Elätkö yli varojesi? – Kiinnitä huomiota näihin asioihin

|Niina Tuttavainen
yli varojen eläminen

Rahankäyttö on taitolaji, eikä aina ole helppoa huomata, elääkö yli varojensa. Kokosimme yhteen tunnusmerkit, jotka kielivät liiallisesta rahankäytöstä sekä vinkit ongelman selättämiseen!

Jos ongelmana on esimerkiksi sen tyylinen, että joutuu lyhentämään lainaa, maksamaan luottokorttilaskua, sekä autorahoitusta erikseen, voi olla hyvä aloittaa lainojen yhdistämisestä. On siis mahdollista hakea yksi laina, jolla maksaa pois muut velat ja sitten lyhentää velkaa vain yhteen osoitteeseen. Tämä helpottaa talouden hallintaa ja näin maksetaan myös vain yhdestä lainasta korkoja.

Mistä tietää, elääkö yli varojensa?

1. Rahaa ei jää säästöön

Jos rahaa ei jää lainkaan säästöön, kertoo se yleensä mahdollisista tulevista talousvaikeuksista. Raha-asiat kannattaa pyrkiä hoitamaan niin, että kuukaudessa jää sukanvarteen edes vähän rahaa. Vaikka säästöön jäävä summa olisi vain muutamia kymppejä, on se tyhjää parempi. Kaikilla olisi hyvä olla edes pieni puskurirahasto pahan päivän varalle.

Jos rahaa ei jää säästöön, kannattaa tehdä laskelma omista tuloista ja menoista vaikkapa Exceliin tai puhelimeen eri sovelluksien avulla. Kun kirjaa menot ylös, on helpompi löytää säästökohteita. Milloin viimeksi kilpailutit vakuutuksesi ja muut palvelusopimukset, kuten sähkön ja puhelimen? Kilpailuttamalla kaikki palvelut voi säästää kymmeniä, ellei jopa satoja, euroja kuukaudessa.

2. Välttämättömyyksien ostaminen velaksi

Joudutko ostamaan elämän perustarvikkeita, kuten ruokaa, velaksi? Jos arjen perusasiat täytyy ostaa luotolla siksi, että ei ostohetkellä pystyisi maksamaan ostoksia omalla rahalla, tulee hälytyskellojen soida ja lujaa. Välttämättömyyksien maksaminen luotolla on perusteltua vain, jos niin tekee luottokortin tarjoamien etujen vuoksi, ja luottokorttilaskun pystyy maksamaan korottoman maksuajan puitteissa.  

3. Tarvitset lainaa lainan maksuun

Onko sinulla useita avoimia velkoja tai oletko joutunut ottamaan uutta lainaa maksaaksesi vanhan lainan pois? Jos lainan lyhennykset täytyy rahoittaa ottamalla uutta lainaa, on yli varojen eläminen jo karannut hallinnasta, ja tilanteeseen on syytä hakea apua.

4. Lainahakemuksesi hylätään toistuvasti

Äärimmäinen merkki yli varojen elämisestä on, että lainahakemukset hylätään toistuvasti. Aina kun lainaa hakee, lainantarjoaja tekee arvion asiakkaan maksukyvystä, ja usein hylätty lainahakemus tarkoittaa, että lainantarjoaja ei usko asiakkaan voivan selviytyä haetun lainan maksusta.

Mistä yli varojen eläminen johtuu?

Yli varojen elämiseen voi olla monia syitä. Joskus oma elämäntilanne vain on hankala, ja tulot ovat syystä tai toisesta liian pienet. Tässä tapauksessa yli varojen elämistä voi olla vaikea välttää, mutta rahatilannetta voi yrittää tasapainottaa hankkimalla lisätuloja.

Joskus yli varojen eläminen on seurausta liian suuriksi paisuneista menoista, eikä niinkään pienistä tuloista. Tällöin tulee selvittää, mikä on saanut menot karkaamaan käsistä. Syy saattaa löytyä esimerkiksi kohtuuttoman korkeista asumiskustannuksista tai vaikka liiallisesta shoppailusta. Kun on selvittänyt ongelman aiheuttajan, kannattaa pohtia, millä keinoilla tilanteen saa takaisin tasapainoon. Esimerkiksi asumismuodon vaihtaminen voi tuoda huomattavia säästöjä kuukausitasolla.

Mitä voi tehdä, jos elää yli varojensa?

Jos yli varojen eläminen on mennyt niin pahaksi, että velkaa on suuntaan jos toiseenkin, kannattaa ehdottomasti kirjata kaikki avoimet velat paperille ja suunnitella niiden takaisinmaksuaikataulu. Velkojen maksujärjestys ratkaisee, paljonko lainojen kokonaiskustannuksiin loppupeleissä kuluttaa.

Tärkeintä on tunnistaa ongelma ja hallita sitä. Velkojen pois maksaminen tulee priorisoida ja laatia itselleen realistinen budjetti. Se voi olla karua katsottavaa, sillä ensimmäiseksi tulee luopua ns. turhista kuluista, kuten vapaa-ajan kustannuksista. Budjetin ylläpitäminen velkojen maksun jälkeenkin on yli varojensa elävälle jatkossakin erittäin tärkeää.

Puhtia lainojen maksuun voi saada erilaisista lainanmaksumetodeista. Lumipallometodi sopii nopeita tuloksia kaipaavalle, kun taas lumivyörymetodi on paras niille, jotka haluavat maksaa lainoista mahdollisimman vähän korkokustannuksia. Lumihiutalemetodi puolestaan auttaa löytämään säästökohteita arjessa, jotta lainaa voi lyhentää nopeammin. Lue tarkemmin eri lainanlyhennystavoista blogistamme.

Kun velat jossain vaiheessa saa maksettua pois, pitää ehdottomasti pysähtyä miettimään omaa rahankäyttöä, jotta voi välttää velkaantumisen tulevaisuudessa. Jos omaan käyttäytymiseen ei tee tietoisesti muutoksia, on varsin todennäköistä, että ennemmin tai myöhemmin löytää itsensä uudestaan velkojen suosta.

Lähde: Talouselämä, Wisebread