WeChat – näin käy kauppa Kiinassa

|Posted by | Esittelyssä, Kaikki artikkelit, Maksaminen
Tags: , , ,

WeChat

WeChat jyrää Kiinassa

Oletko huomannut matkoillasi erilaisia tapoja maksaa? Suomessa suositaan   korttimaksuja, käteinen taas on mualla Euroopassa yleinen maksuväline. Myös Kiinassa käteinen on kovassa käytössä, mutta myös mobiilimaksaminen kännykällä on arkipäivää.

Kiinalaiset ovatkin jättäneet hitaan korttivaiheen välistä ja ovat harppaamassa suoraan käteisestä mobiiliin. Kyseessä on siis varsinainen Ålandsbankenin ilmoittama digitsunami!

Kiinassa Alibaban Alipay on varsinainen mobiilimaksamisen jättiläinen, mutta myös tämä Tencentin omistama WeChat on erittäin suosittu. Suomessa sen sijaan suositaan edelleen maksukortteja eli esimerkiksi luottokortteja ja pankkikortteja. 

Jos sinulla ei ole vielä luottokorttia tai et ole vähään aikaan kilpailuttanut omaasi, voit vertailla markkinoilla tarjolla olevia luottokortteja näppärästi vertailussamme:

Vertaile luottokortteja

Mikä on WeChat?

WeChat on kiinalainen mobiilisovellus, joka toimii alustana useille eri toiminnoille alkaen kavereiden välisistä keskusteluista aina kauppalaskujen maksamiseen asti.

WeChat muistuttaa osittain hieman meille tuttua Whatsapp-sovellusta. Sen avulla voi keskustella kavereiden kanssa ja jakaa musiikkia tai kuvia puhelimessa. Applikaatio on kuitenkin hurjan paljon muutakin, sillä se yhdistelee myös esimerkiksi Facebookin tai Uberin käyttötarkoituksia. WeChatissa ihmiset keskustelevat myös muiden kuin tuttujensa kanssa, sillä ryhmät voivat syntyä myös erilaisten kiinnostuksen kohteiden (julkisuuden henkilö, luonnonsuojelu, brändit tms.) ympärille.

Näinpä WeChatiin on kasvanut valtaisa palveluiden verkosto, oma ekosysteemi, johon uusien toimijoiden on helppo tulla mukaan. WeChatissa toimija voi rakentaa “sovelluksia sovelluksen sisään”, mikä mahdollistaa uusien käyttötapojen nopean leviämisen.

WeChatilla voi nimittäin maksaa myös sakot tai tilata taksin. BusinessInsider kertoi maaliskuussa 2016, että WeChatilla on tällä hetkellä noin 700 miljoonaa aktiivista käyttäjää kuukaudessa, ja näistä 200 miljoonaa on yhdistänyt WeChatin lompakon pankkitiliinsä.

Wechat on paraatiesimerkki fintechistä käytännössä. Suomessakin Danske Bank ilmoitti, että mobiilipankki on jo mennyt verkkopankin ohi.

Kuinka WeChat toimii?

WeChat hyödyntää taitavasti ihmisten halua kommunikoida. WeChatissa juttelevat niin kaupalliset toimijat, julkkikset kuin tavalliset tallaajat. Koulujen ryhmätyöt hoidetaan sen kautta. Juuri nämä ryhmät ja sosiaaliset transaktiot ovat Wechatin toiminnan ydin, jonka avulla sovellus ujuttautuu osaksi arkea.

WeChatin bisneslogiikka perustuu volyymiin. Niinpä WeChatissa voi liittyä vapaasti alle 100 hengen ryhmiin. Kun haluaa liittyä ryhmään, jossa on yli 100 ihmistä, pyytää Wechat sinua liittämään pankkikorttisi Wechat-tilisi Lompakko-ominaisuuteen (Wallet). Prosessi on nopea, muutama minuutti, jonka jälkeen keskustelu voi jatkua ja käyttäjä maksaa haluamansa palvelut WeChatin avulla.

Käytännössä WeChatin lompakko toimii QR-koodien skannaamisella. Maksamisessa on kolme vaihetta:

  1. Puhelimen WeChat-sovellus auki
  2. Kamera päälle, skannaa QR-koodi
  3. Ping! Maksu lähtee tililtä ja saat kahvisi

Mitä WeChatilla voi maksaa?

Nopea vastaus: melkein kaikkea!

Pitkä vastaus: Sovelluksen avulla voi esimerkiksi maksaa sähkölaskun, varata paikan pitkän matkan liikennevälineisiin, saada ryhmäalennusta ravintolatilauksista, varata lääkäriajan, tarkkailla ilmanlaatua, ilmoittaa poliisille onnettomuuksista, ostaa elokuvalippuja, tilata taksin, hankkia puhelinliittymään puheaikaa, maksaa sakot… Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Kaupallisten toimijoiden on helppo rakentaa palvelunsa WeChat-ystävällisiksi, mikä kannustaa uusia toimijoita mukaan.

Kysymys kuuluukin, milloin vastaavat palvelut rantautuvat Suomeen? Kiinalainen UnionPay on jo täällä. Jarruttavatko kehitystä suuret vakiintuneet toimijat kuten pankit, vai onko kysymys siitä, etteivät suomalaiset koe tarvitsevansa tällaisia palveluita?

Tällä hetkellä Suomessa käytössä on esimerkiksi Danske Bankin MobilePay, jolla ostosten maksaminen onnistuu puhelimella. Mitä seuraavaksi?

Lähteet:

Businessinsider, Walkthechat

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *