Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Mistä löytää halvimman pikavipin?

Pikavippi on nimensä mukaisesti lyhytaikainen ja pieni laina. Keskimääräinen pikavippi on noin 500 euroa ja takaisinmaksuaika keskimäärin 3 kuukautta. Vaikka pikavipit ovat tunnetusti kalliita lainoja, on mahdollista löytää edullinen pikavippi. Esimerkiksi Suomilimiitti myöntää uusille asiakkailleen halvan pikavipin: 1000 euroon asti pikavipin saa ilman nostopalkkiota ja muita kuluja, kunhan pikalainan maksaa kokonaisuudessaan takaisin ensimmäiseen eräpäivään mennessä.

Myös Suomen Tililuotto myöntää korotonta maksuaikaa ensimmäiseen eräpäivään mennessä, sekä ensimmäisen noston 2000 euroon asti ilman nostopalkkiota. Lisäksi Eurolimiitti ja Limiitti.fi tarjoavat kulutonta lainaa uusille asiakkaille samanlaisin ehdoin, tosin vain 500 euroon asti. Jos olet 100% varma, että pystyt maksamaan 30 päivässä lainan kokonaan takaisin, ei sinulle koidu kuluja. Nämä tarjoukset ovat siis voimassa vain uusille asiakkaille.

Halvin pikavippi riippuu hakijasta

Uusille asiakkaille löytyy halpoja pikavippivaihtoehtoja, mutta entä muille? Lisäksi, jos harkitset joustoluotto-tyyppistä pikavippiä, mitä nostat useammassa erässä, kannattaa kiinnittää huomiota nostopalkkioon. Jos pikavippi on vain lyhyen aikaa käytössä, ei kuukausittaisella laskutuskululla taas ole niin suurta väliä. Jos etsit halvinta pikavippi, kannattaa pikavippifirmojen uusien asiakkaiden tarjoukset katsoa läpi, ja hakea vaikka eri yrityksiltä vippejä.

Jos tarvitset myöhemmin toista pikavippiä, pyydä tarjous tutulta yritykseltä tai siirry toisen yrityksen uudeksi asiakkaaksi, niin saat taas halvan pikavipin koska olet uusi asiakas. Muista kuitenkin, että täysin kulutonta pikavippiä ei ole olemassa, tai sellaista tarjotaan tiukin ehdoin. Selvitä myös takaisinmaksuaika. Jos maksat pikavipin myöhässä, saattavat kustannukset olla korkeat. Esimerkiksi Suomilimiitin ensimmäinen kuukausi on ilmainen, mutta sen jälkeen vuosikorko on huimat 106,8%. Päälle tulee vielä muita laskutus- ja nostokuluja.

Halvin pikavippi ei ole välttämättä halpa

Vaikka vertailet ja löydät halvimman pikavipin, se ei tarkoita, että pikavippi olisi välttämättä oikeasti halpa. Tavallisten pankista haettavien vakuudettomien lainojen ja kulutusluottojen korko on yleensä 5-7% vuodessa, ja useilla kulutusluottoyrityksilläkin vuosikorko jää alle kymmeneen prosenttiin.

Pikavippien vuosikorko on taas usein yli 100 %. Esimeriksi Suomilimiitti ilmoittaakin koron kuukausikorkona (8,9%), mikä saattaa olla hämäävää, kun yleinen tapa ilmoittaa lainan korko on vuosikorko. Alle 10 prosentin kuukausikorko näyttää mainonnassa melko alhaiselta, mutta tarkoittaa yli 100 prosentin vuosikorkoa.

Toisaalta pikavippi maksetaan tyypillisesti takaisin kuukaudessa tai parissa, eli vuosikorko ole yhtä relevantti. Kuitenkaan korkoa ei siis ehdi kertyä kauan, kun laina on tarkoitus maksaa takaisin esim. Kuukaudessa, ja siksi korkoprosentti onkin niin suuri.

Korko ei ole ainoa kuitenkaan kustannus, mitä pikavipistä peritään. Pikavipistä peritään myös avaus- tai nostokulu normaalisti, mikä saattaa olla suhteellisen suuri lainan määrään nähden. Useimmiten se on prosenttiosuus nostettavasta summasta, ja vaihtelee tyypillisesti noin 5-25 prosentin välillä.

Nykyään useimmat pikavipit ovatkin joustoluottoja, ja siksi nostokulu on hyvä tulonlähde vippifirmoille. Joustoluottoa voi nostaa pienissä osissa useamman kerran, ja joka kerrasta joutuu maksamaan nostokulun. 25 prosentin nostokulua perivä Viikinkilaina tienaa jo 1000 euron nostosta 250 euroa, jonka päälle tulee korkokulut.

Kaikilla nostokulu ei ole näin suuri. Esim. Credit24 perii vain 6,95% nostokulua. Tosin korko on kova, yli 90%:n vuosikorko. Kaikki eivät kuitenkaan peri nostokulua, eivätkä sadan prosentin vuosikorkoa. Esimerkiksi Credigo perii pelkän koron (todellinen vuosikorko maksimissaan 49,77%) lainakustannuksena. Tämä selkeyttää paljon hinnoittelua, kun ns. ylimääräisiä kustannuksia ei tule.

Jos etsit halvinta vippiä, vertaile hintoja

Ilmainen ja nopea lainavertailumme paljastaa sinulle nopeasti pikavippien vuosikorkojen ja nimellisten korkojen lisäksi niiden todelliset kustannukset, niin näet mikä vippi on oikeasti halvin ja mikä ei.

Pikavippien kustannukset ovat lähes aina korkeita, joten vertailu kannattaa. Jos tarvitset kipeästi muutamaa sataa euroa, on aika suunnitella omaa rahankäyttöä huolellisemmin. Budjetointi ja menojen suunnittelu etukäteen on tärkeää, että välttyy pikavippikierteestä.

Pikavipit ovat kovakorkoisimpia lainoja mitä on, joten ensiksi kannattaa aina miettiä, onko meno todella tärkeä, voiko hankinta odottaa seuraavaan palkkapäivää, voitko lainata sukulaiselta tai kaverilta pikavipin sijaan, ja miten maksat pikavipin takaisin niin, ettet tulevaisuudessa joudu enää samanlaiseen tilanteeseen. Jos sinulla on ongelmia raha-asioittesi kanssa, voit pyytää apua esim. Takuu-säätiöstä. Voittoa tavoittelematon yritys auttaa velkaongelmaisia monella eri tavalla, myös rahallisesti velan takaisinmaksussa.

Pikavipit ja korkokatto Suomessa

Pikavipit tulivat Suomen markkinoille vuonna 2005, ja niiden tarjonta kasvoi hetkessä huimasti. Tällä hetkellä vippien tarjoajien määrä on vähentynyt: tarjoajia on kuitenkin reilusti yli parikymmentä markkinoilla. Lainaehdot eivät ole usein yhtä tiukat kuin esimerkiksi pankkien myöntämissä lainoissa, vaikka pikavippeihin ei vaadita vakuuksia eikä takaajia. Vaatimuksena on usein kuitenkin säännölliset tulot, mutta tulojen ei tarvitse olla kovin suuret.

Suomessa pikavipeille asetettiin vuonna 2013 korkokatto: alle 2 000 euron lainojen todellinen vuosikorko saa olla maksimissaan 50 % + viitekorko. Lakiasetuksen jälkeen usea pikavippiyritys katosi markkinoilta. Laki ei kuitenkaan ratkaissut täysin asiaa, sillä pikalainayritykset keksivät, miten lakia on helppo kiertää.

Pikavippien tarjoajat muuttivat tuotteitaan kerta-pikavipeistä luottolimiiteiksi ja joustoluotoiksi. Entisen 500 euron pikavipin sijaan hakijalle myönnetään hieman yli 2000 euron luottolimiitti, esimerkiksi 2 010€. Kuluttaja voi nostaa limiitiltä käyttöönsä vain haluansa 500 euroa, mutta nyt 50%:n korkokatto ei koske lainaa, ja lainantarjoaja voi pyytää korkeampaa korkoa lain puitteissa.

Korkokatto ei siis rajoittanut pikavippien satoihin prosentteihin nousevia korkoja. Tämän lisäksi pikavipin hakijalla on mahdollisuus ottaa vielä helpommin lisää lainaa, sillä hänelle on myönnetty hakemansa 500 euron sijaan yli 2000 euroa luottolimiittiä. Luonnollisesti jokaisesta nostokerrasta voidaan veloittaa nostokulu korkojen lisäksi.

Todellinen vuosikorko pikavipeissä

Pikavipeille asetetun korkokaton tarkoitus oli estää hurjat, useiden satojen prosenttien todelliset vuosikorot, mutta koska asetuksen pystyi kiertämään joustoluotoilla, nousivat korot vielä lakimuutoksen jälkeen jopa 700 prosenttiin. Todellinen vuosikorko on yleensä hyvä mittari lainan todellisille kustannuksille, sillä se ottaa huomioon nimellisen koron lisäksi myös lainan muut kustannukset kuten vuosi- tai kuukausimaksun sekä muut yksittäiset kulut. Vaikka todellinen vuosikorko on hyvä mittari vertailla eri lainojen kaikkia kustannuksia, se ei kerro kaikkea, eikä aina ole se realistisin mittari.

