Milloin maksetaan veronpalautukset 2021?

|Nita Joutsen
Nainen miettii tietokoneella verotusta

Veronpalautukset maksetaan tänä vuonna kuudessa erässä heinä-joulukuussa 2021, eikä nykyään ole enää yhtä tiettyä päivää, jolloin kaikkien suomalaisten veronpalautukset maksettaisiin. Jokainen saa kuitenkin oman veronpalautuksensa kerralla yhdessä erässä.

Se, koska veronpalautuksesi maksetaan, riippuu muutamasta tekijästä, joista löydät tietoa alta. Ensimmäinen veronpalautuksen maksupäivä on tänä vuonna 5.7.2021 ja viimeinen 3.12.2021.

Suurimmalle osalle henkilöasiakkaista veronpalautus tulee maksuun elokuussa tai syyskuussa. 

Jos et ole tehnyt muutoksia veroilmoitukseesi, maksupäivät määräytyvät alla olevan taulukon mukaisesti.

Veronpalautuksen maksupäivä 2021Oman verotuksen päättymisajankohta
05.07.2021Toukokuu
03.08.2021Kesäkuu
03.09.2021Heinäkuu
04.10.2021Elokuu
03.11.2021Syyskuu
03.12.2021Lokakuu

Taulukosta on nähtävissä, että henkilöasiakkaiden verotuksella on eri päättymisajankohdat ja maksupäivä on noin kahden kuukauden päässä verotuksen päättymisestä. Oman veronpalautuksesi maksupäivämäärän voit tarkistaa OmaVerosta “Verot” -välilehdeltä klikkaamalla kohdasta “Milloin veronpalautus maksetaan?”.

Yhteisöillä ja yhteisetuuksilla eli osakeyhtiöillä, osuuskunnilla, yhdistyksillä ja säätiöillä on omat veronpalautuspäivänsä.

Ennen veronpalautukset maksettiin kaikille asiakkaille joulukuussa, mutta nyt maksupäivä määräytyy sen mukaan, milloin oma verokausi päättyy. Tuolloin veronpalautuspäivä oli myös kaupallisesti melkoisen merkittävä tapahtuma, kun ihmiset pääsivät joukossa kuluttamaan edellisen verotuskauden palautuksiaan – ainakin ne, kenelle sellaisia tuli. Oman verotuksen päättymispäivän voi tarkistaa OmaVerosta, tai verotuspäätökseltä.

Ensimmäiset veronpalautukset 2021 maksetaan jo heinäkuussa. Jos omien veronpalautuksien on tarkoitus tulla maksuun heinäkuussa, täytyy ilmoittaa tilinumero Verohallinnolle 28.6 mennessä OmaVerossa, jos sitä ei ole ilmoittanut aikaisemmin, tai se on muuttunut. Lomakkeella ilmoitettuna viimeinen ilmoituspäivä on reilua kuukautta aiemmin, heinäkuussa maksettavien veronpalautusten kohdalla 17.5.2021

Veronpalautus ennakkoon?

Veronpalautusta ei voi saada verottajalta ennen määritettyä maksupäivää. Veronpalautus ennakkoon tilille ei siis ole mahdollista. Voit kuitenkin halutessasi hakea lainaa ennen veronpalautusta ja maksaa sen heti takaisin kun saat palautuksen. Näin otetun luoton kustannukset ovat minimaaliset ja tavallaan tämä on mahdollinen tapa saada veronpalautus etukäteen.

Jos siis olet saamassa verottajalta palautusta, mutta haluat veronpalautuksen ennakkoon, vertaile haettava luotto huolellisesti etukäteen.

Voiko veronpalautuksien maksupäivää siirtää?

Verotuksen päättymistä ei voi nopeuttaa, eikä veronpalautuksen maksupäivämäärä ole mahdollista aikaistaa. Veronpalautuksesi maksupäivä voi kuitenkin erinäisistä syistä siirtyä ja tästä saat tiedon OmaVerossa, sekä uudessa verotuspäätöksessä.

Jos veronpalautuksen maksupäivä siirtyy, sitä ei ole mahdollista aikaistaa.

Jos verotuksesi ei ole vielä päättynyt, etkä ole saamassa veronpalautusta nyt ensimmäisten joukossa, on edelleen mahdollista, että verotuksen päättymispäivä siirtyy. Tämä vaikuttaa luonnollisesti myös palautuksen maksupäivään, sekä jäännösveron eräpäivään.

Miksi veronpalautukset eivät ole tulleet?

Jos veronpalautukset eivät tulleet, kannattaa oma tilanne tarkastaa ensisijaisesti OmaVerosta. Yksi syy voi olla, että veronpalautusta on käytetty erääntyvien verojen maksamiseen, jos tällaisia on ollut maksettavana. Mikäli henkilöllä on jo ennestään maksamattomia tai verotuksen päättymisen jälkeen erääntyviä veroja, veronpalautusta käytetään tällaisten verojen maksamiseksi. OmaVerosta löydät tiedon myös tästä. Toinen syy voi olla, että maksupäivä on siirtynyt.

Syitä verotuksen päättymispäivän, sekä alkuperäisellä verotuspäätöksellä ilmoitettujen maksu- ja eräpäivien siirtymiseen myöhemmäksi ovat esimerkiksi:

  • Itse ilmoitettavat tiedot, kuten kotitalousvähennys, sekä matkakulut
  • Puolison tekemät muutokset veroilmoituksella, sillä puolisoiden verokausi päättyy aina samaan aikaan.
  • Sivullisten tahojen, kuten pankin tai työnantajan verohallinnolle ilmoittamat tiedot
  • Verohallinnon tarkempi selvitys verotuksesta

Muussa tapauksessa syynä voi olla ulosotto, jolloin veronpalautus on mennyt ulosotossa olevien velkojen maksuksi.

Onko veronpalautus tuloa?

Veronpalautus ei ole verotettavaa tuloa, mutta sitä käsitellään tulona esimerkiksi toimeentulotuen yhteydessä. Toimeentulotukea laskettaessa huomioidaan vähäisen määrän yli menevä osa veronpalautuksesta. Vähäisenä määränä pidetään 50 euroa henkilöä tai 100 euroa perhettä kohden. Esimerkiksi opintotukeen veronpalautus ei sen sijaan vaikuta.

Huom! Verohallinto maksaa veronpalautukselle myös hyvityskorkoa, joka vuonna 2021 on 0,5 %. Tätä summaa ei näy kuitenkaan verotuspäätöksellä, vaan se lisätään palautettavaan summaan.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.