Oletko talouslukutaitoinen? Tee testi ja ota selvää!

|Posted by | Kaikki artikkelit, Testit
Tags: ,

TalouslukutaitoTalouselämä julkaisi joulukuussa artikkelin suomalaisten talouslukutaidosta liittyen Maailmanpankin tekemän globaalin Financial Litearacy around the world -tutkimukseen. Sen mukaan keskimäärin vain kolmasosa kaikista ihmisistä on talouslukutaitoisia.

Se on kohtuullisen huolestuttava luku maailmassa, jossa kehitellään jatkuvasti uusia rahoitustuotteita ja lähes kaikki toiminnot voidellaan rahalla. Mutta mitä tutkimuksessa oikeasti tutkittiin ja kysyttiin? Me avasimme!

Talouslukutaidossa isot erot

Tutkimuksessa kysyttiin korkoihin, inflaatioon, riskin hajauttamiseen ja korkoa korolle periaatteeseen liittyviä kysymyksiä. Vuonna 2014 tehtyä tutkimusta varten haastateltiin yhteensä yli 150 000 yli 15-vuotiasta henkilöä yli 140 maasta.

Tutkimustulokset paljastivat, että eri maiden ja demografisten ryhmien välillä on suuria eroja: Naisilta, köyhiltä ja vähemmän koulutetuilta puuttui talousosaamista, myös kehittyneiden rahoitusmarkkinoiden maissa. Henkilöt, jotka käyttivät pankkipalveluita ja omistivat pankkitilejä sekä luottokortin olivat taasen tietoisempia talousasioista – tulotasosta riippumatta.

Suomalaiset juuri ja juuri kärkikymmenikköön

Suomalaiset olivat maailman kymmenenneksi talouslukutaitoisin kansa, meistä keskimäärin 63 prosentilla on hyvä talouslukutaito. Määrä on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin muissa Pohjoismaissa.

Yksi parhaista talouslukutaidon mittareista voi olla vaikkapa se, miten hyvällä tolalla ovat omat raha-asiat. Maksatko esimerkiksi liikaa luottokortistasi tai lainoistasi? Tiedätkö, mistä maksat? Esimerkiksi matkusteleva henkilö voi hyötyä paljonkin vaikkapa Bank Norwegianin luottokortista, joka kerää pisteitä ostoksista ja jossa on matkavakuutus siinä missä ahkeralle nettishoppaajalle voi olla kätevämpi vaikka luottokortti, jossa on hyvä ja kattava osto- ja tuoteturva kuten esimerkiksi Osuuspankin eli OP:n Visa, joka on voimassa kaikkialla maailmassa.

Jos haluat säästää, voit vertailla sivustollamme kätevästi sekä luottokortteja että lainoja:

Vertaile luottokortteja

Testaa oma talouslukutaitosi!

Testaa nyt talouslukutaitosi näihin vastaamalla viiteen kysymykseen, jotka perustuvat Global Financial Literacy testin kysymyksiin!

Keskimäärin 36 prosenttia kaikista kyselyyn vastanneista sai vähintään 3 tai enemmän oikein

Testaa myös miten hyvin tunnet lainatermit

Maria Mankinen

Maria Mankinen

VertaaEnsin.fi viestintä- ja markkinointivastaava. Maria on tarkka raha-asioissaan ja kiinnostunut säästövinkeistä.