttösi on ollut moitteetonta lainan lyhennyksen jälkeen esimerkiksi Svea saattaa myöntää sinulle lainan

Hae Suomen edullisinta lainaa avullamme

Käyttöluotto tarkoitettaa kulutuskäyttöön soveltuvaa lainaa tai luottoa, jolla tehdään hankintoja arjen menojen rahoittamiseksi. Käyttöluoton arvo on usein suhteellisen pieni ja laina-aika lyhyt, jolloin lainan takaisinmaksu hoituu yleensä enintään muutamassa vuodessa. Käyttöluotoille tyypillisempi nimitys opn kulutusluotto, ja kulutusluottoja voidaan nimittää vielä tarkemmin niiden käyttötarkoituksen mukaan. Lomaluotto ja remonttilaina ovat esimerkkejä käyttöluotosta. Luottokortti on myös hyvä esimerkki käyttöluotosta. Moni käyttöluotto toimii luottokortin tavoin, tarjoten luotonhakijalle joustavaa luottoa, mitä voi nostaa pienissä erissä tarpeen mukaan.
Käyttöluotto on pienehkö laina, jolla on tarkotus rahoittaa jokin tuote tai palvelu. Perinteisten pankkien lisäksi monet pienemmät rahoituslaitokset tarjoavat Suomessa käyttöluottoa. Kuluttajan tulisi aina harkita kolmee asiaa ennen käyttöluoton hakemista: lainan kohde, tarve ja oma takaisinmaksukyky.

Uutiskirje

Liity postituslistallemme niin saat ilmaiset säästövinkit ja mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.