Taloussovellukset testissä 2022

| | Aihe: Vertailut ja testit
kännykkäsovellus käytössä raha-automaatin edessä

Mihin rahasi oikeasti menevät? VertaaEnsin testasi viisi näppärää sovellusta oman talouden hallintaan! VertaaEnsin.fi:n teettämän tutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen elää ilman säästöjä. Siksi testasimme suositut rahankäyttöä seuraavat taloussovellukset, joiden avulla säästämisen aloittamisesta ja ylläpitämisestä tulee helpompaa.

Oman talouden budjetointi ja seuranta ovat ensimmäisiä askelia säästämisen aloittamisessa. Kun aidosti tuntee omat kulutustottumukset ja ymmärtää mihin rahat menevät, on omaa toimintaa helpompi korjata. Näin säästäminen on taas hieman helpompaa.

Perinteisen käsityksen mukaan tavallinen suomalainen säästää sukanvarteen, eikä ole törsäilyyn taipuvainen. Viime aikoina useat tahot ovat myös esittäneet huolensa suomalaisten taloudenhallinnan taidoista ja erityisesti velkaantumisesta.

VertaaEnsin.fi halusi selvittää, kuinka monella suomalaisella on puskurirahasto, ja kuinka suuria nämä rahastot ovat. Pari vuotta takaperin teettämämme tutkimuksen mukaan lähes joka kolmannella suomalaisella (29,8%) ei ole puskurirahastoa. Hyvästä talouden hallinnasta kertoo juuri varautuminen yllättäviin menoihin. Puskurirahasto onkin yksi oman talouden hallinnan peruspilareista.

Budjetointi helpottaa säästämistä – Osaatko sanoa, kuinka paljon rahaa käytät kuukaudessa ja mihin?

Talouden budjetointi ja seuranta tuo elämän rahareiät kaunistelematta esiin. Mitä paremmin tietää, mihin ja miten rahaa käyttää, sitä paremmin rahankäyttöä pystyy hallitsemaan ja ohjaamaan. Siksi talouden budjetointi ja seuranta ovat ensimmäisiä askelia säästämisen aloittamisessa. Kun menoja on seurannut hetken aikaa, on helppo alkaa keksiä säästökohteita.

Budjettia analysoidessa on hyvä miettiä, milloin on viimeksi kilpailuttanut palvelut, kuten sähkösopimuksen, vakuutukset ja pankkiasioinnin. Jos viime kerrasta on vierähtänyt vuosi tai enemmän, kannattaa ehdottomasti tarkistaa, onko markkinoilla edullisempia ja paremmin omiin tarpeisiin sopivia tuotteita tarjolla.

Budjetoinnin avulla kannatta myös tähdätä puskurirahaston rakentamiseen. Vararahaston avulla voidaan varmistaa, että jos jotain yllättävää tapahtuu, ei tarvitse heti ostaa velaksi tai turvautua kalliisiin kulutusluottoihin. Jos kuitenkin tarvitset lainaa, kannattaa ne ensin kilpailuttaa.

VertaaEnsin testasi näppärimmät taloussovellukset Excel-kammoisten iloksi

Omaa rahankäyttöä voi olla haastavaa hahmottaa pelkän verkkopankkinäkymän avulla tai mututuntumalla. Vaikka Excel-budjetti onkin kätevä ja tehokas tapa pysyä perillä omista menoista ja tuloista, jotkut meistä eivät voi sietää Excelin kanssa säätämistä. Onneksi tällaisille henkilöille on tarjolla lukuisia älypuhelimella toimivia mobiilisovelluksia, jotka on tarkoitettu helpottamaan budjetointia ja oman talouden hallintaa. Myös sijoittamiseen on kehitetty omat mobiilisovelluksensa.

Oman talouden seuranta on siis nykypäivänä helpompaa kuin koskaan. Siitä on kiittäminen lukuisia eri palveluita ja sovelluksia, jotka tekevät vaivalloisesta kuittien keräämisestä ja Excelin näppäilystä turhaa. Mikäli vielä keräilet kuitteja ja syötät kulutuksesi Exceliin manuaalisesti, lue tämä artikkeli ja ota tästä parhaat sovellusvinkit oman talouden seurantaan. Näin ne toimivat.

Tässä artikkelissa käydään läpi seuraavat taloussovellukset

 1. Ynab
 2. Monefy
 3. Toshl Finance
 4. My Budget Book
 5. Clark
 6. Penno
 7. OP-mobiili

Ynab

Kenelle: Kaikille budjetoinnista kiinnostuneille

Sovelluksen nimi on lyhenne sanoista you need a budget, eli suomennettuna ”tarvitset budjetin”. Tämän budjetointisovelluksen avulla on helppoa seurata oman talouden menoja ja kuluja. Sovellus sopii erityisen myös hyvin niille, joilla on velkaa, mutta velatonkin saa sovelluksen avulla budjetoinnista intoa talouden hallintaan.
Ynabin filosofia korostaa, että budjetointi ei rajoita elämää, vaan budjetointi opettaa kuluttajaa käyttämään rahaa oikein.

Sovelluksen keskeinen idea on, että aina kun rahaa tulee sisään, sovelluksen avulla tehdään suunnitelma miten joka ikinen ansaittu sentti käytetään. Koska rahan käyttökohteet on suunniteltu ennakkoon, sovelluksen käytön sanotaan vähentävän raha-asioihin liittyvää stressiä.

Ynabin huono puoli on, että kaikki tulot ja menot pitää syöttää sovellukseen manuaalisesti, koska siihen ei voi yhdistää suomalaisia pankkikortteja tai verkkopankkeja. Sovelluksen tekijät mainostavat, että Ynabin avulla käyttäjät säästävät tuhansia euroja sovelluksen ensimmäisen käyttövuoden aikana, joten vaivannäkö palkitaan ruhtinaallisesti.

Erityistä Ynabissa on myös mahdollisuus katsoa asiantuntijoiden videoluentoja verkossa. Luentojen aiheet käsittelevät kattavasti talouden hallintaa ja arjen raha-asioita. Kirsikkana kakun päällä luennot ovat interaktiivisia, eli osallistujat pääsevät kysymään kysymyksiä luennoitsijoilta.

Plussat

 • Auttaa erityisesti velallisia henkilöitä budjetoinnissa
 • Vähentää raha-asioihin liittyvää stressiä

Miinukset

 • Maksullinen palvelu
 • Tiedot täytyy syöttää manuaalisesti

Monefy

Kenelle: Yksinkertaisuutta arvostavalle

Monefy on yksinkertainen tulojen ja menojen seuraamiseen tarkoitettu sovellus, josta on saatavilla sekä ilmainen että maksullinen versio. Sovellukseen ei liitetä maksukorttia, joten kaikki menot on kirjattava käsin, mikä voi alkuun tuntua työläältä. Menot kirjataan sovellukseen kategorioittain (esimerkiksi ruoka, asuminen, vaatteet). Ilmaisessa versiossa uusia kategorioita ei voi luoda, mutta olemassa olevia voi nimetä uudelleen. Maksullisessa versiossa uusien kategorioiden luominen onnistuu.

Plussat

 • Yksinkertainen ja nopea käyttää
 • Ympyräkaavio havainnollistaa kätevästi, mihin rahaa menee ja auttaa hahmottamaan säästökohteita

Miinukset

 • Ilmaisessa versiossa mainoksia
 • Kaikki tapahtumat kirjattava sovellukseen manuaalisesti

Toshl Finance

Kenelle: Monipuolisia ominaisuuksia kaipaavalle, matkailijalle

Toshl Finance on jopa New York Timesin kehuma taloudenhallintasovellus. Sovelluksella voi tehdä budjetteja manuaalisesti eri aikaväleille aina päiväbudjetista vuosibudjettiin, ja siitä löytyy myös laskujen organisointiin soveltuva ominaisuus.

Toshl Finance on kätevä apuri myös matkailijalle, sillä sovelluksella voi luoda matkabudjetteja ja sitä voi käyttää valuuttalaskurina yli 160 valuutalle. Sovellus avataan salasanalla, joten tiedot ovat turvassa ulkopuolisten katseilta.

Plussat

 • Havainnollistavat grafiikat auttavat hahmottamaan menoja
 • Monipuoliset toiminnot
 • Soveltuu laskujen hallintaan ja organisointiin, muistuttaa laskuista

Miinukset

 • Maksullinen versio on kallis (19,49 € vuodessa)
 • Sovelluksen sujuva käyttö vaatii hieman perehtymistä

My Budget Book

Kenelle: Yksityisyyttä arvostavalle, tarkalle budjetoijalle

My Budget Bookista löytyvät taloushallintasovelluksille tyypilliset kulutusta havainnollistavat grafiikat ja budjetointimahdollisuudet. Sovelluksen erikoisuus onkin, että se ei käytä internetyhteyttä maksimaalisen yksityisyyden ja turvallisuuden takaamiseksi. Lisäyksityisyyttä tuo myös mahdollisuus lukita sovellus niin että se aukeaa vain salasanalla tai sormenjäljellä.

Plussat

 • Turvallisuus- ja yksityisyysominaisuudet
 • Voi muokata melko joustavasti ja kokeilla sovellusta ilmaiseksi kuukauden ajan

Miinukset

 • Tilastot ja grafiikat voivat alkuun tuntua sekavilta

Clark

Kenelle: Paljon netissä ostoksia tekevälle, talouden laskujen maksamisesta vastaavalle

Clarkin avulla voit keskittää laskusi kätevästi yhteen paikkaan. Sovellus muistuttaa eräpäivistä ja laskujen lisäksi voit tallentaa tärkeät dokumentit Clarkiin. Taloudenhallintaa voi helpottaa keskittämällä kaikki laskut yhteen paikkaan. Sovelluksen kautta maksetut summat jakautuvat myös kategorioittain, jolloin voit seurata mihin rahasi menevät.

Laskujen ja dokumenttien säilytyksen lisäksi Clarkin kautta voi siirtyä joihinkin suomalaisiin nettikauppoihin tekemään ostoksia ja kerryttää tällä tavoin bonuksia. Myös laskujen maksamisesta kertyy 0,3% bonusta, kun maksat Clarkin kautta. Bonukset voi lunastaa rahana tililleen, kun niitä on kertynyt 10 euron edestä.

Plussat

 • Tilastot-toiminto, joka kategorisoi maksut
 • Ei paperilaskuja
 • Helpottaa eräpäivien seuraamista
 • Monipuoliset toiminnot
 • Selkeä navigointi

Miinukset

 • Ei välttämättä paras sovellus budjetointiin, sillä saatat tarvita toisen sovelluksen muiden ostosten seurantaan
 • Visuaaliseen ilmeeseen voisi toivoa pieniä kehityksiä, tämä ei kuitenkaan haittaa käyttöä

Penno

Kenelle: Budjetoinnista kiinnostuneelle.

Penno on Takuusäätiön verkossa toimiva palvelu taloudenhoitoon. Pennolla voit hallita talouttasi ja asettaa säästämistavoitteita.

Pennon avulla voit tarkastella menojasi, ja asettaa kategorioita joiden avulla näet mihin rahasi oikeasti kuluvat. Penno on ilmainen palvelu ja sitä kehitetään Veikkauksen tuotoilla.

OP-mobiili

Kenelle: Osuuspankin asiakkaille

OP Mobiili on Osuuspankin kehittämä, pankin asiakkaille tarkoitettu taloudenhallintasovellus, joka auttaa oman talouden ja kulutuksen seuraamisessa. Sovelluksessa voi luoda eri kulutuskohteita ja budjetoida, kuinka paljon rahaa kuhunkin kohteeseen saa käyttää. Sovellus on yhteydessä asiakkaan käyttötiliin verkkopankin kautta, ja se laskee automaattisesti, paljonko rahaa kuukaudessa on kulunut. Sovellus osaa myös arvioida, minkä verran rahaa käyttäjällä on seuraavalla viikolla käytettävissä nykyisellä kulutustahdilla.

Taloudenhallinnan lisäksi OP tarjoaa kaikkien pankkien asiakkaille Pivo-nimisen sovelluksen, jota voi käyttää mobiilimaksamiseen. Sovelluksesta löytyy myös useita eri etuohjelmia ja -kuponkeja. Pivo mahdollistaa viiveettömän rahansiirron lähes kaikkien suomalaispankkien tileille pelkän maksun vastaanottajan puhelinnumeron perusteella.

Tekstissä mainitun tutkimuksen VertaaEnsin.fi:lle toteutti tutkimusyhtiö YouGov. Tutkimus toteutettiin internet-kyselynä 1.-5.11.2018 välisenä aikana YouGov Finlandin kuluttajapaneelissa. Kohderyhmänä olivat yli 18-vuotiaat suomalaiset ja vastaajamäärä oli 1012. Otos painotettiin iän, sukupuolen, maantieteellisen alueen mukaan vastaamaan suomalaista aikuisväestöä valtakunnallisesti.
*Kyselytutkimuksessa puskurirahastolla tarkoitettiin rahamäärää, joka on säästetty pahan päivän varalle.

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa. Pihla on opiskellut valtiotieteitä ja tarkastelee rahoitusalaa mielellään yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Tarjoukset