Vieraskynä: Yrittäjän uudet rahoitusmahdollisuudet – Joukkorahoitus

|Maria Mankinen

joukkorahoitus

Tämän vierasblogauksen kirjoittaja, Arttu Talvitie, on Holvin markkinointimanageri. Artulla on vuosien kokemus yrittäjyydestä, finanssiteknologiasta ja markkinoinnista – tässä artikkelissa hän kertoo yrittäjien uusista rahoitusmahdollisuuksista joukkorahoituksen kautta (monet joukkorahoituksen muodoista sopivat myös yhdistyksille ja jopa yksityishenkilöille!).

Rahoituksen hankkiminen yritykselle voi olla hyvin haastavaa, sillä pankit eivät hevillä anna lainaa. Onneksi teknologinen ja yhteiskunnallinen kehitys ovat tuoneet markkinoille uusia rahoitusmahdollisuuksia, kuten joukkorahoituksen.

Mitä on joukkorahoitus?

Crowdfunding, yhteisörahoitus, joukkorahoitus… rakkaalla lapsella on monta nimeä. Joukkorahoituksessa kootaan rahaa jonkun tietyn projektin toteuttamiseen ja annetaan siitä joku vastike rahoittajalle. Projekti voi olla esimerkiksi yrityksen uusi tuote tai vaikkapa tapahtuma. Vastike voi olla lippu tähän tapahtumaan tai vaikkapa uusi tuote ensimmäisten joukossa.

Joukkorahoitus ei ole rahankeräystä – eli rahalahjoitusten keräämistä vastikkeetta. Rahankerääminen on Suomessa luvanvaraista toimintaa ja sitä tekevät lähinnä yleishyödylliset tahot kuten hyväntekeväisyysjärjestöt. Siksi joukkorahoittamisesta saa aina jotain rahoitusta vastaan, eikä siihen tarvita erillistä lupaa.

Joukkorahoitusta voi tehdä monella eri tavalla – on vastikkeellista joukkorahoitusta, joukkosijoittamista ja vertaislainoja. Omalla tavallaan joukkorahoitus on siis uusi tapa tehdä myyntiä, sijoittamista tai lainaamista.

Vastikkeellinen joukkorahoitus

Yleisimmin tunnettu joukkorahoituksen muoto on vastikkeellinen joukkorahoitus. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että rahoittaja lahjoittaa tietyn summan rahaa projektille ja saa siitä takaisin projektin toteuduttua jonkun vastikkeen, esimerkiksi uuden tuotteen tai tapahtumalipun.

Käytännössä vastikkeellinen joukkorahoitus muistuttaa siis paljon ennakkomyyntiä pienellä varauksella – asiakkaat antavat rahat projektin toteuttamiseen ja saavat valmiin tuotteen myöhemmin, mutta vain mikäli projekti toteutuu. Mikäli projekti ei saa täyteen kaikkea rahoitusta, niin silloin rahat palautuvat asiakkaalle, eikä tämä luonnollisesti saa vastiketta.

Vastikkeellinen joukkorahoitus on monella tapaa hyödyllinen tapa hankkia yritykselle rahoitusta. Kun on aloittamassa yritykselleen jotain isompaa projektia, niin siinä on aina riskinä, ettei se onnistu. Jos kerää rahat joukkorahoituksen kautta, niin näkee suoraan, kuinka monia potentiaalisia asiakkaita projekti kiinnostaa. Samalla saa varmuuden siihen, että kannattaako projektiin lähteä. Mikäli asiakkaat ovat valmiita rahoittamaan projektin jo ennen kuin se alkaa, niin tietää että sen saa toteutettua.

Joukkorahoituskampanja on myös hyvä tapa markkinoida yritystään ja projektiaan. Kampanja on helppo laittaa pystyyn, joukkorahoitusalusta tarjoaa halpaa näkyvyyttä ja joukkorahoituksella on vielä oma uutuudenviehätyksensä rahoittajien silmissä.

Suomessa on yksi isompi joukkorahoitusalusta vastikkeelliseen joukkorahoitukseen: Mesenaatti.me. He ovat Suomen ensimmäinen joukkorahoitusalusta, joka on avattu vuonna 2012. Sen jälkeen palvelun kautta on rahoitettu projekteja yli miljoonalla eurolla.

