Vastuullinen kuluttaminen kannustaa säästämään

|Posted by Ilona Suviranta | Kaikki artikkelit, Ostaminen, Säästäminen, Vinkit
Tags: kuluttaminen, vinkit, ymparistoystavallinen luottokortti
Vastuullinen kuluttaminen

Eettisyys ja ekologisuus tuntuvat kiinnostavan yhä suurempaa joukkoa ihmisiä. Ekologisempia vaihtoehtoja tarjotaan jo esimerkiksi autoille, ruualle, sähkölle ja vaatteille. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että jo pienillä valinnoilla yksityiskuluttajat voivat toimia vastuullisesti. Sen sijaan, että kuluttamisensa vaihtaisi ostoboikotteihin, voi omaa kulutusta suunnata vastuullisempaan suuntaan seuraamalla muutamia yksinkertaisia ohjeita. Vastuullisen kuluttamisen ABC, olkaa hyvät!

Vastuullinen kuluttaminen on harkittua kuluttamista

Vastuullista kuluttamista voisi lyhyesti kuvailla harkituksi kuluttamiseksi. Ensimmäiseksi kannattaakin aina pohtia, tarvitseeko aiottua ostosta todella.Tästä syystä vastuullinen kuluttaminen kääntyy usein jopa säästämiseksi. Säästetyt rahat voikin laittaa vaikka säästöön pahan päivän varalle.

Säästötilivertailuun Löydä paras korko vertailemalla

Turha tavara ei ole vain turhaa rahankäyttöä, vaan ylimääräistä kuormitusta ympäristölle. Kun ostaa tuotteita, joita ei tule käyttäneeksi tai jotka heitetään pois heti ensimmäisen käyttökerran jälkeen, on tuotteen koko tuotantoprosessi mennyt hukkaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki kulutus olisi pahasta, sillä vaikka kuinka haluaisimme, omavaraisuus ei ole nyky-yhteiskunnassa kovin varteenotettava vaihtoehto.

Kun jotain siis ostaa, kannattaa tutustua tuotteen elinkaareen ja sen tuotantoprosessiin. Ekologisesti ajattelevan kuluttajan on hyvä ennen ostoksiaan pohtia esimerkiksi sitä, missä tuote on valmistettu, mistä tuotteen materiaalit tulevat sekä ovatko tuotteen materiaalit kestäviä vai kertakäyttöisiä. Lähellä valmistetut tuotteet vaativat vähemmän energiaa niiden kuljettamiseksi, mikä vähentää tuotteen ekologista jalanjälkeä.

Tuotteen materiaaleissa kannattaa keskittyä laatuun ja kestävyyteen. Laadukasta tuotetta ei tarvitse heti uusia, mikä vähentää kulutusta. Myös tuotteet jotka voidaan korjata niiden mennessä rikki ovat ekologisempi vaihtoehto kuin ne, jotka joudutaan ensimmäisen vian iskiessä heittämään pois. Lisäksi jo ennen ostosta on hyvä pohtia tuotteen mahdollista hävittämistä, ja kuinka helppoa sen kierrättäminen on.

Kuluttaja- ja tuotemerkit auttavat vastuullisuuteen

Mutta mistä tietää, että haluamasi tuote on vastuullisesti valmistettu? Yhtenä mainiona ja helppona mittarina toimivat erilaiset kuluttaja- ja tuotemerkit, joiden kriteereitä päivitetään jatkuvasti ja ylläpidetään tarkasti.

Avainlippu

Avainlippu kertoo kotimaisesta tuotteesta. Suosimalla kotimaista vähennät tuotteesta johtuvia energiapäästöjä, kun tuotteen kuljettaminen tuotannosta kuluttajalle ei vaadi lento- tai laivamatkoja. Samalla tuet suomalaista työtä!

