Lasten ja nuorten harrastusten kustannukset – Yleisurheilu

| | Aihe: Vertailut ja testit
Yleisurheilun hinta

Yleisurheilua harrastetaan edelleen aktiivisesti. Yleisurheilu on monipuolisuutensa takia erinomainen oheislaji muiden harrastusten rinnalla, mutta laji toimii hyvin päälajinakin. Yleisurheilu on edullinen harrastus moneen muuhun lajiin verrattuna, sillä lajin harjoittelu- ja varustekulut ovat matalat.

Yleisurheilun vuosikustannukset aloittelijalla

Yleisurheilu on yksi huokeimmista harrastuksista, jonka lapsi voi aloittaa. Lapsi pääsee lajin pariin helpoiten yleisurheilukoulun kautta, jota käydään yleensä keväästä syksyyn. Yleisurheilukoulun hinta pitää sisällään tarvittavat välineet, vakuutuksen ja seuran jäsenmaksun. Lapsi tarvitsee harrastuksen aloittamiseksi vain liikkumiseen sopivat vaatteet ja lenkkitossut.

Yleisurheilun aloittamisen kustannukset yhteensä:

 • Yleisurheilukoulu: 295 €
 • Lenkkikengät: 25 €
 • Yhteensä: 350 € koko vuodelta tai 29,17 €/kk

Yleisurheilun kustannukset, kun lapsi haluaa aloittaa harrastuksen hieman vakavammin

Lapsi voi harrastuksen aloittamisen jälkeen jatkaa aktiivisemmassa yleisurheilukoulussa, jossa toiminta jatkuu edelleen monipuolisena. Halutessaan lapsi voi siirtyä vaativampaan harrastus- tai kilparyhmään, jonka kustannukset ovat samaa luokkaa.

Harjoituksissa käytetyt harjoitteluvälineet ovat yleensä harjoittelupaikan tai seuran tarjoamia. Kilpailuissa taas kilpailunjärjestäjä vastaa tarvittavista välineistä. Ainoa hieman tarpeellisempi henkilökohtainen välinehankinta on piikkarit.

Yleisurheilun harrastamisen kustannukset noin 10-vuotiaiden ikäryhmässä:

 • Kausimaksu: 395 €
 • Jäsenmaksu: 30 €
 • Yleisurheilulisenssi (sisältää vakuutuksen): 25 €
 • Piikkarit: 75 €
 • Yhteensä: 525 € koko vuodelta tai 43,75 €/kk

Lisäkustannuksia saattaa tulla leireistä, kilpailuista sekä matkustus- ja majoituskustannuksista.

Varhaisteinin vakavampi harrastus

Yleisurheilun kustannukset nousevat vanhemmissa ikäluokissa erittäin maltillisesti. Kustannukset riippuvat pitkälti nuoren tavoitteista. Yleisurheiluryhmät, joissa on yhteisvalmennus, ovat yksilövalmennusta halvempia. 

Noin 13-vuotiaiden ikäryhmässä on normaalia harrastaa yleisurheilua vielä moniottelupohjaisesti. Nuori voi kuitenkin halutessaan keskittyä itseään kiinnostavaan lajiin ja aloittaa ottelupohjaisen harjoittelun.

Yleisurheilun harrastamisen kustannukset noin 13-vuotiaiden ikäryhmässä:

 • Kausimaksu: 620 €
 • Jäsenmaksu: 30 €
 • Yleisurheilulisenssi (sisältää vakuutuksen): 25 €
 • Piikkarit: 147,50 €
 • Yhteensä: 822,50 € koko vuodelta tai 68,54 €/kk

Lisäkustannuksia saattaa tulla leireistä, kilpailuista ja matkustus- ja majoituskustannuksista.

Teinin kilpatason harrastus

Tällä tasolla kustannukset voivat vaihdella paljonkin ohjelmasta ja harjoitusmääristä riippuen. Osa voi harrastaa lajia edelleen moniottelupohjaisesti, mutta noin 15 vuoden iässä nuori alkaa yleensä tekemään lopullista lajivalintaa.

Yleisurheilun harrastamisen kustannukset noin 15-vuotiaiden ikäryhmässä:

 • Vuosimaksu: 830 €
 • Jäsenmaksu: 30 €
 • Yleisurheilulisenssi (sisältää vakuutuksen): 80 €
 • Piikkarit: 220 €
 • Yhteensä: 1 160 € koko vuodelta tai 96,67 €/kk

Lisäkustannuksia saattaa tulla leireistä, kilpailuista sekä matkustus- ja majoituskustannuksista.