Joukkosijoittaminen

Joukkorahoitusta voi tehdä myös pääomaperusteisesti, eli joukkosijoittamisena. Tämä tarkoittaa sitä, että lahjoituksesta ei saa konkreettista tuotetta tai palvelua vastikkeena, vaan osaomistuksen yrityksestä. Eli lahjoitat rahaa yritykselle ja saat vastineeksi osakkeen – käytännössä se on tavallaan osakekauppaa listaamattomien yritysten osakkeilla.

Joukkorahoituksen kautta ostetuista osakkeista saa tuottoa samalla tavalla kuin perinteisistä osakkeista: osakkeen arvonnousuna tai osinkoina. Joskus osakkeet oikeuttavat myös erikoispalveluihin yritykseltä, esimerkiksi esiosto-oikeutena tiettyihin haluttuihin tuotteisiin tai palveluihin.

Sijoittaminen listaamattomiin yrityksiin on usein riskaabelimpaa kuin julkinen osakekauppa, mutta siksi siitä voi myös saada korkeamman tuotto-odotuksen. Jotkut joukkosijoittamisprojektit eivät kuitenkaan tähtää suuriin tuottoihin rahoittajalle, vaan tarjoavat mahdollisuuden tukea jotain rahoittajalle tärkeää asiaa. Esimerkiksi urheiluseurat ovat keränneet rahoitusta joukkosijoittamisen kautta, mutta tietysti myös perinteiset yrityksetkin ovat suorittaneet onnistuneita joukkorahoitusprojekteja.

Suomen suurin alusta tällaiseen joukkorahoitukseen on Invesdor. Sijoittajat voivat olla mistä päin tahansa maailmaa ja palvelun kautta on rahoitettu jo useita miljoonia.

Joukkolainat

Joukkolainoissa yritykset lainaavat rahaa joukkorahoittajilta ja maksavat näille korkoa. Yritys päättää rahoituskierroksen suuruuden ja korkomarginaalit, sekä rupeaa markkinoimaan kampanjaansa. Mikäli rahoituskierros toteutuu onnistuneesti lainaa yritys rahat ja rupeaa maksamaan korkoa rahoittajille. Laina-ajan jälkeen laina maksetaan takaisin rahoittajalle. Myös joukkolainoja voi hoitaa Invesdorin kautta.

Joukkorahoitus on uusi ja yhteisöllinen tapa hankkia rahoitusta. Se tarjoaa mahdollisuuden hakea rahoitusta omilla ehdoilla, eikä tarvitse enää hyppiä esimerkiksi pankin pillin mukaan. Rahoittajat pääsevät myös tukemaan heille tärkeitä projekteja ja luomaan henkilökohtaisempaa yhteyttä rahoittamiinsa firmoihin. Joukkorahoituksen avulla voi myös minimoida uusien projektien riskejä ja tehdä tehokasta ennakkomarkkinointia. Mikäli uudet rahoitusmallit kiinnostavat, niin kannattaa ehdottomasti perehtyä joukkorahoituksen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Arttu Talvitie, Holvi
Kirjoittaja on Holvin markkinointimanageri ja sivutoiminen yrittäjä, jolla on vuosien kokemus finanssiteknologiasta, yrittäjyydestä ja markkinoinnista. Holvi on yrittäjille suunniteltu yritystili, joka tehostaa liiketoimintaa. Holvi-tili helpottaa yritystoiminnan pyörittämistä, koska voit hoitaa koko yrityksesi talouden yhdessä palvelussa – helposti ja näppärästi. Perinteisten maksuominaisuuksien lisäksi siinä on yritystoimintaa helpottavia työkaluja kuten laskutustyökalu, oma verkkokauppa ja kehittyneet talousraportit. Kaikki toiminnot on suunniteltu niin, että niitä osaa käyttää vaikka ei olisikaan tietotekniikan tai talouden ammattilainen. Holvin yritystilin avulla voit ottaa yrityksesi talouden omaan haltuusi ja automatisoida paljon manuaalista työtä, jota tilitoimistot ovat aiemmin hoitaneet. Voit lähettää laskut suoraan tililtä, hoitaa suoramyynnit verkkokaupan avulla, ja myynti- ja laskutusreskontrat luodaan automaattisesti. Holvi Business MasterCard -kortin avulla kuittihässäkkä on historiaa ja tili laskee myös alv-saldosi reaaliajassa.

Maria Mankinen

Maria Mankinen

VertaaEnsin.fi viestintä- ja markkinointivastaava. Maria on tarkka raha-asioissaan ja kiinnostunut säästövinkeistä.