Suomalaisten ostot ulkomaisista nettikaupoista

|Maria Mankinen

maksutavat netissä

Vertailimme PostNordin ja Klarnan teettämien tutkimusten perusteella suomalaisten verkko-ostoskäyttäytymisestä muihin Pohjoismaihin verrattuna.

  • Suomalaiset ostavat vähemmän tuotteita netistä kuin muut pohjoismaalaiset (vain 47% suomalaisista tekee ostoksia netissä, Pohjoismaiden keskiarvo 60%).
  • Suomalaiset tilaavat kuitenkin muita Pohjoismaita enemmän tuotteita ulkomailta (45% ostoksista ulkomailta, Pohjoismaiden keskiarvo 35%).
  • Suomessa ulkomaalaisista nettikaupoista tehdyt ostokset olivat yleisimmin joko Saksasta (26%), Iso-Britanniasta (21%), Kiinasta (23%), Ruotsista (19%) tai USA:sta (14%)
  • Suomalaiset tekevät huomattavasti eniten palautuksia nettiostoksista: 18% oli tehnyt palautuksista viimeisen kuukauden aikana (Pohjoismaiden keskiarvo 12%)
  • Suomalaiset maksavat ostoksensa netissä mieluiten tilisiirrolla (31%) tai laskulla (24%). Myös osamaksu on hieman suositumpaa Suomessa muihin Pohjoismaihin verrattuna.
  • Muissa Pohjoismaissa tilisiirto ei ole suosittu maksutapa, vaan nettiostokset maksetaan mieluiten pankki- tai luottokortilla (Tanskassa jopa 71% maksaa kortilla)
  • Elektroninen lompakko, kuten PayPal, on Suomessa pankki- tai luottokorttia suositumpi maksutapa.

Tilisiirto tai lasku ei ole yhtä turvallinen kuin luottokortti

Tilisiirto maksutapana ei ole kuitenkaan suositeltavaa etenkään ulkomailta tehdyissä verkko-ostoksissa: Kun rahat on siirretty kauppiaalle, on niitä hyvin vaikea saada ongelmatapauksissa takaisin. Sen sijaan luottokortilla maksettaessa luottokorttiyhtiöltä voi hakea korvauksia, jos tuote ei saavukaan perille tai se saapuu rikkinäisenä. Riski ongelmatilanteiden syntymiseen on aina suurempi ulkomailta tilatessa, sillä kuluttajan turvana ei tällöin ole kotimaista lainsäädäntöä.

Ulkomailta tuotteita tilatessa kannattaa olla tarkkana ja ostaa tavaroita vain tunnetuilta ja varmasti turvallisilta sivustoilta. Luottokortti onkin hyvä maksuväline nettiostoksiin, sillä se tarjoaa turvan esimerkiksi tavaran katoamisen tai yrityksen konkurssin varalta. Tällaista turvaa ei esimerkiksi tilisiirrolla ole mahdollista saada.

Osuus kuluttajista, jotka ovat tehneet ostoksia netissä (Tammi-Kesäkuu 2016):
pohjoismaiden nettiostokset
Osuus kuluttajista, jotka ovat tehneet ostoksia netissä ulkomaalaisilta sivustoilta (Tammi-Kesäkuu 2016):

ostot ulkomaalaisilta sivuilta_pohjoismaat

Osuus kuluttajista, jotka ovat palauttaneet joitakin netistä ostamiaan tuotteita viimeisen kuukauden aikana

nettiostosten palautukset_pohjoismaat

Mieluisin maksutapa nettiostoksille:

nettiostosten maksutavat pohjoismaissa

Lähteet:

PostNord – E-commerce in the Nordics, six-month report 2016,

Klarna – E-commerce Trends in the Nordics 2015

Maria Mankinen

Maria Mankinen

VertaaEnsin.fi viestintä- ja markkinointivastaava. Maria on tarkka raha-asioissaan ja kiinnostunut säästövinkeistä.