Kuinka voi vaurastua? – Neuvoja omaisuuden kerryttämiseen

| | Aihe: Säästäminen ja sijoittaminen
Omaisuuden kerryttäminen edellyttää suunnitelmallisuutta.

Vaurastuminen ja omaisuuden kartuttaminen edellyttävät tahdonvoimaa ja pitkäjänteisyyttä. Myös korkoa korolle -ilmiön tunteminen ja hallinta voi auttaa varallisuuden kasvattamisessa.  

Moni ehkä mieltää rikkaaksi ihmiseksi vain miljonäärin, joka omistaa lukuisia taloja sekä autoja ja joka voi käytännössä ostaa mitä tahansa. Toisille vaurasta elämää on kuitenkin esimerkiksi jo se, että voi ostaa kaupasta ruokaa hintalappuun katsomatta, sisustaa kotia mieleisekseen tai matkustaa suosikkikohteisiinsa muutaman kerran vuodessa.  

Myös tällaiseen taloudelliseen tilanteeseen pääseminen edellyttää usein suunnitelmallisuutta, mutta ei suinkaan ole mahdotonta. Tämän artikkelin vinkeillä voit päästä alkuun vaurastumisen polulla.

Vaurastuminen on mahdollista vain, jos talous on vakaalla pohjalla

Budjetoi, säästä ja seuraa kulutustasi – siinä kolme vaurastumisen kulmakiveä. Sijoittamisen ja säästämisen aloittaminen ei koskaan ole liian myöhäistä, sillä siinä jos missä pätee vanha sanonta ”parempi myöhään kuin ei milloinkaan”. Totuus kuitenkin on, että mitä aikaisemmin omasta taloudestaan alkaa huolehtia, sitä kauemmin korkoa korolle -ilmiöstä ehtii hyötyä. Jo kerrytetty varallisuus kasvattaa vuosi vuodelta enemmän varallisuutta, kun tienatut korot laitetaan takaisin kasvamaan korkoa.

Säästämistä ja sijoittamista on hyvä harrastaa säännöllisesti, ja jo heti palkkapäivänä osa palkasta kannattaa laittaa lähtemään tililtä automaattisesti joko säästöön tai sijoitettavaksi. Säästää voi vaikka muutaman kympin kuussa – pienistäkin summista kasvaa vuosien kuluessa kunnon säästöt.

Voiko työllä vaurastua?

Yleinen ajatus on, ettei työllä voi ainakaan Suomessa rikastua, mutta kuinka totta tämä väittämä oikeastaan on? Suomen progressiivinen verotustapa voi olla syynä sanontaan. Progressiivisen veron myötä suurituloisilla on korkeampi veroprosentti kuin pienituloisilla, eikä nettopalkka kasva samaa tahtia bruttopalkan kanssa.

Raskaasta verotuksesta huolimatta varallisuuden kasvattaminen on tavalliselle, keskituloiselle ihmiselle kuitenkin mahdollista sijoittamisen avulla. Sijoittamalla vaurastuminen ei sovi kärsimättömälle kuluttajalle vaan vaatii ennen kaikkea pitkäjänteisyyttä. Pidemmässä juoksussa sijoittajan avuksi rientää omaisuutta kartuttamaan korkoa korolle -efekti: kun sijoittamalla kerätyt tuotot sijoittaa kuluttamisen sijaan, potti kasvaa ajan kuluessa eksponentiaalisesti.

Rikastumisen salaisuus on siis aika yksinkertainen: vaikka palkkatuloja ei olisikaan paljon, voi omaisuutta kerryttää sijoittamalla pieniäkin summia pitkäjänteisesti vuosien ajan. Suomessakin on ihmisiä, jotka ovat päässeet varallisuuteen kiinni ansiotulojaan sijoittamalla ja keränneet jopa miljoonaomaisuuden.

Miten vaurastua sijoittamalla?

Sijoittaminen ei ole nopea oikotie rikkauteen. Säännöllisellä sijoittamisella rikastuminen vaatii joko pitkää aikaa tai tuntuvaa kuukausisijoitussummaa. 

Koska vaurastuminen vie aikaa ja on poissa muusta kulutuksesta, on motivaation ylläpitämisen kannalta tärkeä asettaa itselleen tavoitteita. Aluksi kannattaa siis tehdä suunnitelma siitä, mitä haluaa sijoituksilla saavuttaa. Tämän jälkeen voi sitten valita itselleen sopivimman sijoitustavan alla esiteltyjen vaihtoehtojen joukosta. 

Asuntosijoittaminen

Asuntosijoittajalla on kaksi vaihtoehtoa – sijoittaa voi joko suoraan itse ostettaviin sijoitusasuntoihin tai asuntosijoitusrahastoihin

Rahastosijoittamisen hyvä puoli on vaivattomuus, ja myös tarvittava alkupääoma on pienempi. Toisaalta rahastojen hallinnointikulut syövät suuren osan niistä tuotoista, jotka sijoittaja saisi omistamalla asunnon suoraan itse. 

Asuntosijoittaminen on mahdollista myös ostamalla asuntoja suoraan omiin tai yrityksen nimiin ja ryhtymällä vuokranantajaksi itse. Prosessi kuitenkin työllistää, ja samalla suoriin asuntosijoituksiin tarvitaan enemmän alkupääomaa. Pääoman tarve voi silti olla vaatimattomampi kuin mitä yleisesti luullaan: ostettavat asunnot toimivat vakuutena 60–80 % arvostaan, joten omaa rahaa tai muita vakuuksia tarvitaan sijoitusasunnon ostoon siis vain tuo puuttuva osuus, ei koko summaa. 

Osakesijoittaminen

Osakkeisiin sijoittaminen onnistuu sekin joko suoraan esimerkiksi osakesäästötililtä tai erilaisten rahastojen kautta. Kuten asuntosijoitusrahastoissa, myös osakerahastoissa hallintokulut vievät osan tuotoista, eikä rahastojen tuotto-odotus välttämättä muutenkaan ole yhtä korkea kuin parhaiten menestyvien osakkeiden. Rahastot ovat kuitenkin helppo sijoituskohde etenkin aloittelevalle sijoittajalle, sillä ne eivät vaadi kovinkaan aktiivista markkinaseurantaa. 

Aloittelevan sijoittajan on hyvä muistaa, että sijoituksia hajauttamalla voi suojautua markkinoiden heilahtelulta ja samalla säästyä riskeiltä. Hajauttamalla ei niinkään voi välttyä yksittäisten kohteiden tappioilta, mutta niiden vaikutusta sijoitussalkkuun on mahdollista pienentää. 

Sijoituksia kannattaa hajauttaa niin kohteiden mukaan kuin ajallisesti. Jälkimmäiseen hyvä keino on säännöllinen kuukausisäästäminen, jossa tietty osa palkasta ohjataan joka kuukausi esimerkiksi indeksirahastoon.

Perinnön avulla vaurastuminen

Valtaosa suomalaisten saamista perinnöistä on hyvin pieniä alle 20 000 euron perintöjä, joista ei tarvitse maksaa perintöveroa. Tämäkin summa voi olla hyvä pesämuna vaurastumisen aloittamiseksi. 

Ikääntyneiden suomalaisten varallisuus on kuitenkin viime vuosina ollut kasvussa. Verotusta kannattaakin perintöjen kohdalla miettiä ajoissa, sillä muutoin perimisestä saattaa tulla todella kallista. Varsinkin suurten perintöjen kohdalla on syytä pohtia, kannattaako koko perintösumma jakaa vasta sitten, kun perinnönantaja on kuollut. Verojen vaikutusta voi nimittäin vähentää, mikäli varoja siirretään perijöille ennakkoperintönä perinnönantajan vielä eläessä. 

Rahaa tai muuta omaisuutta voi lahjoittaa kenelle tahansa alle 4 000 eurolla kolmen vuoden aikana. Verosuunnittelun näkökulmasta lahjoittaminen kannattaa näin ollen aloittaa jo varhain – etenkin, jos tarkoituksena on lahjoittaa suurempia summia.

Kannattaako lottoaminen?

Nopein vaurastumisen muoto todennäköisesti olisi suuri lottovoitto, mutta keinona se kuitenkin on hyvin epävarma. Loton päävoiton saamisen mahdollisuus on yksi 18,6 miljoonasta. Keskimäärin lottoaminen vie rahaa selvästi enemmän kuin antaa ja on hyvin toisenlainen taloudenhoidon muoto kuin säännöllinen ja johdonmukainen sijoittaminen.

Yhden lottorivin eli noin euron hinnalla pääoma karttuu sijoittaessa hitaasti mutta varmasti. Esimerkiksi osakkeilla vaurastuminen on siis lottoamista huomattavasti todennäköisempää ja myös mielekkäämpää. Toisaalta silloin tällöin lottoamisesta ei ole haittaakaan. Ainoa täysin varma tapa säästyä jättivoitolta on olla lottoamatta lainkaan.  

Vaurastumiseen ei ole oikotietä

Vaurastumiseen haetaan liian usein helppoja ja nopeita ratkaisuja. Oikotietä ei kuitenkaan ole olemassa. Vaurastuminen perustuu pienille asioille – kun säästää ja sijoittaa sekä budjetoi tarkkaan ja pitkäjänteisesti tulot ja menot, tuloksia alkaa näkyä. Kannattaa siis mieluummin ajatella asioita pitkässä juoksussa kuin etsiä nopeita keinoja, joita ei oikeastaan ole olemassakaan. 

Vaikka elämä on tässä ja nyt, on meidän jokaisen varauduttava myös tulevaisuuteen. Vaurastumaan onnistuvat ihmiset sijoittavat ja laittavat säästöön ensin ja nauttivat elämästä vasta sillä summalla, joka jää jäljelle. Taloussuunnitelmien tekeminen kannattaa aina, ja sijoittamisen saloihin voi hyvin tutustua jo nuorellakin iällä. Mitä aiemmin aloittaa, sitä vakaammalla pohjalla oma talous on tulevaisuudessa.

Mikaela Katro

Mikaela Katro

Mikaela Katro on toimittaja, sisällöntuottaja ja copy. Miksua kiinnostavat tässä maailmassa kamerat, kirjat, kulttuuri, kielet ja keskustelut. Ja sijoittaminen, mutta se alkaa s-kirjaimella!

Tarjoukset