Menu
Asiakaspalvelu
Asiakaspalvelu 010 271 7291 Ma-Pe 10:00 - 17:00 (puhelun hinta 0€ + pvm/mpm)

Laina

Facebook-kaverit voivat vaikuttaa siihen, saatko lainaa

Sivu Anleena Haustola / joulukuu 29 2017 | Lukuaika: 2,5 minuuttia

facebook kaverit

Suurin osa meistä käyttää Facebookia melkein joka päivä. Siitä on tullut paitsi tapa pitää yhteyttä ystäviin ja työkavereihin, myös paikka jossa vietämme aikaa. Ihanien kissavideoiden keskellä voi olla vaikea muistaa, että Facebook on valtaisa suuryritys, jonka tarkoituksena on tehdä voittoa.

Ja se tekee sitä sinun tiedoillasi.

Vuonna 2021 sosiaalinen pääoma on saanut siis aivan uuden ulottuvuuden, kun virtuaalinen maailma ja sosiaalinen elämäsi Internetissä vaikuttavat esimerkiksi siihen, saatko lainaa vai et.

Vertaile lainoja Löydä sinulle paras laina

Paremmat Facebook-kaverit, paremmin lainaa

Yksi tapa, jolla Facebook ja muut vastaavat ilmaiset palvelut tekevät rahansa on se, että tietojasi käytetään hyväksi. Ne kun ovat tosiaankin rahanarvoisia. On palveluntarjoajia, jotka arvioivat luottokelpoisuuttasi muun muassa Facebook-kavereidesi perusteella.

Lainan saamiseen vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi se, jos kavereissasi on joku, joka on ottanut lainan samasta yhtiöstä, josta itse haet lainaa, eikä ole maksanut lainaansa ajoissa takaisin. Vielä huonommin saat lainaa, jos olet aktiivisesti (Facebookissa) tekemisissä kyseisen henkilön kanssa.

Lue myös: Mitä pitää muistaa lainaa hakiessa?

Ajatus perustuu siihen, että ihmiset tietävät kaveripiiristään luotettavat ja vähemmän luotettavat henkilöt. Nyt tähän tietoon päästään käsiksi kehittyneemmän tekniikan ansiosta.

Lue ehdot, saat lainaa

Usein tällainen tiedonkeruu liittyy niin sanottuun Credit Scoreen, jota monissa maissa – esimerkiksi Yhdysvalloissa – rakennetaan huolellisesti. Jos Credit Scoresi eli luottoluokituksesi on hyvä, saat lainaa helpommin ja halvemmalla kuin jos se on huono.

Jos sinulla ei ole luottoluokitusta tai Credit Scorea ollenkaan, voi tilanne olla hyvin haastava.

Lue myös: Näin haet lainaa heti netistä

Saksassa Kreditech-niminen fintech-yritys hyödyntää, nimensä mukaisesti, teknologiaa arvioidessaan luotonantoaan. Sillä on jopa 8 000 erilaista ”datapistettä”, joiden avulla se päättää, antaako hakijalle lainaa vai ei.

Kreditech käyttää Facebook-tietoja, mutta sen lisäksi myös Amazon- ja eBay-tilien tietoja. Se myös mittaa asiakkaan tekemiäsi varsinaisen hakuprosessin aikana: Jos olet viettänyt sivuilla paljon aikaa lukien huolellisesti esimerkiksi artikkeleita ja ehtoja, saat paremmat pisteet. Pisteet sen sijaan laskevat, jos TÄYTÄT HAKEMUKSEN KOKONAAN CAPS LOCKIA KÄYTTÄEN.

Ei Suomessa – ainakaan vielä

Yllämainitut esimerkit eivät ole vielä käytössä Suomessa. Toisin kuin monissa muissa maissa, Suomessa ei ole käytössä myöskään Credit Scorea eikä positiivista luottorekisteriä.

Suomessa on käytössä ainoastaan niin sanottu negatiivinen luottorekisteri. Tämä tarkoittaa sitä, ettei luotoantaja pysty näkemään reaaliajassa luotonhakijan lainamääriä, pääomia tai tuloja. He pystyvät näkemään ainoastaan sen, onko hakijalla maksuhäiriömerkintä.

Lue myös: Miten maksuhäiriömerkintä vaikuttaa työnsaantiin?

Positiivisen luottorekisterin sijasta meillä käytetään esimerkiksi Instantor-nimistä palvelua. Sitä käyttävät useat lainatarjoajat, esimerkiksi  Risicum. Se analysoi luottokelposuuttasi seuraamalla verkkopankkisi tilitapahtumia.

Instantor voi esimerkiksi tsekata, paljonko sinulla on palkkatuloja tai käytätkö rahaa uhkapeleihin.

Lähde:

CNN

Etsitkö lainaa?

Vertailemalla löydät edullisimman lainan