Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Mikä on joustolaina?

Joustolaina on vakuudeton laina. Vakuudettomat lainat eivät tarvitse lainanhakijalta henkilötakausta tai omaisuutta lainan vakuudeksi. Joustolainaa on mahdollista nostaa tilille useammassa erässä ja oman aikataulun mukaan.

Joustolainan suuruus on useimmiten 1000 - 2000 euroa. Vaikka joustolainaa voi nostaa useammassa erässä, pystyt myös nostamaan koko summan kerralla pankkitilillesi. Joustolaina on verrattavissa luottokorttiin, sillä lainan määrä kasvaa lyhhennyksen verran aina, kun lainaa lyhentää.

Huomioi kuitenkin, että maksat korkoa ainoastaan nostetusta luottosummasta. Harkitse siis tarkkaan nostamasi lainan käyttötarkoitusta ja onko koko joustolainatilin nostaminen tarpeellista. Saat siten pidettyä luoton kustannukset mahdollisimman matalana. Myös nostosta peritään useimmiten nostopalkkio. Käytä lainalaskuriamme sopivan lainasumman määrittelemiseen. Vertaile myös vaihtoehtoja huolellisesti, jotta löydät sinulle sopivan joustolainan tarjoajan.

Joustolainan parhaat puolet

 • Voit nostaa omien tarpeidesi mukaan
 • Et tarvitse henkilötakausta
 • Et tarvitse omaisuutta vakuudeksi
 • Kulut maksat vain nostetun summan perusteella

Tässä artikkelissa käsitellään seuraavia joustolainoihin liittyviä asioita

 1. Mistä hakea joustolainaa?
 2. Pikavipit muuttuivat joustolainoiksi
 3. Vertaile joustolainoja
 4. Esimerkki joustolainojen kustannuksista
 5. Joustolainan hakeminen
 6. Mitä liitteitä tarvitset joustolainaa varten?
 7. Joustolainan yleisimmät käyttökohteet

Mistä hakea joustolainaa?

Joustolainaa myöntävät sekä perinteiset pankit että netissä toimivat rahoituslaitokset. Esimerkiksi Komplett Bank, Euroloan ja Credit24 ovat tunnettuja joustolainojen tarjoajia. Tutustu joustolainoja tarjoaviin yrityksiin vertailussamme. Myös perinteiset pankit, kuten esimerkiksi Osuuspankki ja Nordea, myöntävät joustolainoja. Vertailussamme perinteisten pankkien myöntämät joustolainat löytyvät pankkilaina-otsikon alta.


Pikavipit muuttuivat joustolainoiksi

Vuonna 2013 tuli voimaan lakimuutos, jonka mukaan alle 2 000 euron arvoisten pikavippien todellinen vuosikorko ei saa ylittää 50 prosenttia. Ennen uudistusta pikavippien todelliset vuosikorot saattoivat kohota jopa yli tuhanteen prosenttiin, eli täysin kohtuuttomiin summiin.

Lakiuudistuksesta johtuen monet pikavippifirmat ovatkin alkaneet tarjota perinteisten pikavippien sijaan 2 000 euron joustolainoja, joita pikavippien korkokatto ei koske. Käytännössä tämä tarkoittaa, että vaikka asiakas hakisi 500 euron pikavippiä, saattaa tämä saada käyttöönsä 2 000 euron joustoluottotilin, josta voi nostaa käyttöönsä tarvitsemansa summan rahaa aina tarpeen vaatiessa. Vaikka periaatteessa joustolainatili onkin kätevän kuuloinen, sen kanssa kannattaa olla varovainen, jotta ei päädy ottamaan enempää lainaa kuin pystyy maksamaan takaisin. Vaikka joustolainana myönnettyä lainaa nostaisikin käyttöön alle 2 000 euroa, korkokattolainsäädäntö ei koske joustolainoja vaan pelkkiä pikavippejä, joten alle 2 000 euron lainastakin voi joutua maksamaan yli 50 prosentin vuosikorkoa.

Vertaile joustolainoja

Koska Suomessa joustolainoja tarjoavat monet eri pankit ja rahoitusalan yritykset, lainaehdoissa ja lainojen kustannuksissa on runsaasti eroja. Joustolainojen tarjonnan laajuuden vuoksi kannattaakin vertailla lainoja huolellisesti ennen lainapäätöksen tekemistä. Joustolainojen kohdalla on tärkeä muistaa tarkistaa myös nostopalkkion suuruus, sillä jos lainaa ottaa käyttöön aina vähän kerrallaan, nostopalkkioista voi kertyä huomattaviakin lisäkuluja. Varsinkin pienten lainasummien kohdalla nostopalkkioiden suuruus voi nousta kohtuuttoman suureksi koko lainasummaan nähden.

