Tilisiirto on yhä suosittu maksutapa – ei pitäisi

|Niina Tuttavainen

tilisiirto

Suomen Pankki on julkaissut ennakkotietoja viime vuoden maksuliiketilastosta. Tilastoista selviää mm. mitä maksuinstrumentteja suomalaiset suosivat sekä kuinka suuri osuus korttimaksuista tehdään luottokortilla. Lisäksi suomalaiset sortuvat yhä tiettyyn perisyntiin maksutapaa valitessaan. Tiedätkö, mikä se on ja sorrutko sinäkin siihen?

Tilisiirto yhä suosittu maksutapa

Suosituimmat sähköiset maksutavat Suomessa olivat viime vuonna korttimaksu ja tilisiirto. Määrällisesti korttimaksuja (1,5 miljardia) tehtiin enemmän kuin tilisiirtoja (908 miljoonaa), mutta rahassa mitattuna suosituin maksutapa on ylivoimaisesti tilisiirto. Kaikkiaan tilisiirroilla liikutettiin raha yli 2 700 miljardin euron arvosta, kun taas korttimaksujen arvo jäi vain 45 miljardiin euroon. Voit tarkastella maksujen määrien ja arvojen kehitystä kolmen viime vuoden aikana alla olevasta taulukosta.

Tilisiirrot ja korttimaksut

Suosiostaan huolimatta tilisiirron käyttäminen maksutapana esimerkiksi verkkokaupassa ei kuitenkaan ole järkevää, sillä ongelmien ilmetessä tilisiirto on varsin turvaton maksutapa. Jos tilattu tuote ei esimerkiksi tule perille, tai myyjä menee konkurssiin, ei tilisiirrolla maksettuja rahoja saa takaisin. Jos ostokset puolestaan maksetaan luottokortilla, ongelmatilanteissa ostaja voi vaatia korvauksia luottokorttiyhtiöltä.

Joko sinulla on luottokortti? Tutustu vertailuumme ja löydä juuri sinulle sopivin maksukortti!

Lähimaksun suosio kasvaa

Suomalaisilla oli viime vuoden lopussa käytössä yli 9,7 miljoonaa maksukorttia, ja iso osa näistä korteista on niin sanottuja yhdistelmäkortteja, jossa yhdistyvät pankki- ja luottokortti. Suomalaiset suosivat pankkikortilla maksamista, sillä debit-ostoksia tehtiin kaikkiaan 36 miljardin euron arvosta. Luottokorttiostosten arvo jäi 9 miljardiin euroon.

Viime vuosina maksukorteissa on yleistynyt myös lähimaksuominaisuus, joka mahdollistaa pienten ostosten tekemisen ilman PIN-koodin käyttöä. Lähimaksuominaisuus löytyy jo 5,2 miljoonasta maksukortista. Lähimaksun suosio on hurjassa nousussa, sillä viime vuonna ostoksia tehtiin menetelmällä 162 miljoonaa kertaa, kun vielä vuonna 2015 lähimaksua käytettiin vain 29,14 miljoonaa kertaa. Vuonna 2014 lähimaksamista käytettiin vain 3 miljoonaa kertaa.

Korttimaksutavat

Käteisen suosio hiipuu hitaasti

Käteisen sijasta ostokset maksetaan yhä useammin kortilla tai muilla vaihtoehtoisilla maksutavoilla, ja automaatilla tehtyjen käteisnostojen määrä onkin viime vuosina laskenut tasaisesti sekä määrässä että arvossa mitattuna. Pankkikonttorissa tehtyjen käteisnostojen määrä ja arvo puolestaan on kasvussa, vaikka pankkikonttorien määrää ja aukioloaikoja on viime vuosina pääsääntöisesti supistettu. Kaikkiaan käteistä nostettiin viime vuonna konttorissa 4,5 miljoonaa kertaa yhteensä 7,5 miljardin euron arvosta, kun vuonna 2015 vastaavat luvut olivat 3,8 miljoonaa kertaa ja 4,6 miljardia euroa.

Kuriositeettina kerrottakoon, että myös sekkejä käytetään yhä; viime vuonna maksutapahtuma suoritettiin sekillä 70 000 kertaa. Sekkimaksujen arvo nousi viime vuonna 2,25 miljardiin euroon vuoden 2015 1,82 miljardista.

Lähde: Suomen Pankki