Verkkopankkitunnukset ovat nettiasioinnin perusta – pärjääkö niitä ilman?

| | Aihe: Pankit ja luottokortit
verkkopankkitunnukset

Verkkopankkitunnukset ovat nykypäivänä oleellinen osa pankkipalvelupaketteja ja moni hoitaakin pankkiasiointinsa netti- tai mobiilipankissa konttorissa käynnin sijaan. Verkkopankkitunnukset ovat myös käytössä kun tarvitaan vahvaa tunnistautumista esimerkiksi viranomaispalveluihin tai lainahakemuksen täyttämiseen netissä. Kun verkkopankkitunnukset kerran omistaa, on verkossa asiointi helppoa, mutta miten verkkopankkitunnukset voi saada, jos ei sellaisia etukäteen omista?

Verkkopankkitunnusten historiaa

Vuonna 1996 suomalainen Osuuspankki toimi uranuurtajana ja otti käyttöön Euroopan ensimmäisen nettipankin. Nettipankki mullisti aiemmin käytössä olleet toimintatavat ja esimerkiksi pankkisiirtokuoren, laskuautomaatin tai puhelinpankin sijaan laskut maksetaan nykypäivänä suurimmilta osin verkossa tai älypuhelimella. Monelle voikin tulla yllätyksenä, että laskujen maksu puhelimella ei olekaan vain 2000-luvun uutuus: Esimerkiksi Nordealla oli aiemmin käytössään puhelinpankki, joka mahdollisti laskujen maksamisen vaikkapa lankapuhelimella. Kuluttaja soitti pankin antamaan numeroon ja näppäili puhelimen numeronäppäimistöllä laskun tiedot annettujen ohjeiden mukaisesti.

Verkkopankin menestyksen ja toiminnallisuuden kannalta on oleellista pitää asiakkaan tiedot turvassa ja varmistaa, että pankkipalveluiden käyttäjä todellisuudessa on tilinhaltija. Verkkopankkitunnus-sanaa käytetäänkin usein kuvaamaan verkkopankin kirjautumistunnusten lisänä käytettävää pahvista tunnuslukulappua. Paperiset tunnuslukukortit ovat olleet käytössä vuosikausia, mutta ovat pikkuhiljaa muuttumassa digitaalisempaan suuntaan. Useat pankit suunnittelevat digitaalista varmennusjärjestelmää ja Nordealla onkin jo käytössään tunnuslukusovellus sekä tunnuslukulaite.

Verkkopankkitunnukset ja Tupas-tunnistautuminen

Tupas-tunniste on alun perin suomalaisten pankkien kehittämä tapa tehdä vahva sähköinen tunnistautuminen. Vahvan sähköisen tunnistautumisen voi tehdä kolmella eri tavalla:

  • Mobiilivarmenne
  • Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenne
  • Verkkopankkitunnukset

Verkkopankkitunnuksilla tunnistautuminen on kuitenkin yleisin tapa tehdä vahva tunnistautuminen. Jos sinulla on verkkopankkitunnukset, olet varmasti vähintään kerran kirjautunut verkkopankkitunnuksillasi muualle kuin verkkopankkiin. Viranomaisista esimerkiksi Kela, Verohallinto ja Suomi.fi-asiointipalvelu käyttävät verkkopankkitunnuksilla tehtävää tunnistautumista.

Myös nettikaupan yhteydessä tarjottavat osamaksusopimukset tai netistä haettavat lainat vaativat verkkopankkitunnusten avulla tehtävää tunnistautumista.

Verkkopankkitunnusten saatavuus

Koska verkkopankkitunnuksia myöntävät pankit, on tunnukset myös haettava pankista. Jos hakijalla ei ole valmiina suomalaisia verkkopankkitunnuksia, täytyy tunnukset hakea pankkikonttorista. Mukaan pankkikonttoriin tarvitset virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Myös maksuhäiriömerkinnän saanut voi saada nykyään verkkopankkitunnukset. Vuoden 2017 alussa voimaan astunut lakimuutos teki verkkopankkitunnusten saamisen mahdolliseksi kaikille Suomessa laillisesti asuville kuluttajille. Lain mukaan kaikilla on oltava pääsy peruspankkipalveluihin kuten tilitapahtumien tarkistamiseen, e-laskujen vastaanottoon ja laskujen maksamiseen. Jos luottotiedot eivät ole täydelliset, verkkopankkitunnuksia voidaan myöntää kevennettynä siten, ettei kaikkia pankkipalveluita kuten sijoittamista tarjota verkossa. Verkkopankkitunnukset kuitenkin mahdollistavat vahvan tunnistautumisen siellä, missä Tupas-tunnistautumista vaaditaan.

Verkkopankkitunnusten katoaminen

Jos verkkopankkitunnuksesi ryöstetään tai ne katoavat, kannattaa olla heti yhteyksissä omaan pankkiin. Useat pankit tarjoavat maksukorttien ja pankkitunnusten sulkupalvelua, johon voi soittaa vuorokauden ympäri ja sulkea viedyn tai kadotetun maksuvälineen. Muista myös tehdä rikosilmoitus, jos tunnukset ovat kadonneet rikollisen toiminnan seurauksena.

Pankkipalvelut siirtyvät yhä enenevissä määrin digitaaliseen maailmaan ja samalla konttoripalveluita supistetaan tai konttoreita lopetetaan kokonaan. Tämä on jo itsessään hyvä syy hankkia verkkopankkitunnukset jos sellaisia ei jo ole. Lisäksi verkkopankkitunnukset voivat sujuvoittaa verkossa tehtäviä ostotapahtumia ja viranomaisasiointia.

Tarjoukset