Tutkimus: Kuka ottaa kulutusluottoa?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Uutiset
Kulutusluottotutkimus

Oletko aina miettinyt, että kuka niitä kulutusluottoja ottaa? No nyt selviää, sillä selvitimme Asiakasymmärrystoimisto Koplan kanssa suomalaisten suhtautumista kulutusluottoihin.

Kulutusluottoja on monenlaisia, ja voit vertailla niiden ominaisuuksia näppärästi ilmaisessa lainavertailussamme:

Lainavertailu

Voit hakea vertailuissamme lainaa aina 50 000 euroon saakka. Näitä lainoja tarjoaa esimerkiksi Santander ja Bank Norwegian.

Tutkimuksesta ilmeni, että kulutusluottoa hakisi todennäköisimmin:

  • Mies (77,4% ottaisi kulutusluottoa)
  • 40-50 vuotias (94,1% ottaisi kulutusluottoa)
  • Perheellinen (79,1% ottaisi kulutusluottoa)
  • Ylempi toimihenkilö (84,2% ottaisi kulutusluottoa)
  • Yli 40 000€ bruttotuloja vuodessa saava henkilö (82,8% ottaisi kulutusluottoa)

Miehet ovat valmiimpia ottamaan kulutusluottoa – naiset varovaisempia

Yleisesti ottaen miehet suhtautuivat myönteisemmin kulutusluoton käyttöön kuin naiset, varsinkin uuden auton ostamista varten. Naispuolisista vastaajista noin kolmasosa ei voisi kuvitella ottavansa kulutusluottoa mihinkään tarkoitukseen.

Sekä miehistä että naisista yli kolmasosa piti kulutusluottoa sopivana rahoitusmuotona remonttia tai sisustamista varten

Sekä miehistä että naisista yli kolmasosa piti kulutusluottoa sopivana rahoitusmuotona remonttia tai sisustamista varten.

Miehet versus naiset: kulutusluotto

Lue myös: Kuinka rahoittaa remontti?

Perheelliset ottavat lainaa remonttiin tai autonostoon, yksinasuvat lomamatkalle

Perheellisistä noin puolet ottaisi kulutusluottoa remonttia tai sisustamista varten, tai auton hankkimiseen (39,5%). Remontointi oli suosituin kulutusluoton käyttötapa myös puolison/kumppanin kanssa asuville (29,6%). Yksinasuvat puolestaan suosivat eniten loman rahoittamista kulutusluotolla (34,2%) hieman enemmän kuin remonttia tai autoa.

Kulutusluotto taloustypeittäin

Suurituloiset suhtautuvat myönteisemmin kulutusluoton käyttöön

Tulot vaikuttivat myös kulutusluottoon suhtautumiseen. Yli 40 000 € vuodessa tienaavista jopa 82,2 % voisi ottaa kulutusluottoa, kun taas pienituloisista, alle 20 000 € tienaavista 42,1 % ei voisi kuvitella ottavansa kulutusluottoa.

Keskituloisista 30 – 40 000 € vuodessa tienaavista 40 % ei voisi myöskään kuvitella ottavansa kulutusluottoa, vaikka lähes puolet näki kulutusluoton sopivan hyvin remontin rahoittamiseen.

Bruttovuositulot ja kulutusluotto

Ammattiryhmien välillä eroja suhtautumisessa kulutusluoton käyttöön

Ylemmät toimihenkilöt suhtautuivat kulutusluottoon myönteisimmin varsinkin remonttilainan (63,2 %) tai autolainan (52,6 %) kohdalla, verrattuna alempiin toimihenkilöihin sekä työntekijöihin, joista keskimäärin vain kolmasosa oli ottanut tai ottaisi kulutusluottoa.

Opiskelijoista noin kolmasosa ottaisi kulutusluottoa muuta suurempaa hankintaa varten. Kuitenkaan yli 40% opiskelijoista ei ottaisi kulutusluottoa mihinkään tarkoitukseen.

ammattiryhmä ja kulutusluotto

Keski-ikäiset suhtautuivat myönteisimmin kulutusluoton käyttöön

Lähes puolet 30-50-vuotiaista piti kulutusluottoa sopivana remontin rahoittamiseen tai oli itse käyttänyt siihen kulutusluottoa.

Keski-ikäiset suhtautuivat myös myönteisemmin kuin alle 30 vuotiaat tai yli 50-vuotiaat muiden menojen, kuten auton tai loman rahoittamiseen kulutusluotolla.

Ikä ja kulutusluotto

Kyselytutkimuksen toteutti asiakasymmärrystoimisto Kopla Helsinki Street Talkers -paneelissa. Toteutustapana oli kvantitatiivinen mobiilikysely, vastaajien määrä oli 150. Kysely tehtiin heinäkuussa 2016.

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *