Laina

Korkokatto ei aina toimi pikavipeissä

Sivu Anna Möttönen / 29 joulukuun 2017 | Lukuaika: 2,5 minuuttia

Korkokatto pikavipeissä

Vuonna 2013 tuli voimaan laki, jonka tarkoituksena oli suitsia villinä rehottavaa pikavippibisnestä. Uudistuksen myötä alle 2 000 euron pikavipeille tuli korkokatto. Korkokatto tarkoittaa, että korko ei saa nousta yli tietyn rajan. Pikavipeille sallittu todellinen vuosikorko on 50 prosenttia ja viitekorko päälle.

Jotkut palveluntarjoajat kuten esimerkiksi Credigotarjoaa kaikille asiakkaille kiinteän koron, Credigon tapauksessa esimerkiksi KSL:n mukainen todellinen vuosikorko 1500 euroa käytössä olevalle luotolle on 50,2%.

Uudistettu kuluttajansuojalaki toi korkokaton kuitenkin ainoastaan alle 2 000 euron lainoihin. Pikavippifirmat voivat edelleen pyytää korkeampaa korkoa fiksaamalla nostettavan summan aina 2 000 euroon tai yli riippumatta siitä, ottaako kuluttaja koko summaa.

Todellinen korkoprosentti ilmoitetaan kuitenkin koko lainasummalle. Laki siis tulkitsee lainan määrän sen mukaan, paljonko lainaa on myönnetty eikä sen perusteella, paljonko lainaa on myönnetystä määrästä otettu.

Jos asiakas ottaa siis esimerkiksi hänelle myönnetystä 2 200 euron lainasta käyttöönsä vain 500 euroa, voivat korot 500 eurolle olla yli 50 prosenttia. Kyseessä on siis erityisen kallis pikavippi 500 euron summalle.

Jos asiakas ottaa siis esimerkiksi hänelle myönnetystä 2 200 euron lainasta käyttöönsä vain 500 euroa, voivat korot 500 eurolle olla yli 50 prosenttia

Huom! Joissain harvoissa tapauksissa koroton pikavippi on mahdollinen. Esimerkiksi Suomilimiitti myöntää uusille asiakkailleen noston 1000 euroon asti ilman nostopalkkiota ja muita kuluja, kunhan maksat lainan kokonaisuudessaan takaisin ensimmäiseen eräpäivään mennessä. Tämän jälkeen korkoa tulee maksaa normaalisti, eli takaisinmaksu tulee suorittaa aikataulussa.

Pidempiä laina-aikoja, isompia summia, uusia nimiä

Lakimuutoksen myötä pikavippi-termin rinnalle on tullut uusia nimiä. Tilalle ovat tulleet esimerkiksi joustolainat, joustoluotot, käyttöluotot ja limiitit. Pikavippien termistön kanssa on hyvä tulla tutuiksi ennen päätöksen tekemistä, sillä myös pankeilla voi olla esimerkiksi joustoluotto tuotenimissään.

Yksi tärkeimmistä neuvoista pikavippejä vertaillessa on olla katsomatta ainoastaan todellista vuosikorkoa. Todellinen vuosikorko on hyödyllinen indikaattori, mutta ei välttämättä sovi ainoaksi kriteeriksi lainaa valittaessa.

Hyödynnä lainalaskureita

Periaatteessa on lainanantajan vastuulla varmistaa lainanottajan takaisinmaksukyky. Jokaisen kannattaa kuitenkin arvioida oma taloutensa kantokyky ennen kuin kokeilee kepillä jäätä.

Niinpä, kun pieni pikavippi alkaa houkutella, lue ensin ohjeemme ja

  1. Tarkasta ainakin kokonaiskustannukset, maksuerät, minimilyhennykset
  2. Tarkasta lainan todellinen vuosikorko.

Erilaiset lainalaskurit voivat olla hyvä väline arvioida lainan kuluja ja omaa taloudellista kantokykyään.

Tutustu lainalaskuriimme ja vertaile lainoja:

Vertaile lainoja lainalaskurissa Löydä sinulle paras laina

Huomioi lainan kokonaiskustannukset

Jos siis edullinen laina kiinnostaa, varmista aina lainan kokonaiskustannukset, älä pelkästään todellista vuosikorkoa. Pitkissä laina-ajoissa vuosikorko näyttää usein matalammalta, kun taas lyhyissä laina-ajoissa se voi vaikuttaa hurjalta, vaikka korko olisikin maltillinen.

Lue myös: Mitä todellinen vuosikorko tarkoittaa?

Toisekseen on tärkeä miettiä, paljonko tarvitsee lainaa ja milloin sen pystyy maksamaan pois. Koska tarjotut lainasummat ovat kasvaneet yli 2 000 euroon, kuluttajilla voi olla suuri houkutus ottaa suurin tarjottu summa. Mieti kuitenkin tarkkaan summa, jonka tarvitset.

Älä ota suurinta tarjottua lainasummaa vain siksi, että ”sen saa samalla vaivalla”. Ota lainaa vain sen verran kuin on järkevää. Varsinkin jousto/limiittilainoissa ja -luotoissa voi olla kova kiusaus käyttää koko piikki – etenkin kun lainan nostaminen erissä voi olla hintavaa erilaisten lisämaksujen vuoksi. 

Ota lainaa vain sen verran kuin on järkevää

Varmista siis oma maksukykysi. Pahimmillaan lainan takaisinmaksujen viivästyminen voi johtaa merkintään luottotiedoissa. Luottotietomerkintä taas voi vaikuttaa niin lainan kuin vuokra-asunnon saamiseen.

Etsitkö lainaa?

Vertailemalla löydät edullisimman lainan

Vertaa lainoja