
Tilin lopettaminen pankissa voi käydä helpoimmillaan painamalla nappia verkkopankissa, mutta joskus tilanne vaatii monimutkaisempia toimenpiteitä.
Tilin lopettamien edellyttää seuraavia asioita:
- Pankkitili ei ole miinuksella
- Tilillä ei ole maksamattomia maksuja.
- Jos tilillä on useampia omistajia, pitää tilin lopettamiseen olla kaikkien tilinomistajien suostumus.
Nämä yleissäännöt pätevät kaikissa seuraavissa tilanteissa, mutta yksityiskohdat tilin lopettamiseen vaihtelevat hieman pankkikohtaisesti.
Jos harkitset tilisi lopettamista ja kaipaat uutta pankkia, aloita prosessi vertailemalla pankkipalveluita ilmaisessa ja puolueettomassa vertailussamme, ja löydä sinulle sopivin pankki.
Ylimääräisen tilin lopettaminen ilman pankin vaihtamista
Jos olet avannut ylimääräisen pankkitilin, jota et syystä tai toisesta tarvitse enää, voi tilin mahdollisesti lopettaa verkkopankissa – käytänteet tosin vaihtelevat pankista riippuen. Esimerkiksi Danske Bankilla tilin lopetus onnistuu Tilit – Tapahtumat – Tiedot -välilehdeltä, missä pitäisi löytyä ”tilin lopetus” painike. S-Pankki hoitaa tilin lopetuksen hieman toisin, ja pyytää lähettämään verkkopankin kautta viestin lopetettavan tilin tiedoilla.
Jos tilin lopettaminen ei onnistu nettipankin kautta, ota yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun. Asiakaspalvelun kautta voidaan myös sopia, mille tilille lopetettavan tilin mahdolliset varat siirretään.
Tässä muutaman pankin asiakaspalvelun yhteystiedot tilin lopettamiseen liittyviä lisäkysymyksiä varten:
Tilin lopettaminen OP | 0100 0500 |
Tilin lopettaminen Aktia | 010 247 010 |
Tilin lopettaminen Nordea | 0200 3000 |
Tilin lopettaminen Danske Bank | 0200 2580 |
Tilin lopettaminen Handelsbanken | 010 444 2442 |
Tilin lopettaminen S-Pankki | 010 76 5800 |
Tilin lopettaminen Säästöpankki | 010 773 6777 |
Muistathan, että pankkien palvelunumerot saattavat olla maksullisia.
Jos haluat vaihtaa asiakkuutesi uuteen pankkiin
Kokonaan uuteen pankkiin vaihtaminen voi tuntua vaikealta prosessilta, tämän takia olemmekin kirjoittaneet tarkemman oppaan aiheesta aiemmin. Tiivistetysti helpoiten asia hoituu niin, että valtuuttaa uuden pankin hoitamaan tilinvaihdon puolestasi. Jotkut pankit hoitavat jopa uuden tilinumeron ilmoittamisen verottajalle tai palkanmaksajalle, mutta tämä kannattaa tarkastaa huolella pankilta.
Kun vaihdat pankin asiakkuutta, vanhan pankkisi tilin lopettamisessa kannattaa harjoittaa tiettyä varovaisuutta. Älä hätiköi ja sulje tiliäsi liian nopeasti, vaan pidä huolta että kaikki e-laskusi ja suoramaksupalvelusi on siirretty uudelle tilillesi.
Vainajan tilin lopettaminen
Kuolemantapauksen sattuessa väestörekisteri yleensä ilmoittaa pankille henkilön kuolemasta, mutta tässä voi mennä hetki. Vaikka tilanne on aina vaikea, on parempi olla pankkiin yhteydessä heti kun voi, niin vainajan tilin väärinkäytön riski vähenee.
Vainajan tilin lopettamiseen tarvitaan suostumus kaikilta kuolinpesän jäseniltä, joten helpompi vaihtoehto voi olla järjestää valtakirja yhdelle osakkaista tilin lopettamista varten. Poikkeuksena tähän sääntöön kuuluvat pesänselvitysvelat, eli esimerkiksi hautajaiskulut. Pankilta kannattaa aina varmistaa, mitä asiakirjoja tilin sulkemiseen vaaditaan, mutta yleisesti mukaan otettavien asiakirjojen lista näyttää suurin piirtein tältä:
- Kuolinpesän jäsenten allekirjoittama valtakirja tilin lopettamiseen, elleivät kaikki ole paikalla
- Vainajan perukirja ja sukuselvitys
- Vainajan testamentti, jos sellainen on
- Edesmenneen puolison perukirja, jos pesä on ollut jakamaton
- Edesmenneen puolison ositus- ja jakokirja, jos pesä on jaettu
Muista aina kuitenkin varmistaa pankilta etukäteen, mitä asiakirjoja vaaditaan.