Kuinka voi vaurastua? – Neuvoja omaisuuden kerryttämiseen

|Nita Joutsen

Vaurastuminen ja omaisuuden kartuttaminen vaativat tahdonvoimaa ja pitkäjänteisyyttä sekä korkoa korolle -periaatteen ymmärtämistä.

Moni saattaa mieltää rikkaaksi ihmiseksi vain miljonäärin, joka omistaa lukuisia eri taloja ja asuntoja sekä autoja ja yksityisiä lentokoneita ja joka voi käytännössä ostaa mitä tahansa.

Rikastuminen tai vaurastuminen voi tarkoittaa kuitenkin muutakin kuin miljoonien keräämistä – monille rikasta elämää on esimerkiksi se, että voi ostaa kaupasta ruokaa hintalappuja katsomatta, sisustaa kotia tai matkustaa muutaman kerran vuodessa.

Kuluttamisesta nauttiminen sekä samalla säästäminen on mahdollista, mutta varallisuuden kerryttäminen on tällöin luonnollisesti hitaampaa. Jokaisen on tärkeää löytää itselle sopiva tasapaino siihen, kuinka paljon haluaa rahoistaan nauttia heti ja kuinka paljon aikoo laittaa sivuun tulevaisuutta varten.

Kannattaako lottoaminen?

Nopein vaurastumisen muoto voisi olla suuri lottovoitto, mutta keinona se on silti erittäin epävarma. Loton päävoiton saamisen mahdollisuus on yksi 18,6 miljoonasta. Keskimäärin lottoaminen vie rahaa selvästi enemmän kuin mitä antaa ja on hyvin toisenlainen taloudenhoidon muoto kuin säännöllinen ja johdonmukainen sijoittaminen.

Yhden lottorivin eli noin euron panoksella pääoma kun karttuu sijoittaessa hitaasti mutta varmasti. Esimerkiksi osakkeilla vaurastuminen on siis lottoamista huomattavasti todennäköisempää ja myös mielekkäämpää. 

Voiko työllä rikastua?

Moni ajattelee, ettei työllä voi ainakaan kotimaassa rikastua, mutta onko tämä väittämä totta? Maamme korkea verotus voi olla syynä ”Suomessa ei työllä rikastu”-sanontaan. Rankasta verotuksesta huolimatta suurempienkin summien säästäminen on tavalliselle, keskituloiselle ihmiselle kuitenkin mahdollista sijoittamisen avulla. Vaurastuminen sijoittamalla ei kuitenkaan sovi kärsimättömälle kuluttajalle, jolla raha polttaa taskussa vaan vaatii ennen kaikkea pitkäjänteisyyttä. Pidemmässä juoksussa sijoittajan avuksi rientää omaisuutta kartuttamaan korkoa korolle -efekti: kun sijoittamalla kerätyt tuotot sijoittaa kuluttamisen sijaan, potti kasvaa ajan kuluessa eksponentiaalisesti.

Rikastumisen salaisuus on kuitenkin aika yksinkertainen: vaikka palkkatuloja ei olisikaan paljon, voi pieniäkin summia sijoittamalla kerryttää omaisuutta. Suomessakin on ihmisiä, jotka ovat päässeet varallisuuteen kiinni ansiotulojaan sijoittamalla ja keränneet jopa miljoonaomaisuuden. 

Asunnoilla tai muilla kiinteistöillä vaurastuminen

Oletko aikonut alkaa asuntosijoittajaksi? Ensimmäiseksi sinun on päätettävä tapa, jolla asuntoihin sijoitat.

Tapoja on kaksi: asuntosijoitusrahastot tai suorat itse ostettavat sijoitusasunnot. Rahastojen hyvä puoli on vaivattomuus, ja myös tarvittava alkupääoma on pienempi.

Sijoituspäätöstä voi helpottaa myös se, että rahasto-osuudet voi nopeasti realisoida rahaksi. Toisaalta rahastojen hallinnointikulut syövät suuren osan niistä tuotoista, jotka sijoittaja saisi omistamalla asuntoja suoraan itse. 

Asuntosijoittaminen on mahdollista myös ostamalla asuntoja suoraan omiin tai yrityksen nimiin ja ryhtyä vuokranantajaksi itse. Suora asuntosijoittaminen vaatii enemmän aikaa ja vaivannäköä: sijoituskohteiden ostaminen ja niiden eteenpäin vuokraaminen työllistää, ja varsinkin alkuvaiheessa osa käytännön asioista opitaan joskus kantapään kautta.

Suoriin asuntosijoituksiin tarvitaan enemmän alkupääomaa, mutta toisaalta yleisesti luultua vähemmän. On hyvä muistaa, että ostettavat asunnot toimivat vakuutena 60–80 % arvostaan, joten omaa rahaa tai muita vakuuksia tarvitaan sijoitusasunnon ostoon siis tuo puuttuva 20–40 %, ei koko summaa.

Älä hae sijoitusasunnoksi pääsääntöisesti asuntoa, jossa haluaisit asua myös itse. Lähtökohtana tulee sen sijaan tarkastella asunnon ja alueen potentiaalista vuokralaiskohderyhmää ja lähteä etsimään asuntoa heidän tarpeitaan silmällä pitäen.

Kryptovaluutta on digitaalista rahaa

Kryptovaluutalla tarkoitetaan kryptografiaan perustuvaa digitaalista virtuaalivaluuttaa. Kryptovaluuttoja on tätä nykyä noin 2000 ja uusia syntyy jatkuvasti. Tunnetuin kryptovaluutta on vuonna 2008 päivänvalon nähnyt Bitcoin.

Kryptovaluuttojen laillisuus vaihtelee maittain, mutta useissa maissa ne ovat joko laillisia tai niitä ei ole suoranaisesti todettu laittomiksi. Monien kryptovaluuttojen, kuten Bitcoinin, lohkoketju on julkinen. Tämä tarkoittaa, että kaikki siihen liittyvät transaktiot ovat kenen tahansa nähtävissä. 

Kryptovaluutta on digitaalisessa muodossa olevaa rahaa, joka niin sanotusti louhitaan tietokoneiden avulla käyttäen monimutkaisia matemaattisia algoritmeja. Kryptovaluutan määrä on rajallinen. Valuutan luominen hidastuu koko ajan, sillä louhiminen vaatii tietokoneilta jatkuvasti enemmän laskentatehoa. Jos ja kun laskentateho loppuu, kryptovaluuttaa on luotu enimmäismäärä.

Moni suomalainenkin on vaurastunut Bitcoinin nopean arvonnousun ansiosta viime vuosien aikana. Kryptovaluutoilla on kuitenkin arvaamattomien sijoituskohteiden maine, ja niiden kanssa kannattaa olla varovainen. Kryptovaluuttojen arvoa on nostanut enimmäkseen se seikka, että niitä on vain rajallinen määrä – jos esimerkiksi Bitcoinista tulee tulevaisuudessa yleisesti käytettävä valuutta, sen arvo saattaa merkittävästi laskea.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.