Mikä on vertaislaina?

| | Aihe: Lainat
nainen kättelee miestä lainasopimus kädessä

Odottamattoman taloudellisen tilanteen kohdatessa moni pyytää lainaa perheenjäseniltä tai kavereilta perinteisen pankkilainan asemasta. Kaikilla ihmisillä ei ole kuitenkaan ole lähipiiriä, tai lähipiiri ei halua tai kykene antamaan lainaa. Vertaislaina on yksi ratkaisu tähän ongelmaan. 

Vertaislaina on joukkorahoituksen muoto, jossa yksityishenkilö lainaa rahaa toiselle  yksityishenkilölle lainapalvelun kautta. Lainapalvelun rooli vertaislainoissa on pitkälti samanlainen kuin laillistetulla kiinteistönvälittäjällä asunnon vuokraamisessa – lainapalvelut toimivat lainanantajan ja lainanottajan välissä, kummankin osapuolen oikeuksia ja velvollisuuksia valvoen.  Välittäjän käyttäminen poistaa monia riskitekijöitä yksityishenkilöiden välisestä luototuksesta. 

Miten vertaislaina eroaa muista lainoista lainanhakijan kannalta?

Ainut ero perinteisen pankkilainan ja vertaislainan välillä liittyy lainan sopimusosapuoliin. Siinä missä pankkilainassa osapuolena on aina pankki tai muu rahoituslaitos, vertaislainassa lainaavana osapuolena on vertaislainan myöntänyt sijoittaja (tai mahdollisesti useampi sijoittaja). Välittäjäosapuoli anonymisoi sopimusosapuolten tiedot ja tästä syystä lainan myöntäjä ja hakija eivät voi saada toistensa henkilöllisyyttä selville.  

Muilta osin vertaislaina ei eroa tavallisesta lainasta, ja vertaislainan hakemista koskevat samat säännöt kuin muitakin lainoja. Vertaislainojen ehdot, saatavilla olevat lainasummat sekä takaisinmaksuajan pituus noudattavat lainapalveluiden normikäytäntöjä

Miten vertaislainaa haetaan?

Vertaislainaa voi hakea muiden rahoitusratkaisuiden tapaan suoraan lainapalvelun sivuilta tai vertailupalvelun kautta. Esimerkiksi VertaaEnsin.fi-palvelussa voi vertailla eri lainapalveluiden tarjouksia helposti ja ilmaiseksi. 

Vertaile lainavaihtoehdot ilmaiseksi

Kuinka suuren vertaislainan voi saada?

Vertaislainaa voi hakea esimerkiksi Bondoralta tai Fellow Financelta. Bondoralta vertaislainaa on mahdollista saada 10 000 euroon asti. Fellow Financelta vakuudetonta vertaislainaa voi saada enimmillään 30 000 euroon asti. Jos lainaa tarvitsee isommalle summalle, kannattaa vertaislainan lisäksi tarkistaa myös muut vaihtoehdot. 

Yleensä haetun vertaislainan summat liikkuvat muutamassa tuhannessa eurossa.

Onko vertaislaina muita lainoja kalliimpi?

Enimmillään vertaislainan korko voi olla 20 %. Yläraja on siis sama kuin muissa vakuudettomissa lainoissa. Vertaislainan korko voi kuitenkin olla perinteisiä lainaa korkeampi, sillä sijoittajan lisäksi myös lainapalvelu ottaa osansa tuotosta. Kaikkein matalakorkoisimmat vakuudettomat lainat eivät siis yleensä ole vertaislainoja.

Vertaislainojen korot ovat aina asiakaskohtaisia ja määräytyvät lainanhakijan profiilin mukaan. Tästä syystä vertaislaina kannattaa aina kilpailuttaa.  

Keijo Kortelainen

Keijo Kortelainen

Keijo Kortelainen vetää VertaaEnsin.fi:n markkinointi- ja sisällöntuotantotiimiä. Markkinoinnin ja teknologian ohella Keijon mielenkiintoa sykähdyttävät vaihtoehtoiset sijoituskohteet sekä henkilökohtaisen talouden hallinta.

Tarjoukset