Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Laina

Kuinka paljon velkaa on liikaa velkaa?

Sivu Anleena Haustola / lokakuu 23 2017 | Lukuaika: 2 minuuttia

paljonko on liikaa velka

Kuinka paljon suomalaisilla on velkaa?

Velkaantuminen on aiheena lähes tabu – siitä ei puhuta ja velkaantuminen hävettää. Suomen Pankin mukaan suomalaisten kotitalouksien velkaantuneisuus suhteessa käytettäviin tuloihin on silti kovassa nousussa. Siinä missä 1980-luvulla velkaa oli noin 50 prosenttia suhteessa käytettäviin tuloihin, on summa nykyään yli kaksinkertaistunut.

Lainavertailu
Vertaa lainat ja säästä!

Nykyään velan suhde käytettäviin tuloihin on yli 120 prosenttia, eli velkaa otetaan 1,2 kertaisesti käytettäviin tuloihin nähden. Eniten velkaantuneisuutta aiheuttaa yhä edelleen asuntolaina. 

Liikaa velkaa?

Kuinka paljon velkaa on liikaa? Sen voi määritellä monella eri tavalla. Suomen pankin mukaan velkaa on liikaa, kun sitä on yli viisinkertaisesti suhteessa vuosittain käytettävissä oleviin varoihin. Aikaisemmin (2012) puolestaan Finanssivalvonta ilmaisi, että velkaa on liikaa, jos sitä on yksittäin enemmän kuin 150 000 euroa.

Pankkien kanssa on raja mennyt noin 35–40 prosentissa, kun puhutaan kuukausittaisesta velan lyhennyksestä ja korosta suhteessa käteen jääviin kuukausituloihin. Toisin sanoen siis velan lyhennys kuukausittain ei saisi olla enempää kuin 40 prosenttia käteen jäävistä tuloista: Esimerkiksi käteen jäävät kuukausitulot 1 000 €, jolloin velanlyhennys on enintään 400 €. 

Lue myös: Muista nämä lainaa hakiessa

Yllä mainitut rajat eivät kuitenkaan ole absoluuttisia totuuksia, vaan liiallinen velkaantuminen riippuu paljon henkilön omasta tilanteesta, johon vaikuttavat muun muassa henkilön kaikki lainat ja kuukausittaiset menot. Esimerkiksi suuren lapsiperheen tilanne on hyvin todennäköisesti erilainen kun yksinasuvan, vaikka käytännössä tulot olisivat samat ja näin ollen lainaa saisi otettua yhtä paljon.

Kannattaakin olla hyvin perillä taloutensa tilanteesta esimerkiksi Excel-budjetilla!

Vuorostaan hyväpalkkaisten ongelmana näyttäytyy monesti se, että myös lainaa saa otettua paljon. Velkojat voivat nimittäin myöntää samaan talouteen monia suuria lainoja tietämättä toisistaan ja tällöin velkataakka saattaa kasvaa liian suureksi. Tähän yhtenä ratkaisuna on ehdotettu esimerkiksi positiivista luottorekisteriä.

Lainakatto tuli asuntolainoihin

Heinäkuun alussa otettiin Suomessa käyttöön asuntolainan lainakatto. Käytännössä muutos tarkoittaa, että lainaa myönnetään enää vain 90 prosenttia ja ensiasunnon ostajille 95 prosenttia asunnon arvosta. Aikaisemmin lainaa on voinut saada jopa 100 prosenttia, eli koko asunnon ostohinnan.

Lue myös: Velkahelvetti – miten haen apua ajoissa?

Jos siis esimerkiksi asunnon hinta on 100 000, täytyy ostajalla olla siis vähintään 5 000- 10 000 euron edestä vakuuksia (säästössä oleva summa, toinen asunto, osakkeet..) riippuen siitä, onko kyseessä ensiasunto vai ei.

Lisäksi henkilövakuudet poistuvat, eli käytännössä esimerkiksi vanhemmat eivät voi enää taata lapsensa asuntolainaa. Lainakatolla pyritään varmistamaan asunnonostajan takaisinmaksukyky, ja pienentämään lainanottajan riskiä ylivelkaantua.

vertaile lainoja

Lähteet: 

Aurea lkvHelsingin SanomatTaloussanomatAjassa/Nordea

Etsitkö lainaa?

Vertailemalla löydät edullisimman lainan