Joutsenlippu, eli Hyvää Suomesta -merkki

Hyvää Suomesta -merkki, joka tunnetaan myös Joutsenlipun nimellä, kertoo kotimaisesta ruuasta. Ruuan kanssa kannattaa myös välttää hävikkiä suunnittelemalla ostokset etukäteen ja ostamalla vain sen, mitä tarvitsee. Katso myös satotuotteet – saat vaihtelua ruokavalioosi ja otat parhaan hyödyn irti suomalaisesta luonnosta. Ruokaostoksilla voi kiinnittää huomiota myös luomutuotannosta kertovaan aurinkomerkkiin. Luomutuotanto rasittaa ympäristöä vähemmän kuin tavanomaisesti tuotettu ruoka.

Pohjoismainen ympäristömerkki, eli Joutsenmerkki

Suomalaista Joutsenlippu -merkkiä ei tule sekoittaa Pohjoismaiseen ympäristömerkkiin, eli Joutsenmerkkiin. Joutsenmerkki kertoo hyödykkeen ympäristövaikutuksista, ja merkin saanut tuote on läpäissyt tiukat kriteerit koko sen elinkaaren ajalta. Kriteerit asettaa asiantuntijaryhmä, ja ne uusitaan kolmen vuoden välein. Merkin saanut tuote rasittaa ympäristöä muita samantyylisiä tuotteita vähemmän.

Reilu kauppa

Reilun kaupan järjestelmä pyrkii parantamaan kehitysmaiden pienviljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupassa, eli tavoitteena on köyhyyden vähentäminen kaupan kautta. Erityisesti sellaisten tuotteiden kuten suklaan ja kahvin kanssa kannattaa suosia aina Reilun kaupan tuotteita. Reilu kauppa pyrkii maksamaan työtekijöilleen tietyn takuuhinnan lisäksi Reilun kaupan lisää, joka menee paikallisia yhteisöjä hyödyttäviin hankkeisiin. Näitä hankkeita ovat esimerkiksi koulutus ja terveydenhuolto. Reilun kaupan järjestelmään kuuluvat myös ympäristökriteerit, jotka tähtäävät kestävään viljelyyn ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen.

Reilun kaupan järjestelmä on kuitenkin saanut jonkin verran kritiikkiä viime aikoina. Aiheeseen kannattaakin tutustua lisää esimerkiksi YLEn kautta.

Tiesitkö?

 

Ålandsbankenin Itämerkikorttiin yhdistetty Åland Index mittaa hiilijalanjälkeäsi ostostesi perusteella, ja mahdollistaa kulujen kulujen kompensoimisen lahjoittamalla rahaa luonnonsuojeluun.

Ålandsbankenin Itämeritilin korkoa voi helposti vertailla muihin säästötileihin kattavassa säästötilivertailussamme.

Vertaile markkinoiden kaikki säästötilit Tutustu säästötilien ominaisuuksiin

Muita vinkkejä

Jo pienet teot voivat helpottaa ympäristön kuormitusta. Yksityishenkilöillä suurimman osan ekologista jalanjälkeä muodostavat asuminen ja liikenne. Pienentämällä kotisi lämpötilaa jo yhdellä asteella säästät energiankulutuksessa 5 prosenttia. Varo kuitenkin, että et innostu säätämään lämpötilaa liian matalaksi, mikä voi aiheuttaa kosteusvaurioita; ideaali lämpötila sisällä on 20-22 -astetta. Hehkulamput voi myös vaihtaa tehokkaisiin energiansäästölamppuihin.

Liikenteen puolella yksityisautoilua kannattaa välttää, kun mahdollista. Kokeile julkisia, tai järjestä työkavereidesi kanssa kimppakyyti – samalla voit saada hyvää seuraa työmatkasi ajaksi!

Anna tavaroiden sijaksi lahjaksi palveluita: mieluisten lahjojen arvailun sijasta voit ilahduttaa ystäviäsi lahjakortilla esimerkiksi hierontaan, kosmetologille tai seikkailupuistoon. Vaihtoehtoja on useita, ja voitte kylkiäisenä saada yhteistä laatuaikaa rakkaittesi kanssa.

Muista: pienistä teoista syntyy vastuullinen kulutus!

Lähteet:
YK-Liitto, Edu.fi, Kuluttajaliitto