Saitko juuri paremmat lainaehdot?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Lainat, Uutiset
Tags:

Uudet ehdot kulutusluottoihinUusia ehtoja kulutusluottoihin

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi juuri päätöksen, joka voi vaikuttaa tuhansien ja taas tuhansien suomalaisen elämään. Kulutusluottojen ehtoihin on nimittäin tulossa muutoksia. KKV (eli Kuluttaja- ja kilpailuvirasto) ilmoitti päätöksessään, etteivät pankit voi periä kuluttajaluotosta maksuja ja palkkioita ”kustannusten lisääntymisen vuoksi tai muusta perustellusta syystä” niin kuin monet niistä ovat tähän mennessä tehneet.

Jos olet lukenut luottoehdot tarkkaan (niin kuin aina kannattaisi!), olet saattanut kyseisen ehdon kuluttajaluottosopimuksestasi löytää.

Lue myös: Pikavippi ei aina toimi korkokatossa 

Mikä ongelma vakioehdoissa tarkalleen ottaen oli?

Kyseessä on ollut niin sanottu vakioyhteistyö, jota monet Suomessa toimivat pankit ovat Finanssialan Keskusliitossa tehneet luodakseen kuluttajanluottoihin yhteiset yleiset ehdot. Yksi näistä niin sanotuista malliehdoista on ollut ehto, jonka perusteella pankki pystyy korottaa kuluttajaluotosta perittäviä maksuja ja palkkioita kustannusten lisääntymisen vuoksi tai muusta perustellusta syystä.

Lue myös: Miksi luottohakemus hylätään?

KKV:n mukaan tällaiset yleisehdot eivät ole hyväksyttäviä, sillä ne vähentävät kilpailua ja rajoittavat kuluttajan valinnanvapautta. Jokaisen pankin pitäisi päättää itsenäisesti lainaehtojensa sisällöstä. Kyseinen ehto on KKV:n mukaan siirtänyt kuluttajalle liiketoimintaan kuuluvaa riskiä, joka aiheutuu muun muassa kohonneesta hintatasosta ja kustannusten lisääntymisestä.

Lue myös: Kannattaako ottaa lainaa netistä?

Uudet ehdot lainoihin

KKV:n päätöksen vuoksi pankit ovat sitoutuneet purkamaan järjestelmän ja korvaamaan malliehdot uusilla ehdoilla. Uusi ehto rajoittaa pankkien oikeutta muuttaa voimassa olevien kuluttajaluottosopimusten maksuja ja palkkioita, sillä uudessa ehdossa maksujen ja palkkioiden muutokset ovat mahdollisia ainoastaan joko:

  1. Viranomaispäätöksestä tai -määräyksestä 
  2. Lainsäädännön muutoksesta johtuvalla perusteella

Korotukset eivät myöskään voi olla suurempia kuin pankeille tosiasiallisesti koituneet kustannukset.

Nämä uudet ehdot tulevat voimaan nyt voimassa oleviin kuluttajaluottosopimuksiin sekä myös tulevan kolmen vuoden aikana solmittaviin, uusiin kuluttajaluottosopimuksiin. Muutoksia on luvassa todennäköisesti ainakin Aktian, Danske Bankin, Nordean, OP:n, POP Pankin, Handelsbankenin, Säästöpankkien ja Ålandsbankenin kulutusluottoihin.

Haluatko löytää itsellesi parhaan mahdollisen lainan? Voit vertailla kulutusluottoja näppärästi kulutusluottovertailussamme:

Lainavertailu

 

Lähde:
KKV