Lainaa sisustamiseen – mitä pitää huomioida?

|Anleena Haustola

Sisustuslaina

Sisustuslainaa kodin uudistamiseen

Kaipaatko kotiisi uutta ilmettä, joka sopisi paremmin vuodenaikaan? Oletteko juuri rakentaneet tai rempanneet koko asunnon, ja nyt olisi viimeistelyn eli sisustuksen aika?

Monen muunkin unelmissa siintää ihanasti lämmittävä kakluuni, tuliterä keittiö tai uudet, tummemmat laudoitukset saunaan. Sisustamiseen käytetään Suomessa rahaa ja aikaa, ja viime vuosina kodista on todellakin tehty ihmisten linna. Siellä halutaan viihtyä ja rentoutua – ja siitä halutaan omannäköinen.

Joskus tie kodin tai mökin ilmeen parantamiseen käy sisustamisen kautta. Rahat saattavat kuitenkin olla tiukilla varsinkin, jos sisustamista on edeltänyt pidempi remontti, joka on niellyt varoja.

Millaisia vaihtoehtoja markkinoilla on sisustamisen rahoittamiseen? Me selvittelimme muutamia vaihtoehtoja sisustuslainaan.

Vertaile vakuudettomat remonttilainat

Lainan ottaminen sisustukseen

Yleensä lähes kaikkeen kulutukseen suosituksena on, että ensin kannattaa säästää rahat ja sitten vasta käyttää. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, kannattavaa eikä käytännöllistä. Tällöin useimmat turvautuvat ainakin osittain lainaan.

Vaihtoehtoina ovat usein pankkilaina tai kulutusluotto. Tärkeintä on miettiä, millainen laina sopisi sinun taloudelliseen tilanteeseesi parhaiten: minkälaisen summan haluat lainata ja millaisella takaisinmaksuajalla?

Suurin osa sisustusprojekteista on kohtalaisen pieniä, jolloin lainantarve on noin muutama tuhat euroa. Suurempiin remonttiprojekteihin lainaa on mahdollista saada jopa 60 000 euroa, täysin ilman vakuuksia tai takaajia. Remontoinnin lisäksi lainaa voi käyttää vapaasti valitsemallaan tavalla esimerkiksi mökin hankintaan.

Ennen lopullisen rahoituspäätöksen tekemistä on kuitenkin syytä harkita, kannattaako remonttiurakka rahoittaa asuntolainalla vai kulutusluotolla. Asuntolainaa on mahdollista saada laajamittaiseen peruskorjaukseen, mutta pienempiin sisustusprojekteihin kulutusluotto on käytännössä ainoa vaihtoehto.

Sisustuslainassa huomioon kokonaiskustannukset

Kun vertailet lainoja, kiinnitä huomiota erityisesti kokonaiskustannuksiin eli siihen, paljonko laina tulee sinulle kokonaisuudessaan maksamaan. Pelkkä alhainen korko ei välttämättä ilahduta, jos lainaan kuuluu esimerkiksi yli sadan euron avausmaksut.

Lainavertailussamme voit suorittaa vertailun näppärästi:

Vertaile sisustuslainoja

Jotkut haluavat jättää sisustamisen sisustussuunnittelijan harteille. Sisustussuunnittelun kuluja ei voi useinkaan vähentää verotuksessa esimerkiksi kotitalousvähennyksen nojalla. Tämä johtuu siitä, että kotitalousvähennyskelpoisia töitä ovat yleensä tavanomaisina pidetyt kotitaloustyöt kuten esimerkiksi siivous tai lumenluonti.

Jos kuitenkin hankit palveluntarjoajalta paketin, jossa on sekä remontointi että sisustus, voi olla, että kotitalousvähennyksen pyytäminen onnistuu.

Sisustuskulujen maksaminen luottokortilla

Luottokortissa on pankkipuolen lisäksi luottopuoli, joka mahdollistaa erilaisten hankintojen tekemisen lainarahalla. Käytännössä luottokortilla voit siis saada aina lainaa luottorajasi asettamissa puitteissa.

Luottokortti on suosittu maksuväline, koska luottopuoli tarjoaa turvaa esimerkiksi konkurssitilanteissa. Jos esimerkiksi haluat tilata netin sisustuskaupasta uudet verhot, kannattaa maksaa ostokset luottokortilla. Useissa luottokorteissa on näet tarjolla osto- ja tuoteturvia.

Varsinkin pienemmät sisustusostokset voi hankkia luottokortilla. Luottokorteissa luottoraja vaihtelee yleensä 1 000 – 5 000 euron välillä, mutta korkeampiakin luottorajoja on tarjolla. Esimerkiksi Danske Bankin Finnair Plus Visa tarjoaa luottorajaa 10 000 euroon saakka ja Handelsbankenin Gold Credit -luottokortti jopa 20 000 euroon saakka.

On myös luottokortteja, joissa ei ole ennalta määrättyä luottorajaa. Näillä korteilla voi ostaa siis isommatkin ostokset.

Millaisia etuja oma luottokorttisi tarjoaa? Voit vertailla kaikkia markkinoiden kortteja sivuillamme:

Löydä itsellesi sopivin luottokortti

Lähteet:

Veronmaksajat, YLE