Kansallinen tulorekisteri – hyvästit veronpalautuksille ja mätkyille?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Uutiset, Vinkit
Tags: , , , ,

tulorekisteri

Tulorekisteri muuttaa verotusta

Onko sinulla tapana korottaa veroprosenttiasi hieman liikaa, jotta voit nauttia vuoden lopussa veronpalautuksista? Et ole suinkaan ainoa. Monet odottavat joulukuisia veronpalautuksiaan kuin kuuta nousevaa. Esimerkiksi viime vuonna  reilulle kolmelle miljoonalle suomalaiselle maksettiin veronpalautuksia yhteensä 2,2 miljardia euroa – ei mikään pikkuraha!

Onko sinulla tapana korottaa veroprosenttiasi hieman liikaa, jotta voit nauttia vuoden lopussa veronpalautuksista?

Rahoille on usein hyvää käyttöä, kun joulu lahjoineen on ovella. Kinkut, kuusipuut ja uudet älyvempaimet odottavat ostajiaan kaupoissa. Ei olekaan täysin sattumaa, että veronpalautukset maksetaan juuri joulukuussa.

Veronpalautusten maksamiseen on kuitenkin luvassa radikaaleja muutoksia. Verohallinnon Matti Luokkanen kertoi Taloussanomissa, että suunnitteilla on reaaliaikainen verotusmalli, jossa tuloja verotettaisiin mahdollisimman ajantasaisesti.

Malli on tarkoitus ottaa käyttöön jo muutaman vuoden päästä. Saattaa olla, että saamme sanoa veronpalautuksille nykyisessä mittakaavassa hyvästit jo vuonna 2019. Digitalisaatio on jo mullistanut pankkitoimintaa ja maksamista, miksei siis myös verotusta?

Lue lisää: Virolainen mobiilipankki Pocopay Suomeen

Kansalaisille pankkitili ja verotili

Veronpalautusten loppuminen johtuu uudesta reaaliaikaisesta verotuksesta. Jokaiselle kansalaiselle luotaisiin oma verotili, mikä toimisi samaan tapaan kuin tuttu pankkitili. Kansalainen voisi lähes reaaliajassa veroportaalista tarkastaa verotilinsä saldon: ollaanko plussalla vai mahdollisesti miinuksella eli onko veroja maksettu liikaa, tarpeeksi vai liian vähän. Veroprosentti muodostuisi verotilin kertymästä.

Tässä suhteessa verotili muistuttaa muun muassa Osuuspankki eli OP:n mobiilipankkisovellus Pivoa, jonka avulla voit reaaliajassa seurata tulojasi ja menojasi. Arkea helpottamaan on kehitetty myös Takuu-Säätiön Penno

Uusi verotili tulee helpottamaan erityisesti niitä, joilla ei ole vakiintunutta kuukausipalkkaa. Veroaste reagoisi automaattisesti tulojen muutoksiin, jolloin sitä ei olisi enää mahdollista pitää keinotekoisen korkeana. Sopeutuva veroaste tarkoittaa käytännössä sitä, ettei vuoden lopussa olisi tarjoilla enää isoja veronpalautuksia niille, jotka ”säästävät” maksamalla ylimääräistä veroa vuoden mittaan.

Hyvä asia on, ettei toisaalta tarvitse pelätä mätkyjäkään!

Mistä rahat joululahjoihin?

Keskimääräinen veronpalautus suomalaisilla on ollut viime vuosina noin 660 euroa. Sitä on perinteisesti hyödynnetty joulukaupassa. Jos haluaa säästää summan vanhaan malliin, on kuukaudessa laitettava sivuun noin 55 euroa.

Monia ”säästämisautomaatin” loppuminen voi harmittaa. Todellisuudessa uudistus antaa paremmat mahdollisuudet tavalliselle ihmiselle oman talouden hallintaan. On helpompi suunnitella talouttaan, kun tulot ja menot ovat tiedossa – reaaliajassa eikä esimerkiksi vuoden viiveellä. Mekin olemme kirjoittaneet veronpalautuksista kyseenalaisena tapana säästää.

Säästäminen kannattaa aloittaa siitä, ettet maksa turhasta. Muista kilpailuttaa kerran vuodessa ainakin sähkösi ja luottokorttisi. Voit vertailla luottokortteja ilmaiseksi luottokorttivertailussamme:

Vertaile luottokortteja

Kansallinen tulorekisteri pähkinänkuoressa

  • Jokaiselle oma verotili josta tulot voi tarkistaa reaaliajassa. 
  • Veroprosentti määräytyy automaattisesti tulojen perusteella ja sopeutuu muutoksiin. 
  • Mukana muun muassa  KELA, Verohallinto, työttömyyskassat ynnä vakuutus- ja eläkeyhtiöt

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *