Elätkö yli varojesi? – Kiinnitä huomiota näihin asioihin

| | Aihe: Säästäminen ja sijoittaminen
yli varojen eläminen

Rahankäyttö on taitolaji eikä aina ole helppoa huomata, että kulutat enemmän kuin tienaat. Jos epäilet, että elät yli varojesi, teet todennäköisesti juuri niin. Kokosimme yhteen liiallisesta rahankäytöstä kielivät tunnusmerkit sekä vinkit ongelman selättämiseen.

1. Rahaa ei jää säästöön

Kaikilla olisi hyvä olla jonkinlainen puskurirahasto pahan päivän varalle. Laita joka kuukausi sivuun edes muutama kymppi – vaikka säästöön jäävä summa olisi maltillinen, on se aina tyhjää parempi. Pienistä puroista syntyy suurempi virta tässäkin asiassa.

Jos rahaa ei jää säästöön, kannattaa tehdä laskelma omista tuloista ja menoista, jolloin säästökohteiden löytäminen on helpompaa. Milloin viimeksi kilpailutit vakuutuksesi ja muut palvelusopimukset, kuten sähkön ja puhelimen? Kilpailuttamalla voi säästää kymmeniä, ellei jopa satoja euroja vuodessa.

2. Välttämättömyyksien ostaminen velaksi

Joudutko ostamaan perustarvikkeita, kuten ruokaa, velaksi? Jos arjen perusasiat täytyy ostaa luotolla siksi, ettei ostohetkellä kykene maksamaan ostoksia omalla rahalla, hälytyskellojen pitäisi soida. Välttämättömyyksien maksaminen luotolla on perusteltua vain, jos niin tekee luottokortin tarjoamien etujen vuoksi ja luottokorttilaskun pystyy maksamaan korottomana maksuaikana.  

3. Tarvitset lainaa lainan maksuun

Onko sinulla useita avoimia velkoja tai oletko joutunut ottamaan uutta lainaa maksaaksesi vanhan lainan pois? Jos lainan lyhennykset täytyy rahoittaa ottamalla uutta lainaa, on yli varojen eläminen jo karannut käsistä. Hae tilanteeseen apua!

4. Lainahakemuksesi hylätään toistuvasti

Äärimmäinen merkki yli varojen elämisestä on, että lainahakemukset hylätään toistuvasti. Lainaa haettaessa lainantarjoaja tekee aina arvion asiakkaan maksukyvystä – usein hylätty lainahakemus tarkoittaa, että lainantarjoaja ei usko asiakkaan voivan selviytyä lainan takaisinmaksusta.

Mistä yli varojen eläminen johtuu?

Yli varojen elämiseen voi olla monia syitä. Joskus oma elämäntilanne vain on hankala ja tulot ovat syystä tai toisesta menoja pienemmät. Tässä tapauksessa yli varojen elämistä voi olla vaikea välttää, mutta rahatilannetta voi yrittää tasapainottaa hankkimalla väliaikaisia lisätuloja.

Joskus yli varojen eläminen ei niinkään ole seurausta pienistä tuloista vaan liian suuriksi kasvaneista menoista. Tällöin on hyvä selvittää, mikä on saanut menot karkaamaan käsistä. Syy saattaa löytyä esimerkiksi kohtuuttoman korkeista asumiskustannuksista tai liiallisesta shoppailusta. Kun ongelman aiheuttaja on selvinnyt, kannattaa pohtia millä keinoilla tilanteen voi saada takaisin tasapainoon. Esimerkiksi asumismuodon vaihtaminen voi tuoda huomattavia säästöjä kuukausitasolla.

Miten talouden saa takaisin tasapainoon?

Jos yli varojen eläminen on riistäytynyt käsistä ja velkaa on suuntaan jos toiseenkin, kannattaa kirjata kaikki olemassa olevat velat ylös ja suunnitella niiden takaisinmaksuaikataulu. Velkojen maksujärjestys ratkaisee, paljonko lainojen kokonaiskustannukset kaiken kaikkiaan maksavat.

Tärkeintä on tunnistaa ongelma ja hallita sitä. Velkojen pois maksaminen tulee laittaa etusijalle, ja tämä lähtee liikkeelle siitä, että laatii realistisen takaisinmaksuohjelman ja budjetin itselleen. Budjetissa menot suhteutetaan tietoisesti omaan tulotasoon sopiviksi ja luovutaan “turhista” kuluista, kuten vapaa-aikaan liittyvistä kustannuksista. Budjetin ylläpitäminen velkojen maksun jälkeenkin on yli varojensa elävälle hyvin tärkeää.

Kun velat on jossakin vaiheessa maksettu pois, tulee omaa rahankäyttöä ehdottomasti pysähtyä miettimään, jotta velkaantuminen on mahdollista välttää tulevaisuudessa. Jos talouskäyttäytymiseen ei tee tietoisesti muutoksia, on varsin todennäköistä, että ennemmin tai myöhemmin löytää itsensä uudelleen velkojen suosta.

Mikaela Katro

Mikaela Katro

Mikaela Katro on toimittaja, sisällöntuottaja ja copy. Miksua kiinnostavat tässä maailmassa kamerat, kirjat, kulttuuri, kielet ja keskustelut. Ja sijoittaminen, mutta se alkaa s-kirjaimella!

Tarjoukset