
Veronpalautukset maksetaan tänä vuonna kuudessa erässä heinä-joulukuussa 2023, eikä nykyään ole enää yhtä tiettyä päivää, jolloin kaikkien suomalaisten veronpalautukset maksettaisiin. Jokainen saa kuitenkin oman veronpalautuksensa kerralla yhdessä erässä. Veronpalautuksen maksupäivä riippuu muutamasta tekijästä, joista lisätietoa alta. Ensimmäinen veronpalautuksen maksupäivä on tänä vuonna 3.7.2023 ja viimeinen 4.12.2023. Suurimmalle osalle henkilöasiakkaista veronpalautus tulee maksuun elokuussa tai syyskuussa.
Jos veroilmoitukseen ei ole tehty muutoksia, maksupäivät määräytyvät alla olevan taulukon mukaisesti.
Veronpalautuksen maksupäivä 2023 | Oman verotuksen päättymisajankohta |
---|---|
3.07.2023 | Toukokuu |
3.08.2023 | Kesäkuu |
4.09.2023 | Heinäkuu |
3.10.2023 | Elokuu |
3.11.2023 | Syyskuu |
4.12.2022 | Lokakuu |
Taulukosta on nähtävissä, että henkilöasiakkaiden verotuksella on eri päättymisajankohdat ja maksupäivä on noin kahden kuukauden päässä verotuksen päättymisestä. Oman veronpalautuksen maksupäivämäärän voi tarkistaa OmaVerosta “Verot” -välilehdeltä klikkaamalla kohtaa “Milloin veronpalautus maksetaan?”.
Yhteisöillä ja yhteisetuuksilla eli osakeyhtiöillä, osuuskunnilla, yhdistyksillä ja säätiöillä on omat veronpalautuspäivänsä.
Ennen veronpalautukset maksettiin kaikille asiakkaille joulukuussa, mutta nyt maksupäivä määräytyy sen mukaan, milloin oma verokausi päättyy. Oman verotuksen päättymispäivän voi tarkistaa OmaVerosta tai verotuspäätökseltä.
Ilmoita tilinumero Verohallinnolle
Ensimmäiset veronpalautukset 2023 maksetaan jo heinäkuussa. Mikäli omien veronpalautuksien on tarkoitus tulla maksuun heinäkuussa, täytyy tilinumero ilmoittaa Verohallinnolle 26.6.2023 mennessä OmaVerossa, jos sitä ei ole ilmoittanut aikaisemmin tai se on muuttunut. Lomakkeella ilmoitettuna viimeinen ilmoituspäivä on reilua kuukautta aiemmin.
Jos tilinumeroa ei ilmoita Verohallinnolle annetun aikamääreen puutteessa, suoritetaan veronpalautus maksuosoituksena eli rahalähetyksenä Nordean välityksellä. Mikäli veronpalautus maksetaan tähän tapaan, pankki perii veronpalautuksesta palvelumaksun. Poikkeuksia ovat alle 15 euron ja yli 1 700 euron veronpalautukset, jotka maksetaan ensisijaisesti tilille. Palautus maksetaan maksuosoituksena tällaisissa tapauksissa ainoastaan pyynnöstä. Toisena poikkeuksena on, jos maksuosoituksen saajan osoite on ulkomailla.
Veronpalautus ennakkoon?
Veronpalautus ennakkoon tilille ei ole mahdollista. Jotkut lainapalvelut saattavat mainostaa ennakkoveronpalautusta, mutta nämä ovat todellisuudessa kulutusluottoja. Näiden kulutusluottojen ideana on ollut, että kuluttaja voi lainata “ennakkoon” summan, jonka hän sitten veronpalautuksen saadessaan maksaa takaisin. Tästä kuitenkin aiheutuu ylimääräisiä kuluja, joiden vuoksi käytäntöä ei voi suositella.
Voiko veronpalautuksien maksupäivää siirtää?
Verotuksen päättymistä ei voi nopeuttaa, eikä veronpalautuksen maksupäivämäärä ole mahdollista aikaistaa. Veronpalautuksen maksupäivä voi kuitenkin erinäisistä syistä siirtyä. Tieto maksupäivän siirtymisestä näkyy OmaVerossa ja uudessa verotuspäätöksessä.
Jos veronpalautuksen maksupäivä siirtyy, sitä ei ole mahdollista aikaistaa.
Mikäli henkilön verotus ei ole vielä päättynyt kuluvalta verotuskaudelta, eikä veronpalautusta ole saamassa ensimmäisten joukossa, verotuksen päättymispäivä saattaa mahdollisesti siirtyä edelleen. Tämä vaikuttaa luonnollisesti myös palautuksen maksupäivään tai mahdollisen jäännösveron eräpäivään.
Miksi veronpalautukset eivät ole tulleet?
Jos veronpalautukset eivät näy tilillä, kannattaa oma tilanne tarkastaa ensisijaisesti OmaVerosta. Yksi syy voi olla, että veronpalautusta on käytetty erääntyvien verojen maksamiseen. Jos henkilöllä on jo ennestään maksamattomia tai verotuksen päättymisen jälkeen erääntyviä veroja, veronpalautusta käytetään tällaisten verojen maksamiseksi.
Toinen syy voi olla, että maksupäivä on siirtynyt. Syitä verotuksen päättymispäivän sekä alkuperäisellä verotuspäätöksellä ilmoitettujen maksu- ja eräpäivien siirtymiseen myöhemmäksi ovat esimerkiksi:
- Itse ilmoitettavat tiedot, kuten kotitalousvähennys ja matkakulut
- Puolison tekemät muutokset veroilmoituksella (puolisoiden verokausi päättyy aina samaan aikaan)
- Sivullisten tahojen, kuten pankin tai työnantajan verohallinnolle ilmoittamat tiedot
- Verohallinnon tarkempi selvitys verotuksesta
Muussa tapauksessa syynä voi olla ulosotto, jolloin veronpalautus on mennyt ulosotossa olevien velkojen maksuksi.
Onko veronpalautus tuloa?
Veronpalautus ei ole verotettavaa tuloa, mutta sitä käsitellään tulona esimerkiksi toimeentulotuen yhteydessä. Toimeentulotukea laskettaessa huomioidaan vähäisen määrän yli menevä osa veronpalautuksesta. Vähäisenä määränä pidetään 50 euroa henkilöä tai 100 euroa perhettä kohden. Opintotukeen veronpalautus ei sen sijaan vaikuta.
Huom! Verohallinto maksaa veronpalautukselle myös hyvityskorkoa, joka vuonna 2023 on 0,5 %. Tämä summa ei kuitenkaan näy verotuspäätöksellä, vaan se lisätään palautettavaan summaan.