Nostopalkkioiden lisäksi joustolainaa valitessa tulee kiinnittää huomiota lainan nimelliskorkoon, ja ennen kaikkea lainan todelliseen vuosikorkoon ja lainan kokonaiskustannuksiin. Todellinen vuosikorko on parempi mittari lainan kokonaiskustannuksista kuin nimelliskorko, koska se ottaa huomioon myös lainaan liittyvät muut kulut kuten erinäiset avaus- ja tilinhoitomaksut. Todellinen vuosikorko ei kuitenkaan aina kerro kaikkea, minkä vuoksi vertailua varten kannattaa aina myös ottaa selville lainan kokonaiskustannukset. Vertailumme kertoo aina lainojen kokonaiskustannukset suoraan, joten sinun ei tarvitse niitä laskea itse.

Lainaehdot kannattaa lukea tarkasti läpi, jotta tietää varmasti mihin oikein on sitoutumassa. Jotkut rahoituslaitokset saattavat mainostaa korottomia joustolainoja, mitkä voivat nopealla vilkaisulla näyttää hyvältä, mutta joissa on todellisuudessa ylimääräisiä piilokustannuksia. Esimerkiksi joissakin lainoissa voi ensimmäinen maksukuukausi olla koroton uusille asiakkaille, jos he maksavat lainan takaisin ennen ensimmäistä eräpäivää. Toisaalta lainojen matalia korkoja voidaan myös kompensoida pyytämällä kohtuuttomia tilinhoitomaksuja.

Vaikka joustolainaa hakiessa pikavippiin tai vastaavaan turvautuminen voi tuntua helpolta ja nopealta vaihtoehdolta, kannattaa ehdottomasti tarkistaa myös oman vakipankin joustolainatarjonta parhaimman lainadiilin löytämiseksi. Usein perinteiset pankit myöntävät joustolainaa noin 1 000 eurosta alkaen, ja pankista otetun joustolainan korko saattaa olla kohtuullisempi kuin esimerkiksi pikavippinä otetun joustolainan.

Esimerkki miten saada joustolaina heti

Tässä esimerkki miten voit saada joustolainan heti kohtuullisilla kokonaiskustannuksilla: : Vertailumme näyttää, että halvin 1 000 euron joustolaina vuonna 2019 yhden vuoden maksuajalla on Komplett Bankin Joustoluotto, jos saa riskiin perustuvan hinnoittelun matalimman koron, joka on 4,9 %. Tässä tapauksessa joustolainan kokonaiskustannukset ovat yhteensä 1132,94 €. Joustolaina heti on siis saatavissa nopeasti ja helposti kun täytät lainahakemuksen, ja rahat voivat olla tililläsi jo samana päivänä.

Joustolainan hakeminen

Vertailustamme voi hakea joustolainaa nopeasti ja helposti. Se onnistuu käytännössä painamalla "jatka" -nappia lainojen vertailutuloksissa. Napin painalluksen jälkeen sinut ohjataan lainantarjoajan verkkosivuille, missä voit tutustua lähemmin luoton ominaisuuksiin ja täyttää lainahakemuksen. Jos lainaa hakee perinteisestä pankista, jolla on fyysisiä toimipisteitä, lainaa voi halutessaan hakea myös konttorissa käymällä.

Lainanmyöntäjät vaativat lainanhakijoiltaan yleensä vakituista asuinpaikka Suomessa, säännöllisiä tuloja, moitteettomia luottotietoja, henkilökohtaista puhelinnumeroa sekä pankkitiliä suomalaisessa pankissa. Useimmat lainanmyöntäjät velvoittavat myös, että olet yli 20-vuotias.

Mitä liitteitä tarvitset joustolainaa varten?

 • Henkilötodistuksen
 • Tietoa vanhoista lainoista
 • Palkkakuitit 3 - 6 kuukauden ajalta
 • viimeisimmän verotuspäätöksen erittelyosan
 • Henkilöllisyystodistuksen

Yleisimmät joustolainan käyttökohteet

Yleisimpiä käyttökohteita joustolainoille palvelumme kautta ovat vanhojen lainojen yhdistäminen, autot, veneet, moottoripyörät, kodinkoneet ja muu elektroniikka. VertaaEnsin.fi toteutti kyselytutkimuksen YouGov kuluttajapaneelia käyttäen, jossa kuluttajat kokivat, että hakisivat lainaa ennen kaikkea yllättävää menoa varten. Joustolainat ovat nimensä mukaisesti joustavia. Se, että voit nostaa lainaa, kun tarve iskee, on omiaan juuri pieniä yllättäviä menoja varten.

Tilaa VertaaEnsin säästövinkit

Liity postituslistallemme niin saat ilmaiset säästövinkit ja mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.