Mitä ottaa huomioon, kun haluat maksaa verkkokauppaostoksesi laskulla?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Nettikaupat, VertaaEnsin selvittää
Tags: , , , ,

säästäminen verkkokaupassa
VertaaEnsin.fi:n selvityksen mukaan peräti 34% suomalaisista on maksanut verkkokaupassa yli sadan euron ostoksia osamaksulla.

Verkkokaupassa asioidessa maksutavaksi voi valita laskun ja maksaa ostoksen osamaksulla pienemmissä erissä. Tämä mahdollistaa tuotteen ostamisen heti, mutta maksamisesta huolehditaan myöhemmin. Näin on mahdollista sovittaa tarve ja rahatilanne yhteen, vaikka palkkapäivään olisikin vielä hetki aikaa. Osamaksulla maksaminen mahdollistaa myös suurempien hankintojen tekemisen ilman, että tarvitsee säästää ensin pitkää aikaa.

Akuutteja hankintoja mietittäessä on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään itselle sopivinta ja edullisinta rahoitusratkaisua. VertaaEnsin.fi:n avulla kilpailutat kätevästi luottokortit, lainat ja muut rahoitustuotteet.

Laskulla maksaminen helpottaa ostopäätöksen tekemistä. Netistä tilattua tuotetta ei tarvitse maksaa, ennen kuin näkee sen olevan oikeanlainen ja tietää, että sen aikoo pitää. Laskulla ostaminen mahdollistaa myös useamman tuotteen hankkimisen kerralla, sillä loppusumman voi pilkkoa osiin.

Laskulla maksamisen etuna joidenkin kuluttajien osalta on myös se, että kuluttajan ei tarvitse syöttää korttitietojaan sivustolle. Vaikka suomalaiset verkkokaupat ovat erittäin turvallisia, ovat jotkut kuluttajat skeptisiä kortin käyttämisen turvallisuudesta verkossa.

YouGov Finlandin kuluttajapaneelin avulla toteutetun kyselytutkimuksen mukaan yli 34 prosenttia täysi-ikäisistä suomalaisista on maksanut nettikaupassa yli sadan euron ostoksia osamaksulla. Yhdeksän prosenttia vastanneista käyttää osamaksua maksutapana yli sadan euron ostoksiin usein tai aina.

Millaisia eroja verkkomaksamista tarjoavilla yrityksillä on palveluissaan?

Verkkokaupan laskuttamiseen erikoistuneita yrityksiä on useita ja VertaaEnsin.fi selvitti niiden ominaispiirteitä ja eroja. Kuluttaja ei pääse aina itse päättämään, minkä laskuttajan palvelua käyttää, jos on tarve asioida tietyssä verkkokaupassa. Niihin on silti hyvä tutustua etukäteen.

Kun harkitsee laskulla maksamista verkkokaupassa, kannattaa kiinnittää huomiota laskuttamisesta kertyviin kuluihin. Jotkut palveluntarjoajat saattavat periä tilinavausmaksun, ottaa maksun paperilaskun lähettämisestä, tai lisätä muita kuluja, kun valitset tämän maksutavan.

VertaaEnsin.fi kartoitti, millaisia kuluja verkkomaksupalvelut perivät. Alla näet listattuna esimerkkejä, mistä suomalaiset verkkomaksupalveluntarjoajat sinua veloittavat, ja millaisia hintaeroja näissä mahdollisesti on.

Klarna

Klarna on toiminut vuodesta 2005 lähtien tavoitteena taata kuluttajalle turvallinen ostokokemus verkossa. Klarna vastaa yli 100 000 kauppiaan tarpeisiin ratkaisuillaan ja heidän palvelunsa tavoittaa näin yli 60 miljoonaa kuluttajaa.

Mikä on palvelun käyttöönottomaksu?

Normaalissa 14 vuorokauden laskussa ei ole kuluja, eikä korkoja. Mikäli asiakas valitsee osamaksun, eri kampanjoissa on eri suuruiset luotonavausmaksut, sekä mahdollinen kuukausittainen laskutuslisä.

Kuinka nopeasti kuluttaja saa palvelun käyttöön?

