Pankkien tunnuslukusovellukset

|Posted by | Kaikki artikkelit, Vinkit
Tags: , , ,

Pankkien tunnuslukusovellukset

Millaisia tunnuslukusovelluksia pankeilla on?

Ohops, lasku pitäisi maksaa, mutta sinulla ei satu olemaan avainlukulistaasi ja verkkopankkitunnuksiasi mukana?

Tuttu tilanne – varsinkin kun verkkopankkitunnuksia ei suositella kuljetettavaksi mukana ihan minne tahansa. Tilanne käy sitä hankalammaksi, mitä liikkuvaisempaa elämää elää vaikkapa matkustelun merkeissä, kun erilaisia paperisia tunnuslukulistoja ei tule kannettua mukana, ihan jo turvallisuussyistä.

Pankit ovatkin alkaneet tarjota tunnuslukulistojen rinnalle muita vaihtoehtoja, tunnetuimpana esimerkkinä tunnuslukusovellukset. Mitä ne ovat ja miten ne toimivat?

Mikä tunnuslukusovellus on?

Tunnuslukusovellus on pankin tarjoama sovellus, joka generoi eli tuottaa tunnuslukuja, joita voit käyttää sähköiseen tunnistautumiseen. Ne korvaavat usein vanhanaikaisina pidetyt paperiset tunnuslukulistat, joissa tunnusluvut olivat valmiina, esimerkiksi numerosarjana 1234.

Tunnuslukusovelluksia voit ladata puhelimeesi tai vaikkapa tabletille sovelluskaupoista, kuten esimerkiksi Google Playsta tai Apple Storesta. Esimerkiksi Nordealla sovellus on tarjolla myös Windows Storessa.

Sovellukset ovat yleensä ilmaisia.
l

Mitä tunnuslukusovelluksella voi tehdä?

Koko tunnuslukusovelluksen tarkoitus on se, ettei paperisia tunnuslukulistoja enää tarvittaisi. Niinpä sovelluksella voi periaatteessa tehdä sen, mihin ennen tarvittiin tunnuslukulistoja. Sovelluksen avulla voi esimerkiksi vahvistaa verkko-ostosten maksut.

Voit siis käyttää sitä oman pankkisi ohella myös muiden palveluntarjoajien palveluihin tunnistautumiseen.

Miten tunnuslukusovellusta käytetään?

Esimerkiksi Nordealla tunnuslukusovelluksen käyttöön ottaminen käy seuraavalla tavalla:

  1. Lataa tunnuslukusovellus nettikaupasta älypuhelimeesi tai tablettiisi.
  2. Kirjaudu verkkopankkiisi. Tämä vaihe kannattaa tehdä eri laitteella (esimerkiksi tietokoneella) kuin ensimmäinen. Kirjautumisen jälkeen noudata verkkopankistasi löytyviä ohjeita.
  3. Saat verkkopankistasi ruudullesi väliaikaisen PIN-koodin. Näppäile se lataamaasi sovellukseen. Älä kirjaudu ulos verkkopankistasi ennen kuin olet syöttänyt väliaikaisen PIN-koodin tunnuslukusovellukseesi.
  4. Kun olet syöttänyt väliaikaisen PIN-koodin, saat tekstiviestillä aktivointikoodin tunnuslukusovellukseesi.
  5. Nyt pääset luomaan sovellukseen oman, henkilökohtaisen PIN-koodisi, jota käytät aina sovelluksessa. Samalla pääset nimeämään käyttäjätilisi .
  6. Valmista!

Tunnuslukusovellusten ottaminen käyttöön on siis helppoa ja nopeaa. Varaa vain hetki aikaa, mobiililaite (esimerkiksi älypuhelin) sekä verkkopankkitunnukset – kyllä, niitä tarvitaan vielä! Mutta vain sen verran, että voit vahvistaa uuden sovelluksen käyttöönoton.

Mitkä pankit käyttävät tunnuslukusovellusta?

Tällä hetkellä ainoastaan Nordealla on käytössään tunnuslukusovellus, ja se aikoo luopua paperisista tunnuslukulistoista kokonaan ensi vuoden aikana. Ne asiakkaat, jotka eivät halua tai voi käyttää tunnuslukusovelluksia, saavat käyttöönsä tunnuslukulaitteen. Se on noin taskulaskimen kokoinen laite, joka generoi tunnuslukuja ilman internet-yhteyttä.

S-Pankilta on tulossa oma tunnuslukusovellus vuoden 2017 aikana.

Myös muut pankit ovat ilmoittaneet kiinnostuksensa tunnuslukusovellusten käyttöön ottoon. Muun muassa OP, Danske Bank ja Aktia ovat kertoneet tuovansa kuluttajille uusia vaihtoehtoja avainlukulistojen rinnalle.

Onko tunnuslukusovellus turvallinen?

Kaikissa metodeissa on riskinsä, mutta tunnuslukusovellus on hyvin turvallinen – etenkin jos vaihtoehtona on paperinen avainlukulista. Ensinnäkin rosvon täytyy murtaa ensin kännykkäsi tai muun mobiililaitteen suojauskoodi päästäkseen käsiksi edes laitteeseen. Lisäksi tarvitaan turvakoodi sovellukseen.

Kun tunnusluvut ovat sähköisiä, niitä ei voida skannata tai kopioida kopiokoneessa saatika varastaa tuosta vain matkaan mukaan.

Lähde:

Finanssiala, Nordea

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *