Tilin ylitys ei yleensä johda vakaviin seuraamuksiin

| | Aihe: Pankit ja luottokortit
Tilin ylitys

Tilin ylitys tarkoittaa lyhyesti, että tililtä nostetaan enemmän rahaa kuin siellä todellisuudessa on. Usein ihmiset elävät siinä uskossa, että omaa tiliä ei voi käyttää yli siellä olevan rahamäärän. Tilin ylitys on kuitenkin mahdollista jopa tavallisella pankkikortilla, ellei ole tarkkana siitä kuinka paljon rahaa on käytettävissä!

Tilin ylityksen mahdollisuus riippuu kortista, joka tiliin on liitetty. Jos kortti tekee katevarmennuksen ennen ostotapahtumaa, ei tilin ylitystä tapahdu. Tällaisia kortteja ovat usein juurikin lapsille ja nuorille myönnetyt kortit kuten Visa Electron. Useimmilla kuitenkaan ei ole electron-korttia, vaan tavallinen debit-kortti.

Tilinylitys ei yleensä ole satojen eurojen suuruinen, vaan korkeintaan muutamia kymmeniä euroja. Tavallisesti vahinko korjaantuu saman tien, kun tilille tulee uutta rahaa. Kannattaakin pikaisesti siirtää puuttuva summa tilille. Pankki ei edes välttämättä huomaa tapahtumaa, jos tilin ylitys kestää alle 3 päivää, mikä on tyypillinen viive rahojen siirtymisessä pankilta ja palveluntarjoajalta toiselle.

Tavallisimmin tilin ylitys tapahtuu, kun tililtä on tehty varauksia, jotka eivät ole vielä toteutuneet. Tilin saldo voi siis näyttää suuremmalta kuin mitä se oikeasti on, vaikka katevarauksen mukaan tililtä on jo otettu rahaa.

Tilin ylityksen kulut

Tilin yliveloitus on ikään kuin lainaa, josta pankki yleensä perii koron. Lähes jokaisessa pankkitilin sopimuksessa lukee, että tiliä tulee käyttää siten ettei se ylity. Pankilla on välitön oikeus saada rahat takaisin tilin ylityksen sattuessa, ja jos sopimusrikkomus on merkittävä, jopa lakkauttaa tili.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että kun tilillesi tulee seuraavan kerran rahaa, pankki voi ottaa sieltä saatavansa saman tien, vaikka tililtäsi esimerkiksi ohjattaisiin automaattisesti tietty rahasumma vaikkapa vuokraan. Onneksi usein vastaavanlaiset tilanteet sattuvat ainoastaan palkkapäivän lähettyvillä, ja tilanne korjaantuukin itsestään saman tien, kun palkka tulee tilille.

Jos kuitenkin tilin ylityksen korjaamisessa kestää pidempään kuin hetkinen, pankilla on oikeus periä 7 % viivästyskorkoa korkolain mukaisesti. Lisäksi pankki voi periä muita maksuja, esimerkiksi maksun postitse lähetettävästä muistutuksesta. Jos huomaa tilinylityksen ja tietää, ettei pysty maksamaan sitä heti, voi olla hyödyllistä tehdä luotonsiirto tilille luottokortilla.

Useimmat luottokortit tarjoavat korotonta maksuaikaa keskimäärin 30 päivää, eli jos siirrät luottoa tilillesi, vältyt viivästyskoron maksamiselta. Kun saat sitten lisää rahaa, voit lyhentää koko luottokorttilaskun korottoman maksuajan päätteeksi ja välttyä näin korkojen maksulta. Luoton siirto tilille on kuitenkin yleensä maksullista.

Pankit voivat periä myös muita kustannuksia kuin viivästyskoron tilin ylityksestä. Tarkista alla olevasta taulukosta, mikä on oman pankkisi hinnoittelu tilin ylitystapauksissa (5/2018).

Tilinylitysmaksut
PankkiHuomautus €Maksu €Viivästyskorko %
Aktia557
Danske Bank6117
Handelsbanken5107
Nordea107
Oma Säästöpankki67
Osuuspankki127, min 1 e
S-Pankki54,57
Ålandsbanken58
 

Tarjoukset