Todellinen vuosikorko voi nimittäin nousta helposti erittäin korkeaksi juuri pienissä ja lyhytaikaisissa lainoissa, sillä todellinen vuosikorko laskee, miten kalliiksi laina pahimmassa tapauksessa tulisi, jos ottaisi aina uuden lainan (samalla korolla ja kustannuksilla) maksaakseen minimikuukausierän pois.

Laskentatavan takia korko nousee etenkin lyhytaikaisissa lainoissa ja pienissä lainasummissa, joissa nostokulut ja tilinhoitomaksut ovat lainasummaan ja -aikaan suhteutettuna suuret ja laina on tarkoitus maksaa reilusti alle vuodessa pois, toisin kuin todellinen vuosikorko laskee. Hyvin harva nimittäin lyhentää lainaa oikeasti todellisen vuosikoron laskentatavalla. Todellinen vuosikorko on hyvä mittari ja sitä kannattaa käyttää, kun vertailee eri lainoja tai pikavippejä, mutta se ei ole ainoa mittari eikä sama asia kuin lainan todellinen kokonaiskustannus.

Uusi lakialoite pikavipeille

Pikavippien nykyiseen korkokattoon ollaan suunnittelemassa muutoksia, ja uuden lain olisi tarkoitus kiristää sääntelyä muun muassa nostamalla korkokattoa sekä tiukentamalla muita lainaehtoja ja kustannuksia, sillä nykyistä korkokattoa on suhteellisen helppo kiertää ja kustannukset ovat päätä huimaavia. Uuden korkokaton olisi tarkoitus koskea myös suurempia lainoja (yli 2000 euron lainoja) eli ei varsinaisesti pikavippejä vaan muitakin lainoja. Näin nykyistä korkokattoa kiertävät, yli 2000 euron joustoluotto-pikavippien kustannuksia saataisiin kohtuullisemmiksi.

Todellinen lainan vuosikorko saisi olla esimerkiksi maksimissaan 30% (mikä sekin on korkea tavallisille, pitkäaikaisille lainoille). Sama koskisi myös vertaislainoja. Tarkoituksena olisi, että lainasta ei saisi ikinä periä korkokaton ylittäviä kustannuksia.

Uusi lakiehdotus on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Todelliseen vuosikorkoon lasketaan siis kaikki kustannukset, kuten esimerkiksi luottokorteissa vuosimaksu. Jos luottokortin luottoa ei käytä, tai käyttää vain muutaman euron verran, tulee vuosimaksu kuitenkin maksettavaksi ja tämä tekee todellisesta vuosikorosta suhteettoman korkean.

Todellinen vuosikorko on välillä hyvä tapa mitata kokonaiskustannuksia, mutta lyhytaikaisissa ja pienissä lainasummissa se vääristää hieman kustannuksia, kun laina maksetaan takaisin nopeammin kuin vuodessa. Tämän takia harkitaankin muiden kuin korkokustannusten rajoittamista.

Nyt laissa ei ole säädetty rajaa, kuinka paljon muita kuluja voidaan periä. Euromääräinen raja voisi toimia paremmin kuin korkoraja, varsinkin muiden kulujen kuten tilinhoitomaksujen ja nostokulujen kohtuullistamisessa. Raja voisi olla esimerkiksi vuosittainen, paljonko kuluja saa maksimissaan periä pikavipeistä tai muista lainoista.

Vertaile pikavippejä niin löydät sinulle halvimman

VertaaEnsin.fi näyttää sivuillaan vain lainmukaisesti toimivien vippiyritysten tuotteita. Valikoimme tarkkaan sivuillemme tulevat pikavipintarjoajat, joten voit huoletta vertailla vippejä sivuillamme, jos olet sellaista etsimässä ja haluat löytää sinulle halvimman pikavipin.

Jos olet tullut siihen tulokseen, että pikavippi on tilanteessasi ainoa ratkaisu ja välttämätön, niin muista ehdottomasti vertailla eri pikalainoja äläkä ota ensimmäistä vastaantulevaa tarjousta. VertaaEnsin.fi:n lainalaskurilla pystyt helposti vertailemaan kaikki markkinoiden pikalainat. Voit myös vertailla joustoluottoja sivuillamme yhtä helposti ja löytää sinulle sopivimman vaihtoehdon.