Joka kerta, kun asiakas tekee ostoksen käyttäen Klarnan luotollisia maksutapoja, tekee järjestelmä automaattisesti luottotietotarkistuksen. Luotollisen maksutavan hyväksyntään vaikuttaa ostoksen summa, aikaisempi maksuhistoria Klarnalla ja asiakkaan ulkoiset luottotiedot. Asiakas saa tiedon heti ostosta tehdessään, meneekö ostos läpi kyseisellä summalla.

Mikä on palvelun kuukausikulu kuluttajalle?

Asiakas saa osamaksusopimuksestaan aina luottosopimuksen, jossa kerrotaan selkeästi kaikki asiakkaan valitseman maksukampanjan kulut ja korot. Kuten aiemmin mainittiin, 14 vrk laskuihin ei lisätä ylimääräisiä kuluja.

Saako laskun sähköisesti? Maksaako paperilasku lisää?

Lasku lähetetään asiakkaalle aina sähköpostitse, paketin mukana, tai postitse, riippuen mistä kaupasta asiakas on tehnyt ostoksensa. Klarnalla ei ole lisäkuluja paperilaskusta, mutta eri verkkokaupat saattavat sisällyttää tilaukseen omat laskutus-, sekä toimitus- ja palautuskulunsa.

Kuinka pitkä on Klarnan koroton maksuaika?

Koroton maksuaika on 14 vuorokauden laskussa 14 vuorokautta, ja korottomissa osamaksukampanjoissa sopimuksessa ilmoitettu aika. Mikäli maksusuoritusta ei tehdä eräpäivään mennessä, laskusta lähetetään muistutuslasku 14 vuorokautta eräpäivän jälkeen. Muistutuskulu on 5,00 EUR + mahdollinen viivästyskorko (7%), joka lasketaan normaalin lainmukaisen viivästyskoron mukaan.

Tarjoaako Klarna ostajalle jonkinlaista ostoturvaa?

Klarna tarjoaa aina ostajalle turvan, jolloin laskua ei tarvitse maksaa, ennen kuin tilattu tuote on vastaanotettu ja asiakas on sen päättänyt pitää. Asiakkaan tulee olla tällöin yhteydessä sekä laskuttajaan (Klarnaan), että verkkokauppaan ja toimia kaupan asettamien palautusehtojen mukaisesti. Asiakas selvittää myös tilauksen toimitusongelman suoraan toimittajan, eli verkkokaupan kautta.

Voiko laskun eräpäivää siirtää?

Asiakas voi siirtää eräpäivää itse 10 päivää eteenpäin klarna.fi sivujen, tai sovelluksemme kautta ennen kuin eräpäivä on mennyt umpeen. Mikäli eräpäivä on mennyt, voi asiakas olla yhteydessä Klarnaan, jolloin siirrämme eräpäivää tapauskohtaisesti asiakkaan puolesta.

Jousto

Mikä on palvelun käyttöönottomaksu?

Joustossa ei ole tilinavausmaksua tai käyttöönottomaksua. Asiakkaalta veloitetaan laskutuslisä, mikä on 3,90€

Kuinka nopeasti kuluttaja saa palvelun käyttöön?

Jouston luottopäätös tehdään reaaliajassa verkkokaupan kassalla.

Mikä on palvelun kuukausikulu kuluttajalle?

Jousto osamaksun kuukausikulu on 3,90€ + 19,9% luottokorko.

Saako laskun sähköisesti? Maksaako paperilasku lisää?

Laskun voi vastaanottaa paperilla tai sähköpostilla. Osamaksun lasku lähetetään vain sähköpostilla.

Kuinka pitkän korottoman maksuajan Jousto tarjoaa?

Laskulla on korotonta maksuaikaa on 14 vuorokautta. Osamaksun maksuaika on 2-24kk. Osamaksun minimierä on aina vähintään 9,90€. Myöhästyneestä maksusta veloitetaan 5€:n muistutusmaksu.

Tarjotaanko ostajalle jonkinlaista ostoturvaa?

Jousto tarjoaa täysin saman turvan ostajalle kuin luottokortit. Jos esim. kauppias ajautuu konkurssiin ja ei kykene toimittamaan maksettua tuotetta, niin Jousto hyvittää asiakkaalle ostoksen summan. Jos tuote ei tule perille, tai siinä on virhe tulee asiakkaan aina ensisijaisesti kääntyä kauppiaan puoleen.

