Miten suojautua maksukortin skimmaukselta – lue 6 vinkkiä!

|Posted by Juuso Korhonen | Kaikki artikkelit, Luottokortit, Videot, Vinkit
Tags: luottokortin väärinkäyttö, maksuturvallisuus, vinkit
Maksukorttiturvallisuus

Viime aikoina maksukorttien skimmaus sekä pankki- ja luottokorttien PIN-koodien urkinta ovat olleet paljon esillä. Nämä ovat vain muutaima esimerkkejä maksukorttirikollisuudesta. Tämän lisäksi uutiset nettishoppailun riskeistä on herättänyt kysymyksiä turvallisesta nettishoppailusta ja maksutavoista.

Mitä on maksukortin skimmaus?

Maksukortin skimmaus on yksinkertaisuudessaan maksukortin tietojen kopiontia.
Rikolliset asentavat automaattiin niin sanotun skimmauslaitteen, joka kopioi kortin tiedot. Skimmaus tulee englanninkielen sanasta skimming, joka tarkoittaa magneettinauhan kopioimista.

Skimmauslaitteita asennetaan etenkin käteisautomaatteihin, ja nyt Suomessa erityisesti miehittämättömille bensa-asemille. Skimmaus on ammattimaista rikollista toimintaa Itä- ja Kaakkois-Euroopassa, ja nyt myös Suomessa.

Millä muilla tavoilla maksukortteja väärinkäytetään?

Maksukorttien (mm. luottokortit, maksuaikakortit, pankkikortit sekä käteisautomaattikortit) neljä yleisintä väärinkäyttötapaa ovat:

  1. PIN-koodin urkinta olan takaa automaatilla asioidessa, jonka jälkeen asiakasta hämätään ja maksukortti varastetaan. Maksukorttia käytetään sitten käteisen nostamiseen automaatilta.
  2. Edellä mainittu korttiautomaateilla tapahtuva magneettijuovien kopiointi eli skimmaus – kopioimalla pankkikortteja niiltä pyritään nostamaan käteistä rahaa tai käyttämään kortin tietoja internetissä.
  3. Haittaohjelmilla pyritään urkkimaan maksukorttien numeroita ja tunnistetietoja internetissä. Luottokorteilla tilataan sitten nettikaupoista tavaroita, jotka on helppo muuttaa rahaksi, tai esimerkiksi lentolippuja.
  4. Kopioidut korttitiedot lisätään aidonnäköiseen luottokorttiväärennökseen, joilla sitten ostetaan tavaraa kaupoista.

Kuinka turvautua maksukortin väärinkäytöltä? Katso vinkit videolta

Maksukortteja koskevien rikosten määrä on ollut kasvusuunnassa jo pidemmän aikaa ja siksi onkin entistä tärkeämpää pitää omasta maksukortista erityisen hyvää huolta. Katso videoltamme kuinka turvata maksukortti – varmista, että sinä tiedät ainakin nämä vinkit!

Vinkit maksukortin suojaamiseen

  1. Käytä maarajoitusta kortissa. Voit asettaa verkkopankissa korttisi toimimaan vain Suomessa
  2. Aseta nostoraja verkkopankissa.
  3. Säilytä tunnuslukusi huolellisesti, älä koskaan säilytä sitä kortin lähellä.
  4. Suojaa pin-koodisi kädellä kun näppäilet koodia.
  5. Shoppaile turvallisesti netissä – Tee ostoksia vain tunneituilta sivuilta.
  6. Seuraa korttitapahtumia säännöllisesti. Monesti rikolliset nostavat vain pieniä, huomaamattomia summia kerrallaan.

Jos näiden lisäksi huomaat automaatilla jotain outoa, niin ota yhteys automaatissa näkyvään päivystysnumeroon.

Lue myös: mitä tehdä jos luottokortti katoaa?

Mikä on paras, tai turvallisin luottokortti?

Jos sinulla ei vielä ole luottokorttia tai harkitset sellaisen hankkimista, suosittelemme vertailemaan markkinoilla olevia vaihtoehtoja tarkasti ennen ostopäätöksen tekemistä. Voit vertailla kaikkia luottokortteja esimerkiksi vertailussamme:

Luottokorttivertailu

Luottokorttivertailustamme löydät helposti sinulle parhaiten sopivan luottokortin. Paljon matkustava voi olla kiinnostunut lentopisteistä ja matkavakuutuksesta, jotka yhdistyvät esimerkiksi Bank Norwegianin luottokortissa.

Valinnanvaraa siis riittää!

Lähteet:

Poliisi

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *