Vertaislainaus – mitä se on?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Lainat, Vieraskynä
Tags: , ,

vertaislainaus - mitä se on?

Tämän vieraskynän on kirjoittanut Lainaaja.fin Marleena Tuominen. Lainaaja.fi on vertaislainapalvelu, jossa ihmiset voivat lainata rahaa toisilleen.

Vertaislainaus on sosiaalista lainausta

Vertaislainaus eli peer-to-peer lainaus on sosiaalista lainausta, jossa rahaa lainataan toiselta ihmiseltä toiselle. Toisin sanoen yksityishenkilöt korvaavat pankkien toimintaa rahan lainaajina. Sosiaalista lainausta voidaan verrata vaikka ystäviltä tai sukulaisilta lainaamiseen sillä erotuksella, että rahan lainaajina toimivat tuntemattomat ihmiset. Vertaislainayritykset ovat mahdollistamassa tätä prosessia tarjoten lainanhakijoille ja lainanantajille markkinapaikan vertaislainaamiseen.

Inhimillisempi tapa lainata rahaa

Mitäs hienoa tässä sosiaalisessa vertaislainauksessa sitten on? Vertaislainauksessa luotonantajina toimivat samanlaiset ihmiset kuin sinä itse. Voit itse vaikuttaa myös lainaehtoihin, kuten maksuaikaan ja korkoon. Se on inhimillistä.

Vertaislainaus on myös siitä hieno keksintö, että se voi muodostaa win-win-tilanteen. Vertaislainaus nimittäin mahdollistaa kaikille paremman koron. Koska pankki ei ole lainausprosessissa ottamassa itselleen suurta osaa korkotuotoista, lainanottajille mahdollistetaan alemmat korot kuin perinteisten rahoituslaitosten kautta. Sitä voidaan näin ollen pitää reilumpana tapana lainata rahaa.

Mikäli lainan saannilla on kiire, voidaan vertaislainauksen heikkoutena nähdä sen mahdollinen hitaus. Rahojen saamisen nopeus riippuu nimittäin siitä, miten innokkaita sijoittajat ovat sinulle rahaa lainaamaan. Yleisesti vertaislainan hakemiseen kannattaakin varata enemmän aikaa kuin muiden vakuudettomien luottojen hakemiseen.

Vertaislainakaan ei aina kannata

Vaikka vertaislainausta voidaan pitää järkevämpänä vaihtoehtona kuin esimerkiksi kalliita pikavippejä, jokainen lainan ottaminen on hyvä harkita tarkkaan etukäteen. Aina lainan ottaminen ei ole järkevää. Lainan tarpeellisuutta miettiessään kannattaakin käydä pieni ajatusleikki itsensä kanssa vaikka alla olevien kysymysten avulla.

Mihin tarkoitukseen laina tulee? Lainalla olisi hyvä aina olla jokin kohde, kuten kylpyhuoneremontti tai auton osto. Heräteostoksia ei ikinä, ei milloinkaan, kannata rahoittaa lainalla.

Kannattaa myös miettiä, täytyykö hankinta tehdä juuri nyt. Voiko tavaraan tai palveluun vaihtoehtoisesti säästää itse rahaa ja ostaa sen vasta sitten, kun tarvittava rahasumma on koossa? Välillä hankinnat tulee toki tehdä tietyssä aikataulussa nopeasti, eikä säästäminen näissä tilanteissa ole mahdollista.

Tärkeää on myös pohtia tarkkaan, miten suoriutua lainan maksuista. Ilmaista lainaa ei ole olemassa ja laina tulee aina maksaa takaisin. Mikäli tulosi eivät ole niin suuret, että selviytyisit lainan kuukausimaksuista, älä ota lainaa. Älä pikavippejä, älä kulutusluottoja, älä vertaislainoja.

Mistä vertaislainaa saa?

Mikäli edellä olevan ajatusleikin lopputulos kuitenkin on, että lainan ottaminen on oikeasti tarpeellista, kannattaa vertaislainauksen tarjontaan tutustua paremmin. Suomessa vertaislainoja tarjoavat Lainaaja.fi, Fixura ja Fellow Finance.

Vertaislaina voi sopia sinulle, mikäli luottotietosi ovat kunnossa, olet vähintään 22-vuotias, sinulla on suomalainen osoite, pankkitili ja puhelinnumero sekä sinulla on riittävät tulot lainan maksuun.

Lainaaja.fi
Marleena Tuominen

Pssst

Tutustu joulukalenteriimme! Jokaisen luukun takaa löytyy kätevä säästövinkki!

Joulukalenteri