Voiko laskun eräpäivää siirtää?

Eräpäivää voi siirtää 14 päivää joko olemalla yhteydessä asiakaspalveluun tai kirjautumalla omaan Online -palveluun. Eräpäivän siirrosta veloitetaan 5 euroa.

Mikä on todellinen vuosikorko?

Esimerkiksi 2000€ ostos 12kk maksuajalla luoton kokonaishinta olisi 2268,88€ ja todellinen vuosikorko 26,77%.

Muuta huomioon otettavaa

Joustossa on 5000 euron luottoraja.

Svea/Maksuturva

Svea on toiminut Suomessa vuodesta 2002 alkaen, tarjoten yritysrahoituksen, perinnän ja reskontra- sekä taloushallinnon palveluita kaikenkokoisille organisaatioille.

Mikä on palvelun käyttöönottomaksu?

0-39,90 euroa

Kuinka nopeasti kuluttaja saa palvelun käyttöön?

Luottohakemus hyväksytään suoraan verkkokaupassa, asiakkaalta vaaditaan kuitenkin allekirjoitus sopimukseen, jotta luottosopimus on voimassa.

Mikä on palvelun kuukausikulu kuluttajalle?

Käsittelykulu vaihtelee 0-8,90 € / kk

Saako laskun sähköisesti? Maksaako paperilasku lisää?

Saa sähköisesti, paperilasku ei maksa lisää.

Kuinka pitkä on koroton maksuaika?

Korottomia maksuaikoja voidaan sopia kauppiaskohtaisesti, yleisesti ottaen niitä on harvoin yli 12kk – mutta niitäkin esiintyy. Maksumuistutus on 5 euroa per muistutus.

Tarjotaanko ostajalle jonkinlaista ostoturvaa?

Erämaksulla maksaminen on aina turvallista, koska asiakas ei maksa mitään ennen kuin tuote on toimitettu. Jos tuote ei saavu on kuluttajalla oikeus uuteen tuotteeseen tai täysimääräiseen hyvitykseen kaupan summalta.

Voiko laskun eräpäivää siirtää?

Eräpäivää on siirrettävissä.

Mikä on todellinen vuosikorko?

Se vaihtelee todella paljon kauppiaskohtaisesti ja ostoksen pääoman mukaan. Pienissä ostoksissa todellinen vuosikorko voi nousta korkeaksi, mutta tyypillisten erämaksujen todellinen vuosikorko vaihtelee 15 ja 30 % välillä.

Suomessa verkkokaupassa maksaminen on turvallista ja palveluntarjoajat ovatkin hyvin läpinäkyviä toiminnassaan. Nykyään, kun on mahdollista maksaa ostoksensa vasta jälkikäteen, kannattaa taloudestaan olla erittäin tarkkana. Vaikka laskulla maksaminen tekee ostosten teosta helpompaa, helpottaa se myös laskujen kerääntymistä nurkkiin.

Verkkokauppaostoksia tehdessään, ei kannata tuudittautua siihen, että ostoksia saa maksaa osissa, eikä koko summaa tarvitse maksaa kerralla. Useamman eri maksun lykkääminen saattaa koitua ongelmaksi, kun laskujen yhteissumma lähtee kasvamaan. Pyri siis harkitsemaan aina verkko-ostoksia tehdessäsi, olisiko kannattavampaa maksaa ostokset suoraan esimerkiksi verkkopankin avulla. Näin lasku ei jää myöhemmäksi kummittelemaan.

Kyselytutkimuksen VertaaEnsin.fi:lle toteutti tutkimusyhtiö YouGov, yhteenlaskettu vastaajamäärä on 1000. Tutkimus toteutettiin internet-kyselynä YouGov Finlandin kuluttajapaneelissa. Kohderyhmänä olivat 18+ -vuotiaat suomalaiset, jotka ostavat nettikaupasta yli sadan euron ostoksia. Tutkimus toteutettiin 28.2.-1.3.2019 välisenä aikana. Otos painotettiin iän, sukupuolen, maantieteellisen alueen mukaan vastaamaan suomalaista aikuisväestöä valtakunnallisesti.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen vastaa VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnista. Nita on erikoistunut digitaaliseen markkinointiin ja on kiinnostunut rahoitusalan trendeistä, sekä taloudenhallinnasta.

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *