Lasten ja nuorten harrastusten kustannukset – Yleisurheilu

| | Aihe: Vertailut ja testit
Yleisurheilun hinta

Yleisurheilua harrastetaan edelleen aktiivisesti. Yleisurheilu on monipuolisuutensa takia erinomainen oheislaji muiden harrastusten rinnalla, mutta laji toimii myös erityisen hyvin päälajinakin. Yleisurheilu on yleisellä tasolla edullinen harrastus moneen muuhun lajiin verrattuna, sillä lajin harjoittelu- ja varustekulut ovat matalat.

Yleisurheilun vuosikustannukset

Yleisurheilun kustannukset, kun lapsi aloittaa harrastamisen

Yleisurheilu on yksi huokeimmista harrastuksista, jonka lapsi voi aloittaa. Lapsi pääsee lajin pariin helpoiten yleisurheilukoulun kautta, jota käydään yleensä keväästä syksyyn. Yleisurheilukoulun hinta on halvimmillaan 100 euroa kaudessa. Hinta pitää sisällään tarvittavat välineet, vakuutuksen ja seuran jäsenmaksun. Lapsi tarvitsee harrastuksen aloittamiseksi vain liikkumiseen sopivat vaatteet ja lenkkitossut, jotka saa parilla kymmenellä eurolla.

Yleisurheilun aloittamisen kustannukset yhteensä:

 • Yleisurheilukoulu: 100 €
 • Varusteet: 20 €
 • Yhteensä: 120 € koko vuodelta tai 10 €/kk

Yleisurheilun kustannukset, kun lapsi haluaa aloittaa harrastuksen hieman vakavammin

Lapsi voi harrastuksen aloittamisen jälkeen jatkaa aktiivisemmassa yleisurheilukoulussa, jossa toiminta jatkuu edelleen monipuolisena. Halutessaan lapsi voi siirtyä vaativampaan harrastus- tai kilparyhmään, jonka kustannukset ovat samaa luokkaa.

Maksut ovat edelleen hyvin kohtuulliset: noin 10-vuotias lapsi voi harrastaa yleisurheilua noin 400 euron vuosimaksulla. Hinta sisältää tietyn määrän kilpailuja, joiden lisäksi lapsi voi osallistua lisäkilpailuihin omakustanteisesti. Kausimaksun päälle tulee jäsenmaksu, joka on seurasta riippuen noin 30 euroa kautta kohden. Kilpailemista varten tarvitaan myös yleisurheilulisenssi, joka maksaa tämän ikäisillä 20 euroa ja pitää sisällään vakuutuksen.

Harjoituksissa käytetyt harjoitteluvälineet ovat yleensä harjoittelupaikan tai seuran tarjoamia. Kilpailuissa taas kilpailunjärjestäjä vastaa tarvittavista välineistä. Ainoa hieman tarpeellisempi henkilökohtainen välinehankinta on piikkarit. Piikkareista tulee noin 50 euron lisäkustannus.

Yleisurheilun harrastamisen kustannukset noin 10-vuotiaiden ikäryhmässä:

 • Kausimaksu: 400 €
 • Jäsenmaksu: 30 €
 • Yleisurheilulisenssi (sisältää vakuutuksen): 20 €
 • Varusteet: 50 €
 • Yhteensä: 500 € koko vuodelta tai 42 €/kk

Lisäkustannuksia saattaa tulla leireistä, lisäkilpailuista sekä matkustus- ja majoituskustannuksista.

Varhaisteini, joka harrastaa yleisurheilua vakavammin

Yleisurheilun kustannukset nousevat vanhemmissa ikäluokissa erittäin maltillisesti. Kustannukset riippuvat pitkälti nuoren tavoitteista. Yleisurheiluryhmät, joissa on yhteisvalmennus, ovat yksilövalmennusta halvempia. 

Noin 13-vuotiaiden ikäryhmässä on normaalia harrastaa yleisurheilua vielä moniottelupohjaisesti. Nuori voi kuitenkin halutessaan keskittyä itseään kiinnostavaan lajiin ja aloittaa ottelupohjaisen harjoittelun.

Kausimaksut pyörivät tällä tasolla seurasta ja harrastustavasta riippuen noin 440 eurossa. Lisäkustannuksia tuovat seurakohtainen noin 30 euron jäsenmaksu ja 20 euron hintainen yleisurheilulisenssi, johon sisältyy vakuutus. Lisäksi laskelmaan on lisätty hieman laadukkaampien piikkareiden hinta, 100 euroa.

Yleisurheilun harrastamisen kustannukset noin 13-vuotiaiden ikäryhmässä:

 • Kausimaksu: 440 €
 • Jäsenmaksu: 30 €
 • Yleisurheilulisenssi (sisältää vakuutuksen): 20 €
 • Varusteet: 100 €
 • Yhteensä: 590 € koko vuodelta tai 49 €/kk

Lisäkustannuksia saattaa tulla leireistä, lisäkilpailuista ja matkustus- ja majoituskustannuksista.

Teini, joka panostaa yleisurheiluun kilpatasolla

Tällä tasolla kustannukset voivat vaihdella paljonkin ohjelmasta ja harjoitusmääristä riippuen. Osa voi harrastaa lajia edelleen moniottelupohjaisesti, mutta noin 15 vuoden iässä nuori alkaa yleensä tekemään lopullista lajivalintaa. 