Tukea lapsen tai nuoren yleisurheiluharrastukseen

Yleisurheilussa ei ole samanlaista vähävaraisten tukemista kuin monessa kalliimmassa lajissa. Osa seuroista kuitenkin tukee lasten ja nuorten harrastustoimintaa omista rahastoistaan. Lisäksi esimerkiksi tunnettu suomalainen seitsenottelija Maria Huntington on perustanut oman akatemian tukeakseen vähävaraisia nuoria urheilijoita.

Suomen Urheiluliiton nuorisovalmennuspäällikön kommentit

Suomen Urheiluliitto ry:n nuorisovalmennuspäällikkö Aapo Räntilä kommentoi pyynnöstämme yleisurheiluharrastuksen hintaa. Yleisurheilu on Räntilän mukaan niin edullinen harrastus, että kuukausimaksuissa olisi jopa nostamisen varaa.

Yleisurheilun harrastaminen on moneen muuhun lajiin verrattuna halpaa, mistä tämä johtuu?

Yleisurheilu on suhteellisen halpa harrastus, koska olemme halunneet pitää lajin edullisena ja kaikille saatavilla olevina. Lajin harrastaminen ei vaadi kalliita välineitä tai erityisiä liikuntapaikkoja. Lajia voi harrastaa ja harjoitella mielikuvitusta käyttäen useassa eri paikassa koulunsalista aina sisähalliin ja metsäpolusta yleisurheilukentille. Lajin monipuolisuus mahdollistaa harjoittamisen ilman tiettyä suorituspaikkoja, mikä on pitänyt lajin tilakustannukset matalina. Lisäksi kunnat ja kaupungit rakentavat sekä hoitavat lajin kehtoja yleisurheilukenttiä, ja ne ovat suuri mahdollistaja liikuntapaikkojen suhteen. Meillä on myös paljon todella innokasta ja tärkeätä talkooväkeä, jotka tekevät työtä mahdollistaakseen lajin edullisuuden. Laji tulee tulevaisuudessakin pysymään edullisena, mutta kausi- ja kuukausimaksut ovat nousseet ja tulevat nousemaan tulevaisuudessa hieman, jotta mahdollistetaan yhä laadukkaampi ja ammattimaisempi seuratyöskentely.

Aapo Räntilä
Nuorisovalmennuspäällikkö
Suomen Urheiluliitto ry

Oletteko te törmänneet yleisurheilutoiminnassa perheisiin, jotka ovat lopettaneet aikaisemman muun harrastuksen sen kalleudesta johtuen ja jotka ovat sen seurauksena aloittaneet yleisurheilun?

Olen törmännyt jonkin verran tällaisiin tapauksiin. Ehkä eniten olemme huomanneet, että yleisurheilun aloittaneet ihmettelevät lajin edullisuutta, kun ovat tottuneet maksamaan muissa lajeissa huomattavasti isompia kuukausimaksuja. Tämä korostuu erityisesti kasvukeskuksissa. Yleisurheiluseuratkin voisivat hieman suurempia maksuja pyytää laadukkaasta toiminnastaan. Laadukkaasta toiminnasta ollaan valmiita hieman maksamaankin.

Miten vakuuttaisit vanhemman, joka harkitsee lapsen yleisurheiluharrastuksen aloittamista, että laji on siihen laitetun ajan arvoinen?

En haluaisi vakuuttaa vanhempaa, vaan lapsen. Lapsi kannattaa tuoda harjoituksiin ja jos siitä tykkää ja sitä haluaa tehdä, niin sitten kannattaa ehdottomasti jatkaa lajin parissa. Yleisurheilu on ehdottoman monipuolinen, fyysisesti haastava ja innostava laji, jossa tosissaan pääsee selvittämään ja haastamaan omat rajansa. Lajin hienous piilee lajin monipuolisuudessa, koska kaikille löytyy yleisurheiluperheen sisältä oma lajinsa aina voimaa vaativista lajeista, nopeuslajeihin ja äärimmäisiin kestävyyslajeihin tai monipuoliseen otteluun.

Sebastian Remes

Sebastian Remes

Sebastian Remes työskentelee VertaaEnsin.fi:llä, jossa hänen asiantuntija-alueina ovat autot ja liikkuminen, harrastukset, raha ja talous. Hänen intohimojaan ovat musiikki, viihde, urheilu ja sijoittaminen.

Tarjoukset