Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Laina

Oletko luotettava asiakas vai et?

Sivu Anleena Haustola / December 29 2017 | Lukuaika: 1 minuutti

Lomalle lainarahalla

Osa suomen markkinoilla toimivista lainanmyöntäjistä käyttää hinnoittelussaan ”asiakaskohtaista korkoa” – korko ei siis ole kaikille asiakkaille sama. Näin toimivien lainanmyöntäjien kohdalla on vertailussamme ilmoitettu koron osalta minimi ja maksimi.

Kulutusluottoa saatetaan esimerkiksi mainostaa alhaisella todellisella vuosikorolla mutta lainapäätöksen tullessa saa huomata, että oma korko onkin jotain aivan muuta.

Voit vertailla eri kulutusluottoja ilmaisessa hintavertailussamme:

Vertaile lainoja Siirry kattavaan lainaavertailuun

Lainan korko riippuu monesta eri tekijästä

Kun lainanmyöntäjä arvioi hakemusta ja tekee päätöksen vakuudettoman lainan (esim. kulutusluotto tai joustoluotto) myöntämisestä, on asiakkaan profiililla (ikä, tulot, työsuhde, asumismuoto, siviilisääty, menot, jne. jne) merkittävä vaikutus päätökseen.

Lainanmyöntäjä arvioi asiaa luonnollisesti oman liiketoimintansa näkökulmasta – kannattaako tämä laina myöntää vai ei? Haluammeko me ottaa riskin, että asiakas ei maksa lainaansa takaisin? Mitä enemmän lainanmyöntäjä ansaitsee, sitä suurempia riskejä se voi ottaa.

Lainan hinnoittelu liittyy siis lainanmyöntäjien halukkuuteen ottaa riskejä. Kun asiakaskohtaista hinnoittelua sovelletaan, määrittelee lainanmyöntäjä hinnan (korot ja kulut) riskitason mukaan – mitä korkeammaksi lainanhakijan riski määritellään, sitä korkeampaa hintaa asiakkaalta veloitetaan. Näin lainanmyöntäjä pystyy säätelemään omaa riski- ja kannattavuustasoaan.

Santanderilla korko muuttuu sen mukaan, millainen lainasumma sinulla on. Mitä isomman lainan otat Santanderilta, sitä pienemmällä korolla sen saat. Sen sijaan Bank Norwegianilla lainan korko riippuu asiakasprofiilista.

Kuinka riskipitoiseksi asiakkaaksi sinut arvioitaisiin?

Riskin arvioinnissa käytetään hyväksi niitä taustatietoja, joita lainanhakijalta kysytään.

Mitkä ovat vuositulosi? Asutko omistusasunnossa? Paljonko sinulla on asuntolainaa? Oletko vakituisessa työsuhteessa? Nämä kysymykset antavat tietoa siitä, miten todennäköistä on, että lainaa ei makseta takaisin. 5 000 € kuukaudessa tienaavan vakituisessa työsuhteessa olevan asunnonomistajan arvioidaan maksavan lainansa todennäköisemmin takaisin kuin opintotuen varassa elävä ja vuokralla asuva henkilö.

Mikäli olet hakemassa asiakaskohtaiseen hinnoitteluun perustuvaa lainaa, kannattaa miettiä, kuinka riskipitoiseksi henkilöksi lainanmyöntäjä sinut arvioi? Riskiluokittelun vaikutus lainan hintaan voi olla todella merkittävä!

Vertailustamme voit katsoa, mitkä lainanmyöntäjät käyttävät asiakaskohtaista riskiluokittelua hinnoittelussaan.

Lue myös: Lue tämä ennen kuin haet lainaa

Etsitkö lainaa?

Vertailemalla löydät edullisimman lainan