Yleisurheilun kausimaksut pyörivät tällä tasolla vain noin 700 eurossa. Lisäksi tulee noin 30 euron jäsenmaksu, 30 euron yleisurheilulisenssi ja 40 euron vakuutus. Laskelmassa on huomioitu myös erittäin laadukkaiden piikkareiden hinta, 200 euroa.

Yleisurheilun harrastamisen kustannukset noin 15-vuotiaiden ikäryhmässä:

 • Vuosimaksu: 700 €
 • Jäsenmaksu: 30 €
 • Yleisurheilulisenssi: 30 €
 • Vakuutus: 40 €
 • Varusteet: 200 €
 • Yhteensä: 1 000 € koko vuodelta tai 83 €/kk

Lisäkustannuksia saattaa tulla leireistä, lisäkilpailuista sekä matkustus- ja majoituskustannuksista.

Kuten laskelmista nähdään, yleisurheilun kustannukset pysyvät maltillisina kaikissa tarkastelluissa ikäluokissa. Vertailemiemme 11 harrastuksen joukossa yleisurheilu onkin toisiksi edullisin heti frisbeegolfin jälkeen. Vertailun toisessa ääripäässä kustannukset nousevat kilpatasolla jopa 10 000 euroon ja sen yli. Esimerkiksi golfissa, ratsastuksessa ja taitoluistelussa huipulle pääseminen edellyttää huomattavasti yleisurheilua suurempaa rahallista panostusta.

Tukea lapsen tai nuoren yleisurheiluharrastukseen

Yleisurheilussa ei ole samanlaista vähävaraisten tukemista kuin monessa kalliimmassa lajissa. Osa seuroista kuitenkin tukee lasten ja nuorten harrastustoimintaa omista rahastoistaan. Lisäksi esimerkiksi tunnettu suomalainen seitsenottelija Maria Huntington on perustanut oman akatemian tukeakseen vähävaraisia nuoria urheilijoita.

Suomen Urheiluliiton nuorisovalmennuspäällikön kommentit

Suomen Urheiluliitto ry:n nuorisovalmennuspäällikkö Aapo Räntilä kommentoi pyynnöstämme yleisurheiluharrastuksen hintaa. Yleisurheilu on Räntilän mukaan niin edullinen harrastus, että kuukausimaksuissa olisi jopa nostamisen varaa.

Yleisurheilun harrastaminen on moneen muuhun lajiin verrattuna halpaa, mistä tämä johtuu?

Yleisurheilu on suhteellisen halpa harrastus, koska olemme halunneet pitää lajin edullisena ja kaikille saatavilla olevina. Lajin harrastaminen ei vaadi kalliita välineitä tai erityisiä liikuntapaikkoja. Lajia voi harrastaa ja harjoitella mielikuvitusta käyttäen useassa eri paikassa koulunsalista aina sisähalliin ja metsäpolusta yleisurheilukentille. Lajin monipuolisuus mahdollistaa harjoittamisen ilman tiettyä suorituspaikkoja, mikä on pitänyt lajin tilakustannukset matalina. Lisäksi kunnat ja kaupungit rakentavat sekä hoitavat lajin kehtoja yleisurheilukenttiä, ja ne ovat suuri mahdollistaja liikuntapaikkojen suhteen. Meillä on myös paljon todella innokasta ja tärkeätä talkooväkeä, jotka tekevät työtä mahdollistaakseen lajin edullisuuden. Laji tulee tulevaisuudessakin pysymään edullisena, mutta kausi- ja kuukausimaksut ovat nousseet ja tulevat nousemaan tulevaisuudessa hieman, jotta mahdollistetaan yhä laadukkaampi ja ammattimaisempi seuratyöskentely.

Aapo Räntilä
Nuorisovalmennuspäällikkö
Suomen Urheiluliitto ry

Oletteko te törmänneet yleisurheilutoiminnassa perheisiin, jotka ovat lopettaneet aikaisemman muun harrastuksen sen kalleudesta johtuen ja jotka ovat sen seurauksena aloittaneet yleisurheilun?

Olen törmännyt jonkin verran tällaisiin tapauksiin. Ehkä eniten olemme huomanneet, että yleisurheilun aloittaneet ihmettelevät lajin edullisuutta, kun ovat tottuneet maksamaan muissa lajeissa huomattavasti isompia kuukausimaksuja. Tämä korostuu erityisesti kasvukeskuksissa. Yleisurheiluseuratkin voisivat hieman suurempia maksuja pyytää laadukkaasta toiminnastaan. Laadukkaasta toiminnasta ollaan valmiita hieman maksamaankin.

Miten vakuuttaisit vanhemman, joka harkitsee lapsen yleisurheiluharrastuksen aloittamista, että laji on siihen laitetun ajan arvoinen?

En haluaisi vakuuttaa vanhempaa, vaan lapsen. Lapsi kannattaa tuoda harjoituksiin ja jos siitä tykkää ja sitä haluaa tehdä, niin sitten kannattaa ehdottomasti jatkaa lajin parissa. Yleisurheilu on ehdottoman monipuolinen, fyysisesti haastava ja innostava laji, jossa tosissaan pääsee selvittämään ja haastamaan omat rajansa. Lajin hienous piilee lajin monipuolisuudessa, koska kaikille löytyy yleisurheiluperheen sisältä oma lajinsa aina voimaa vaativista lajeista, nopeuslajeihin ja äärimmäisiin kestävyyslajeihin tai monipuoliseen otteluun.

Sebastian Remes

Sebastian Remes

Sebastian Remes työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin tehtävissä. Hänen intohimojaan ovat musiikki, viihde, urheilu ja sijoittaminen.

Tarjoukset