Valitse tarvitsemasi lainasumma ja laina-aika: kuinka paljon haluat lainata ja millä aikataululla tiedät pystyväsi maksamaan pikavipin takaisin. Pikavippivertailu näyttää sinulle nopeasti saatavilla olevat vaihtoehdot ja lainaehdot sekä vipin kokonaiskustannuksen, todellisen vuosikoron ja maksettavan kuukausierän.

Muista kuitenkin, että lainanantajan todelliset kustannukset saattavat poiketa esitetyistä tapauskohtaisesti. Tutustu ja vertaile huolella eri vaihtoehtoja ennen kuin haet pikavippiä. Lisäksi, voit aina pyytää tarjouksen useammalta kuin yhdeltä lainantarjoajalta saadaksesi selville mikä laina on oikeasti edullisin. Pikavippien korko on pääasiassa hakijakohtainen, eli lainantarjoaja määrittää hakemustietojesi perusteella riskipitoisuutesi ja siten lainan koron. Joissakin pikavipeissä saattaa kuitenkin olla kiinteä eli sama korko kaikille asiakkaille.

Pikavipin hakeminen ja takaisinmaksu

Kun olet löytänyt lainalaskurimme avulla sinulle halvimman piakvipin, voit edetä hakemaan valitsemaasi pikalainaa painamalla “jatka”-hakupainiketta. Pääset suoraan kyseisen lainanmyöntäjän sivuille, joissa voit täyttää lainahakemuksen ja saat lisää tietoa kyseisestä tuotteesta. Mikäli hakemuksesi hyväksytään, saat rahat tilillesi suhteellisen nopeasti, usein jo seuraavana päivänä.

Muista kuitenkin, että vaikka pikavippien hakeminen on nopeampaa ja helpompaa verrattuna esimerkiksi pankkilainoihin ja muihin kulutusluottoihin, ovat pikalainojen korot sekä muut kustannukset ovat yleensä huomattavasti korkeammat. Pikavippi voi tulla erittäin kalliiksi, jos valitset liian pitkän takaisinmaksuajan tai et pystykään maksamaan vippiä takaisin sovitussa maksuaikataulussa.

On tärkeää myös pitää mielessä, että pikavippi on tarkoitettu vain hätätapauksia varten: kun omat rahat eivät riitä tai muualta ei saa lainaa. Pohdi tarkkaan tarvitsetko oikeasti lainaa ja kuinka paljon, ja voisitko lainata mistään muualta, esimerkiksi ystävältä tai sukulaiselta. Ylimääräisiä arjen hankintoja kuten vaatteiden ostoa tai hauskanpitoa kuten esimerkiksi ravintolailtoja ei missään nimessä kannata rahoittaa lainarahalla.

Tärkeintä on tehdä selväksi, onko harkinta oikeasti tarpeellinen ja kestääkö oma taloustilanne lainan takaisinmaksun. Jos pikavipin takaisinmaksun kanssa tulee ongelmia, on kannattavinta ottaa heti yhteyttä lainanmyöntäjään ja neuvotella itselleen uusi maksuaikataulu. Velkaantuneisuus on nykypäivänä yhtä tyypillisempää ja pikavipit ovat aiheuttaneet harmittavan monelle maksuhäiriömerkinnän.

Jos olet joutunut hakemaan pikavippiä, on aika pohtia, onko menoissa mitään vähennettävää, edes lainan takaisinmaksun ajaksi, tai olisiko mahdollista ansaita hieman lisätuloja esimerkiksi myymällä vanhoja tavaroita tai vaatteita, vaikka netissä.

Hae Suomen edullisinta lainaa avullamme

Halpaa pikavippiä voi olla vaikea löytää. Pikavippien yhteydessä puhutaan yleensä korkeista korkeista kustannuksista: joissain tapauksissa todellinen vuosikorko voi ylittää reilusti jopa 300 prosenttia. Laissa on koitettu rajoittaa pikavippien korkoja, mutta vieläkin kustannukset ovat korkealla. Toisaalta, koska pikavippi on lyhytaikainen laina, vaikka korkoprosentti olisi korkea, eivät kustannukset ehdi nousta muutamien viikkojen tai parin kuukauden pituisella maksuajalla kovin suuriksi. Pikavippien kustannuksissa on kuitenkin todella suuria eroja, ja korko riippuu usein hakijasta. Tämän takia pikavippejä kannattaa ehdottomasti vertailla, jotta löytää itselleen halvimman pikavipin.

Tilaa VertaaEnsin säästövinkit

Liity postituslistallemme niin saat ilmaiset säästövinkit ja mielenkiintoiset talousuutiset suoraan sähköpostiisi.