Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Laina

Kannattaako häät rahoittaa lainarahalla?

Sivu Anna Möttönen / joulukuu 29 2017 | Lukuaika: 3 minuuttia

Lomalle lainarahalla

Häät on mahdollista järjestää pienellä tai suurella budjetilla, mutta niihin kuluu aina rahaa: Tilavuokrasta, tarjoiluista, hääpuvusta, kampauksesta ja meikistä, kutsuista ja kiitoskorteista, mahdollisesta esiintyjästä sekä valokuvaajasta voi kertyä yhteensä suuri menoerä. Lisäksi mahdollinen häämatka kasvattaa summaa.

Usein kuitenkin suomalaiset haluavat pitää hääbudjettinsa kohtuuden rajoissa. Hintaa kertyy silti helposti useampi tuhat euroa, kun päivästä halutaan tehdä ikimuistettava.

Mutta kaikilla ei ole kuitenkaan säästössä niin suuria summia tai sukulaiset eivät voi tukea rahallisesti tarpeeksi. Häälainat ovatkin yksi tapa rahoittaa elämyksiä, mutta miten niihin kannattaa suhtautua?

Suunnitelmallisuus sekä säästäminen kannattavat

Paras rahoitusvaihtoehto häihin on ehdottomasti säästöt: jos juhliin on vielä hyvin aikaa, kannattaa hääparin aloittaa säännöllinen säästäminen sekä suunnitella budjetti hyvissä ajoin. Joka kuukausi voi laittaa säästöön pienen summan rahaa.

Kun esimerkiksi vuoden ajan laittaa 200 euroa kuukaudessa säästötilille, on kahdessa vuodessa kertynyt jo lähes 5 000 euroa säästöjä! Jos kaksi henkilöä säästää, on sama summa kertynyt jo vuodessa. 

Voit käyttää hääsuunnittelussa säästämisen apuna esimerkiksi Excel-budjettiamme!

Pienemmälläkin summalla pääsee, jos pystyy esimerkiksi pitämään juhlat kotona ja kutsuu vähemmän vieraita juhlatilaisuuteen, säästää häiden kustannuksissa helposti. Monet asiat voi tehdä itse tai pyytää sukulaisia tai ystäviä auttamaan järjestelyissä. Esimerkiksi Häät.fi tarjoaa sivuillaan hyviä säästövinkkejä häiden järjestämiseen pienemmällä budjetilla.

Säästökeinoista huolimatta osa budjetista voi uupua, eikä aina ole mahdollista laittaa rahaa sivuun säännöllisesti ja koko summa unelmahäihin ei kerry tarpeeksi nopeasti kasaan.

Tässä tapauksessa yksi vaihtoehto on rahoittaa häät osittain lainarahalla. Lainarahan käyttäminen häihin mietityttää, mutta lainan ottaminen häitä varten on yhä yleisempää.

Voit vertailla eri lainoja näppärästi ilmaisessa lainavertailussamme:

Vertaile lainoja Kattava lainavertailu

Lue myös: Mihin kaikkeen kannattaa hakea lainaa ja mihin ei

Kannattaako häät rahoittaa kulutusluotolla?

Tärkeintä on kuitenkin budjetoida häät oman maksukyvyn mukaan. Oikeanlaisen lainan löytämiseksi tulee lainasumman lisäksi valita sopiva takaisinmaksuaika sekä lainatyyppi. Pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat erityyppisiä luottoja häiden rahoittamiseen.

Kulutusluoton hakeminen ei monesti edellytä pankissa käymistä, vaan hakeminen onnistuu suoraan netissä.

Myös joustoluotto voi sopia häiden rahoittamiseen silloin kun kustannukset eivät ole täysin selvillä: luottoa voi nostaa aina tarvittaessa luottorajan sallimissa rajoissa, eli koko lainasummaa ei ole siis pakko nostaa kerralla. Joustoluottoja tarjoaa useampikin lainanantaja, esimerkiksi Ålandsbanken ja Eurolimiitti

Ota kuitenkin huomioon se, että joskus lainan nostaminen erissä voi tulla kalliiksi erilaisten nostomaksujen vuoksi.

Lue myös: Mikä on joustoluotto ja mikä kulutusluotto

Mutta onko kulutusluotto järkevä rahoitusvaihtoehto häiden rahoittamiseen? Toimitusjohtajamme, rahoitusasiantuntija Lauri Timgrenin mukaan kulutusluotto sopii hyvin pareille jos talous on kunnossa. ”Jos luottotiedot ovat kunnossa, tulot ovat säännölliset ja tietää pystyvänsä maksamaan lainaa pois kuukausittain, ei lainan ottaminen ole ongelma. Kun luottotiedot ovat kunnossa, on myös helppo neuvotella pankin kanssa korko matalammaksi sekä maksuehdot joustaviksi.”

Miten laina sitten tulisi valita? Jotta löytää edullisimman lainan, tulee nimellisen koron sijaan katsoa todellista vuosikorkoa, mikä kertoo lainan kaikki kustannukset (käsittelykulut, tilinhoitokustannukset ja muut maksut koron lisäksi).

Nyrkkisäätönä voidaan pitää että, mitä matalampi todellinen vuosikorko, sitä alemmat kokonaiskustannukset lainassa.

Lue lisää todellisesta vuosikorosta

Katso vertailusta esimerkiksi 5000 € suuruisia häälainoja. Voit etsiä lainoja 1000 € ja 50 000 € väliltä.

Etsitkö lainaa?

Vertailemalla löydät edullisimman lainan