Säästövinkit vanhan talon remontointiin

|Posted by Tuuli Viinanen | Kaikki artikkelit, Lainat
Tags: remontti, remonttilaina

vanhan talon remontointi

Asunnonomistajia on erilaisia, yksi haluaa asua tunnelmallisessa vanhassa talossa ja toinen upouudessa älytalossa. Jos unelmiesi kohde on vanha talo, tulee remontti jossain vaiheessa ajankohtaiseksi. Tämän takia ennen vanhaan taloon investointia tulisi ensin selvittää talon kunto ja mitä on ehdottoman pakko korjata heti. Ilman kunnollista suunnitelmaa vanhan talon remontoinnin hinta voi nousta huomaamatta varsin korkeaksi.

Lainavertailu Tarvitsetko lainaa remonttiin? Muista vertailla!

Vanha talo on usein rakennettu käsityönä ennen virallisia toimintatapoja ja määräyksiä. Tämä on yksi syy siihen, miksi monet ihastuvat vanhan talon tunnelmaan. Voi olla, että talossa on käytetty sellaisia ratkaisuja, joita muualla ei näe. Vanhaan taloon kuitenkin ilmestyy enemmin tai myöhemmin vaivoja, jotka tulee korjata. Seuraavaksi kerromme muutaman vinkin vanhan talon remontointiin ja miten remontissa voi säästää rahaa.

Teetä vanhasta talosta kuntoarvio

Ennen suurempia suunnitelmia kannattaa tehdä talosta kuntoarvio, jotta tietää talon vahvuudet ja heikkoudet. Jos unelmiesi vanha talo onkin todellisuudessa vain kasa homeisia laudanpätkiä unelmiesi tontilla, ei vanhan talon remontointi välttämättä kannata ollenkaan, vaan voi olla järkevämpi aloittaa täysin alusta. Jos vanha talo on remontin arvoinen, tulee pohtia, mikä on ehdottoman tärkeää korjata ja mikä vähemmän tärkeää. Kuntoarviossa nimittäin listataan kaikki mitä vanhalle talolle voidaan tehdä, eli enemmän kuin mitä todellisuudessa on ehdottomasti tarpeen tai kiireellistä.

Nyrkkisääntönä on, että jos korjattavaa löytyy katosta, ilmanvaihdosta, märkätiloissa tai maapohjan pintavesien ohjauksessa, nämä tulee ehdottomasti korjata. Viat näissä voivat tehdä talosta asumiskelvottoman: esimerkiksi vuotava katto tai märkätila, pintavesien ohjaus taloa kohti sekä ilmanvaihdon ongelmat voivat johtaa kosteusvaurioihin ja homeeseen talon rakenteissa. Jos ilmeisen vian jättää korjaamatta, tuottaa se suuremman laskun maksettavaksi myöhemmin.

Vanhan talon remontointi itse vai asiantuntija remontoimaan?

Jos olet kätevä käsistäsi, voi remontin tekeminen itse olla varteenotettava vaihtoehto. Muista kuitenkin palkata asiantuntija esimerkiksi sähkö- ja vesitöihin varmistamaan laadukkaan ja turvallisen korjauksen tai asennuksen.

Koska vanha talo on yksilö, jota on saatettu korjata monesti vuosien saatossa, voi remontti muodostua luultua haastavammaksi ja sen hinta nousta. Tällöin asiantuntijalta ostettu remontti voi myös muodostua halvemmaksi vaihtoehdoksi kuin itse tehty. Lisäksi ammattilaisella voi olla enemmän kokemusta vanhan talon ilmeen ja piirteiden säilyttämisestä remontin yhteydessä.

Jos sinulla tai läheisilläsi ei ole minkäänlaisia remonttitaitoja, voi vanhan talon remontin suosiolla jättää asiantuntijoiden tehtäväksi.

Mitä kaikkea remontoidaan?

Kun vanhaa taloa lähtee remontoimaan, voi toiveena olla saada kaikki mahdollinen hoidettua mahdollisimman nopeasti ja vaivattomasti könttähintaan. Kun vanhassa talossa tehdään runsaasti muutoksia samanaikaisesti, on vaarana menettää juuri se, mihin alunperin ihastui remontoitavassa kohteessa. Mieti tarkkaan ennen remontin aloittamista, mitkä ovat ne asiat jotka haluat ehdottomasti säilyttää ja mitkä osat ovat vapaammin remontoitavissa. Jo poistettujen osien uudelleen tekeminen maksaa enemmän kuin olemassaolevien rakenteiden ja yksityiskohtien kunnostus.

Remontoinnin hinta liian kallis omalle kukkarolle?

Halvin vaihtoehto remontin rahoittamiselle on oma raha, esimerkiksi jo olemassa olevat säästöt. Jos omat säästöt eivät riitä kattamaan vanhan talon remonttikustannuksia, on otettava lainaa.

Talon remontit voi hoitaa kahdella erilaisella lainalla: asuntolainalla tai kulutusluotolla. Asuntolainaan liitetty remonttilaina voidaan ottaa silloin, kun remontti kohdistuu vanhan talon perusrakenteisiin. Jos kyseessä on kevyempi pintaremontti, tulee remontti rahoittaa kulutusluotolla.

Vaikka asuntolainaan liitetty remonttilaina voi kuulostaa varsin houkuttelevalta matalan korkotasonsa puolesta, muista, että pitkä laina-aika kasvattaa lainan kustannuksia. Lyhyemmällä aikavälillä takaisinmaksettu kulutusluotto voi muodostua halvemmaksi vaihtoehdoksi.

Voit kilpailuttaa vakuudettomia remonttilainoja lainavertailussamme:

Vertaile remonttilainoja Markkinoiden kattavin vertailu