Arvioi realistisesti tilanteeseesi soveltuva lainasumma ja kuukausierä. Kun harkitset lainasummaa, käytä lainalaskuria niin löydät sopivamman lainan kuukausierän itsellesi.
Kun olet hakemassa lainaa, arvioi tarkasti mihin tarvitset lainaa ja mihin aiot sen käyttää. Myös lainan summa ja takaisinmaksuaikataulu tulee mitoittaa oman talouden mukaan nyt ja tulevaisuudessa.
Se, paljonko voi saada lainaa, riippuu monesta asiasta. Kannattaa miettiä tarkasti, minkä verran lainaa tarvitsee. Liian ison lainan hakeminen voi olla houkutteleva vaihtoehto, mutta korko- ja muut kulut kasvavat lainasumman noustessa.
Lainan saamiseen ja lainasummaan vaikuttavat muun muassa hakijan tulot ja maksuhistoria. Perusvaatimuksina lainan saamiselle ovat yleensä säännölliset tulot (esimerkiksi siis työpaikka tai eläketulot) ja puhtaat luottotiedot.
Jos hakijalla on maksuhäiriömerkintä, ei lainaa yleensä saa. Tästä poikkeaa vain hyvin harva lainantarjoaja. Yksi poikkeus vahvistaa kuitenkin säännön, sillä Svea tarjoaa SveaPrivat -lainaa myös luottotiedottomille. Heilläkin on kuitenkin tiukka seula: Hakijalla ei saa olla uusia maksuhäiriömerkintöjä viimeisen vuoden aikana. Mikäli hakijalla on vanhempia luottohäiriömerkintöjä, ne on täytynyt suorittaa, eli niissä täytyy olla ref-merkintä.
On olemassa nyrkkisääntöjä sille, kuinka suuria lainoja asiakas voi saada. Esimerkiksi Handelsbanken lähtee usein siitä, että kulutusluottoa voi saada kolme kertaa kuukausitulojensa verran.
Eli jos kuukausittaiset bruttotulot (eli tulot ennen veroja) ovat esimerkiksi 2 789 euroa, voi saada Handelsbankenista kulutusluottoa korkeintaan 8 367 euroa.