Ynab, Klever… Mobiilisovellukset mullistavat raha-asioiden hoidon

|Posted by | Kaikki artikkelit, Maksaminen, Uutiset
Tags: , , ,

ynab

Älypuhelinten käyttö yleistyy kovaa vauhtia ja sellainen löytyy nykyään jo niin vauvan kuin vaarinkin taskusta. Erilaiset rahankäyttöön liittyvät mobiilisovellukset tuovat raha-asiat suoraan älypuhelimeen ja helpottavat ja nopeuttavat oman talouden hallintaa ja maksujen suorittamista. Esittelemme tänään budjetointisovellus Ynabin ja laskujen maksuun tarkoitetun Kleverin, sekä pohdimme, miten käteisen käy tulevaisuudessa.

Jos et oikein innostu älylaitteista ja mobiilimaksamisesta, lue, miten luottokortilla maksamalla voi säästää rahaa ja hanki juuri sinun tarpeisiisi sopiva luottokortti!

Ynab auttaa budjetoimaan

Sovelluksen nimi on lyhenne sanoista you need a budget, eli suomennettuna ”tarvitset budjetin”. Kuten nimestä voi päätellä, kyseessä on siis budjetointisovellus, jolla seurataan oman talouden menoja ja kuluja. Sovelluksen kerrotaan sopivan erityisen hyvin niille, joilla on velkaa, mutta kyllä velatonkin saa sovelluksen avulla budjetoinnista intoa talouden hallintaan.

Ynabin filosofiaan kuuluu korostaa, että budjetointi ei rajoita elämää, vaan budjetointi opettaa kuluttajaa käyttämään rahaa oikein. Sovelluksen keskeinen idea on, että aina kun saa rahaa, sovelluksessa tehdään suunnitelma, miten joka ikinen ansaittu sentti käytetään. Koska rahan käyttökohteet on suunniteltu ennakkoon, sovelluksen käytön sanotaan vähentävän raha-asioihin liittyvää stressiä.

Ynabin huono puoli on, että kaikki tulot ja menot pitää syöttää sovellukseen manuaalisesti, koska siihen ei voi yhdistää suomalaisia pankkikortteja tai verkkopankkeja. Sovelluksen tekijät mainostavat, että Ynabin avulla käyttäjät säästävät keskimäärin 6 000 dollaria (n. 5 090 €) sovelluksen ensimmäisen käyttövuoden aikana, joten vaivannäkö kuitenkin palkitaan ruhtinaallisesti.

Erityistä Ynabissa on myös mahdollisuus katsoa asiantuntijoiden pitämiä videoluentoja verkossa. Luentojen aiheet käsittelevät kattavasti talouden hallintaa ja arjen raha-asioita. Kirsikkana kakun päällä luennot ovat interaktiivisia, eli osallistujat pääsevät kysymään kysymyksiä luennoitsijoilta.

Ynabin voi ladata Android-, iOS- ja Windows-puhelimiin. Sovellusta saa käyttää ilmaiseksi ensimmäiset 34 päivää, minkä jälkeen se maksaa 4,17 dollaria (n. 3,50 €) kuukaudessa.

Klever muistaa laskut puolestasi

Mobiilisovellukset tuovat helpotusta myös laskujen maksamiseen. Klever on suomalainen kännykkäsovellus, joka kokoaa kaikki laskut yhteen paikkaan ja muistuttaa niiden maksamisesta. Laskut saa siirrettyä sovellukseen ottamalla paperilaskusta kuvan tai lähettämällä sähköisen laskun omaan Klever-osoitteeseen. Tämän jälkeen Klever ilmoittaa laskuttajalle uudesta maksutavasta, ja laskut alkavat tulla suoraan sovellukseen.

Laskujen maksu hoituu sovelluksella yhdellä klikkauksella, kun käyttäjä on liittänyt oman maksukorttinsa sovellukseen. Sovelluksen käyttö on yhtä turvallista kuin verkkopankin, ja tunnistautuminen hoidetaan sormenjäljellä tai tunnusluvulla. Sovelluksessa on helppo seurata laskuihin kuluvan rahan määrää. Kleverin kehittäjät sanovat sovelluksen tavoitteen olevan ylivelkaantumisen estäminen ja maksuhäiriömerkintöjen vähentäminen. Yrityksille Kleverin tarjoama porkkana on pienemmät laskutuskulut ja laskujen jouhevampi käsittely.

Klever on tällä hetkellä saatavilla vain iOS-puhelimiin. Sovellus on ilmainen.

Käteisen suosio laskee

Kauppalehti uutisoi äskettäin, että käteisen suosio jatkaa laskuaan. Nykyään yli 65-vuotiaat käyttävät eniten käteistä päivittäiskaupassa, kun taas nuoremmat ikäpolvet ovat siirtyneet yhä enenevässä määrin kortti- ja mobiilimaksamiseen. Tällä hetkellä enää neljännes ostosten arvosta maksetaan käteisellä, kun vielä kymmenen vuotta sitten käteisen osuus ostosten arvosta oli noin puolet.

Käteisen käytön vähenemisen huono puoli on, että moni elää helposti yli varojensa, kun rahan ei kortilla tai kännykällä maksaessa konkreettisesti näe hupenevan. Siksi käteinen sopiikin erityisen hyvin maksutavaksi niille, joilla on vaikeuksia talouden hallinnassa. Toisaalta käteisen käytön väheneminen pienentää rahan käsittelystä kauppiaille syntyviä kustannuksia, mistä pitäisi syntyä säästöä myös kuluttajille. Kokonaan käteisen käyttö ei kuitenkaan voi hävitä niin kauan kuin halutaan palvella myös ulkomaisia turisteja, muistuttaa Suomen Pankin rahahuolto-osaston osastopäällikkö Päivi Heikkinen Kauppalehdelle.

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *