Uudenvuodenlupaus

|Posted by Tuuli Viinanen | Kaikki artikkelit, Säästäminen
Tags: uusivuosi
perhe uusivuosi

Vuoden vaihtuessa moni kääntää elämässään uuden lehden ja vannoo uudenvuodenlupauksessaan muuttavansa tapansa. Yksi alkaa syödä terveellisemmin, toinen lukea runoja ja kolmas vierailla useammin lapsuudenkodissaan. Neljäs tekeekin sitten päätöksen hoitaa talouttaan paremmin. Se onkin hyvä tapa nostaa elämänlaatua kaikkinensa.

Miten omaa taloutta voi sitten hoitaa paremmin ja millaisia uudenvuodenlupauksia voi tehdä oman talouden parantamiseksi?

1. Tee budjetti

Yleensä kaikki fiksu taloudenhoito lähtee liikkeelle siitä, että tiedetään tosiasiat: Paljonko rahaa on, paljonko sitä tulee ja paljonko sitä menee. Sen jälkeen voidaan selvittää, että mistä raha tulee ja mihin se menee.

Käytitpä rahasi mihin vain, tärkeää on se, että päätöksesi on tietoinen. Arjen hemmottelu on enemmän kuin sallittua, mutta totuuden nimissä on eri asia istua kahvilassa pitkään nautiskellen kuin ostaa tottumuksesta iltapäivälehdet, jotka jäävät lukematta.

Budjettiin on myös hyvä sisällyttää mahdollinen laina. Lainaa ottaessa on erityisen tärkeää, että sinulla on takaisinmaksusuunnitelma valmiina. Tällöin voit ennakoida lainakulut budjetissasi.

Lainavertailussamme voit näppärästi kokeilla, millaisia kuluja sinulle tulee eri lainasummilla tai takaisinmaksuajoilla. Lainoja vertaillessa on erittäin tärkeää, että vertailussa näkyvät lainojen kokonaiskustannukset.

Lainalaskuri Me vertaamme, sinä säästät.

2. Pistä rahaa säästöön

Säännöllinen säästäminen tuo vakautta omaan talouteen. Yllättävät kulut on helppo kattaa säästetyllä rahalla ja samalla välttää mahdolliset liian hätäisestä rahoitusratkaisusta johtuvat kulut.
Useimmalle säästäminen on helpointa kuukausitasolla: kuukausittainen säästäminen esimerkiksi palkanmaksun yhteydessä takaa sen, että rahat tulee varmasti pistettyä säästöön eikä rahoja tule tuhlattua johonkin turhaan härpäkkeeseen.

Melkein jokaisella suomalaisella on säästötili ja tilisäästäminen onkin erittäin helppo ja kätevä tapa säästää: lisää rahaa säästötilille, anna ajan kulua ja kerää korkotuotot säästöillesi.

Säästötileissä on kuitenkin eroja ja sen takia säästötilien vertailu kannattaa aina. Lisäksi, säästäjälle voi olla useita erilaisia säästötilejä, kuten määräaikaisia ja jatkuvia säästötalletuksia, eri tarkoituksiin.

Säästötilien vertailu Löydä paras korko

3. Käytä parasta ostostrategiaa

Joulu on ohitse ja laatikot syöty. Monet ovatkin jo täyttä päätä joulunjälkeisten tarjousten kimpussa. Takkatulen ääressä läppäri edessä tai ruokatunnin aikana työpaikalla onkin kätevä vertailla eri nettisivustojen tarjontaa.

Nettiostoksissa kannattaa hyödyntää luottokorttia. Niillä saat hyvän suojan esimerkiksi konkurssitilanteissa, minkä lisäksi moniin luottokortteihin kuuluu osto- ja tuoteturva. Ne toimivat usein vähän niin kuin vakuutuksena ostamillesi tuotteille. Ne korvaavat esimerkiksi rikki menneitä tuotteita – myös siis sen jälkeen, kun olet tuotteen kotiisi saanut!

Ostoturvaan turvautuvan kannattaa kuitenkin tarkistaa, että onko omassa luottokortissa ostoturva ja millä ehdoilla se on voimassa. Esimerkiksi K-Plussa MasterCardin ostoturva on voimassa kaikkialla maailmassa, mutta Nordean MasterCard korvaa vain Pohjoismaista ostetut tuotteet.

Voit vertailla eri luottokortteja ja niiden ominaisuuksia (myös esimerkiksi tuoteturvia!) näppärästi vertailussamme.

Luottokorttivertailu Vertaile kaikki luottokortit

4. Varmista, että sinulla on paras mahdollinen diili

Milloin viimeksi kilpailutit sähkösopimukseksi? Entä pankkisi? Tai luottokorttisi? Ehkä kannattaisi, koska ainoastaan vertailemalla ja kilpailemalla voit varmistaa saavasi rahoillesi parasta vastinetta. Tilanteet muuttuvat, joten vuosia sitten tekemäsi sopimukset eivät välttämättä enää vastaa tarpeitasi.

Jos esimerkiksi pankin kilpailuttaminen epäilyttää, koska pankin vaihtaminen tuntuu työläältä, niin kannattaa ajatella uudelleen. Pankin vaihtaminen on helpompaa kuin moni uskookaan.

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *