Yrityslaina aloittavalle yrittäjälle – Mistä ja miksi?

|Posted by Juuso Korhonen | Kaikki artikkelit, Lainat
Tags: laina, lainat, rahoitus, yrityslaina
yrityslaina yrittäjälle

Yksi suurimmista ja tärkeimmistä kysymyksistä, joihin aloittava yrittäjä usein törmää on yrityksen rahoitus. Jokaisen yrittäjän tarpeet vaihtelevat, ja erilaisia vaihtoehtoja saada rahoitusta yritykselle on tarjolla runsaasti.

Käsittelemme tässä artikkelissa yrityksen eri muotoja saada rahoitus yritykselle ja sitä mistä aloitteleva yrittäjä, tai jo toimivat yritykset voivat ylipäänsä saada rahaa.

Mitä on yritysrahoitus?

Yksinkertaistettuna yrityksen rahoitus voidaan jakaa omaan pääomaan ja vieraaseen pääomaan. Omaa pääomaa tarvitaan yrityksen käynnistämiseen, ja sillä voi olla useita rooleja yrityksen alkutaipaleella. Oma pääoma on siis yrittäjän tai omistajien sijoitukset yritykseen, tai yrityksen tulevat voittovarat.

Sijoittajat voivat toki olla myös ulkopuolisia, ja heitä voi tulla mukaan myös matkan varrella. Yksi keino yritystoiminnan rahoittamiseen ovatkin yritykseen uskovat sijoittajat, jotka toisaalta samalla myös mukaan tultuaan omistavat siivun yrityksestä. Tällöin ei oikeastaan voida puhua enää vieraasta pääomasta. Ulkopuolisia sijoittajia voivat olla esimerkiksi niin sanotut bisnesenkelit.

Nykyisin moni yritys kerää pääomaa myös joukkorahoituksella, ja tällainen voikin olla varteenotettava vaihtoehto, jos yrityksen tuote on esimerkiksi sellainen, jota olisi mahdollista myydä ennakkomyyntikampanjan avulla.

Kuitenkin yrityksen toiminnan kehittyessä vieras pääoma on useasti isossa roolissa. Vieras pääoma on tavallisesti lainarahaa tai velkaa ulkopuolisesta lähteestä. Yleisesti vieras pääoma on lainaa, jota saadaan pankista tai rahoitusyhtiöltä ja siihen sisältyy takaisinmaksuvelvollisuus ja korko.

Kun yrittäjä miettii rahoitustarpeita, tulee aina muistaa että vieraaseen pääomaan sisältyy mahdollisuuksien lisäksi myös velvoitteita ja riskejä. On siis tärkeää analysoida oma tilanne ja vertailla eri vaihtoehtoja kattavasti. Kannattaakin kokeilla eri lainojen vertailua ilmaisessa ja puolueettomassa vertailussamme.

Mikä on yritysluotto?

Yritysluotto on laina, joka on tarkoitettu erityisesti liiketoiminnallisiin tarkoituksiin. Käytännössä siis yritys lainaa rahaa toiselta osapuolelta liiketoiminnan pyörittämistä varten. Yritys lainaa siis rahaa toimintaansa luottolaitokselta, tai muulta taholta.

Kannattaa kuitenkin aina muistaa, että se kuka rahaa lainaa, on myös vastuussa takaisinmaksusta. Jos yritys, esimerkiksi osakeyhtiö ottaa luottoa, silloin yhtiö on vastuussa maksuista. Jos yrittäjä ottaa luottoa, silloin kyseessä on yrittäjälaina, ja näin ollen yrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa luotonmaksusta.

Vastuut ovat siis erilaiset, otatko yritykselle lainaa, vai lainaa yrittäjälle. Jos lainanmaksu ei onnistu, velkoja haluaa rahansa usein tavalla tai toisella. Jos velanottajana on yrittäjä henkilökohtaisesti, hän vastaa veloista sekä yrityksen omaisuudella, että henkilökohtaisella varallisuudellaan. Useasti siis laina yritykselle on paras vaihtoehto, näin taloudelliset riskit jäävät vain yrityksen vastuulle.

Yritysluottoja on erilaisia, ja kuten aikaisemmin mainittiin vaihtoehdot kannattaa vertailla tarkkaan. Kun mietit omia tarpeitasi, kannattaa analysoida vaihtoehdot ja lähteä aina yrityksen tarpeesta. On hyvä pohtia onko paras vaihtoehto yrityksellesi vakuudeton yrityslaina, vai muu vakuudellinen luotto.

Kenelle yrityslaina ja yritysluotto sopii?

Yrittäjän vertaillessa eri vaihtoehtoja kehittää yritystään tai hankintojen rahoitusta, on tärkeää laskea kustannukset ja miettiä paras lainavaihtoehto kyseiseen tilanteeseen. Eri käyttötarpeisiin voi sopia erilainen laina.

Yrityslainan yleisimpiä käyttökohteita

  • Uusien toimitilojen hankinta tai vanhojen kunnostaminen
  • Investointi koneisiin tai laitteisiin
  • Toiminnan kasvattaminen tai laajentaminen
  • Rekrytointi, uusien työntekijöiden palkkaaminen
  • Pienempien, kertaluontoisten kulujen maksaminen

Jos esimerkiksi tarvitsee lainaa yritykselle investoidakseen uusiin toimitiloihin, on hyvä lähestyä pankkia tai muuta isompaa luottolaitosta. Näin voidaan neuvotella yksityiskohtaisesti miten investointi rahoitetaan, mistä saadaan lainan vakuudet, ja millaiset lainaehdot ovat. Neuvottelut voivat normaalisti kestää pitkäänkin, koska kyse on isosta hankinnasta.

Pankkilaina voi olla joko vakuudellinen tai vakuudeton. Vakuudellisten lainojen osalta pankit tarvitsevat vakuuksia, jotka ovat lainan takuutena, jos takaisinmaksuja ei suoriteta. Pankki haluaa todennäköisesti nähdä yrityksen tilit, taseet ja liiketoimintasuunnitelmat sekä tutkia yrityksen omistajien luottotietoja.

Jos kuitenkin on kyse lyhytaikaisten kulujen kattamisesta tai pienemmästä hankinnasta, on usein käytännöllisempää vertailla eri rahoitusvaihtoehtoja, koska näin rahaa voi saada käyttöönsä nopeastikin. Kätevä vaihtoehto voi olla lyhytaikainen yrityslaina tai luottotili, jonka saa usein käyttöönsä jo saman päivän aikana.

Pienlaina vai muu luotto?

Yrittäjä voi hakea itselleen tai yritykselleen monesta paikasta. Sivuillamme toimii kätevä lainalaskuri, joka auttaa vertailemaan rahoituksia monesta lähteestä. Näet rahoituksen hinnan ja maksuehdot samasta paikasta, ja voit päättää mikä laina on sinulle paras.

Joustava vaihtoehto pikaiseen rahoitustarpeeseen voi olla myös erilaiset luottokortit. Jos yrityksellä on luottokortti, sitä voi hyödyntää monissa tapauksissa myös suurempiin hankintoihin. Toiminimiyrittäjä voi käyttää omaa luottokorttiaan, kunhan muistaa pitää kirjaa yrityksen hankinnoista. Esimerkiksi Bank Norwegianin luottokortissa on erittäin kohtuullinen korko.

Yrityslaina on siis hyödyllinen instrumentti moneen tilanteeseen. Kun rahoituksen suunnittelee huolellisesti ja vertailee vaihtoehtoja, löytää varmasti itselleen parhaan mahdollisen lainan.

Onko yrityslaina netistä turvallinen vaihtoehto?

Yrityslaina pankista on ollut perinteisesti hyvä vaihtoehto, mutta vakuudetonta yrityslainaa voi hakea myös usean palvelun kautta sähköisesti. Useat uudet yritysluotot ovat varteenotettavia kandidaatteja kun etsit yrityslaina kokemuksia.

Perinteiset pankit myöntävät vakuudettomia yrityslainoja miljoonilla euroilla vuosittain, ja ne ovat luotonantajille hyvin tuottavaa liiketoimintaa. Näin ollen alalle on tietysti syntynyt myös kilpailua.

Vakuudetonta lainaa tarjoaakin tänä päivänä moni taho, joten niiden välillä kannattaa tehdä vertailua ja olla tarkkana lainaehdoista. Yrityslainojen vertailua voi kuitenkin tehdä myös valmiiden palveluiden kautta.

Yrityslaina vertailu

Finanssituotteiden vertailu voi olla haastavaa, erityisesti jos tarvitset yrityslainaa heti. Tällöin kannattaa käyttää vertailupalvelua, joista useista löytyy yrityslaina laskuri.

Kun vertailet eri vaihtoehtoja, näet kaikki tiedot sitoumuksetta ja voit tehdä harkitun päätöksen. Jos haet esimerkiksi 10 000 euron lainaa, voit säästää satoja euroja jo pelkissä korkokuluissa

Sen sijaan, että hakisit ensimmäisesta pankista lainan, on paras vaihtoehto hakea lainaa vertailupalvelun kautta. Näin saat tarkan erittelyn lainasi kuluista, ja lisäksi vertailun kautta yrityslainan hakeminen on helpompi kuin anoa pankista lainaa.

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.